5g:n vaaroista tehtiin kansalaisaloite

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 2489
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

5g:n vaaroista tehtiin kansalaisaloite

ViestiKirjoittaja oh2op » 07.06.2020 16:14

https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/1f ... parit:6c00

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6572


Aloitteen sisältö

Aloitteen allekirjoittaneina lääkäreinä vaadimme, että eduskunta ryhtyy asianmukaisiin toimiin 5G-teknologian käyttöönoton pysäyttämiseksi Suomessa. Lisäksi esitämme, että nykyinen hallitus alkaa valmistella uutta säteilylainsäädäntöä, joka suojelee kansalaisia ja luontoa myös langattoman teknologian radiotaajuisen säteilyn pitkäaikaisilta vaikutuksilta. Tämä laki perustuisi tutkimuksissa havaittuihin biologisiin vaikutuksiin ja ennalta varautumisen periaatteeseen.

Sveitsissä, Sloveniassa, Brysselissä ja monilla muilla alueilla 5G-verkon käyttöönotto on pysäytetty, kunnes sen terveysriskeistä saadaan riittävät selvitykset.

Lukuisissa vertaisarvioiduissa tutkimuksissa on havaittu, että langattoman teknologian radiotaajuisella säteilyllä on haitallisia biologisia vaikutuksia ja terveysvaikutuksia. Niitä on aiheutunut, vaikka säteily on alittanut voimassa olevat säteilyn raja-arvot.

Tällä kansalaisaloitteella vetoamme päättäjiin, jotta he perehtyisivät perusteellisesti langattoman teknologian aiheuttaman säteilyn terveys- ja ympäristövaikutuksista tehtyihin tutkimuksiin. Säteilyturvakeskus ja voimassa oleva säteilylainsäädäntö nojaavat tieteellisesti vanhentuneeseen paradigmaan radiotaajuisen säteilyn vaikutuksista.
Perustelut

Suomessa käytetään tilastojen mukaan eniten langattomia verkkoja maailmassa. Langattoman teknologian yleisyys on johtanut siihen, että säteilyn tehotiheydet ovat viimeisten vuosikymmenten aikana nousseet eksponentiaalisesti. Aiempien mobiiliverkkoteknologioiden (2G, 3G, 4G) suuritehoinen tukiasemasäteily on yhdistetty tutkimuksissa terveyshaittoihin, kuten unettomuuteen, päänsärkyyn, stressiin ja kohonneeseen syöpäriskiin. Näitä havaittuja haittoja ei kuitenkaan huomioida millään tavoin päätöksenteossa.

Suomalaisten teleoperaattoreiden suunnitelmissa on vuoden 2020 aikana rakentaa korkeammilla taajuuksilla (26 GHz) toimiva 5G-teknologian verkko, nykyisten rakenteilla olevien (3,5 GHz ja 700 MHz) taajuuksien lisäksi. Tämä merkitsisi käytännössä sitä, että kaupungeissa ja asuinalueilla ei tulisi olemaan enää paikkoja, joissa ei altistuttaisi näiden verkkojen pulssimaiselle säteilylle.

Rakentaessaan langattomia verkkoja teleoperaattorit voivat halutessaan ilman asukkaiden suostumusta asentaa lähetinmastoja asuinalueille. Näin kansalaisilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa lähetinantennien määrään tai sijaintiin eikä sijainti ole julkista tietoa.

5G-teknologiaa ei ole ennalta tutkittu sen biologisten ja terveysvaikutusten osalta eikä sen turvallisuutta ole riittävästi osoitettu. Näin toteaa esimerkiksi Ranskan terveysviranomainen (ANSES). Euroopan parlamentin tuore raportti korostaa monitieteellisen tutkimuksen tarvetta ennen 5G-verkon käyttöönottoa. Myös Suomen Säteilyturvakeskus on lausunnoissaan antanut ymmärtää, että 5G-teknologian terveysvaikutusten tutkimusta tarvittaisiin enemmän. 5G-verkon käyttöönoton myötä tulisimme kyllä saamaan nopeammat mobiiliverkkoyhteydet, mutta riskit ovat mielestämme aivan liian suuret. Kaapeliyhteydet takaavat säteilemättömän, nopean ja toimintavarman pääsyn internettiin. Tämä järjestely on erityisen tärkeä kouluissa lasten ja nuorten turvallisuuden vuoksi.

Maissa, joissa viranomaiset ovat perehtyneet biologisiin vaikutuksiin ja huomioivat ne, on säteilyn raja-arvot asetettu matalammalle tasolle. Näin on Sveitsissä, Italiassa, Venäjällä, Belgiassa, Kiinassa, Liettuassa, Luxemburgissa, Liechtensteinissa, Ukrainassa, Israelissa ja Intiassa.

