Olen viime aikoina testannut noita 1/2 W yhteyksiä, tosin käyttäen Yaesu FT-817 rigiä ja 8 Ah akkupakkia. Antennina on joku 40...50 m lanka sekä vastapaino. Radion selkään pultattua viritintä käytän. Yhteydet pelaavat ihan siinä missä rapiat kolmekymmentä vuotta takaperinkin, eli koko P-Eurooppa on riittävällä sinnikkyydellä mahdolista työskennellä noilla tehoilla ja kotimaassa muodostuu hyvinkin varmoja yhteysjänteitä. Tämä on nyt sitä NVIS-modea, ainakin Viestimies-kirjan mukaan tuollainen matalalle asennettu lanka tai dipolikin keilaa lähes kaiken suoraan ylöspäin, ks. liitekuvassa näkyvä antenniratkaisu.
Onko nykyisellään kiinnostusta rakennella tai sitten modailla kaupallisista radioista enemmän tai vähemmän kenttäkäyttöisiä HF-radioasemia? Itse olen laittanut kapeilla CW-suotimilla varustamani Yaesun selkään autotunerin (LDG Z 100) ja asema voidaan perustaa maastoon, telttaan/parakkiin tai sitten ajoneuvoon. Vaikka en saa antennille korkeutta kuin 2 m, syntyy ihan kelvollisia yhteyksiä n. 200...300 km etäisyyksille.
Voisiko tämän tyyppisiä "yhden watin tapahtumia" alkaa syntymään enemmän tai vähemmän spontaanisti vaikkapa tuonne 3558 ympärille, josta käsin on muuten helppo monitoroida myös 556 sekä 560 PRT/QRP reikiä? Kaikkienhan ei luonnollisetikaan ole järkevää sijoittaa asemaansa "samaan ryteikköön", vaan asemia kannattaisikin hajauttaa ympäri valtakunnan korpia
