OH3AC KORJAA TIETOA 5 MHZ:n TULEMISESTA

OH2BU
Viestit: 173
Liittynyt: 14.02.2014 12:24

OH3AC KORJAA TIETOA 5 MHZ:n TULEMISESTA

ViestiKirjoittaja OH2BU » 05.11.2016 13:02

5.11.2016

OH3AC antoi oikeaa tietoa 5 MHz:n tilanteesta
”OH3AC Kerhokirjeessä” kerrottiin Viestintäviraston vahvistaneen että 5 MHz tulee kaikkien suomalaisten radioamatöörien käyttöön mahdollisesti 1.1.2017 tai jopa aiemmin. Eräillä kotisivuilla asiasta annetaan väärää tietoa.

Asiakaspuhelu Viestintävirastoon
Soitin Viestintäviraston asiakaspalveluun kysyäkseni erään kerhon 5 MHz:n luvasta. Erittäin ystävällinen virkailija kertoi, että jos kerho nyt hakee 5 MHz:n lupaa, se annetaan vain vuodelle 2017 saakka, koska 1.1.2017 kaikki pääsevät 5 MHz:lle. Virkailija sanoi kertoneensa saman asian useammalle 5 MHz:n luvasta kysyneelle. Kysyin siis, että onko asia julkinen ja voiko sen julkistaa. Sain myöntävän vastauksen kumpaankin kysymykseen. Se siitä.

Onko jollakin joku erityisasema Viestintävirastoon?
Millään yhteisöllä tai yhdistyksellä ei ole erikoisasemaa tai yksinoikeutta suhteessa Viestintävirastoon eikä nimenomaan tiedottamisessa. Viestintävirasto hoitaa itse tiedottamisen valitsemiensa tapojen tai tahojen kautta.

Kuka tahansa voi soittaa Ficoraan ja kysyä ra-toimintaan liittyvistä määräys-asioista ja julkistaa niitä. Vaikka tämän kirjoitan, en tätä oikeutta aivan vallattomasti suosittele, koska Viestintävirastolla on rajalliset resurssit vastata kaikkiin kyselyihin. Jo tänä päivänä Ficoraan tulee runsaasti tiedusteluita radioamatööreiltä.

Uusista määräyksistä voi kuka tahansa antaa lausunnon
Kuka neuvottelee radioamatöörimääräykset? Käytännön syistä Viestintävirasto haluaa keskustella pääasiassa yhden tahon kanssa määräyksistä, muuten prosessi tulisi heille raskaaksi. Vaikka Viestintävirasto keskustelee SRAL:n kanssa kun uusi määräysversio on valmistumassa, se tulee lausuntopyyntö-kierrokselle Viestintäviraston sivuille. Tällöin kuka tahansa voi lähettää korjaus- tai muutosesityksiä Viestintävirastolle. Tämä mahdollisuus on erittäin tärkeä koska läheskään radioamatöörit eivät ole SRAL:n jäseniä eikä SRAL voi neuvotella heidän puolestaan.

Mm. edellisiin radioamatöörimääräyksiin tuli lausuntokierroksella Viestintä-virastolle muutosesityksiä, jotka muuttivat lopullisia määräyksiä.

Radiotaajuusmääräys jo lausuntokierroksella
Viestintäviraston ei tarvitse 5 MHz:n vuoksi uusia radioamatöörimääräyksiä. Riittää että he lisäävät 5 MHz:n radiotaajuusmääräyksiin. Näin on jo tehty ja kyseinen luonnos löytyy Viestintäviraston sivulta seuraavasta osoitteesta. Ainoa mikä puuttuu, on voimaantulopäivä.
https://www.viestintavirasto.fi/ohjausj ... ghz_2.html

Edellinen radiotaajuusmääräys on astunut voimaan 15.12.2015, joten ei ole mitenkään mahdotonta että myös uusi radiotaajuusmääräys astuisi voimaan ennen 1.1.2017.

