Mielikuva häiveisyydestä elää

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 4090
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Mielikuva häiveisyydestä elää

ViestiKirjoittaja oh2op » 28.06.2022 14:09

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008912032.html

On melko vahvoja uutisia siitä, että ikään kuin lentolaitteen voisi kätkeä avoimelle taivaalle vanhanaikaiselta pitkäaaltoiselta tutkalta, minkä tarkkuus ei riittäne alasampumiseen. Häiveisyys on argumentti häiveisyyden puolesta. Toinen perustelu alkaa olla se, että hävittäjästä lentoinsinööri voi ohjata lennokkeja, ensin tiedustelulennokkeja, sitten rynnäkkölennokkeja. Australiassa on Boeingilla the Loyal Wingman -hanke F/A-18 E/F Super Hornetille.

Vaikka hitaat hävittäjä-pommittajat kehittyvät monitoimihävittäjinä niin silti rinnalla elää ajatus ilmayliherruushävittäjästä edelleen. Ennen kuudennen sukupolven ilmayliherruushävittäjää uudistetaan F-15:a ja F-22:a.

Yksi uudistetuimmista sotilaslentokoneista on B-52 -pommikone, jolla alkaa olla ikää jo 70 vuotta. Se on edelleen palveluskäytössä, mutta sen järjestelmät ovat uudempia kuin 1950-luvulla.

Propagaation kannalta on mielenkiintoista esittää, että lentolaite voitaisiin kätkeä avoimelle taivaalle piiloon pitkäaaltoiselta vanhanaikaiselta tutkalta. Se vaikuttaa myös ihmisten käsityksiin fysiikasta, mikä lienee jopa tärkeämpää kuin häiveisyyden ajaminen läpi julkisena hankintana.

Se, että joku lentää, voidaan havaita, mutta se, että kuka lentää ja millä rekisterinumerolla, vaatinee tunnistuslentoa. Kansalainvälisessä ilmatilassa saavat lennellä, ketkä vain.

https://fi.wikibooks.org/wiki/Radiotaaj ... mailuradio

https://fi.wikipedia.org/wiki/Toisiotutka

Yhdestä F-35A:n mainoslennosta on tullut "kohu" - publish or perish. Yhtään kohua ei tullut siitä, että ennen kuin Moska (aikaisempi Slava - Kunnia) sai osumia ohjuksista Jurij Schwarts oli havainnut, että tiedusteluun ja elektroniseen sodankäyntiin käytettävä P8 Orion oli lentänyt toisiotutkavastaajat päällä Romanian ilmatilassa ja ilman niitä Mustallamerellä toisiotutkavastaajatta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskva_(o ... ilij%C3%A4)

Pinnalle uutisesta jäi vain ekonomi Vladimir Solovjovin ihmettely, miten osumat olivat mahdollisia. Venäjällä on kahdenlaisia näkemyksiä ukrainalaisita: Toisaalta bruttona he ovat hieman yksinkertaisia maalaisia, ja toisaalta, kun sattuu kohdalle, ovat he ovelia ja vaarallisia, jotka osaavat Neuvostoliiton ajoilta ainakin ilmatorjuntaa paremmin kuin gruusilaiset (7.8.2008).

Sanat ovat kuin muovailuvahaa eivätkä maksa paljoa: korkeintaan uskottavuutta. Siksi ne "tilanteen päällä ollessa" voivat olla myös sanataidetta johtavien sanataiteilijoiden esittäminä joukkotiedotuskartellissa.

Tilanteeseen vaikuttaminen kuitenkin vaikuttaa myös fysiikkaan: käsitykseen radioaaltojen etenemisestä ja niiden havaittavuudesta. Epätarkka pitkäaaltoinen tutka ei riittäne lyhytaaltoisen ajanmukaisen maalinsoitustutkan tapaan tarkkaan torjuntaan, mutta se, että lentolaitteen voi kätkeä avoimelle taivaalle epätarkalta vanhanaikaiselta valvontatutkalta, on yllättävä löytö tavanomaisajattelussa.

Häiveisyys riippuu havainnoinnin ja tulkinnan epätarḱkuudesta. Sellainen, mikä on, on vaikea kätkeä olemattomaksi.

Suomessa suhtaudutaan tuulivoimaloihin varovaisesti. Melko moneen tuuliseenkaan kuntaan ei voida tämän vuoksi perustaa tuulivoimapuistoja. Lestijärven kunnan talous ja todennäköisesti itsenäisyys pelastuvat tuulivoimaloilla. https://yle.fi/uutiset/3-12194983 | https://lestijarvi.fi/ajankohtaista/tuu ... nen-alkaa/ Kunta on yhtä harvaanasuttua kuin monet Lapin kunnista. Sen kellarissa on Red Hat ja http://www.kase.fi

oh2op
Viestit: 4090
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Tutka-aaltoja

ViestiKirjoittaja oh2op » 28.06.2022 14:50

https://www.radartutorial.eu/07.waves/W ... es.en.html

A- and B- Band (HF- and VHF- Radar)

These radar bands below 300 MHz have a long tradition, as the first radar sets were developed here before and during the 2nd World War. The frequency range corresponded to the high-frequency technologies mastered at that time. Later, they were used for early warning radars of extremely long-range, so-called Over The Horizont (OTH) radars. Since the accuracy of angle determination and the angular resolution depends on the ratio of wavelength to antenna size, these radars cannot meet high accuracy requirements. The antennas of these radar sets are nevertheless extremely large and can even be several kilometers long. Here special abnormal propagation conditions act, which increase the range of the radar again at the expense of the accuracy. Since these frequency bands are densely occupied by communication radio services, the bandwidth of these radar sets is relatively small.

These frequency bands are currently experiencing a comeback, while the actually used Stealth technologies don't have the desired effect at extremely low frequencies.


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 33 vierailijaa