Bandilla: Sovitamme 20m loopin mäyrän avulla

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
OH3EPZ
Viestit: 15
Liittynyt: 07.10.2014 22:37

Bandilla: Sovitamme 20m loopin mäyrän avulla

ViestiKirjoittaja OH3EPZ » 20.07.2021 12:40

Eli jatkamme bandilla.

Hämmentävää, mitä kaikkea muutoksia muutamassa vuodessa voi tapahtua. Kolme-neljä vuotta sitten PSK oli digitaalimode numero yksi ja JT65 oli kovassa nousussa. Nyt kummastakaan ei näe hajuakaan (hajua muutenkin näkee huonosti) ja jokaikinen kissoineen, koirineen ja marsuineen työskentelee FT8:aa. Joskus harrastuksen vuoksi myös FT4:ää.

Koska FM-kesä on ollut taas kerran kesäkelien vastakohta, eli täysin onneton, niin täytyi lämmitellä hieman Icomia ja ennen kaikkea suunnitella 20 metrin antenni.

Yrittelin vertikaalia. Jonkin verran sain 1/4 ja 5/8-vertikaaliversiot pelittämään, mutta en ollut ollenkaan tyytyväinen. Signaali suuntautui hyvästä yrityksestä huolimatta kuitenkin liian korkealle ja tuli tikkana alas kuin suomalaisten keihäänheitot. Parannus olisi edellyttänyt antennin nostamista useiden metrien korkeuteen, ja jos se olisi mökillä kätevästi saavutettavissa, niin en olisi rakentanut vertikaalia alun alkaenkaan. Dipolissa oli samaa vikaa. Saisi sillä signaalin varmasti toisinaan Japaniin asti - 30 metrin dipolillani pääsen joka ilta Japanilaan paikallisen auringonnousun aikaan - mutta kumminkin dipolilla kanto jää hieman vajaaksi.

Oli turvauduttava vanhaan salaiseen aseeseeni, vertikaalilooppiin. Sen vahvistus on hädin tuskin mitään ja suuntaavuus yleensä aika ympäripyöreä, mutta teoreettinen signaalin maksimilähtö on horisontissa. Ja tämä kymmenen senttiä maapinnan yläpuolella! Lisäksi, jos syöttö on keskellä päätysivua, impedanssi on noin 50 ohmia.

Ongelmana vain oli että en ole koskaan onnistunut saamaan vertikaalilooppia 20 metrillä edes välttävästi vireeseen. 40 metrin looppi on ollut jostain syystä paljon helpompi pykätä. Sitä paitsi 40 m looppi toimii 20 metrillä, vain vastakkaiseen suuntaan kuin 40:llä. (Ottaen huomioon, että meitä on aina huijattu, sillä 20 metrin bandi on todellisuudessa 21 metrin bandi, ja 40 metrin bandi todellisuudessa 42 metrin bandi.)

Minä, joka ylvästelen sillä, että käytän ainoastaan 5 euron antenneja, jouduin nyt nielemään ylpeyteni, sillä tarvittava määrä kaiutinparikaapelia maksoikin kympin! Porasin vanhoihin kattolistoihin neljä reikää ja ripustin komeuden ulos. Alustavasti voisi ajatella, että suorakaiteen muotoisen kehän pituus olisi noin 21 metriä, mutta Mmana-Galin mallintama versio tietokoneella oli toista mieltä. Siihen käytettiin lankaa 22,5 metriä.
Käytin 21 metriä. Antenni ei toiminut lähetystarkoituksessa lainkaan. No eipä tietenkään. Leikkelin 30 sentin paloja pois ja pääsin lopulta tilanteeseen, jossa ulos tuli 25 wattia ja minut kuultiin Havaijilla FT-signaalilla +3, mutta ketään ei ollut kotona.

Tällä versiolla lopulta sain itseni kuuluviin Uudessa-Seelannissa. Tosin toisinpäin ei kuulunutkaan kuin yksi asema, ZL2BX, mutta se riitti kuson syntymiseen. Signaalin lähtökulma, hyvät ihmiset. Signaalin lähtökulma.

Antenninviritintä en ole saanut aikaiseksi, joten lähdin modifioimaan looppia ja koksin pituutta tarkoituksenani selvittää, saisiko ulos himpun verran enemmän tehoa. Seuraavassa versiossa pidensin koksin paloista lähes 20-metriseksi ja käytin lisää kaiutinkaapelia pidentääkseni loopin nyt Mmana-Galin ohjeelliseen 22,5 metriin.

Saammeko esitellä: Tämä on tulos, kun tekee täsmälleen kirjallisuuden ohjeiden mukaan: SWR päälle 10, lähtökulma niukin naukin Saksaan, ja ulos hyvällä säällä jotain 20 wattia.

Juoskaa järveen.

Tätä surkeutta en päässyt ihmettelemään kovinkaan pitkään, sillä nukkuessani tapahtui. Paikalla kävi joko mäyrä tms eläin, tai sitten antenni sanoi vain tuulessa peng ja pamahti säleiksi. Mäyrään viittaavat jätökset, jotka otus oli jättänyt nurmikolle ja rannalle. Loopin lanka oli kuin veitsellä leikattu keskeltä, mikä minusta vaikutti eläimen tekosilta. Kasasin langan ehjäksi ja vasta sen jälkeen huomasin että jahas, täältä on ainakin metrinen pätkä lentänyt välistä, ja jotain muitakin roiskeita. Ja onpas muuten se looppi nyt kutistunut aiempaan verrattuna. Tekeekö tuolla mitään.

Mittasin tehon ja SWR:n. SSTV-taajuudella 1:1,5. Ulos 50 wattia. Parhaimmillaan kaikki Euroopan monitorikamerat näyttivät minun testikuvaani. Workin toisenkin uusiseelantilaisen ZL3IO. Tämä ZL3AAD, joka aina antaa minulle parhaat raportit pskreporterissa, on edelleen minulta vastaanottamatta.

Miten sovitamme antennin: Hankimme mäyrän.

Tämän hetken mitat: 590 x 376 (=19,32m). DX:ää on tavattu runsaasti. Tosin nyt juuri 19. päivä tuli häiriö, mikä näkyy koillis-ja luoteisyhteyksien katoamisena ja italialaisten runsaana esiintymisenä.
Viimeksi muokannut OH3EPZ, 20.08.2021 11:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

OH3EPZ
Viestit: 15
Liittynyt: 07.10.2014 22:37

Re: Sovitamme 20m loopin mäyrän avulla

ViestiKirjoittaja OH3EPZ » 01.08.2021 10:11

Syksy tulee. Ei ole enää 20 metriä auki yön läpeensä. Sen sijaan neljältä auringonnousun aikaan pääsee Amerikan länsirannikolle.

Mökkinaapurin, olympiakiekkoilijan, kanssa vaihdoimme luontohavaintoja. Loopin viiltäjä ja jätösten kylväjä ei taidakaan olla mäyrä. Tällä hetkellä epäilemme ilvestä. Sellaisia ei ole täällä aiemmin näkynytkään.


Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 26 vierailijaa