Mahtavaa mahtavammat messut!

OH2BU
Viestit: 158
Liittynyt: 14.02.2014 12:24

Mahtavaa mahtavammat messut!

ViestiKirjoittaja OH2BU » 04.11.2014 22:38

Mahtavaakin mahtavammat Messut!

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; osallistui tänäkin vuonna ”Tekevä, Menevä, Lukeva” -messuille Lahden Messukeskuksessa. Messut ovat tiettävästi Suomen toiseksi suurimmat harrastemessut, kävijöitä jonkin verran alle 8.000. Vain ”Helsingin Model” Expo -messut lienevät suuremmat.

Olimme viime vuonna vastaavilla messuilla sekä reilu kuukausi sitten Lahden kaupungin itse järjestämillä Harrastemessuilla. Kerhomme messuporukka – parhaimmillaan 12 henkeä osastolla – alkaa messu messulta hitsaantua yhteen ja toimia porukkana, jossa jokainen täydentää ja paikkaa toistaan. Tästä lisää myöhemmin!

Osaston pystyttäminen

Markku, OH3EAU; käytti kaksi vapaapäiväänsä messuihin. Toinen oli perjantai, jolloin tavarat ja antennit haettiin kerholta ja toinen maanantai messujen jälkeen, jolloin antennit purettiin katolta.

Vanhalla kokemuksella antenneille löytyi katolta hyvät paikat. Osaston pystyttäminen sujui – sen jälkeen kun sermit oli laitettu pystyyn - myös nopeasti, varsinkin kun paikalla oli kymmenen kerholaista sitä tekemässä. Messuosaston yläpuolella oli katseenvangitsijana Hex-Beam, joka näkyi koko messuhalliin. Antenni oli hyvä puheenaihe kaikille.

Aiemman kokemuksen mukaisesti panostimme nyt kahteen asiaan;
A) digi-asemaan, jolla oli 42 tuuman näyttö. Näyttö näkyi pitkälle ja siitä oli helppo kertoa mitä bandilla tapahtui.
B) Toinen oli se perinteinen sähkötysavain ja summeri. Jos ja kun saimme vieraan jommalle kummalle ja kiinnostusta oli, veimme hänet hieman taaempana olleelle 80/40 m asemalle joko kuuntelemaan liikennettä tai pitämään ”second operator”-yhteys. Yhteyksiä kertyikin kahden aseman lokiin noin 40.

Osaston toiminta

Heti varhaisesta sunnuntai-aamusta alkaen saimme osastolle avuksi Lassen, OH2EKB; Espoosta. Lassella oli uusin silmin – mistä iso kiitos – hyviä ajatuksia ja ideoita osaston esittelyn suhteen.

”Tekevä, Menevä, Lukeva” -messut ovat laaja-alaiset. Harrastepuoli on ehkä kolmannes, toinen kolmannes on erilainen liikunta ja loput ovat käsityöntaitoja. Yleisöä oli tämän vuoksi ihan nuorista aina seniorikansalaisiin. Joukossa oli vanhoja radioamatöörejä, vanhoja viestimiehiä, radiosähköttäjiä, opettajia sekä todella runsaasti sellaisia, joiden isä/veli/naapuri/tuttava ym. oli radioamatööri.

Digitaaliasema kiinnosti erityisesti nuoria miehiä. Katsojia ja kysyjiä oli välillä pieneen jonoon saakka.

Mutta sähkötysavain ja summeri kiinnosti kaikkia, erityisesti lapsia ja nuoria vanhempien tai isovanhempien kanssa, mutta myös sellaisia vanhempia ihmisiä, joilla oli joku yhteys sähkötykseen. Oman nimen sähköttäminen oli monelle nuorelle erityisen jännää. Kyllä …. kerroimme kyllä kaikille, että sähkötystä ei enää vaadita radioamatööritutkintoon. Kukaan ei tietenkään ehtinyt laskea osastolla käyneiden määrää, mutta arviolta 300-400 sai syvempää opastusta ja tietoa.

Mahtavia uusia kontakteja

Saimme myös aivan mahtavia uusia kontakteja. Paikallinen MPK:n uusi vastaava tuli esittäytymään ja sovimme alustavasti kaksipuoleisesta jatkoyhteistyöstä ja pidämme lähiaikoina palaveria. Hän oli äärimmäisen yllättynyt, että ehdimme viime vuonna kouluttaa jo ison joukon maakuntakomppanian ihmisiä.

Eräs Lahden yläasteen fysiikan opettajan kanssa keskustelimme myös alustavasti, että koko luokka tulisi alkuvuodesta koko päiväksi Vanhalle Radioasemalla ns. ”teemapäivään”, jossa kerho järjestää puuhaa radioamatööritoiminnan ympäriltä. Mahtavaa!

Myös sukeltajien, ilmailun harrastajien ja veneilijöiden kanssa keskusteltin mahdollisesta yhteistyöstä. Radiokoulutus on nyt ”IN” ja radion oppimisen käyttäminen kiinnostaa monia.

Geokätkeilijäpariskunta lähetti terveisiä Samulille, OH2MGA; ja XYL Tuijalle. Heidän kanssaan muisteltiin Stella Polaris-juhlaa Närpiössä jne.

Messujen olemus

Messuille meno on helppoa mille tahansa kerholle. Mutta valitettavan usein itse messujen tarkoitus jää hämäräksi ja kerhon porukka käyttää aikansa toistensa kanssa jutteluun. Ja vierestä kulkee ihmisiä, jotka pysähtyvät, ovat kiinnostuneita mutta kukaan ei tule heidän kanssaan keskustelemaan tai kysymään ”Hei, kiinnostaako”. On myös totta, että osastolle saa helpommin ihmisiä, jos siellä on jo joku toinen kävijä. Osastolle, jossa vain seisotaan, harva uskaltaa tulla.

Päivi, OH3SL; istui kaksi päivää sähkötysavaimen vieressä ja opasti nuoria ja lapsia sähköttämään. Samalla Päivin omakin sähkötystaito kehittyy.

Timo, OH3FVW; toimi yhdessä Tuulan, OH2NZA; ja Laurin, OH3RL; kanssa tehokkaana sisäänheittäjänä. He seisoivat käytävän vieressä, katsoivat ihmisiä silmiin ja muutamalla ystävällisellä lauseella saivat henkilön syvemmälle osastolla. Harva kieltäytyi. Timo, OH3FVW; ylitti roolinsa ja ”haki” myös kiinnostuneita ympäri messuhallia. Mahtavaa.

Markku, OH3EAU; kerhon messuvastaava, istui digiaseman vieressä ja selitti kaksi päivää digiworkkimisen saloja. Taitaa vieläkin korvissa soida.

Harri, OH3UP; samoin kuin Timokin, OH3FVW; ovat vanhoja lahtelaisia ja olleet koko elämänsä aktiivisia monilla tahoilla. Heillä on uskomattoman laaja tuttava- ja ystäväpiiri, joita oli sitten helppo jututtaa osastolla.

Jaskan, OH3LV; ja Veikon, OH3WR; teknistä osaamista ja taitoa tarvittiin erityisesti aseman pystyttämisessä mutta välillä Jaska tuurasi myös sähkötysavaimen varressa.

Lasse, OH2EKB;, Seppo, OH2TO; Lasse, OH2EKB; ja Jari, OH2BU olivat ns. esittelijöitä. Kun sisäänheittotiimi oli saanut jonkun ”lankaan” nämä opastivat ja kertoivat lisää, antoivat materiaalia jne. Aina normaalia vaikeamman kysymyksen tullessa esiiin haettiin Jari, OH2BU; selvittämään asiaa.

Osaston kyljessä olevaan vieraskirjaan piirtyi mm. seuraavia osastolla vierailleita; Mikko, OH3BAL ja isänsä, uusi radioamatööri Vesa; Keijo, OH2BOZ; Timo, OH1IW ja vaimonsa Eija; Marko, OH3MN; Voitto, OH3JVE; Heimo, OH3ZV; Hannu, OH3HA; Kari, OH3ZX, Harri, OH3PC sekä Aarni ja Mauri, jotka odottavat omaa tunnustaan. Lisäksi Arvin, OH7RI; tyttären kanssa käytiin hienoja keskusteluita. Vieraskirjaan ei varmaankaan saatu läheskään kaikkien hamien nimiä.

Uusia radioamatöörejä ja uusi jäseniä

Messujen tarkoitus on esitellä radioamatööritoimintaa. Kerhon seuraavat kurssit alkavat tammi/helmikuussa ja hiihtolomaviikolla pidämme perinteisen 4-5 päivän intensiivikurssin. Myös ensi viikolla alkava yleisluokan preppauskurssi sai muutaman uuden kurssilaisen. Jos puoletkaan nyt kiinnostuneista ja alustavasti kurssille ”lupautuneista” tulee mukaan, kevään kurssilla rikotaan tämän syksyn 24 ilmoittautuneen ennätys. Ans' kattoo.

Kerhon jäseniksi liittyi messuilla kolme uutta henkilöä – kaksi vanhaa partaa ja yksi uusi.

Lisäksi pidimme kolme tutkintoa. Olisimme halunneet pitää myös kolmelle muulle – kun he esittivät kiinnostuksen – tutkinnon, mutta nykyinen pätevyystutkintojärjestelmä tekee tällaisen tutkinnon pitämisen käytännössä mahdottomaksi. Menetimme siis mahdollisesti kolme uutta radioamatööriä ja ainakin yhden ikuisesti. Sääli.

Kiitokset!

Suurin kiitos taas Markulle, OH3EAU; joka hoiti kaikki käytännön järjestelyt paitsi kerhon sisällä myös messujen kanssa.

Kiitos kaikille oman kerhon väelle ja Lasselle, OH2EKB; kaikesta avusta.

Kiitos myös kaikille osastolla vierailleille radioamatööreille ym.

Kirjoitti Jari, OH2BU

Palaa sivulle “OH3AC Kerhokirje”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa