logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY, OH3AC *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Jari, OH2BU/OH7RF
Ehdokkaana SRAL:n hallitusvaalissa 2016!
Ehdokas numero 5
Päivitetty 4.11.2016 klo 11:25 SA. Lisätty yksi pyydetty kappale sivun loppuun.

KOKEMUKSESTA JA NÄKEMYKSESTÄ APUA SRAL:n HAASTEISIIN!

Kiitos, kun löysit ja tulit katsomaan tätä sivua! Jostakin varmaankin inhimillisestä syystä sekä Radioamatööri-lehdessä että SRAL:n vaalisivuilla olevasta esittelystäni on jäänyt pois – jonka tekstin voit tarkastaa tästä - kolmen viimeisen rivin linkit:
      - "www.oh3ac.fi/OH2BU.html"
      - "www.oh3ac.fi"
      - "www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet.html"

Radioamatööritoiminta on voimakkaasti muuttunut ja muuttumassa.

Alkuvuonna luin kotimaiselta sähköpostilistalta – anteeksi, että olen unohtanut kirjoittajan nimen – erittäin analyyttisen ja oivaltavan kirjoituksen, että tämä harrastus on muuttunut ”hybridiharrastukseksi.”

No, mitä tarkoittaa suomeksi ”hybridiharrastus.” Se tarkoittaa sitä, että se radioamatöörilähetin ”palvelee” myös jotakin muuta harrastetta. Perinteisen ”kuson” saaminen ei enää ole itseisarvo. Esimerkkejä löytyisi runsaasti, mutta mainitsen tässä lähinnä tutuimmat eli APRS ja sen sovellukset, jossa lähetintä käytetään paikannukseen, ilmapalloihin liitetyt lähettimet, joilla tutkitaan ilmakehää. Tai vaikkapa Lounais-Suomessa kukoistava radiopartio, jossa lippukunta on kasvanut radion ympärille.

Esitteet ja esitelmät uusiksi!

Pidin muutama kuukausi sitten kaksi radioamatööritoiminnan esittelytilaisuutta nuorille, 15-17 vuotiaille toisen asteen opiskelijoille, tuleville sähkö-, instrumentti-, ja automaatioasentajille. Mietin pitkään, mikä kiinnostaisi tällaista nuorta, jonka ammatti tulee olemaan lähellä harrastettamme.

Heitin lopulta pois kaikki kliseet ja kerroin, mitä sillä lähettimellä tänä päivänä voi tehdä ja mikä on ”in” harrasteessa ja tekniikassa. Kerroin SDR-radioista, remoteasemista, APRS-, ilmapallo ja muista GPS-kytköksistä, digiworkkimisesta sekä DMRA- ja muista verkoista, tietokoneen ja radion miljoonista yhteiskäyttömuodoista, Internettin liittämisestä, satelliiteista, EME-workkimisesta jne

Kerroin myös, johon palaan myöhemmin, radion merkityksestä poikkeusoloissa. Sydäntä särkien oman 46 vuotisen urani DX-työskentelijänä ja kilpailijana kiteytin yhteen lauseeseen.

Oli sitten syynä esitelmäni tai ei, 26 nuorta ja kolme opettajaa ilmoittautui kurssille. Valtaosa on jo suorittanut K-moduulin. Hei .... ihan oikeasti, harrasteemme on muuttumassa ja meidän pitää se huomioida positiivisesti!

Uudet radioamatöörit digimodeilla!

Uusien radioamatöörien ei enää tarvitse opetella sähkötystä – vaikka niitäkin vielä löytyy. Uutta hamia ei myöskään välttämättä kiinnosta 80 m kotimaanliikenne ja vielä vähemmän 3699 kHz.

Uuden hamin ensimmäinen hankinta on pieni ja halpa 2 m/70 cm:n Baofeng tai Wouxun. Kun oman toistimen asemat on kymmenen kertaa workittu eikä löydy uutta puheenaihetta, harrastuksen viehätys lopahtaa. Tällöin tulee usein kuvaan mukaan digiworkkiminen, oli se sitten PSK, JT65 tai muut uudet modet, pienellä teholla ja vaatimattomalla antennilla pääsee jopa kaupungista ääneen.

Listaa joskus huviksesi klusterilta digimodeilla workkivia OH-asemia. Yllätyt todella pitkästä, kymmenien ja kymmenien asemien määrästä ja – yllätys, yllätys – hyvinkin tuoreita kolmekirjaimisia tunnuksia, joita et ikinä ole kuullut kotimaan bandilla. Meidän tulee hyväksyä, että digimode on monelle se eka mode!

Nuoret osaajat harrasteen brandinä!

Meillä on harrasteessa aivan huikeita nuoria, jotka ovat joko radioamatööriharrastuksesta kyenneet kehittämään loistavaa yritystoimintaa tai liittäneet omaan osaamiseensa myös radioamatööritoiminnan. Katsokaa ja lukekaa viimeisestä "OH3AC Kerhokirjeestä 2016-12" jutut Oonasta, OH2EIQ; ja Tonista, OH2UA. Kumpikin ovat alansa ehdotonta huippua – ei pelkästään kotimaassa vaan kansainvälisesti.

Ilman omaa huippukilpailijataustaansa Toni, OH2UA; tuskin olisi saanut Kyynel Oy-yritykseen 10 milj. dollarin pääomarahoitusta maailmanlaajuisen HF-radiojärjestelmän tekemiseen. Oonalle, OH2EIQ; radioamatööritoiminta on ollut loistava pohja ja valtava haaste signaalihakkerointiin.

Tällaisia nuoria me tarvitsemme kiillottamaan hieman tuhruista kuvaa osaamisestamme. Tällaisiä nuoria meidän tulee saada kursseille ja auttaa heidät harrasteen pariin!

Nuorille uudet haasteet

Olen seurannut ahkerasti radioamatöörien määrän lasku ja kasvun aaltoliikettä muualla maailmassa. Meillä Suomessahan Liitossa oli parhaimmillaan 5500 jäsentä, nyt henkilöjäsenten määrä on noin 3700 – yhtä paljon kun meitä oli 1970-80 -luvun vaihteessa. Mihin olemme hukanneet viimeiset 35 vuotta? Myös monessa muussa maassa on koettu radioamatöörien määrän lasku, mutta siihen on nopeasti reagoitu. Yhdysvalloissa jäsenmäärä laski lievästi vuosina 2003-05, mutta lähti 2007 nousuun, joka ei vieläkään ole loppunut. USAssa tehtiin taas kaikkien aikojen ennätys viime syyskuussa: 740,784 radioamatööriä.

Vaikka lukumääräinen kasvu on hyvin hallinnassa, murehtii ARRL:n hallitus jo tulevaisuutta. Eli niitä asioita, joita meilläkin pitäisi jonkun muunkin kuin minun murehtia: miten saada radioamatööritutkinto ja harrasteen vaatimukset sovitettua siihen, mitä tämän päivän nuorilta voidaan vaatia?

Ei, kyseessä ei välttämättä ole riman laskeminen vaan sen ymmärtäminen, että nykynuori osaa ja taitaa tänä päivänä paljon enemmän kuin aikaisemmat sukupolvet. Koska harrastus on muuttunut - kuten yllä luit - tutkinnossa ei ehkä kannattaisi jatkossa kysyä, mikä on "termoristimittari."

Yhdysvalloissa ARRL:n hallitus on asettanut työryhmän kiireisesti miettimään näitä haasteita. Työnimenä on kehittää uusi rinnakkainen radioamatööriluokka uudelle sukupolvelle.

Englannissa sama ongelma ratkaistiin uudella ”Foundation”-luokalla, joka on ollut menestys. Ruotsissa jäsenmäärän lasku on saatu hillittyä, mm menemällä kouluihin. Saksassakin radioamatöörien määrä laski, mutta DARC tarttui tomerasti toimeen ja – jos olen ymmärtänyt oikein – vaatimustasoa vähentämättä kehitettiin voimakkaasti kursseja ja koulutusta mm. tekemällä ne ilmaisiksi ja menemällä nettiin.

Poikkeusolojen viestintä houkuttaa meillä ja muualla

Mutta palataan vielä Yhdysvaltojen radioamatöörien määrän huikeaan kasvuun. Haastattelemani ARRL:n hallituksen jäsen totesi, että määrän kasvussa näkyy voimakkaasti kiinnostuminen poikkeusolojen viestinnästä. OK, USA:ssa on isona maana myös suuria luonnonkatastroofeja mutta myös erittäin hyvin toimivat lukuisat vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt, joissa radioamatöörit ovat mukana. Maanpuolustus, sanomaliikenteen harjoittelu ja monet netit täyttävät siellä 80-20 metrin taajuusalueita. Jopa ARRL:n suurin vuotuinen tapahtuma, "Field Day" on osa poikkeusolojen viestinnän hallintaa.

Olemme Lahdessa aloittaneet voimakkaan yhteistyön MPK:n eli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa. Radioamatöörikurssimme on mukana MPK:n koulutuskalenterissa, tiettävästi ensimmäisen kerran Suomessa. Suosio on ollut parempi kuin odotimme. Samalla MPK:n Päijät-Hämeen koulutus- ja tukiyksikkö on ilmoittanut, että valmiusryhmiin hyväksytään vain radioamatöörin pätevyystutkinnon suorittaneita. Myös OI3MPK -tunnus on myönnetty Lahteen ja meidät on kutsuttu kertomaan "Sähköt poikki, selviydytkö" -koulutuksiin viestinnästä.

Poikkeusolo-verkkojen yhteistyö

Meillä on Suomessa aivan mahtavia radioamatöörien paikallisia poikkeusolojen verkkoja. Kirkkaimpana tähtenä kaikista tietenkin Pohjois-Karjan Varve-verkko ja kuopuksen Etelä-Savossa juuri käynnistynyt vastaava. Pohjois-Karjalan itärajaa pitkin Kaakkois-Suomeen toimii aktiivinen ryhmä pääasiasssa digimodeilla. Lapissa meillä on "Kyläradio" ja Pohjanmaalla aivan mainio KRH-verkko. Puhumattakaan Turva-harjoituksista ja pienemmistä yksittäisistä verkoista.

Poikkeusolojen radiotoiminnalla on nyt kasvavaa kysyntää ja olisi hienoa, jos saisimme kaikki nämä edellä mainitut verkot tavalla tai toisella mukaan samaan kokonaisuuteen.

Kokemusta tarvitaan myös SRAL:n hallituksessa

Hyvän hallituksen tuntee siitä, että siellä on sekä kokemusta että nuoruutta. Sama pätee myös yrityselämään – kaikissa menestyvissä yrityksissä on enemmän tai vähemmän sama jako:
- on uusia nuoria, joilla saattaa olla paljon hyviä ideoita ja ajatuksia ja
- on hallituskonkareita, jotka vankalla kokemuksella antavat pohjan toiminnalle ja pystyvät auttamaan ja ajamaan läpi nuorten uudet ideat, niin ettei pyörää tarvitse keksiä uudestaan.

Hallitus, jossa on vain nuoria tai vain "vanhoja" on hyvin helposti yksisilmäinen. ”Vanhoilla”, mikä sitten ikäraja lieneekään, on yleensä myös jo valmiit yhteistyöverkostot tärkeimmille tahoille.

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; vuosikokouksissa on ollut tapana yleensä uusia hallitusta joka vuosi 1-2 uudella henkilöllä. Vanhat asettuvat ”reserviin” ja pystyvät aina auttamaan uutta hallitusta.

OH3AC Kerhokirje positiivisen radioamatööritoiminnan puolesta!

Kerhokirjettä lukee tänä päivänä tuhatkunta suomalaista radioamatööriä ja se on saanut vankan ja uskollisen lukijakunnan. Avustajia on toistakymmentä ja yleensä kerhokirjettä koottaessa on runsaudenpulaa.

Kerhokirje kertoo tietenkin ensisijaisesti kerhon tapahtumista. Kerhon - muuten sekä jäsen- että nuorisojäsenmäärälttä Suomen suurin - yli 300 jäsentä vaatii järeän viestintätavan ja sitä OH3AC Kerhokirje palvelee.

Uudelle, nuorelle radioamatöörille – juuri tutkintonsa suorittaneelle – on tärkeää saada myös laajempaa kuvaa radioamatööritoiminnasta - ns. perspektiiviä. Meillä ei ole sellaista kotimaista radioamatöörilehteä tai edes verkkopalvelua, joka laajasti kertoisi siitä, mitä radioasioisssa tapahtuu meillä ja maailmalla. OH3AC Kerholehti on syntynyt palvelemaan juuri suurta tiedonnälkää.

Moni on kehunut "OH3AC Kerhokirjeen" positiivista asennetta. Kyllä, jutuissa haetaan positiivista asennetta radioamatööritoiminnan kehittämiseen, ei arvostelemalla tai kritisoimalla vaan hakemalla "best practices"-käytäntöjä muiden maiden tai muiden kerhojen toiminnasta.

Kerhokirje myös mielellään kertoo yksittäisten suomalaisten radioamatöörien taustasta. On kiva tietää, minkälaisissa tehtävissä tai ammateissa me työskentelemme.

Avoin, rehellinen toiminta kaiken "a" ja "o"

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; toiminta on avointa ja läpinäkyvää. Hallituksen kokoukset ovat avoimia ja pidetään yleensä kerhoillan yhteydessä, pöytäkirjat valmistuvat yleensä seuraavana päivänä. Kerhoilloissa saattaa olla kovaakin debattia ja sananvaihtoa, mutta kaikkien mielipiteitä kunnioitetaan.

Avoimmuuteen – jonka puolesta siis vannomme – kuuluu myös ikävien asioiden kertominen. Jos SRAL:n jäsenmäärä on romahtanut tai jos Opetusministeriön avustukset ovat vielä enemmän romahtaneet, ne ovat fakta jotka pitää pystyä kertomaan. Mielestämme myös jossakin sääntömuutoksessa oleva epäselvyys tulee kertoa rehellisesti jäsenille. Vain avoin toiminta lisää jäsenten luottamusta, oli sitten pienempi kerho tai valtakunnallinen järjestö.

Koko kerho mukana koulutuksessa!
Uudet koulutusmateriaalit ja uusi kurssi- ja koulutuspaketti kerhoille!

OH3AC:lla asiat tehdään yhdessä! Kerhon tämän vuoden kahdella kurssilla, joille siis yhteensä on 52 ilmoittautunutta, on mukana, voisipa sanoa koko kerho. Syksyn MPK-kurssin aloituksessa oli mukana peräti kahdeksan kerholaista auttamalla eri tavalla. Yksi ottaa vastaan kurssi-ilmoituksia, toinen jakaa mainoksia ympäri kaupunkia, kolmas kirjastoihin maakunnassa, neljäs auttaa järjestelyissä luokassa, viides ja kuudes vastaavat kahvituksesta ja syömisestä, seitsemäs pitää näyteyhteyksiä, kahdeksas on nuorten tukena jne. Niin, ja se yhdeksäs opettaa.

Kerho on uusiin kursseihin valmistautunut uusimalla koko kurssimateriaalin sekä auttanut muita kerhoja madaltamaan kynnystä kouluttamiseen julkaisemalla kurssi- ja koulutuspakerin "avaimet käteen"-periaatteella.

Kerhon ja Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; koulutuksesta

Eräs sivuja lukenut, lukenut ystäväni soitti ja ihmetteli, miksei tällä esittelysivullani kerrota tekemästäni koulutuksesta ihan oikein luvuin.

No .... katsotaan ja lisätään:
- OH3AC on pitänyt vuodesta 2010 lähtien 31 radioamatöörikurssia (plus Meri-VHF, Avomerilaivurin jne kurssit, mutta ei niistä enempää) Olen ollut kaikilla kursseilla mukana joko "kurssisihteerinä" tai opettajana. Muita opettajia ovat olleet mm. Raimo, OH3RV; Seppo, OH2TO; Miika, OH3FOB; Ismo, OH2IV; Tapio, OH3FYD. Meillä on yhteensä kahdeksan opettajaa.

- Kursseilla on ollut yhteensä 286 henkeä.

- Kurssien aikana tai sen jälkeen on pidetty 285 tutkintotilaisuutta.

- Näissä tutkintotilaisuuksissa on suoritettu toistaiseki 411 moduulia, reilun kuukauden päästä luku ylittää 500.

- Tähän mennessä perus- tai yleisluokan tutkinnon on suorittanut 201 henkilöä ja mikäli kaikki nyt kursseilla olevat pääsevät läpi, luku on melko tarkasti 255 reilun kuukauden päästä.

- Tänä vuonna (2016) noin joka kolmas (34,0 %) Suomessa suoritettu tutkinto on tehty Lahdessa.