Äskettäin julkaistussa Euroopan parlamentin raportissa (PE 646.172 – March 2020) todetaan: ” Usean tutkimuksen mukaan 5G:llä näyttäisi olevan haittoja ihmisille, kasveille, eläimille, hyönteisille ja mikrobeille ja koska 5G:n teknologiaa ei ole testattu käytännössä, varovainen eteneminen olisi viisasta.” Euroopan Neuvoston päätöslauselmassa 1815 (2011) suositellaan: ”Olisi ryhdyttävä kaikkiin soveltuviin toimenpiteisiin, joilla voidaan vähentää varsinkin matkapuhelimen tuottamaa sähkömagneettista altistusta ja suojelemaan erityisesti lapsia ja nuoria, koska heillä näyttäisi olevan suurin riski saada pään alueen kasvaimia.”

Langattoman teknologian pulssimaisen mikroaaltosäteilyn kohdalla myös Suomessa olisi lain mukaan paikallaan edetä näiden verkkojen käyttöönotossa harkitusti ja ennalta varautumisen periaatteen mukaisesti. Ennalta varautumisen periaate kuuluu kansainvälisen ympäristöoikeuden periaatteisiin, ja myös Euroopan ympäristökeskus (EEA) suosittelee sen soveltamista radiotaajuisen säteilyn kohdalla.

Edellä mainituista syistä vaadimme, että eduskunta ryhtyy asianmukaisiin toimiin 5G-teknologian käyttöönoton pysäyttämiseksi. Esitämme, että uusi säteilylainsäädäntö nojaisi biologisiin vaikutuksiin ja varovaisuusperiaatteeseen. Laissa tulee ottaa huomioon myös radiotaajuisen säteilyn pitkäaikaisvaikutukset, koska nykyinen laki suojelee vain säteilyn muutaman minuutin kestävältä lämpövaikutukselta. Erityisesti on huomioitava säteilyn vaikutukset herkimpiin väestöryhmiin, kuten lapsiin.Nina Bjelogrlic-Laakso Helsinki
nina.bjelogrlic-laakso fimnet.fi

Rauli Mäkelä Espoo
rauli.makela fimnet.fi

Erkki Antila Espoo
Laurinlahdentie 26 B 02320 Espoo
erkki.antila pp.fimnet.fi

Sylvi Silvennoinen-Kassinen Oulu
sylvi.silvennoinen-kassinen hoidot.com

Sonja Mäkelä Espoo
helena.makela fimnet.fi

Matti Paananen Jyväskylä
Hakatie 3 A 5 40900 Säynätsalo
matti.paananen outlook.com
0405519273

Nina Soukka Tuusula
nina.soukka fimnet.fi

Kaarlo Lehtonen Vöyri
Vöyrintie 36 66600 Vöyri
juhani.lehtonen fimnet.fi
0500369699

Karin Munsterhjelm Raasepori
karin.munsterhjelm fimnet.fi

Salla Wilskman Tuusula
salla.wilskman fimnet.fi

Päivi Mäkeläinen Janakkala
paivi violetlight.fi

oh2op
Viestit: 2489
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Elisan 5g

ViestiKirjoittaja oh2op » 08.06.2020 07:45

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/1 ... parit:bd32

Elisan kattava 5G-verkko on käytettävissä tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Vaasassa, Seinäjoella, Hyvinkäällä, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kangasalalla, Iisalmessa, Raisiossa, Kemissä, Heinolassa, Kuusamossa ja Siuntiossa.

HÄMEET

Häme

Pirkanmaa
- Kangasala
- Tampere

Päijät-Häme
- Heinola
- Lahti

KARJALAT

Etelä-Karjala

Kymenlaakso
- Kouvola

Pohjois-Karjala
- Joensuu

KESKI-SUOMI

Keski-Suomi
- Jyväskylä

LAPPI

Lappi
- Kemi

POHJANMAAT

Etelä-Pohjanmaa
- Seinäjoki

Keski-Pohjanmaa

Pohjanmaa
- Vaasa

Pohjois-Pohjanmaa
- Kuusamo
- Oulu

SAVOT

Etelä-Savo

Pohjois-Savo
- Iisalmi
- KuopioSatakunta
- Pori

Uusimaa
- Espoo
- Helsinki
- Hyvinkää
- Kerava
- Siuntio
- Tuusula
- Vantaa

Varsinais-Suomi
- Raisio
- TurkuPalaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa