Nuorimmat matkapuhelimen käyttäjät

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 6419
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Nuorimmat matkapuhelimen käyttäjät

ViestiKirjoittaja oh2op » 24.04.2025 08:33

https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art ... 86151.html

DNA:n mukaan aiempaa harvemmalla alle kouluikäisellä on minkäänlaista puhelinta täysin omassa käytössään. Operaattorin kyselystä selvisi, että nyt 5–6-vuotiaista noin neljäsosalla ja 7-vuotiaista 58 prosentilla on oma puhelin, mikä tarkoittaa kymmenien prosenttiyksikköjen laskua viime vuoteen verrattuna.

Aiempina vuosina lähes kaikilla 7-vuotiailla on ollut DNA:n kyselyn mukaan jonkinlainen oma puhelin.


Lastensuojelu tuottaa esikoululaisille ja peruskoulun ensimmäisen luokan oppilaille digitaalisen kuilun. Ellei ole matkapuhelinte, ei voi soittaa hätäkeskukseenkaan.

Jos viisivuotiaalla on perusmatkapuhelin, ominaisuusmatkapuhelin (a feature phone) tai älymatkapuhelin dupleksina, hän voisi opetella simpelksinä vapaaradio PMR446:nkin. Hieman vanhempana, 6-vuotiaana - 8-vuotiaana RHA68:n ja SSB-CB:n. Sitten 9-vuotiaana perusluokan radioamatööriksi niin kuin OH2SA vuonna 2013. Näin olisi vajaat 8 vuotta operointikokemusta ennen 18:aa ikävuotta, ja jos kiinnostaa niin voisi anoa viestimieheksi 18-vuotiaana - 29-vuotiaana oppimaan M18 ja UHF-verkon suunnittelua ja perustamista sekä ylläpitoa kenttäoloissa verkkosähköttä. Hyvä tulisi!

VIelä tätä parempi olisi ottaa miltei kaikki mukaan kolmannen luokan radioamatööritutkinnolla. Saataisiin äidit, palokuntanuoret, pelastajat, sopimuspalokuntalaiset, konstaapelit, lähisairaanhoitajat, aktiivireserviläiset, Suomen Punaisen Ristin toimikunnat, radiopartiolaiset, hirvestäjät (150 000) sankemmin joukoin mukaan ja radioamatöörien määrä kaksinkertaistumaan 6 000:sta 12 000:een 308 kaupungissa ja kunnassa. Yhdysvallossa 51% radioamatööreistä on technical-luokassa. Venäjällä on III luokan ja IV luokan radioamatööritutrkinto ja II luokan radioamatöörillä on sama 1000 W:n teho kuin I luokankin radioamatöörillä. Virossa on D-luokan radioamatööritutkinto, Saksassa on N-luokan radioamatööritutkinto, Ruotsiin tulee III luokan radioamatööritutkinto. Suomi onkin varsinainen perinteisyyden saareke nykyaikaistuvassa maailmassa. Uudistumista odotellessa olisi hyvä tukea vapaaradismia ja järjestää Icom IC-7300:n 50 W:lla tai vahvistimen 100 W:lla yhteyskokeiluja taajuudella 70,200 MHz FMN, jotta 150 000 hirvestäjää kuulisivat. Paluukanavaksi vaikka RHA68#16(12), 71,100 MHz FMN tai RHA68#15(11), 71,050 MHz FMN.

https://fi.wikibooks.org/wiki/Radiotaajuuskirja/RHA68
Viimeksi muokannut oh2op, 24.04.2025 14:57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 6419
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Re: Nuorimmat matkapuhelimen käyttäjät

ViestiKirjoittaja oh2op » 24.04.2025 14:45

https://www.suomenuutiset.fi/sivistysva ... lle-rajat/

Se, ettei koulussa rakennemuutoksen vuoksi ehkä enää jakseta seurata opetusta, saattaa johtaa matkapuhelinkriittisyyteen yleisemmin. Näin tavallaan osa lapsista "myöhästyy jo lähdössä" sisältötuottamisessa. Nykyään jopa elintarvikeliikkeiden kesätöitä haetaan videolla. Tavallaan sisältötuottaminen ei ole enää vapaaehtoista, vaan elokuvaaminen on työmarkkinaehto.

On monia tilaisuuksia, mitä mainostetaan liian vähän. Moneen hyvään tilaisuuteen saliin mahtuisi 200%-300% enemmän osanottajia, ja kun perinteeksi muodostuvilla tilaisuuksilla olisi jo alkuvaiheessaan enemmän osallistujia, niin ne saavuttaisivat vuosia kestävän kriittisen massansa jo varhaisemmassa vaiheessa. "Kun pidämme kiinni tavasta, tapa pitää kiinni meistä", Taimi Maasilta, luokanvalvoja, Hollolan entinen lukio. Reino Paasilinna piti Yleisradiossa pitkän puheen tietoyhteiskunnasta ja tuli valituksi kansanedustajaksi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Reino_Paasilinna Siitä tuli Seitsemän päivää - lehden päätoimittajan, kansanedustaja Pauli Aalto-Setälän elämys- ja huomioyhteiskunta sekä kauppatieteiden ylioppilas Jari Sarasvuon elämysyhteisyhteiskunta. Mikäli aikoo saada myönteistä huomiota ja (hanke)rahoitusta, pitää ensin todistaa myönteinen julkisuus. Siihen perustuu myös kansanvaltainen luottamushenkilöjärjestelmä, kansanomaisuus ja populismikin. Kansanvallan vaihtoehto on keskusbyrokratia ja sitä ennen olivat aatelissukujen naimakaupat.

Jotkut normienpurkajat kehittävät itsesäätelyn jatkoksi uusia valtiollisia normeja. Hyvinvointi poistaa taitamattomien, mutta myös aloitekykyisten yksilöiden riskeiksi katsottavia yksilöllisiä vapauksia. Ruotsi on ehkä maailman suunnitelluin maa, jälleen vauraampi maa ja jälleen joidenkin asioiden kohdalta tavallista suurempien mahdollisuuksien maa. Ruotsalainen päätöksenteko perustuu uuvuttavaan keskusteluun, förankringiin, missä asioista tavallisesti perillä olemattomat yhdennetään päätöksentekoon. Suomi on enemmän suoran toiminnan maa.

4 000 000 000 ihmisen Internetille ei voi enää juuri mitään, päätoimittajat ovat menettäneet palstamillimetrivaltansa: avoimuuden lisäksi kehittyvät kohuilut, asiantuntijoiden käyttö mainosten välissä "toimitukselliseksi aineistoksi" ja julkisuudesta tulee pakkoa rahoituksen hankkimiseksi tarpeellisellekin. Herää kysymys, tarvittaisiinko uusien normien lisäksi uutta kulttuuria itsesääntelyksi; vastuullisesti rohkaisevaa niin, että matkapuhelimia, ominaisuuspuhelimia (feature phones) ja älypuhelimia voidaan jatkossakin tarjota niille, jotka kyllä toki jo osaavat puhua ja valokuvata, videokuvata, mutta eivät vielä lukea ja laskea. Poikien englanninkielen taito parani tyttöjä paremmaksi Suomessa verkkopelaamisen vuoksi. Jos esikoululaisella on matkapuhelin, älymatkapuhelin, niin hänellä voisi olla muitakin radiolaitteita, kuten PMR446, RHA68 ja CB. PMR446:n hyöty 800 metrin - 4 km:n (järvellä) etäisyyksin on siinä, että silläkin oppii simpleksin, peräkkäin vuorollaan puhumisen. Tätä opetellaan peruskoulun ensimmäisellä luokalla viittaamalla ja on opittu Uno Cyganeuksen ajoista alkaen 1800-luvulta.

Saattaisi olla järkevää, jos maakunnallisesti vaikuttavilla radioamatööriyhteisöillä olisi malleja soveltuvaan sisältötuottamiseen, millä taisi tapahtumille myönteistä julkisuutta. "Publish or perish", on yhteysvaltainen sanonta (akateemiseen) tutkimukseen liittyen, ja näistä paineista johtuen yliopistoissa on kovin nuoria tieteen tohtoreita koripalloilijoiden lisäksi. Osa radioamatööreistä on vain rauhallista elämää haluavia introverttejä radiokajuuttansa, ham shackin, hämärässä. Markkinameininko kuitenkin rakenteellisesti sortaa rauhallista kolvaajaa ja mittahenkilöä peruspopulismin tarpeen vuoksi. Herää kysymys, onko viisasta olla vain järkevän oloinen? https://www.vauva.fi/keskustelu/4345617 ... strovertit

Puhelin on duplex, PMR446 on simpleks niin kuin RHA68 ja CB:kin ja jo simpleksin oppiminen tuottaa itsekuria.


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: oh2op ja 14 vierailijaa