Kerhokirje 18 3.10.2014 Kurssilla 21 ilmoittautunutta

OH2BU
Viestit: 156
Liittynyt: 14.02.2014 12:24

Kerhokirje 18 3.10.2014 Kurssilla 21 ilmoittautunutta

ViestiKirjoittaja OH2BU » 03.10.2014 07:45

Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC; Kerhokirje 18/2014 3.10.2014

Tämä kerhokirje ilmestyy 1-3 viikon välein, aina riippuen uudesta materiaalista. Kerhokirjeellä on nyt noin 360+ lukijaa ja sitä myös edelleenvälitetään eräiden muiden kerhojen omilla sähköpostilistoilla. Jos haluat pois jakelulistalta tai haluat jakelulistalle, laita sähköpostia osoitteeseen [url]oh3aclahti@gmail.com[/url]. Koska kerhokirje tehdään myös *.pdf, voit pyytää päästä pdf-jakeluun.

Kerhokirje kertoo tapahtumista Lahden seudulla mutta mukana on aina mielenkiintoisia uutisia ja linkkejä, jotka koskettavat kaikkia radioamatöörejä. Jos sinulla on hyvä ”uutisvinkki”, laita se yllä olevaan osoitteeseen. Kerhokirjeet ovat luettavissa sekä kerhon kotisivulta että kerhon kaikille avoimelta ”Keskustelupalstalta”, jonka löydät tästä linkistä: http://www.oh3ac.fi/palsta/index.phpOtsikot:
Ajankohtaista:

- Perusluokan kurssi alkoi - 21 ilmoittautunutta – mutta mukaan ehtii vielä!
- Kurssilaisen ylistävä blogikommentti netissä – kiitos!
- OH3AC yksi SRAL-mielisin kerho Suomessa!
- Ruskaleirilltä 50 osanottajaa – lue ”raportti” ja katso kuvat
- Kaikilla kerhon jäsenillä nyt kaksinkertaiset @oh3ac.fi -omakutsut!
- ”Kätevä-Tekevä-Lukeva” -messut lähestyvät Messukeskuksessa 1.-2.11.2014
- Kerhon seuraava bulletiini su 19.10.2014 09:30 SA 3685 kHz
- Kerholla myynnissä laadukas OH3R T-paita ja OH-luetteloita 2014


Kurssit ja koulutus:
- Peruskurssi jatkuu ti 7.10.2014 – jo 21 ilmoittautunutta!
- T2-preppauskurssi alkaa 11.11.2014 – ilmoittaudu!


Tapahtumia muualla:
- Keski-Uudenmaan radioamatöörit ry:n, OH2AP, syysleiri 4.10.2014
- RadioHullujen legendaariset Rompepäivät 11.10.2014 Ilmajoella 12:00-16:00
- Yleisöluento koodien purkamisesta Joensuussa 7.10. klo 17:00


Uutisia ja muuta uutta asiaa muualta:
- IARU:lla uusi puheenjohtaja ja hallitus
- M/S Estonian Mayday-radioliikenne
- Pohjois-Karjalan hamit luovat varaverkon viranomaisille
- Venäjän Formula Grand Prix F1-kisa myös bandilla
- Antennielementtien sisään narua
- Kohjinsha – Japanin vastine SteppIR:lle ja Ultrabeamille
- Siemenien kylvämistä Pohjois-Koreaan
- Radiosuunnistus voimakkaasti kehittymässä
- SDR-radioita vertaillaan Hollannin lehdessä
- Mauri, AG1LE/OH2BRW; kehittämässä sähkötystä lukevaa ohjelmaa
- Antennin kiinnityslanka pylpyrässä?
- SRHS – Suomen radiohistoriallinen seura – liity!
- Vain antennispesialisteille: Antennien väliset vaikutukset
- Suomalainen radiotiedustelu huipputasoa
- K6TU keliennusteohjelma kokeilukäyttöön
- Ukkonen ja maadoitus


Vanhan kertausta
-Radio Gramox 3960 kHz – hyvää vanhaa musiikkia
-Ilmavoimien radiotiedustelu jatkosodassa
-CW-harjoittelua
-Morseviiniä Australiasta
-Henkilöhaastattelu: Mikael, OH2HMA
-NCJ – National Contest Journal
-Lahtelainen ukkosasema - OH3MN
-Muista turvallisuus – mastossa aina kahdella vyöllä!
-Lukemisen – ja katsomisen - arvoinen juttu radiomastojen historiasta
-ARRL kerää 1950-1970 -luvun DX-peditioiden lokeja!
-Löydä oikea mikrofonikytkentä mihin rigiin tahansa!
-Onnistuneet Harrastemessut – kuusi uutta radioamatööriä!
-Sähkötystä jo osaaville mutta taitoaan parantaa haluaville treeniohjelmia. 
-Tärkeä sivusto rigien ym. säätäjille MODS.DK
-Kaikki sähkötyksestä, sen historiasta ja sähkötysavaimesta
-Kyynel-kaukopartioradion erikoissivut
-Radio- ja tv-museo kiinni 1.9.2014!
-OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!


Ajankohtaista:
Perusluokan kurssilla 21 ilmoittautunutta – mukaan ehtii vielä!

Kerhon perinteinen perusluokan kurssi alkoi tiistaina. Ilmoittautuneita ja kurssia harkitsevia ilmaantui lopulta 21 henkeä, viimeisten ilmoittautuessa vain muutama tunti ennen kurssia. Kerhon tilat kävivät ahtaiksi mutta opetus sujui hyvin. Seppo, OH2TO; toimi K-moduulin pääopettajana Jarin, OH2BU; antaessa taustatukea. Päivi, OH3SL; piti hienosti huolta kahvituksesta ja muista avustavista toimista.

Kolmituntisen illan lopuksi pidettiin halukkaille tutkinto, eikä turhaan! Kaksi henkeä pääsi K- ja T1-moduulin suorittamalla perusluokkaan ja viisi henkeä suoritti K-moduulin.

Kurssi jatkuu ensi viikon tiistaina 7.10. K-moduulin loppuosan opetuksella ja kertauksella sekä tutkinnolla. Ajan riittäessä ryhdytään myös käymään läpi T1-moduulin asioita. Ensi viikoksi on luvasssa myös isommat tilat, joten joukkoon mahtuu vielä hyvin mukaan!