Tieto 5 MHz:n tulemisesta vasta nyt
SRAL:n kotisivulla kirjoitetaan että ”Viime maaliskuun Radioamatööri-lehdessä kerrottiin, että vuodenvaihteessa 2016-2017 saadaan WRC-2015 päätöksen mukaisesti radioamatööriliikenteelle uusi kaista ...” Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kyseisessä Radioamatööri-lehden jutussa EI sanota, että 5 MHz tulee suomalaisten radioamatöörien käyttöön 1.1.2017. Kyseisessä jutussa sanotaan, että WRC-2015 kokouksessa päätetyt asiat tulevat kansainvälisesti voimaan 1.1.2017. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että ne tulisivat automaattisesti voimaan myös Suomessa 1.1.2017. Jokainen valtio päättää itsenäisesti, milloin se hyväksyy nuo asiat omiin määräyksiinsä.

”OH3AC Kerhokirje” vahvisti ensimmäisenä että 5 MHz:ä todellakin tulee suomalaisteen käyttöön vuodenvaihteessa. Tähän mennessä tätä vahvistettua tietoa ei oltu kerrottu missään.

Venäjä on mm. ilmoittanut, etteivät he salli radioamatöörejä 5 MHz:n alueelle, vaikka se WRC-kokouksen päätöksen mukaan olisi mahdollista.

Jos uudesta bandista olisi aikaisemmin neuvoteltu, 5 MHz olisi jo vuoden verran voinut olla kaikkien suomalaisten radioamatöörien käytössä, niin kuin esimerkiksi Hollannissa, Belgiassa ja kymmenissä muissa maissa. Suomi on viimeisiä, jossa kaikki radioamatöörit pääsevät 5 MHz:lle.

Ei leveää digilähetettä CW-aluelle
SRAL:n kotisivulla lukee, että
http://www.oh3ac.fi/SRAL_kotisivu_5.11.2016.jpg

5351,5 kHz – 5354,0 kHz CW, kapeakaistaiset lähetyslajit, digitaaliset lähetyslajit.
Maksimi kaistanleveys 500 Hz

Missään IARU Region 1 dokumentissa, kokouspöytäkirjassa, esityksessä ym. ei mainita, että kaistanleveys olisi alabandilla 500 Hz.

Sekä IARU:n puheenjohtaja että hallituksen ja pysyvän toimikunnan jäsen vahvistavat että sekä HF-komitea että IARU:n hallitus ovat yksimielisesti hyväksyneet 5 MHz:n alabandille vain 200 Hz:n kaistanleveyden. On tietenkin selvää ja jo hyvin vaatimattomalla työskentelykokemuksella ymmärtää, ettei samalle kaistalle mahdu CW-asema ja 500 Hz:n digiasema.

Asian voi tarkistaa seuraavasta linkistä:
http://www.iaru-r1.org/images/IARU_REGI ... 016_v2.pdf


Yhteyksiä Viestintävirastoon
”OH3AC Kerhokirjeen” teksti tarkastettiin vielä uudestaan Viestintäviraston kanssa ja todettiin, ettei siinä ollut mitään väärää tai sellaista mitä ei voisi kertoa. Viestintävirasto tähdensi kuitenkin, että radiotaajuusmääräys saattaa tulla myös aiemmin tai myöhemmin kuin 1.1.2017, joka on ”tavoiteaikataulu.”

Kiitoksia Lahden kerholle sähköpostilistoilla!
”OH3AC Kerhokirjeen” julkistamisen jälkeen sähköpostilistat täyttyivät kyselyistä, miten oma rigi voidaan modifioida 5 MHz:lle.

Turvallisuusliikenteessä erinomaista työtä tekevä Jari, OH5ZN; kiittää Fin-Ham -listalla asian tiedottamisesta ja toteaa, että ”Pääasia että joku tiedottaa. Varsinainen lupateksti tulee kuin pitää, sen mukaan sitten workitaan.”


Jari, OH2BU
http://www.oh3ac.fi/oh2bu.html
http://www.oh3ac.fi/5_MHz_uutisoinnista.pdf

Palaa sivulle “Kerhokirjeet 2016”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa