Perimätieto kertoo, että parhaiten vetävät antennit nostellaan 40 asteen pakkasessa arktisen myrskyn kourissa kun hengitys jäätyy hileiksi viiden sentin päässä nenästä. Toukokuuta kun eletään, niin jouduin antamaan näistä vaatimuksista periksi, mutta yritin sentään parhaani. Nostelin mökki-qth:n narut +5 asteen raikkaassa kevätsäässä ja horisontaalipolarisoidussa sateessa. Välillä oli pakko käydä sisällä lämmittämässä hyppysiä. Kyllä näillä naruilla nyt workitaan vähintään Uusi-Seelanti ja Etelämanner, mur.
Kaikenlaisia antennien malleja ja designeja pyöriteltyäni päädyin konstruktioon, joka kulkee Mmana-galissa nimellä ”0.5 lambda dipole with feedline”. Valitsin sen tarkoituksella siksi, että se oli epämääräisimmän näköinen antenninrutale johon olen millloinkaan törmännyt, ja tottahan toki sellaista täytyy testata. Kuvailisin tätä keksintöä siten, että kaksi vertikaalielementtiä on yhdistetty alhaalla syöttöpisteessä, toinen ja vain toinen vertikaaleista jatkuu ylhäällä horisontaalisuuntaan, ja syöttöpisteen alla on pieni looppi. Mitoitus vaikutti kriittiseltä, ja totta kai muokkasin tämän alun perin 10 metrin antennin 20 metrille, jotta oikein tarjoaisin itselleni tilaisuuden tunata. Tämän komeuden horisontaalitaso olisi pitänyt saada 10 metriin, jotta se olisi alkanut todella toimia, mutta näissä olosuhteissa tyydyin yhdeksään.
Lopputulos: sillä mentiin Argentiinaan, Panamaan ja Indonesiaan. Kelit olivat hienot, mutta ehkä se antennikin nyt sitten toimii. Kun laittelin vertailukohdaksi dipolin 15:lle, se ei vetänyt oikeastaan yhtään mihinkään. Lyhensin siitä 12 metrin dipolin ja taas sama juttu. Seuraavaksi väsäsin mielestäni täysin oikeaoppisen ¼-vertikaalin, enkä edes ensimmäistä kertaa, ja se osoittautui suorastaan vitsiksi.
Niinpä tässä vaiheessa, kun olin kuluttanut päiväkausia kiitettäviin epäonnistumisiin ja käytössä oli 1 toimiva antenni, heitin kaikki suunnitelmat hiiteen ja tein siitä omituisesta epäsymmetrisestä 0.5 L dipole with feedlinesta identtisen kopion. Identtinen kopio ei tietenkään mennyt vireeseen ollenkaan samalla tavalla kuin edellinen. Joko minulle vain oli osunut jokin mystinen onnenpotku ensimmäisellä kerralla a la tyyliin de la moukka, tai sitten… kun tarkemmin katsomme puusilmä kourassa, niin tässä toisessahan on ainakin kolme metriä pidempi koksi. No niinpä tietysti.
Ei kirvestä kaivoon, eikä hohtimiakaan. Kakkosantenni ei siis mene kunnolla vireeseen 20:llä eikä 15:lla. Ei se mitään. Jossakin sen on oltava vireessä, pitää vain keksiä missä. Hmm, eikös 20 ja 15 välissä ollut jotakin?
Menen siis kokeeksi 17 metrille, jolta aiemmin on ollut tilillä 0 kusoa, kas kun ei ole ollut antennia. Viritys tappiin. USB päälle. Testisignaali ulos. Näyttääpi olevan tuota noinaa jotakuinkin sata wattia ja swr 1.6…
Vietän siis iltaa 18100:lla. Suunta etelään. Ensiksi ilmaantuu pari sveitsiläistä. Kolmantena C-jotakin, juu, se on ilman muuta portugalilainen. Katselen pahaa aavistamatta, että tuleepa nyt virheitä signaalissa, kun lokaattoriruuduksi kerrotaan jotain ihan omituista höpöä. Ja silloin äkisti tajuan: CX EI OLE PORTUGALI!

Kun näin hyvään vauhtiin oli päästy, niin hyppään 14070:lle, vaihdan narua, ja otan sillä ensimmäisellä mukamas-identtisellä antennilla toisenkin uruguaylaisen, vieläpä ukrainalaisen ja puolalaisen nenän edestä.
Ei siinä mitään, varsinaiset ällistyksen hetket oli jo koettu aiemmin viikolla, kun sain ensimmäisen narun ylös. Brasilialaisia pyöri jaloissa niin paljon, että niitä sai potkia sivummalle. Ja sitten tullaan LU-kutsulla Cordobasta. Signaali oli OK, kutsuin monta kertaa, ja ihmettelin missä vika, kun kaveri ei huomaa. Syykin selvisi. Miguel ei yksinkertaisesti tainnut uskoa silmiään. Hän kysyi kahteen kertaan ”Can you copy Argentina??”. Taisi olla hänellekin elämys. Etäisyyttä riittävästi. Tietysti joskus tulee kuunneltua argentiinalaisia keskiaalloilla, mutta teholuokka on lievästi eri.
Tulen muistamaan tuon yön ennen kaikkea siitä, että pari tuntia yritin hieroa Bogotaa. Dan paukutti 18 dB:n voimalla, mutta minua herra ei vain suostunut kuulemaan. Valitukset Santa Fe de Bogotan sähkölaitoksen verkkohäiriöosastolle, tai jonnekin, caramba. Harmistuneena workin ohimennen jonkun toisen vierestä ja katselin että olipas outo kutsu, tarkistetaan se myöhemmin. Se oli Panama. Hyvin epäkoristeellinen yhteys ja nopea tahti.
Eikä tämäkään vielä mitään. Etelälangan tietoisena tarkoituksena oli saavuttaa Etelä-Afrikka, joka on useasti näkynyt ruudulla, mutta yhteyttä ei ollut syntynyt. Arvatkaa vaan, onnistuiko taaskaan. Kissan villat. Sillä tuli YD1, mikä prefiksi piti taas kerran tarkistaa kuson jälkeen netistä. Niinpä tietysti, Indonesia. Eteläsuunnasta, häh?
Suuntakuviot taitavat olla ihan mitä ovat, mutta lausuisin varovaisena arvionani, että antennin nostaminen yhdeksän metrin korkeuteen, joka vieläkin on aika vaatimatonta, on avartanut horisonttia kummasti. Nyt kun vielä saisi testattua tarkemmin mihin mikäkin naru oikeasti ottaa, niin voisi ajella muullakin kuin tuurilla. Kolmas naru kolmanteen suuntaan tulee vielä joskus. Minun tahdillani todellakin joskus. Tuo antennimalli on kuparinarusta laitettuna aika suuritöinen, ja minähän kykenen suhraamaan pelkkään koksin seinästä läpivientiin ja kytkentäboksin asentamiseen neljä tuntia, kun asian oikein oivaltaa.
Pari muutakin tapausta kannattaa mainita.
Käännän kanavan 20:lle parahiksi sillä hetkellä kun joku onneton espanjalainen on laittelemassa pillit pussiin ja tekstaa suurin kirjaimin ”LAST CALL LAST CALL”, viimeinen varoitus, onko Mikkeliin menijöitä, juna meni justiinsa, eikö kenellekään kelpaa, pitäkää tunkkinne. Äijäpaha, laitetaan sille kuso. Moi Antonio, olet 599. Ensimmäisellä läpi. Ketään ei todellakaan kiinnosta. 73 de EA9BO… Ceuta.

Okei. Näin se siis tapahtuu.
Sattui niinkin, että uruguaylaisten perään Jorge kusoili Arecibon jättiläisteleskoopin naapurista ja kusojen järjestys noudatti täsmälleen maantieteellistä nokkimisjärjestystä: Portugali, Portugali QRP, Puola, minä, Valko-Venäjä, Kreikka. Tätä oli hauska seurata, ja totta kai Kreikan jälkeen hieno rytmi meni piloille kun Englanti tuli tyrkylle, mutta se johtui pelkästään siitä että lädi oli ratkaisevasti myöhässä. Jorge sanoi, että otetaan ssb-kuso sitten kun haluan, pistä emaili. Täytyykö minun nyt kaivaa se mikrofoni esille…Signaalia hepulla oli 19 dB / imd –22, ja minulla kuulemma 18 dB / imd -17. Aluksi Jorge oli 1 dB vahvempi, mutta hän kertoi siihen syynkin: hän aloitti 10 watilla mutta tiputti sitten 8 wattiin…
Rohkenen edelleenkin väittää, että antenni toimii.
Kuukauden kuso ei ollut kuitenkaan mikään näistä. Kreikkalaiset sstv-kaverit, jotka pyörivät samassa naamakirjaryhmässä kuin minäkin, juhlivat Thessalonikin paikallisen klubin 10-vuotispäivää erikoiskutsulla SX10TARG. Monesti he ovat melkein näkyneet (kiehtova harraste tämä melkein näkyminen) ruuhkaisella sstv-taajuudella, ja Tasos mainitsi, että olisi hauskaa jos kaikki ryhmän kaverit onnistuttaisiin kusoamaan. Onnistui se lopulta yhtenä yönä, tosin asialla ei ollut Tasos vaan Dimitris. 67% kuvasta tuli läpi ja siinä näkyikin raportti, kutsuni, Jari, Lahti, ja SX10TARG:in kuvakaappaus. Mitä muuta tarvitaan. Tasos tuntui olevan mielissään.
Yhtenä viikonloppuna oli aktivoitu innolla myllyjä. Seuraavana viikonloppuna aktivoitiin linnoja. Kehittelinkin tässä mielessäni suomalaisille sopivan projektin: aktivoidaan saunoja. Muutamana lauantaina vuodessa sadat suomalaiset kusoavat saunoista kaikkialle maailmaan. Myös ulkosuomalaisten saunat huomioidaan. Ekstrapisteitä saunasta, jossa on kuumimmat löylyt. Saunaseuran päämajalla erikoiskutsu OH1HELL, modena Hellschreiber. Sponsorina kaikki maan elektroniikkakorjaamot jotka ovat erikoistuneet kosteusvaurioihin. Idea on vapaasti varastettavissa. Löylyä lissää!