Tarkempi opetussuunnitelma ja kaikki opetusmateriaali löytyy http://www.oh3ac.fi/ra-kurssi.html Ilmoittautumiset Seppo Murtomaa, OH2TO; puh: 0400 713 545 tai koulutus@oh3ac.fi

Kurssilaisen ylistävä blogikommentti netissä
Miksi Lahden radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kurssit vuosi vuoden jälkeen keräävät suurimmat osanottajamäärät? Vastausta ja lahtelaisen koulutuksen filosofiaa voit vähän hakea tiistaina kurssille tulleen Mikan blogista osoitteesta:
http://satkalainen.fi/amatooreja-vai-ammattilaisia/

Mika kertoo, kuinka hän tärmäsi superhyvään ”yhdistys”-asiakaspalveluun.
(Kiitos, Mika)


OH3AC yksi SRAL-mielisin kerho Suomessa!
Viestintäviraston listalla on noin 7630 voimassa olevaa radioamatööritunnusta.
https://www.viestintavirasto.fi/attachm ... lkinen.pdf
Tuossa luvussa on kuitenkin mukana mm. toistinasemat, majakat, kerhoasemat ja suuri joukko sellaisia radioamatöörejä, joilla on kaksi tai useampia tunnuksia. Vähentämällä tuosta luvusta nämä tiedossa olevat poikkeukset, voidaan varovasti laskea että radioamatööritunnus on noin 5800 eri henkilöllä.

Liiton jäsenmäärä on hallituksen viimeisen pöytäkirjan mukaan 4017, mutta luvussa on mukana n. 170 kerhoa. Henkilöjäseniä Liitossa on siis noin 3850, joka toki sekin on liian suuri, koska Liitossa on myös jäseniä, jotka eivät ole radioamatöörejä – lapsia ym. Summa summarum: noin 64-66 % suomalaista radioamatööreistä ovat Liiton jäseniä!

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; jäsenmäärä on tällä hetkellä n. 215. Vertaamalla kerhon jäsenluetteloa Liiton jäsenluetteloon selviää, että ainakin 79 % kerhon jäsenistä – ehkä enemmänkin - on myös Liiton jäseniä! Siis aika paljon enemmän kuin Suomessa keskimäärin!


Ruskaleirillä 50 osanottajaa – lue ”raportti” ja katso kuvat
Tämän vuoden kerhon "Ruskaleiri" ja Rompepäivät pidettiin vanhassa perinteisessä paikassa, Luhtaanpirtissä, syyskuun viimeisenä viikonloppuna pe-su 26.-28.9.2014! Varsinaisen vieraskirjan ja salin perällä olleen flappitaulun, johon vieraat saivat myös kirjoittaa nimensä ja tunnuksensa, mukaan leirillä oli tasan 50 kävijää. Saattaa olla että jokunen pikakävijä tai muuten paikalle eksynyt ei kumpaankaan lokiin nimeään laittanut.

Leirin pääohjelma oli Matin, OH7SV; esitys Juma PA1000- puolijohdelinukan uusista vaiheista.

Kerhon kotisivulta osoitteesta http://www.oh3ac.fi/Ruska2014.html voit lukea intiimin raportin leirin tapahtumista ja katsoa 40 paljastavaa kuvaa.


Kaikilla kerhon jäsenillä nyt kaksinkertaiset @oh3ac-omakutsut!
Koska pyyntöjä @oh3ac-omakutsuista tuli tasaiseen tahtiin, päätimme ottaa sen nyt säännölliseksi kerhon jäseneduksi. Kaikille kerhon jäsenille on nyt avattu @oh3ac-omakutsu, mutta ei pelkästään tunnukselle vaan myös nimelle (etunimi.sukunimi)! Omakutsu toimii siis sekä nimellä että tunnuksella. Jos kerhon tiedossa on ollut jäsenellä oleva useampi tunnus, omakutsu on avattu niille kaikille. Eräissä tapauksissa nimelle avattu omakutsu on avattu ”virallisen” nimen lisäksi myös kutsumanimelle!

Olkoon hyvänä esimerkkinä Retu, OH3WK. Hänelle voit lähettää sähköpostia osoitteilla oh3wk@oh3ac.fi ja oh0wk@oh3ac. Tämän lisäksi myös Reijo.Lindevall@oh3ac.fi ja Retu.Lindevall@oh3ac.fi vievät hänelle sähköpostin perille. Jokaiselle jäsenelle on siis avattu omakutsu sekä tunnuksella että nimellä.

Nyt ei siis tarvitse muistaa onko kaverin sähköpostiosoitetta tai sitä, onko hänellä Liiton omakutsu. Laita sähköpostiisi vain hänen tunnuksensa ja @oh3ac.fi perään. Omakutsu on helppo muistaa ja todennäköisesti lyhyempi kuin yksikään muu sähköpostiosoitteesi.

Jos jostakin syystä että halua @oh3ac.fi -omakutsua, ilmoita siitä osoitteeseen oh3ac@oh3ac.fi, niin poistamme sen tietokannasta. Jos haluat omakutsun toisella nimellä tai tunnuksella, ilmoita, niin avaamme. Kokeile toimiiko omakutsusi lähettämällä koeviesti ”omalla tunnuksellasi@oh3ac.fi” ja omalla ”etunimi.sukunimi@oh3ac.fi”!

Haluatko omatunnuksen? Liity jäseneksi!Kätevä-Tekevä-Lukeva -messut Messukeskuksessa 1.-2.11.2014
Kerho osallistui hyvällä menestyksellä jo viime vuonna ”Kätevä-Tekevä-Lukeva”- messuille saaden mukaansa uusia, aktiivisia jäseniä. Harrastemessujen rohkaisemana lähdemme nyt messuille entistä korkeammin tavoittein!

Tänä vuonna messut järjestetään la-su 1.-2.11.2014 Lahden Messukeskuksessa. Messut ovat Suomessa suurimmat tai toiseksi suurimmat vuotuiset harrastemessut, joihin yleisöä tulee lähes 10.000 henkeä. Erityisesti ”TEKEVÄ”-kokoaa harrastukset ja innokkaat harrastajat saman katon alle. Pienoisrautatiet, RC-autot ja -lennokit, nukkekodit ja muut mielenkiintoiset harraste-esittelyt luovat puitteet monipuoliselle koko perheen tapahtumalle: http://www.lahdenmessut.fi/kateva2014

Kerhon kustannukset messuista ovat noin 1.200-1.500 euroa, josta suurin osa järjestäjille maksettavaa tilamaksua. SRAL:n hallitus on luvannut kerholle 1.9.2014 kokouksessa 300 euron projektiavustuksen.

Messupäällikkönä toimii Markku, OH3EAU; joka toivoo mahdollisimman monen kerholaisen jo nyt varaavan ajan kalenteriinsa. Ilmoita Markulle mahdollisuudesta tulla auttamaan joko rakentamisessa tai päivystämisessä. Markunkin tavoittaa omakutsulla: [url]oh3eau@oh3ac.fi[/url]


Kerhon seuraava bulletiini su 19.10.2014 09:30 SA 3685 kHz
Kerhon seuraava bulletiini annetaan su 19.10. 2014 klo 09:30 SA. Taajuutena on vanha ja tuttu 3.685 kHz. Bulletiinissa kuulet viimeisimmät uutiset ja ennenkaikkea pääset kuittaamaan bulletiinin ja sen jälkeen pitämään yhteyksiä muiden kerholaisten kanssa 80 m alueella.

Bulletiiniajat ja lukijat löytyvät kerhon keskustelupalstalta, mutta tämän bulletiinin antaa kerhon puheenjohtaja Pekka, OH3JMJ.


Kerholla myynnissä laadukas OH3R T-paita ja OH-luettelo 2014
Kerho lunasti Radio- ja tv-museon varastosta kaikki loput laadukkaat OH3R T-paidat. Paidassa on myös kerhon logo. Paitoja on jäljellä enää hieman toistakymmentä.

Paidat on tehty todella laadukkaasta materiaalista. Harmaan ja mustan lisäksi valitettavasti kaikki ovat kokoa XL, mutta sopivat hyvin lähes kaikkien päälle. Paidan mallia voit katsoa Trafiikki-museoiden verkkokaupasta: http://webshop.trafiikki.fi/t-paita_radio-_ja_tv-museon_oh3r-logolla

Kerholta voit lunastaa myös viimeisimmän OH-luettelon 2014 ja säästää posti- ja kuljetusmaksut.


Jäsenmaksut 2014 tai liity jäseneksi!
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; vuoden 2014 jäsenmaksut ovat samat kuin edellisinä vuosina: aikuisjäsenet 20 € ja perhejäsenet, nuoret (<15 v), opiskelijat ja työttömät 10€.

Voit auttaa sihteeriä ja taloudenhoitajaa ja kerhon taloutta maksamalla jäsenmaksusi oma-aloitteisesti kerhon tilille SAMPO FI 77 8000 2505 9450 05. Laita nimesi ja kutsusi viestiosaan.


Kurssit ja koulutus:
Peruskurssi jatkuu 7.10.2014 – jo 21 ilmoittautunut!

Kerhon perusluokan kurssi jatkuu tiistaina 7.10. klo 18:00. Kurssi on 23. neljän vuoden aikana. Kuutena tiistai-iltana käydään läpi tutkintoon tarvittavat asiat. Opettajina toimivat Seppo, OH2TO; Raimo, OH3RV; ja Jari, OH2BU. Kurssi pidetään Radiomäellä, Vanhalla Radioasemalla.


T2-preppauskurssi alkaa marraskuussa – ilmoittaudu!
T2- eli yleisluokan preppauskurssi alkaa tiistaina 11.11.2014 klo 14:00. Preppausta jatketaan tiistai-iltaisin kunnes viimeinenkin oppilas on saatu yleisluokkaan. Opettajina toimivat Raimo, OH3RV; ja Jari, OH2BU. Ilmoittautumiset Jarille, OH2BU; puh: 0400 503 221 tai koulutus@oh3ac.fi


Tapahtumia muualla:
Keski-Uudenmaan radioamatöörit ry:n, OH2AP, syysleiri la 4.10.

Perinteinen kerhon syysleiri pidetään jälleen Metsäpirtillä Rusutjärven rannalla Tuusulassa. Tällä kertaa ajankohta on Metsäpirtin varaustilanteesta johtuen hieman myöhäisempi eli lauantai 4.10.2014.

Kannattaa muutenkin tutustua kerhon uusiin sivuihin osoitteessa: http://www.oh2ap.fi/

Yleisöluento koodien purkamisesta
Itä-Suomen yliopisto järjestää ti 7.10. klo 17:00 mielenkiintoisen yleisöluennon tiloissaan Joensuussa: Metria M100, Yliopistokatu 7, Joensuu

Matemaatikko James Grime Cambridgen yliopistosta puhuu koodien purkamisesta sekä Enigmasta ja Alan Turingista, joka ratkaisi Saksan II maailmansodassa käyttämän salakirjoituskoodin.

Lisätietoa:http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=597


RadioHullujen legendaariset Rompepäivät 11.10.2014 Ilmajoella
Tule ostamaan tai myymään radioromppeesi yksityisille ilmaisella myyntipaikalla.
Huissin Urheilutalossa,Vaasantie 1081, 61350 ILMAJOKI. Paikalla on runsaasti tilaa avarassa salissa myyntipöydillä myytävien tavaroiden esittelyyn ja isolla parkkipaikalla tilaa peräkärrymyyntiin. Paikkalla on puffetti, jossa voi välillä käydä piipahtamassa kahvilla tai nappaamassa hiukopalaa.

Tervetuloa kauempaakin viettämään radiohenkistä iltapäivää. Lisätietoa: http://www.radiohullut.net/?p=2025
Uutisia ja muuta uutta asiaa muualta:
IARU:lla uusi puheenjohtaja ja hallitus

IARU eli International Amateur Radio Union eli Kansainvälinen Radioamatööriliitto valitsi kokouksessaan uuden puheenjohtajan ja hallituksen. Seuraavat kolme vuotta puheenjohtajana toimii Don Beattie, G3BJ (Englanti); ja varapuheen-johtajana Faisal Al-Ajmi, 9K2RR (Kuwait); Kuwaitista. Rahastonhoitajaksi valittiin Eva Thieman, HB9FPM/OK3QE (Sveitsi); ja sihteeriksi Dennis Green, ZS4BS (Etelä-Afrikka). Hallitukseen valittiin Thilo Kootz, DL9KCE (Saksa); David Court, EI3IO (Irlanti); Oliver Tabakovski, Z30TO (Makedonia); sekä Ranko Boca, 4O3A (Montenegro); sekä pohjoismaita edustamaan tanskalainen Ivan Stauning, OZ7IS.

IARU:n puheenjohtajana toimi tähän kokoukseen asti hollantilainen Hans Blondeel Timmermann, PB2T: Lukijat muistanevat, että Hans, PB2T; vieraili puheenjohtaja-aikanaan ainoan kerran Suomessa OH3AC:n kutsusta Lahden Syyspäivillä vuonna 2012.

Suomesta on IARU:n hallituksessa ollut 1960-luvulla Axel, OH5NW; ja 1990-luvulla Jari, OH2BU. IARU:n seuraava yleiskokous pidetään kolmen vuoden päästä Wildbad Kreuth-nimisessä paikassa Saksassa.


M/S Estonian Mayday-radioliikenne
M/S Estonian haverista tuli viime viikonloppuna kuluneeksi 20 vuotta. Kertaamme tässä viime keväänä kerhokirjeessä olleen uutisen:

Sekä perusluokan tutkintoon että Meri-VHF-kurssiin kuuluu hätäliikenteen ja
tavallisimpien hätäliikenteeseen kuuluvien koodien tunteminen. Onneksi näitä taitoja tarvitaan harvoin.

M/S Estonia upposi 28.9.1994 Itämerellä Suomen meripelastusalueella, noin 40 kilometriä Utön saaresta eteläkaakkoon. Onnettomuudessa menehtyi 852 henkeä.
Youtubessa on kuuden äänitteen sarja, josta löytyy Estonian alkuperäinen Mayday-kutsu sekä sitä pelastamaan tulleiden matkustajalaivojen välistä Mayday-liikennettä. Äänitteet eivät tietenkään ikinä pysty kertomaan mitä sinä yönä todella liikkui hätään kiirehtineiden alusten miehistöjen mielissä, mutta silmiinpistävää on se rauhallisuus ja ammattitaito, jolla hätäliikennettä käytiin. Äänitteiden kokonaispituus on noin 30 min.

Ensimmäinen äänite löytyy Youtube-osoitteesta:
http://www.youtube.com/watch?v=_7cZTEQJ2VQ
tai http://www.youtube.com ja laittamalla hakukenttään ”Estonia mayday call part 1 of 5”
Loput viisi löytyvät Youtuben oikeasta palkista tai hakemalla esim ”Estonia mayday call part 2 of 5”


Pohjois-Karjalan hamit luovat varaverkon viranomaisille!
Pohjois-Karjalan Radiokerho, OH7AB; on solminut Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa erittäin merkittävän yhteistoimintasopimuksen, jossa olisi mallia kaikille maakuntien pääkerhoille. Sopimus on ns. ”win-win” -sopimus eli kumpikin osapuoli voittaa.

Lyhykäisyydessään sopimus tarkoittaa sitä, että viestiverkkojen (matkapuhelin, Virve, internet) katketessa radioamatöörit tulevat nopealla aikataululla päivystämään kaikille merkittäville Pohjois-Karjalan pelastusasemille ja välittämään näiden välillä viestiliikennettä.

Hankkeen vetäjänä on alusta saakka ollut Pertti, OH7KP; ja koko maakunnan radioamatöörit ovat siinä ahkerasti mukana. Pelastuslaitos tukee vastaavasti radioamatööritoimintaa mm. antamalla laite- ja koulutustiloja hamien käyttöömme. Katso sanomalehti Karjalaisen juttu asiasta: http://www.oh3ac.fi/Radioamat%C3%B6%C3%B6rit%20luovat%20varaverkon..jpg


Venäjän Formula Grand Prix F1-kisa myös bandilla
Venäjällä, Sotsin katuradalla, ajetaan historian ensimmäinen Formula F1-kilpailu 12.10., siis viikon päästä. Venäjälle kisa on merkittävä päästä mukaan myös tähän lajiin. Venäläisiä kuljettajijahan on ollut mukana jo vuosia.

Venäläiset ovat nyt kehittäneet ennennäkemättömän hienon ja hyvin mietityn Ham Formula 1-kilpailun radioamatööreille.

Homma toimii lyhyesti näin: Äänessä on 12 UE16xx-tunnusta, jokaiselle 11 kilpailevalle tallille oma (esim. UE16SF, Scuredia Ferrari) ja yksi tunnus UE16HQ varikolle. Näitä asemia workitaan eri bandeilla ja modeilla siten, että
15.-30.9. yhteyksistä sai yhden pisteen (harjoitusajot)
1.-10.10 yhteyksistä saa kaksi pistettä (aika-ajot) ja
11.-15.10 yhteyksistä saa kolme pistettä (kilpailu)

Asemia työskentelevien ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin workkia näitä asemia. UE-asemien lokit päivittyvät nopeasti sivuille ja koko ajan jokaisella on tiedossa oma pistesijoituksensa ja kusojensa määrä. Hyvin ajateltu ja hyvin hoidettu kilpailu. Korkeimmalla suomalaisista taitaa olla Manu, OH7UE.

Kilpailun kotisivu – tosin vähän sekava – löytyy osoitteesta: http://f1award.ru/en/


Antennielementtien sisään narua
Radioamatöörien suunta-antennit (yagit eli beamit) tehdään yleensä niin, että elementin keskellä on paksumpaa alumiiniputkea, jonka kumpaankin päähän laitetaan vähän ohuempaa putkea jne. Eripaksuisia alumiiniputkia saattaa olla perätysten jopa 5-10 kappaletta. Keskellä oleva putki on yleensä isoimmissa antenneissa joko 50 tai 60 mm ja putket supistuvat niin, että ohuimmat ovat 10-12 mm.

Putket kiinnitetään toisiinsa mekaanisesti joko supistuksilla, letkuklemmarilla tai ruuveilla. Mutta olipa mekaaninen tapa mikä tahansa, kun elementit ovat ylhäällä taivaalla 5-40 metrin korkeudessa, tuulet saavat elementit resonoimaan (värähtelemään) ja lähes mikä tahansa mekaaninen liitos alkaa ajan myötä löystymään.

Kotimaiset antennien valmistajat ovat jo vuosia tämän värähtelyn estämiseksi tai ainakin vaimentamiseksi laittaneet alumiiniputkien sisään sopivan ohutta sisänarua. Naru ei paljoa putkien sisällä paina mutta pidentää antennisi elinikää ja huoltokäyntien määrää vuosia. Erityisesti meren lähellä ja korkeilla paikoilla oleviin antenneihin tämä on ”must”
(Tnx Juha, OH1LEG)


Kohjinsha – Japanin vastine SteppIR:lle ja Ultrabeamille
Antenneista puheen ollen: SteppIR oli ensimmäinen markkinoille tullut antenni, joka perustuu siihen, että elementin keskellä on pieni moottori, joka työntää lasikuituputken sisälle metalliliuskaa aina sen mukaan, millä taajuusalueella (bandilla) haluat työskennellä. Vähän kuin metrimitan liuskaa työntäisi putken sisälle.

Antenni on aina vireessä ja selviät yhdellä antennilla lähes kaikilla bandeilla. Yleensä antennien virittämiseen liittyy pieni tietokoneohjelma, joka automaattisesti pidentää tai lyhentää liuskaa ja pyrkii aina mahdollisimman hyvään eli 1:1 seisovan aallon suhteeseen (SWR)

Suomessakin on käytössä useita SteppIR-antenneita ja peloista huolimatta ne ovat toimineet hyvin Suomenkin sää-olosuhteissa. Näiden antennien ehkä ainut huono puoli on niiden hinta – vastaavalla rahasummalla saisi mastoonsa useamman bandin kiinteät antennit. http://www.steppir.com/

Muutama vuosi sitten SteppIR sai kilpailijan Italiasta. Ultrabeam-antennit on tehty samallla idealla mutta ne ovat huomattavasti halvempia kuin SteppIR-antennit. Ultrabeam-antennien sivut löydät tästä linkistä: http://www.ultrabeam.it/site/index.php?lang=en

Nyt myös Japanista löytyy – tietenkin – vastaava tuote. Kojinsha-nimellä myytävä antenni toimii vastaavalla mutta hieman ehkä älykkäämmällä tavalla. Hintatasosta 250.000-750.000 jeniä on vaikea rahdin jälkeen sanoa edullisuutta. Kojinshan näyttävät sivut löytyvät osoitteesta: http://www.kojinsha.jp/ka1_en/index.html


Siemenien kylvämistä Pohjois-Koreaan
Pohjois-Korea ei tunnusta, että ”radioamatööritoiminta”-nimistä toimintaa olisi olemassa eikä maa ole koskaan myöntänyt koskaan yhtäkään radioamatööri-lupaa. Koska Pohjois-Korean mielestä tällaista harrastetta ei ole olemassa, se ei myöskään ole kieltänyt muiden maiden radioamatöörejä pitämästä yhteyksiä sinne. Näin siis radioamatöörimääräysten (Viestintävirasto 6 I/2013 M) mukaan voit pitää yhteyden maahan, jos nyt sellaisen aseman kuulisit. Yksikään maa maailmassa ei tällä hetkellä ole antanut tämän 10 § mukaista ilmoitusta.
-----------------
10 §
Kielletty radioamatööriviestintä
Radioyhteyksien pitäminen on kielletty sellaisen maan radioamatööriasemiin, jonka telehallinto on ilmoittanut, ettei se salli tällaisten yhteyksien pitämistä.
--------------------

Pohjois-Korea kuitenkin on kaikkien ”Most Wanted”- eli puutelistojen kärjessä. Uusin yrittäjä on Paul, N6PSE; jonka kotisivulla hän kertoo vierailusta maahan. Paul on onnistunut tulemaan ääneen monesta maasta …..
http://n6pse.wordpress.com/2014/09/18/planting-seeds-in-north-korea-and-iran/


Radiosuunnistus voimakkaasti kehittymässä
ARDF (Amateur Radio Direction Finding) eli radiosuunnistus (RAS) eli vanhalta nimeltään ”ketunjahti” on voimakkaasti kehittymässä.

Radiosuunnistuksen periaate on se, että ”metsään” piilotetaan esim. 3-5 pientä radiolähetintä, ”kettua”, jotka kukin vuorollaan samalla jaksolla lähettävät tunnustaan. Kilpailijalla on pieni vastaanotin jossa on voimakas ferriittiantenni, jolla kettuja voi suuntia. Kilpailija suuntii jokaista ”kettua” vuorollaan, piirtää karttaan viivan mistä suunnasta lähetys on parhaiten tullut ja pyrkii löytämään ketut metsästä. Kettujen vieressä on vastaava leimauslaite kuten normaalissa suunnistuksessa. Lähettimet ja vastaanottimet toimivat yleensä 80 m (3.5 Mhz) tai 2 m (144 MHz) alueella. Radiosuunnistuksen kilpailijan ei tarvitse olla radioamatööri mutta radioamatööri tarvitaan sijoittamaan ja käyttämään kettulähettimiä.

Radiosuunnistuksesta löydät erittäin hyvät kotimaiset sivut osoitteesta: http://ardf.pp.fi/

Radiosuunnistus on nyt voimakkaasti kasvamassa kaikkialla maailmassa. Kazastanissa syyskuun alussa pidetyissä MM-kisoissa oli osanottajia 34 maasta. http://ardf2014.kz/?p=main&i=6 Tulokset löydät myös suomalaisilta sivuilta.

Eräs kasvaneen suosion syy on voimakas tuotekehitys. 80 m ja 2 m-kisojen rinnalle on tullut ”Sprint” sekä ”Foxoring”, jossa normaalilla suunnistuskartalla tullaan rastin lähelle mutta loppumetrit pitää suuntia radiolla.http://www.homingin.com/sprints.html#foxoring

Hyvä sivu tutustua aiheeseen on myös:http://ardf.darc.de/contest/14090812/14090812.htm


SDR-radioita vertaillaan Hollannnin lehdessä
SDR-radiot ovat tätä päivää! Mikä on SDR-radio? ”Software Defined Radio” on suomeksi käännetty ”ohjelmistoradioksi”. Lyhyesti sanottuna SDR-radio on yksinkertaisimmillaan tietokoneessa oleva kortti. Eli SDR-radio perustuu siihen, että kun vastaanotinantenni tuodaan tietokoneeseen, signaalit puretaan kuunneltaviksi (tietokone-)ohjelmalla. Tämän päivän SDR-vastaanottimet ovat yllättävän hyviä ja monipuolisia. SDR-laitteita ja rakennussarjoja on kymmeniä tai satoja.

DKARS (Dutch Kingdom Amateur Radio Society) on lehdessään vertaillut pariakymmentä kaupallisesti saatavaa SDR-radio. Hinnaltaan radiot ovat huokeita 30-300 USD.

Englanninkielisen artikkelin löydät tästä linkistä (varsinainen juttu on pitkän sivun puolivälissä):http://downloads.dkars.nl/DKARS%20magazine%20201409.pdf

Olli-Jukka, OH2OP; muistuttaa, että verkkoradioita voit kuunnella mm. kahdesta seuraavasta osoitteesta:
http://tinyurl.com/verkkoradiolihula
http://websdr.ham.ee:8901/m.html

Klikkaa ”AM” ja valitse ”LSB”. Klikkaa jaksolukua ja kirjoita vaikkapa ”3699”


Mauri, AG1LE/OH2BRW kehittämässä sähkötystä lukevaa ohjelmaa
Tavalliselta ihmiseltä kestää muutama kuukausi opetella lukemaan sähkötystä. Mitä enemmän sitä harjoitat, sitä nopeampaa sähkötystä pystyt lukemaan - aina jopa 300 merkkiin/min. Ihmiskorva ja aivot sen prosessorina ovat sikäli ihmeellisiä että ne pystyvät ymmärtämään ja sopeutumaan häiriöihin sekä nopeuden ja rytmin muutoksiin. Tämä on myös samalla perussyy siihen, miksi sähkötysmerkki menee ”läpi” sellaisissakin radiokeleissä joissa puhetta ei pysty edes kuulemaan.

Sähkötystä lukevia tietokoneohjelmia löytyy toki netistä kymmeniä. Toinen toistaan parempia tai huonompia. Mutta yksikään tietokoneohjelma ei tähän mennessä ole pystynyt lukemaan sähkötystä muuttuvissa tai häiriöisissä olosuhteissa ihmisaivoja paremmin.

Mauri Niininen, AG1LE; joka ehkä tunnetaan Suomessa paremmin tunnuksella OH2BRW, työskentelee vakituisesti Nokian HERE-karttayhtiössä Yhdysvalloissa. Mauri on tehnyt ”tieteellisen haasteen” yliopisto- ja kehityspiireille – miksei myös toisille radioamatööreille – kehittää ohjelma joka lukee sähkötystä paremmin kuin ihminen. Tuntuu helpolta haasteelta mutta …. Lue asiasta lisää Maurin blogista: http://ag1le.blogspot.fi/

Myös Yhdysvaltojen radioamatööriliitto, ARRL; on noteerannut Maurin haasteen ja kirjoittaa, että haaste on otettu vakavasti vastaan tieteellisissä yhteisöissä ja radioamatööripiireissä. ARRL:n artikkelin asiasta löydät osoitteesta:
http://www.arrl.org/news/morse-learning-machine-challenge-catching-on-with-hams


Antennin kiinnityslanka pylpyrässä?
Don, K4ZA; muistuttaa asiasta, jonka moni radioamatööri on käytännössä kokenut. Jos sinulla on esimerkiksi dipoli laitettu puiden väliin niin, että antennin kiinnityslanka menee ”pylpyrän” (väkipyörä) kautta, käy muuttamassa sen kireyttä 2-3 kertaa vuodessa. Pylpyrässä kiinnityslangan kuituihin kohdistuu ulompana suurempia voimia kuin sisempänä. Ulompana olevat langan kuidut hapertuvat ja katkeavat helposti. Mutta siirtämällä kohtaa ohjeen mukaan 2-3 kertaa vuodessa kiinnityslanka – nostolanka – kestää paljon pidempään.


SRHS – Suomen Radiohistoriallinen seura
Suomen Radiohistoriallinen Seura ry (SRHS ry) on perustettu 1991 valtakunnalliseksi radiohistorian harrastajien yhteisöksi, joka tukee jäsenistön harrastustoimintaa sekä kerää, tutkii ja tallentaa radiohistoriallista esineistöä ja tietoa. Seura julkaisee jäsenlehteä ja tutkimustuloksia ja järjestää tapaamisia, vierailuja, esittelyjä ja yleisöluentoja. Seurassa on yli 500 jäsentä. Seuran sivut löytyvät osoitteella Kuva

Seura julkaisee ”Radiot”-nimistä, erittäin korkealuokkaista lehteä. Lehden viimeisimmässä numerossa 3/2014 on Heikki Tupalan kirjoittama juttu ”Lahden radioaseman historiaa Lahden radioaseman alkuvuodet” jonka voit lukea tästä linkistä:http://www.oh3ac.fi/SRHS%20Lahden%20radioaseman%20alkuvuodet%20I.pdf

Linkin viimeiseltä sivulta löydät ohjeet seuraan liittymisestä sekä kutsun vuosikokoukseen 25.10.2014 klo 12:00.

Rompepäivät yhteistyössä Petäjäveden radio- ja televisiomuseon kanssa ovat vanhojen radioiden harrastajille ”must”


Vain antennispesialisteille: Antennien väliset vaikutukset
Jos antenneita asennetaan lähelle toisia antenneita, ne saattavat kytkeytyä toisiinsa eli ne vaikuttavat toisiinsa. Yleensä suositellaan, että kahden mastossa olevan antennin väli olisi ainakin 2-3 metriä, erityisesti jos antennit ovat toistensa harmoonisia (kerrannaisia). Siis esim. 40m/20m, 20m/10m jne.

Toinen suositus on, että jos sinulla on mastossa useampi antenni, niiden tulisi aina osoittaa samaan suuntaan. Eli lähellä oleva antenni, jota on käännetty esim. 45 astetta, saattaa vaikuttaa muihin antenneihin voimakkaasti ja vääristää niiden säteilykuviota.

NCJ (National Contresty Journal) sivuilla http://ncjweb.com/ on nyt kaksi loistavaa artikkelia antennien välisistä vaikutuksista:
http://ncjweb.com/bonus-content/Ant_Interact_Part_7.pdf
http://ncjweb.com/bonus-content/Ant_Interact_Part_8.pdf


Suomalainen radiotiedustelu huipputasoa
Hannu, OH3HA; löysi lyhyen mutta mielenkiintoisen linkin suomalaisen radiotiedustelun tasosta sota-aikana
http://yle.fi/uutiset/suomen_radiotiedustelu_oli_sota-aikana_maailman_huipputasoa_saksalaiset_ihmeissaan/7218262


K6TU keliennusteohjelma kokeilukäyttöön
Tunnettu keliekspertti Stuart, K6TU; on nyt lanseerannut uuden keliennustusohjelman. Vuosimaksu on n. 25 €, mutta ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan rekisteröitymällä sivullle.

Stuartin ohjelmaa ovat käyttäneet lukuisat DX-peditiot, mm. FT5ZM; ja kilpailuoperaattorit mutta myös ”tavalliselle” workkijalle ohjelma antaa mahdollisuuden ymmärtää kelejä ja niiden ihmeellisyyksiä. Katso: http://k6tu.net/

Ukkonen ja maadoitus
Samuli, OH6TY; kirjoitti kesän Radioamatööri-lehdessä maadoituksesta ja sen tärkeydestä. Vaikka tämän kesän ukkoskausi alkaa olla ohitse, on asia aina ajankohtainen. Aseman maadoituksen tulisi olla joka tapauksessa kunnossa koko vuoden.

Smith's Power-yhtiön sivuilla on 39 erittäin korkealuokkaista artikkelia, ”white papers” koskien aseman maadoitusta, ukkossuojausta, mastojen ja muiden laitteiden suojausta ym. Sieltä löytyy myös radioamatööreille osoitettu ”Ham Radio Station Protection”-niminen artikkeli, joka käsittelee mm. antennien ja syöttöjohtojen sijoitusta ukkosen kannalta.
http://www.smithspower.com/brands/polyphaser/services/media-library/white-papers?page=2Vanhan kertausta
Radio Gramox 3960 kHz – hyvää vanhaa musiikkia

Radioaalloille on ilmestynyt uusi, mielenkiintoinen kotimainen yleisradioasema – Radio Gramox! Erityisen kielenkiintoiseksi aseman tekee se, että se lähettää lähellä radioamatöörialueita ja on helposti kuunneltavissa tavallisella rigillä ja vaikkapa 80 m antennilla – kokeile vaikka 3960 kHz AM. Siis 3960 kHz.

Gramoxin taajuudet ovat Viestintäviraston myöntämiä, kyseessä ei siiis ole piraatti. Gramoxille on annettu lupa myös taajuuksille 7230 kHz ja 25760 kHz, mutta nämä taajuudet ovat tällä hetkellä tauolla. Gramoxin nettisivun mukaan lähetyksiä löytyy myös ULA-taajuuksilla: Tampere: 106,8 Mhz. 24H; Riihimäki: SCM-Radio klo 21-06 100,8 Mhz ja Kyröskoski: 95,4 MHz studiolähetin. 24H. 

Aseman lähettämä musiikkia ainoastaan ennen 1960-luvulta. Satunnaisia mainoksia löytyy myös lähetyksistä. Nettisivu löytyy osoitteesta. http://gramox.fi/ ja Facebook-sivu, jonka kautta lähetystä voi seurata: https://fi-fi.facebook.com/radiogramox Facebook-sivulla voi antaa kuunteluraportteja. Ainakin etelä-Suomessa signaali on ollut 59+20 dB!

Gramoxin takana on Pasi, OH3LMM; ja Lauri Nieminen, jota tämän kirjoittaja ei ainakaan vielä tunnistanut radioamatööriksi.


Ilmavoimien radiotiedustelu jatkosodassa
Hannu, OH3HA; lähetti mielenkiintoisen linkin http://www.elsokilta.net -sivuille.
Lauri ”Lasse” Lehtonen on sivuille kirjoittanut mielenkiintoisen, kaksisivuisen artikkelin ilmavoimien radiotiedustelusta jatkosodassa. Artikkeli löytyy osoitteesta:
http://www.elsokilta.net/index.php?page=artikkeli-7

Jos sodanaikainen radiotiedustelu kiinnostaa tai jos elso – elektroninen sodankäynti – tänä päivänä, kannattaa selata sivuja ja ehkä jopa liittyä jäseneksi.

Osoitteestahttp://www.elsokilta.net/index.php?page=artikkelit löytyy luettelo mielenkiintoisista artikkeleista ja etusivun kautta pääsee koko sivuston tarjontaan!


CW-harjoittelua
Tapani, OH2LU: on löytänyt Youtubesta varsin mukavan ”videon” jolla voi opetella sähkötystä.
Osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=6XHwygN9CKM Vadrum opettaa sähkötysmerkit 3 minuuttia pitkällä rumpusoololla.


Morseviiniä Australiasta
Tunnettu australiainen viinivalmistaja Henry's Drive Vignerons on nyt pullottanut myös radioamatööreille ja radiosähköttäjille sopivaa morseviiniä?

Vuosien 2009-2011 satoa oleva viini ”2011 Morse Code Chardonnay” (valkoviini) on kasvatettu kunnioittamaan lennätinsähköttäjiä, jotka vuosikymmeniä välittivät sähkötyksellä eli morse-koodilla sanomia yli mantereen ja samallla yhdisti Australian muuhun maailmaan. Vastaavasti ”2011 Morse Code Shiraz ” on punaviini vuosien 2008-2011 sadoista.

Alkon tuotevalikoima ei tätä huippuviiniä tunnista. Toivotaan, että joku kuitenkin näkee vaivaa tilata korillisen vaikka ensi kesän leireille!?

Osoitteesta http://www.henrysdrive.com/our-wines/20%20...%20ode-shiraz löydät lisää tietoa tuotteista ja vasemmalta alhaalta myös vastaavan valkoviinin. Etiketistä voit lukea morsekoodilla myös tuotteen nimen.


Henkilöhaastattelu: Mikael, OH2HMA
Ruotsia osaavien kannattaa kuunnella Radio Vegan tekemä henkilöhaastattelu Mikaelista, OH2HMA. Haastattelu, jonka pituus on 40 min, löytyy osoitteestahttp://areena.yle.fi/radio/2374071

MS-tautia sairastava Mikael kertoo elämästään, avioerostaan, alkoholismistaan, perheensä yrityksen konkurssista ja uudesta parisuhteesta Carolan kanssa jne. Myös radioamatööriharrastus tulee alussa lyhyesti esille, jonka myös huomaa Radio Vegan sivulla olevan kuvan taustalla olevasta kartasta.


Lahtelainen ukkosasema – Marko, OH3MN
Muutama kerhokirje sitten esitelty ukkostutkasivu http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=en
perustuu yhteisöllisyyteen eli siihen, että netin käyttäjät rakentavat yksittäisiä ”ukkostutkia” ja kun niiden tiedot yhdistetään netissä, käyttäjät saavat käsityksen laajan alueen ukkosista.
Marko, OH3MN; on rakentanut nyt Lahteen ukkostutka-aseman. Rakentamiseen liittyviä kuvia löydät osoitteesta: https://www.dropbox.com/sh/ldvo1a4jrrfz%20...%204UnMa?dl=0
Lahden paikallisia ukkostietoa löydät vastaavasti seuraavalta sivulta:
http://www.lightningmaps.org/blitzortun%20...%2063&lang=en


Muista turvallisuus – mastossa aina kahdella vyöllä!
Amerikkalainen radioamatööri James, W9ZUC; putosi mastostaan 80-90 jalan, siis 25-30 metrin korkeudesta ja kuoli. James'illa ei putoushetkellä ollut mastovyötä ”köytettynä” mastoon tai maston ympärille. James'in traaginen putoaminen kirvoitti TowerTalk-sähköpostipalstalla monet mastoonkiipeilijät vannottamaan, että kun mastoon kiivetään, aina pitää vähintää yhden mastovyön olla kytkettynä kiinnin mastoon. Käytännössä kaikilla mastomiehillä on kaksi vyötä siten, että kun ohitetaan mastossa antenni tai laakeri, toinen vyö kiinnitetään sen yläpuolelle jonka jälkeen toinen vyö irrotetaan. Mutta aina pitää olla vähintää yksi vyö kiinni! 
James'in, W9ZUC; putoamisesta löydät jutun osoitteesta:
http://www.wirelessestimator.com/breaking_news.cfm

Suomessa mastovöitä voi ostaa mmm osoitteista:
http://www.kipinamies.com/
http://www.tamrex.fi/
http://www.suojalaite.fi/
(Tnx Petri, OH3MEP; Jari, OH3BU; ja Timo, OG9X)


Lukemisen – ja katsomisen - arvoinen juttu radiomastojen historiasta
Lahti Energian asiakaslehti ”LahtiWatti” on tehnyt hienon jutun Lahden kahden radiomaston rakentamisesta ja historiasta. Neljäsivuisen artikkelin ensimmäinen aukeama on käytännössä Jalkarannasta (Lahden kaupunginosa) kuvattu hieno kuva mastoista kaupungin yllä.Toimittaja Timo Taulo muistaa jutussaan myös museolla olevan Arvi Hauvosen muistoaseman OH3R: ”Viestintätehtävät jatkuvat 2000-luvullakin”

Lahti Energia vastaa mastojen ”valaistuksesta” syksy- ja talvi-iltoina. Yhteensä yhdeksän voimakasta valonheitintä (a 4 kW) valaisee mastoja näyttävin värivaloin – kaikissa spektrin väreissä.

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kerhotilat sijaitsevat tasan kahden radiomaston puolivälissä, Vanhalla Radioasemalla, josta lähetykset alkoivat 1928.

Jutun löydät kerhon arkistosta osoitteella: [url]http://www.oh3ac.fi/Radiomastot.pdf
[/url]

ARRL kerää 1950-1970 -luvun DX-peditioiden lokeja!
Kan Mizoguchi, JA1BK; Japanin tunnetuin DX-workkija on tehnyt ARRL:lle todella mittavan lahjoituksen jonka tarkoituksena on kerätä ARRL:n päämajaan harvinaisten tai merkittävien 1950-, 1960- tai 1970-luvulla olleiden DX-pedititoiden paperilokeja. Lahjoituksen turvin ARRL:n palkkaa vapaaehtoisia keräämään näitä arvokkaita lokikirjoja jotka sen jälkeen siirretän sähköiseen muotoon ja tallennetaan ARRL:n LOTW-järjestelmään. Yhteyksistä saa pyydettäessä myös tavallisen QSL-kortin.

Lahjoitus on todella merkittävä sillä vanhoja lokeja katoaa vuosittain runsaasti. Lokien kerääminen on merkittävää juuri radioamatöörihistorian kannalta. 

Lahjoituksesta kerrotaan ARRL:n sivulla, jonne löydät tästä linkistä:
http://www.arrl.org/news/major-arrl-sec%20...%20og-archive


Löydä oikea mikrofonikytkentä mihin rigiin tahansa!
Roy, G4WPW; on yksitoista vuotta(!!!) kerännyt tietoja erityisesti vanhempien mutta myös nykyrigien mikrofoneista ja niiden liittimien kytkennöistä. Sivulta löytyy tietoa tuhansista ja tuhansista mikrofoneista, niiden liittimistä, liittimien kytkentäkaavoista ym. Lisäksi löytyy kaikkien valtamerkkien – Icom, Kenwood/Trio, Alinco, Azden, Baofeng, Collins, Heatkit, Yaesu ym. jne eri mallien mikrofonien kytkentäohjeet sekä mm. vertailutaulukkoja siitä, mitä valmiita mikrofoneja voit käyttää missäkin rigissä.

Roy on tehnyt valtavan työn kaiken tiedon etsimisessä ja tiedon luotettavuuden takaamisessa. Sivusta on suuri apu erityisesti vanhojen rigien omistajille. Klikkaa:
http://homepage.ntlworld.com/rg4wpw/date.html


Onnistuneet Harrastemessut – kuusi uutta radioamatööriä!
Kerho osallistui viikko sitten Lahden kaupungin nuorisotoimiston järjestämiin lasten ja nuorten harrastemessuihin Messukeskuksessa. Messuille tulivat tutustumaan 70 eri harrasteeseen lähes kaikki kaupungin koululuokat ja toisen asteen oppilaitokset eli yhteensä noin 6.000 nuorta. Messut olivat mahtava tilaisuus markkinoida harrastetta.

Kerhon messuosasto oli yhdessä Lahden Radioharrastajien kanssa, hyvällä paikalla valtakäytävän vieressä. Messujen aikana saimme tutkinnon kautta neljä uutta ja kaksi vanhaa radioamatööriä. Hieno tulos, siis!

Messuista löydät pienen selostuksen ja kuvia kerhon kotisivulta: http://www.oh3ac.fi/Yhteisty%C3%B6n%20messut.html


Sähkötystä jo osaaville mutta taitoaan parantaa haluaville treeniohjelmia.
Kaikkein kuuluisin treeniohjelma ja edelläkävijä on ”RufzXP”. Ideana on se, että ohjelma antaa radioamatööritunnuksen sähkötyksellä. Jos kopitat sen oikein, seuraava tunnus tulee nopeammalla sähkötyksellä jne. Jos kopitat tunnuksen väärin, seuraava tunnus tulee hitaammalla. Löydät oman tasosi ja samalla voit kilvoitella muiden kanssa. Ohjelman löytää osoitteesta http://www.rufzxp.net/ RufzXP on suosituin treeniohjelma ja sitä käytetään mm. IARU:n jokavuotisessa HST-kilpailussa. (High Speed Telegraphy) Tilastoissa on monta suomalaista, kärjestä lukien mm. OH4LYX, OH1FJV, OH4JFN, OH3FP, OH7RR (=ES5RR), OH6EI, OH3GGQ, OH8PB, OH2MZA (=OH1ZAA), OH3MUA, OH2BYS jne

Japanilainen Satoshi, JI0VWL; on kehittänyt samantyyppisen treenausohjelman. Sen nimi on CW Freak.NET Sivulta löytyy kaksi harjoitusohjelmaa ja varsinainen kilpailuohjelma. Listoilta löytyy melko mukavalla sijalla Keijo, OH3NDH; 230 merkkiä/min -nopeudella. Osoite siis: http://www.ji0vwl.com/cw_freak_net_e.html


Tärkeä sivusto rigien ym. säätäjille MODS.DK
Oletko niin kätevä käsistäsi tai rohkea mieleltäsi, että uskallat parantaa rigiäsi. Tai … kaipaatko rigiisi jotakin uutta ominaisuutta. Vaikkapa lähettimen rajatonta lähetysaluetta. Netin ehdottomasti paras sivu rigien modifiointiin onhttp://www.mods.dk
Sivulta löytyy lähes kaikkiin kaupallisiin rigeihin – sekä vanhoihin että uusiin – tarpeellisia modifiointiohjeita. Käyttämällä hakua, löydät kaikki omaan rigiisi liittyvät muutosohjeet.

Avustamalla sivustoa saat rajattoman oikeuden nähdä rakennusselostuksia. Jos et avusta, mutta rekisteröidyt, voit katsoa yhtä modifikaatiota per päivä!


Kaikki sähkötyksestä, sen historiasta ja sähkötysavaimesta
Netistä löytyy nyt todellinen portaali, jossa on – ainakin sen omien sanojen mukaan – kaikki sähkötyksen historiasta, sähkötyksestä, sähkötysavaimista ja sähkötyksen opettelusta. Jos vähääkään kiinnostaa, kannattaa klikata:
http://www.radiotelegraphy.net/


Kyynel-kaukopartioradion erikoissivut
Kyynel-radio oli legendaarinen kaukopartioille Suomessa kehitetty ja rakennettu radio, jonka viimeiset versiot käsittivät sekä lähettimen että vastaanottimen. Kyyneltä edelsi mm. ”Töpö”-niminen vastaanotin, joka oli kiinteästi viritetty silloisen Lahden pitkäaaltoaseman taajuudella 166 kHz, jolla kaukopartioryhmille välitettiin salakielisiä viestejä.

Kyynel-radiosta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua Anteron, OH1KW; sivuihin, jossa seikkaperäisesti kerrotaan Kyynel-radion kehittämisestä ja sen eri versioista sekä monista muista mielenkiintoisista radioista. Anteron sivut löydät osoitteesta:
http://personal.inet.fi/koti/antero.tanninen/

Toinen sivu, johon kannattaa Kyyneleestä kiinnostuneiden tutustua on:
http://www.cryptomuseum.com/spy/kyynel/index.htm
Vaikkakin englanninkielinen, sivulta löytyy hyviä kuvia Kyyneleestä ja sen rakenteesta. (Tnx Olli-Jukka, OH2OP)OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!
Kerhotoimintapäivillä selvisi myös, että Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; on tiettävästi Suomen suurin nuorten kouluttaja ja nuorisokerho. Kerholla on 22 alle 25-vuotiasta jäsentä, joista 21:llä on radioamatööritutkinto. Kaikki nuoret on koulutettu kolmen viime vuoden aikana.
OH3AC onnittelee Allua, OH1FJK; joka Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n yhteydessä on kouluttanut 19 partiolaista radioamatööriksi. Allu on porukan ”Elmeri” ja mm. antaa viikottaisen bulletiinin partioryhmälleen 2 metrillä.


Toimitti Jari, OH2BU
OH3AC Kerhokirje on kerhon jäsenille ja muille kiinnostuneille 1-2 viikon välein lähetettävä sähköpostikirje. Jos et halua jatkaa tilaustasi, voit ilmoittaa siitä paluupostilla.

Palaa sivulle “OH3AC Kerhokirje”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija