Yhdysvaltain puolustusministeriön työmuistissa (RAM) käytettävä Linux TENS OH3AC:n luokassa

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 4310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Yhdysvaltain puolustusministeriön työmuistissa (RAM) käytettävä Linux TENS OH3AC:n luokassa

ViestiKirjoittaja oh2op » 15.12.2020 12:42

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut Linuxin, minkä varaa työmuistista noin 1,0 Gb, ja de luxe -versiossaan 1,5 Gb. Näin ollen ohjelmaa voisi käyttää tilapäisenä käyttöjärjestelmänä vanhoissa 2Gb:n - 4 Gb:nkin koneissa, mikäli tietokoneen varsinainen käyttöjärjestelmä vioittuu ja mikäli koneessa, missä on DC/DVD-lukija ei vielä ole käyttöjärjestelmää, ja pitäisi kokeilla, onko koneen hardware, "rauta", kunnossa. Näitä vanhoja kokeilu-, leikki- ja varakoneiksi sopivia koneita on myynnissä, mm. http://www.tori.fi :ssä, Harjulan setlementin Patinassa ja Lanttilassa.

Ohjelman nimi on Trusted End Node Security, Luotettu (tietoverkon) Päätesolmuturvallisuus.

https://www.spi.dod.mil/download.htm

Kannattaa huomata, että mikäli käytettävä tietokone on suorittimeltaan yksiytiminen, kaistaleveydeltään ei 64:ää bittiä, vaan 32 bittiä, silloin ei voida käyttää TENSin versioita 3:sta alkaen, vaan tulee käyttää versiota 1.7.6, mikä on julkasitu 17. toukokuuta 2019.

Eilen 14.12.2020 luokkaan vietiin neljä TENS- CD-levyä, mitkä on paistettu TENS 3.0.2:n tavallisen version, ei de luxe -version, .iso-tiedostoista, joten ne sopivat vai kaksi tai useampiytimisiin tietokoneisiin, minkä kaistaleveys on 64 btitiä. Sen, onko tietokone moniytiminen vai ei, näkee siitä, että ellei TENS 3.0.2 siinä ala käynnistyä, se on todennäköisesti 32-bittinen, koska ohjelma on 64-bittinen. Mikäli kone on monytiminen, kannattaa aina asentaa 64-bittinen versio, koska 64-bittinen versio voi käyttää 32-bittisiä sovellusohjelmia, mutta 32-bittinen käyttöjärjestelmä ei voi käyttää 64-bittisiä sovellusohjelmia.

Luokassa eteläisellä, vasemmalla seinällä, millä ei ole ikkunoita Radiomäelle pohjoiseen, on musta CD/DVD-torni, missä pitäisi tänään olla vielä kaksi TENS:iä kokeiltavaksi ja lainattavaksi. TENS on periaatteessa Debianin perustuva, mistä seuraa, että sen saa suomenkieliselle näppäimistölle sopivaksi samalla tavalla kuin GNU/Debian Linuxin, Linux Ubuntun tai Linux Mintin, millainen on luokassa olevassa kokeilu-Linux-pöytätietokoneessa, mitä voi kokeilla. TENS 3.0.2 asetetaan suomenkieliselle näppäimistölle ylläpitovalikosta kohdata CONFIG FINNISH. Käyttöjärjestelmä on periaatteesssa Debian Xfce-grafiikalla, mikä on puristettu pieneen tilaan niin, että sillä kykenee tekemää välttämättömimmän - ilman kovalevuä tai 0,5 Gb:ä suurempaa levyä tai muistipuikkoa vanhantyyppisillä CD-levyilläkin. De Luxe -versiossa pitäisi jo olla DVD- tai muistipuikko.

Pöytä -Linux-koneessa on valmiina RTL-SDR -puikolle sopiva vastaanotto-ohjelma Qtrx sekä CubicSDR. Linuxissa ei tarvita Windowsin tapaan Zadig-ohjelmaa pohjalle, jotta tietokone tunnistaa RTL-SDR-puikon, millaiset maksavat 10 €:sta 30 €:oon halvimmillaan. Koneella voi RTL-SDR:llä kokeilla luokassa kaikenlaista vastaanottoa PMR446:a, RHA68:aa, CB:ä ja amatööriradioita.

Yksi hyöty työmuistiin, RAM:iin, ladattavista käyttöjärjestelmistä on se, että kun ohjelmasta poistuu ja ohjelma poistuu työmuistista, katoavat myös sivustojen sinne asettamat evästeet.





https://distrowatch.com/table.php?distribution=tens

Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 70 vierailijaa