logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

R-U-S-K-A-L-E-I-R-I

RUSKALEIRI JA ROMPEPÄIVÄT MONEN MIELEEN LUHTAANPIRTISSÄ 26.-28.9.2014

Tämän vuoden kerhon "Ruskaleiri" ja Rompepäivät pidettiin vanhassa perinteisessä paikassa, Luhtaanpirtissä, syyskuun viimeisenäviikonloppuna pe-su 26.-28.9.2014! Varsinaisen vieraskirjan ja salin perällä olleen flappitaulun, johon vieraat saivat myös kirjoittaa nimensä ja tunnuksensa, mukaan leirillä oli tasan 50 kävijää. Saattaa olla että jokunen pikakävijä tai muuten paikalle eksynyt ei kumpaankaan lokiin nimeään laittanut.

Leirin pystytys aloitettiin perjantaina iltapäivällä, jolloin Markun, OH3EAU; maksikokoinen pakettiauto lastattiin Radiomäellä täyteen. Ismo, OH2IV; vastaavasti toi omalla "traktorillaan" mm. Hex-beamin, dipoleita ja muuta antennitavaraa. Ja parisataa metriä syöttöjohtoa.Muutaman tunnin jälkeen Luhtaanpirtin pihalla olikin jo antenniarsenaali, joka saisi pienemmän multi-multi-aseman kateelliseksi. Oli lähes kymmenen metrin korkeuteen nostettu Hex-beam, kaikkien bandien Butternutti sekä G5RV, joka ripustamisessa puuhunIsmo näytti lähinnä apinoille ominaista kiipeilytaitoa. Lisäksi pihan nurkille ilmestyi 2 m ja 70 cm kepit ja vielä lauantainaMarkun, OH3ECS; magneettilooppi.

Leirimajurina - joka tosin välittömästi ylennettiin kenraaliksi - toimi Harri, OH3UP. "Tuhannen ja jne ... kokemuksella". Antennit olivat pääasiassa Ismon, OH2IV; mutta varsinaisen virityksen teki useimpiin antenneihin Jaska, OH3LV. Kyllähän kuka tahansa saa lähes minkätahansa metallijohdon kytkettyä lähettimen perään mutta Jaska on niitä harvoja, joka saa lähes minkä tahansa metallipalan myösvireeseen ja säteilemään oikealla bandilla. Vanha huhu tietää Jaskan saaneen parhaimmillaan SWR:n jopa paremmaksi kuin 1:1.

Leirin courmet-kokkina loihti jälleen upeita aterioita Lauri "Late"; OH3RL. Ei niin pahaa makkaraa ole olemassakaan, etteikö Laurisaisi sen maistumaan chateaubriandilta! Salaatit, aito yön yli uitetuista herneistä tehty hernekeitto ja kaikki tykötarpeet lättyineen kaikkineen ym. saivat kaikki kylläisiksi. Marina, OH2SA; auttoi parhaansa mukaan pöytien kattauksissa ym.Leirin tunnelmasta vastasi myös ja erityisesti Päivi, OH3SL. Yhden naisen rautalankabändi soitti mukavaa taustamusiikkia perjantai-iltana toivottaen kaikki leirille tervetulleiksi. Musisointi jatkui lauantaina sisätiloissa.

Illan pimetessä nautittiin Karin, OH3EPE; hyvin lämmittämästä rantasaunasta. Muutaman - ei kuitenkaan liian -monen oluen voimalla lauteilta kuului välillä isojakin naurunpurskahduksia. Monta pientä salaisuuttavaihtoi lauteilla omistajaa.

Heti maittavan aamiaisen jälkeen Jari, OH2BU; ryhtyi koulutukseen. Jere ja Joe saivat sekä K- että T1-moduulienopetuksen ja ehtivät vieläpä suorittamaan, kumpikin, K-moduulit onnistuneesti läpi. T1-moduulin tutkinto sai jäädäodotttamaan arkea.

