Helsingin Sanomien kriteerejä

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 4046
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Helsingin Sanomien kriteerejä

ViestiKirjoittaja oh2op » 17.05.2022 02:04

Rakentavia, kohteliaita ja perusteltuja. Tässä muutama yksinkertainen sääntö. Perustele näkemyksesi: Kirjoita mieluiten omista ajatuksistasi, älä parjaa muiden ajatuksia. Jos esität mielipiteen, esitä myös asiaperustelut. Jos perusteluja ei ole, puheenvuorosi voidaan jättää julkaisematta. Keskustele ja argumentoi, älä julista ja saarnaa. Tarjoa uusia näkökulmia tai mielipiteitä, älä toista vanhoja tai jankuta. Hyvä puheenvuoro on napakka. Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa: Älä levitä huhuja tai muistele tapahtumia, joista et ole varma. Älä arvuuttele, spekuloi ihmisten taustoilla tai vihjaile. Ole kohtelias ja rakentava, kunnioita muita keskustelijoita: Kun olet eri mieltä, kirjoita asiasta – älä mene henkilöön. Älä nimittele muita keskustelijoita tai pane sanoja heidän suuhunsa.

Muista laki ja hyvät tavat: Julkaisemisen rajoja asettaa myös laki.
Esimerkiksi kunnianloukkaus, kiihotus kansanryhmää vastaan tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ovat rikoslain nimekkeitä. Vaikka kirjoituksesi ei näyttäisikään rikkovan lakia, se voi rikkoa hyvää tapaa. Älä yllytä vainoon tai leimaa ihmisiä uskonnon, syntyperän tai muun ominaisuuden perusteella. Älä hauku tai halvenna millään tavalla, edes epäsuorin vihjauksin. Vältä yksittäisen ihmisen elämään liittyvien yksityisten tietojen kertomista. Älä ilakoi toisten onnettomuuksilla, vastoinkäymisillä tai sairauksilla. Älä kiroile tai käytä alatyyliä. Älä mainosta – jätämme mainosmaiset kirjoitukset julkaisematta.


Päivälehdessä ei ole paljoa iltapäivälehtitoimittamisen, Hymyn tai Seitsemän päivää -lehden makua. Valistuneisto osaa kuitenkin ylenkatsoa tyylillä. Kustannusliiketoiminta hakee liikevaihtoa ja emoyhtiön myyntikatetta, omistaja-arvoakin, melko lukijakiinnostavin tyylikeinoin alkaen otsikosta ja jatkuen mielipiteen leipomiseen uutiseen. Mielipiteitä ovat, päinvastoin kuin uutiset, mm. pääkirjoitukset, palstakirjoitukset ja mielipidekirjoitukset. Kuitenkin jo pelkkä uutisvirran valikointi voi olla mielipide, strateginen mielipide, minkä tarkoituksena on muodostaa haluttu yleinen mielipide, jopa maailmankuva.

Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa