logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

LÄHES TÄYDELLINEN KURSSI- JA KOULUTUSPAKETTI KERHOILLE JA UUSILLE KOULUTTAJILLE!

”Koskaan aikaisemmin ei kurssin pitäminen, uuden opettaminen tai
uuden oppiminen ole ollut näin helppoa!”
"Avaimet käteen"-paketti

Radioamatöörikurssien määrä on Suomessa romahtanut. Kun vielä parikymmentä vuotta sitten kouluttavia kerhoja oli kolmisenkymmentä, tänä syksynä ne voi laskea lähes yhden käden sormilla: OH3AC; OH1AA; OH5AA; OH5AG; OH2TI ...
Uusia kouluttajia on vaikea saada ja vanhat alkavat väsymään.

SRAL:n julistaman koulutusteemavuoden kunniaksi päätimme tehdä asialle jotakin. Olemme julkaisseet kurssi- ja koulutuspaketin, jolla kynnys kurssin pitämiseen saadaan lähes olemattomaksi! Paketti ei ole pelkästään opetusmateriaali vaan monipuolinen aineisto kurssin suunnittelusta, mainonnasta, opetuksesta ym aina kurssin suorittaneelle annettavaan todistukseen "avaimet käteen"-periaatteella.

Kurssi- ja koulutuspaketin sisältö

Koulutuspaketti:

sijainti
 • 1) K-moduulin opetusmateriaali (48 s, pdf) Materiaali sisältää pääsyn sivustolle "www.oh3ac.fi/K, jossa on noin sata *pdf-tiedostoa, jotka on ryhmitelty aihealueittain ja joissa on kaikki K-moduulin väärät väittämät selitetty. Selostus K-opetusmateriaalin sisällöstä löytyy www.oh3ac.fi/kurssimateriaali html

 • 2) Radioamatöörimääräykset (7 s, pdf)

 • 3) Liite taajuusalueista ja suurimmista sallituista tehoista (9 s, pdf)

  sijainti
 • 4) Bandijakotaulukko (1 s, pdf)

 • 5) IARU Region 1 HF Band plan (7 s, pdf)

 • 6) T1-moduulin opetusmateriaali (77 s, pdf) Materiaali sisältää pääsyn sivustolle www.oh3ac.fi/T1, jossa kaikkien 450 T1-moduulin kysymyksen 2090 vastausta on paitsi ”rautalangalla vääntäen” ratkaistu myös annettu teoriapohja kysymykseen. Selostus T1-opetusmateriaalin sisällöstä löytyy www.oh3ac.fi/kurssimateriaali html

  Kurssipaketti

 • 1) Lehti-ilmoitusluonnos (1 s, *.ppt) Malli pienen maksuttomaan tai maksullisen järjestöilmoitukseen sanomalehteen, sisältäen oleelliset asiat.

 • 2) Kurssiesite A4 (1 s, doc) Kurssiesite - jossa tärkeimmät asiat - toimii samalla kurssin mainoksena ja sen voi lähettää paitsi opiskelijoille myös laittaa ilmoitustauluille ym.

 • 3) Kurssiesite A5 (1 s, doc) Kurssiesite pienempikokoisen toimii samalla kurssin mainoksen ja sen voi lähettää paitsi opiskelijoille myös laittaa ilmoitustauluille ym. A5-kokoa voidaan käyttää myös lehti-ilmoituksessa

 • 4) Opetussuunnitelma, ”tuntikehyksen” (1 s, doc) Opetussuunnitelmapohjan voi kätevästi muuttaa sen mukaan, onko kurssi kaksi- vai kolmetuntinen tai opetetaanko K- ja T1-moduulit perätysten tai rinnatusten. Tuntikehykset ovat nykyään suosituille 21-25 tunnin kursseille.

 • 5) Kurssiesite partiolaisille, (1 s, doc) Erillinen kurssiesite, joka on suunnattu partiolaisille JOTA-tapahtumaan

 • 6)Kirjepohja lukion rehtoreille sekä fysiikan ja matematiikan opettajille (2+2 sivua, doc) Kirjepohjalla pyydetään koulua/opettajia jakamaan kurssimateriaalia

 • 7) Laskupohjan, (1 s, doc) Kun kurssilaisen kurssimaksun maksaa yritys, kunta tai viranomainen, saatetaan pyytää "virallista" laskua.

 • 8) Kirjepohjan sosiaaliviranomaisille (1 s, doc) Kunnan tai kaupungin sosiaaliviranomaiset maksavat eräissä tapauksissa henkilön kurssi- ja tutkintomaksut. Kirje kertoo radioamatööriksi kouluttautumisen kustannuksista sekä perustelee, miksi kunnan pitäisi korvata nämä nuorelle, työttömälle tai esim. liikuntarajoitteisille.

 • 9) Todistus-pohja (1 s, doc) Kurssin suorittaneille voidan antaa todistus, jonka voi ripustaa seinälleen tai käyttää esim. todisteena opintosuorituspisteiden kirjaamiseen. (1 sivu, doc)

  Kerhoille koulutusmateriaali omalla logolla

 • Pyynnöstä toimitamme kerhoille materiaalin niin, että "OH3AC"-logo on korvattu kerhon omalla logolla tai nimellä. Onhan kurssilla kiva käyttää oman kerhon materiaalia. Tätä mahdollisuutta on käyttänyt jo kolme kerhoa.

 • Pyynnöstä toimitamme materiaalin myös *.ppt eli PowerPoint-muodossa, jolloin sitä voi editoida haluamaansa muotoon. Korjata, lisätä, selventää jne.

  Materiaali vapaasti käytettävissä

  Kaikki kerhon julkaisema materiaali on vapaasti sekä kerhojen että itseopiskelijoiden käytettävissä. Materiaalia käytettäessä on tietenkin kohteliasta mainita sen lähde ja copyright.

  Opetusmateriaali on ollut suosittua ja tietojemme mukaan ainakin kuuden muun kerhon käytössä. Lahdessa yksinomaan tämän materiaalipohjan versioilla on koulutettu jo lähes 300 henkilöä uusiksi radioamatööreiksi.

  Materiaali turvallista sekä uudelle että vanhalle kouluttajalle

  Kokeneiden opettajien mukaan opetuksen teho on moninkertainen ja opiskelija muistaa ja sisäistää oppimansa asiat huomattavasti paremmin, kun hän välittömästi pääsee ”kokeilemaan” taitojaan oikeiden kysymyksien kanssa.

  Koulutusmateriaali sisältää - pieniä poikkeuksia lukuunottamatta, jotka nekin on erikseen merkitty - vain tutkinnossa tarvittavan tiedon. Materiaali onkin suunniteltu erityisesti uusille kouluttajille, joiden ei tarvitse nyt murehtia sitä tuleeko kaikki asiat opetettua eikä tehdä omaa ”kalvoshowta”! Kokeneemmalle kouluttajalle materiaali antaa vastaavasti muistilistan siitä, mitä pitää vähintään opettaa, mutta antaa mahdollisuuden täydentää opetusta oman kokemuksen tuomalla tiedolla ja sillä, mistä lisätiedosta katsoo oppilaille olevan hyötyä.

  Kuvat: OH3AC opetusmateriaali
  Teksti: Jari, OH2BU

  ... ja tästä pääset takaisin etusivulle

 • © Text-copyright: OH3AC