Ennen puoltapäivää alkoi autoja lappamaan pihamaalle. Suurin "ulkopuolinen" delegaatio tuli OH5-piiristä, mutta myös Mikkelin seutu, laaja Itä-Uusimaa ja pääkaupunkiseutu olivat todella hyvin edustettuina. Pisimmän matkan leirilleoli kuitenkin tehnyt Vellu, OH7FQH; Joensuusta saakka.

Leirin pääesiintyjä oli Matti, OH7SV. Aina tyypillinen demo-efekti iski ja Matti pääsi hieman myöhässä aloittamaanesitelmäänsä. Luhtaanpirtin iso luokkahuone ja ruokasali oli täpötäynnä, parhaan laskun mukaan kuulijoita olinoin 40. Hyvänä ja kokeneena esitelmänpitäjänä Matti liitti PA1000-linukan Juma-lähettimen perään ja keinokuormaneteen. Näin esitys sai uutta ulottuvaisuutta kun Matti pystyi esittelemään tämän puolijohdelinukan kaikkiominaisuudet tosiaikaisesti. Valikoista löytyviä ominaisuuksia oli kymmeniä ja kuuntelijat seurasivatihastuksella niiden läpikäyntiä. Kaikkiin yleisöstä tulleisiin kysymyksiin "Onko ..." tai "Voiko ..." oli Matin vastaus yleensä "Kyllä". Monipuolisen esittelyn jälkeen Matti ei edes pihalla saanut rauhaa vaan 5-10 hengen ryhmä ahdisteli häntäjatkuvilla lisäkysymyksillä. Kiitos Matti, OH7SV; loistavasta esityksestä.

Luhtaanpirtin pihalla Markku, OH3ECS; esitteli ja viritteli magneettiluuppia ja Ismo, OH2IV; aina mielenkiintoistaHex-beamia. Hyvän työn tuhosi pieni myrskytuuli, joka kaatoi luupim ja rikkoi tyhjiäkonkan.

Illallisen jälkeen jatkettiin saunassa ja vielä sen jälkeen jutustelua pidettiin oluttölkkien kera makuuhuoneensängynlaidoilla. Mutta workkimistakaan ei unohdettu. Ismon ohjaamana kuulosteltiin vielä puolen yön aikaankinbandeja ja erityisesti RTTY-signaaleita. Joko kelit olivat hyvät tai antennin sieppauspinta erinomainen, muttaKL7, BY, PY, VK4 ym. olivat yhteysavaruuden toisessa päässä.

Sunnuntai-aamun aamiaisen jälkeen kerhon puheenjohtaja Pekka, OH3JMJ; oli taustatukena kerhon bulletiiniluvussa ja kuittauksissa. Pian bulletiini jälkeen alkoi asemien purku, pakkaus ja rahtaus takaisin Radiomäelle.

Viime kaneettina mainittakoon, että kerhon "uudet" T-paidat "Radio- ja tv-museo, OH3R" tekivät 8 euron hintaanhyvin kauppansa eikä Liiton toimistosta tuoduista kymmenestä OH-luettelosta monikaan jäänyt jäljell.

Sergei

Päivin, OH3SL; sulosoitto terassilta toivotti kaikki tervetulleiksi.

Sergei

Jaska, OH3LV; ja Markku, OH3EAU; virittämässä kerhon Butternuttia.

Sergei

Edessä Kari, OH3EPE; ja heitto-onki lyijypainolla. Hyvin sinkosivat köydet puihin.

Sergei

Hannu, OH3HA; kolvin kanssa juottamassa Jaskan, OH3LV; tyrkyttämiä johtoja.

Sergei

Ismo, OH2IV; Marina, OH2SA; ja taustalla Markku, OH3EAU: Hex-beam-projekti

Sergei

Ja Hex-beam ylhäällä noin kymmenessä metrissä.

Sergei

Ismon, OH2IV; taitoihin kuuluu myös puussakiipeily!

Sergei

Markun, OH3ECS; magneettiluuppi oli myös ihastelun kohteena.

Sergei

Kuvassa Heikki, OH2BGX; ja oikealla Veikko, OH3WR; katsomassa.

Sergei

Magneettiluupin virittäminen onnistui niin hyvin, että tyhjiökonkkakin hajosi. Tosin mekaanisesti tuulenkaadettua luupin.

Sergei

Saunassa vas. Henry, OH3EGL; ja Jere ja Joe, jotka kumpikin suorittivat K-moduulin.

Sergei

Tapani, OH3RT; saunanraikkaana.

Sergei

Myös Jari, OH2BU: saatiin kameran toiselle puolelle.

Sergei

Marina, OH2SA; lienee Suomen nuorin YL-amatööri ja Päivi "Tuitui", OH3SL; Suomen musikaalisin amatööri.

Sergei

Leirimaksut eivät suuria olleet.

Sergei

Luhtaanpirtin piha oli lauantaina autojen täyttämä.

Sergei

Matin, OH7SV; esitelmä on alkamaisillaan ..........

Sergei

.... ja tässä Matti on jo vauhdissa. PA1000-puolijohdelinukka tuolilla, virrat päällä ja sali täynnä.

Sergei

Yleisöä riitti salin joka nurkalle.

Sergei

Ja tässä esittelyn kohde: alle kuusikiloinen Juma PA1000. Out 1 kW.

Sergei

Markun, OH3EAU; ilme kertoo herpaantumattomasta keskittymisestä luentoon. Markku on kerhon puolestamarraskuun alussa pidettävien Tekevä-messujen projektipäällikkö.

Sergei

Esittelyn lopuksi Matti, OH7SV; avasi linukan ja esitteli sen nätisti tehtyäsisälmystä.

Sergei

Kirpputori- ja rompetavaraa oli viiden pöydän verran ja osa todella halpaa, jopa ilmaista.

Sergei

Matti ei päässyt rauhaan edes tupakkatauolla .....

Sergei

Pauli, OH3EGJ; keskustelemassa Päivin, OH3SL; kanssa. Kumpikin olivatkeskeisessä osassa Harraste-messuilla.

Sergei

Jorma, OH3AZN; (selin) jutussa Matin, tulevan radioamatöörin ja Markun, OH5FWL; kanssa.

Sergei

Rami, OH3DB; ja Pena, OH3TY.

Sergei

Iloiset melkein veljekset Artti, OH2BRN(/4) ja Olavi, OH2RC/OH2KFB.

Sergei

Jarmo, OH3QN; ja Jorma, OH3JZ.

Sergei

Kerhon varapuheenjohtaja Raimo, OH3RV; ja Ismo, OH2IV.

Sergei

Leirikenraali Harri, OH3UP; ja Jorma, OH3AZN.

Sergei

Luhtaanpirtin keittiö on melko monipuolinen, tehtiinhän täällä aikanaan ruokaaa koululuokillle.Courmet-kokkimme Lauri, OH3RL; työmaan keskellä. Lettutaikina työn alla.

Sergei

Päivi, OH3SL; jatkoi musisointia myös sisällä. Sulosointuja.

Sergei

Iltapuhteena Ismon, OH2IV; johdolla kuunneltiin ja workittiin bandeja.

Sergei

Vielä ennen nukkumaanmenoa parannettiin maailmaan ja vastapainoksi huononnettiin omaa kuntoa.

Sergei

Iso makuuusali hiljeni vihdoin aamuauringon nousuun .....

Sergei

... ja Pekka, OH3JMJ; oli mukana antamassa leiribulletiinia heti sunnuntaiaamuna.

Sergei

Näissä maisemissa, Salajärven rannalla, tavataan taas ensi vuonna!... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC