Valtatie neljällä se kuuluu erittäin hyvin etelästä 400 m Finnmarinin pohjoispuolelta noin 500 m Hartwallin suurpanimon eteläpuolelle. Lahdessa se kuuluu melko hyvin Viipurintien ja valtatie 12:n risteyksestä valtatie 12:a pitkin aina Salpakankaalle saakka. Soramäessä on jo jonkin verran häipymiä, mutta Keski-Hollolan VPK:lla, Hollolan vanhalla entisellä paloasemalla on hyvä kuuluvuuskohta. Orimattilan suunnassa täysin virheetöntä kuuluvuutta stereofonisena seututie 167:ää pitkin on Pennalan teollisuusalueelle. Vanhaa tietä pitkin erittäin hyvä kuuluvuus alkaa Pasinassa ja jatkuu Renkomäkeen.
Erittäin hyvän kuuluvuusalueen jatkona on kohtalaista kuuluvuusaluetta stereofonisena, mutta joillain matalilla kohdilla häipymiä.
Kolmen kuukauden tekninen radiolupa
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio ... radio.html
Radioaseman perustaminen
Radiotoiminta edellyttää lyhytaikaista ja pienimuotoista toimintaa lukuunottamatta ohjelmistotoimilupaa. Lisäksi radiolähettimellä pitää olla radiolupa, jossa määritellään lähetyksessä käytettävät tekniset parametrit. Viestintävirasto myöntää radiotoimiluvat.
Yli kolme kuukautta kestävään radiotoimintaan tarvitaan ohjelmistotoimilupa. Viestintävirasto julistaa luvat haettaviksi joko
toimilupakauden vaihtuessa
kun taajuuksia on vapautunut tai
kun uusia taajuuksia on mahdollista ottaa käyttöön.
Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003) määrää, että lähetetty ohjelma on tallennettava 21 päivän ajaksi.
Ohjelmistotoimilupaan liittyvät maksut
Toimiluvan hakemisesta peritään hakemusmaksu 1500 €.
Radiotoiminnan harjoittaja, jolla on ohjelmistotoimilupa, on velvollinen suorittamaan televisio- ja radiotoiminnan vuosittaisen valvontamaksun. Valtakunnallisen tai siihen rinnastettavan toiminnan osalta valvontamaksu on 8 000 euroa ja alueellisen tai paikallisen toiminnan osalta 800 euroa kutakin mukaista radio-ohjelmistoa kohden.
Alle kolmen kuukauden radiotoimintaan ei tarvita toimilupaa
Analogista radiotoimintaa, jossa toiminnan kesto on enintään kolme kuukautta, saa harjoittaa ilman ohjelmistotoimilupaa. Lisäksi vähäistä, rajatulla alueella harjoitettavaa radiotoimintaa, saa harjoittaa ilman ohjelmistotoimilupaa. Lähetin tarvitsee aina radioluvan.
Viestintävirasto ei myönnä ääniradiolähettimille lyhytaikaisia radiolupia perättäisille jaksoille. Kahden perättäisen lupakauden välissä pitää olla kahden kuukauden tauko.
Paikka, missä tallennetta lähetetystä ohjelmasta säilytetään, on ilmoitettava myös lyhytaikaista radiotoimintaa koskevassa hakemuksessa.
Radiolähettimet tarvitsevat radioluvan
Radiolähettimelle on lisäksi haettava radiolupa, jossa määritellään muun muassa
käytettävä taajuus
suurin sallittu säteilyteho eli ERP (antennista lähtevä teho, ei lähettimen teho)
suurin sallittu antennikorkeus sekä
antennimaston paikka.
Luvan parametrit pyritään myöntämään hakemuksen mukaisesti, kunhan lähettimen toiminta näillä arvoilla ei kohtuuttomasti häiritse muuta radioliikennettä. Kansainvälisissä sopimuksissa määritellään tarkoin ne ehdot, joiden mukaan radiolähetintä saa käyttää ilman, että siitä sovitaan erikseen naapurimaiden kanssa.
Muun kuin lyhytaikaiseen tai pienimuotoiseen toimintaan käytetyn lähettimen radioluvan myöntämisen edellytyksenä on voimassa oleva toimilupa.
Radioluvasta peritään vuosittainen taajuusmaksu.
Erittäin pienitehoiset, säteilyteholtaan enintään 50 nW, radiolähettimet ovat vapautettuja luvasta.
Linkit lupahakemuksiin löytyvät Asioi kanssamme -osiosta.
Radiolähettimen tarkastus
Radioviestinnän häiriöiden välttämiseksi radiolähetin on tarkastettava ennen käyttöönottoa, jos radiolähettimen lupaehdoissa niin määrätään. Käytännössä tarkastus edellytetään muilta kuin lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetuilta lähettimiltä. Tarkastuksesta peritään maksua 840,95 €. Tarkastusvaatimukset löytyvät Viestintäviraston määräyksestä 2.
Digitaalinen radiotoiminta
Suomessa ei ole digitaalisia ääniradioverkkoja, mutta digitaalista radiotoimintaa voidaan harjoittaa televisioverkossa. Myös digitaalisen radiotoiminnan harjoittaja tarvitsee toimiluvan. Lähettimen toiminnasta ja niin ollen myös radioluvasta vastaa tv-verkon operaattori.
Vain televisioverkossa radiotoimintaa harjoittavan toimiluvanhaltijan valvontamaksu on 8 000 euroa vuodessa kutakin toimiluvan mukaista radio-ohjelmistoa kohden.