Sivu 1/1

Sodankylän havaintoasema F2-kerroksesta: laskeutunut 20 km

Lähetetty: 07.06.2020 15:38
Kirjoittaja oh2op
Sodankylässä kuunnellaan avaruuden signaaleja, ja siellä on tehty tärkeä havainto radioiden toimintaan vaikuttavasta ilmakehän F2-kerroksesta
https://tekniikanmaailma.fi/lehti/11b-2 ... 03f39b-500

Observatoriossa mittavasta laitearsenaalista ionosfääritutkalla on mitattu ilmakehää vuodesta 1957 alkaen. Merkittävä havainto on ilmastonmuutokseen liittyvä ilmiö, että päivällä auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta syntyvä F2-kerros on tullut 20 kilometriä alaspäin. 250 kilometrin korkeudella alkavassa F2-kerroksessa on läpi vuorokauden eli myös yöllä elektroneja toisin kuin muissa ilmakehän kerroksissa. Se heijastaa radioaaltoja, mikä mahdollistaa esimerkiksi keskipitkän (AM) aaltoalueen radioasemien kuulumisen paremmin pimeään aikaan kuin päivällä.

”Kyse on kasvihuoneviilennyksestä. Kun maanpinnalla ilma lämpenee, se viilenee ylhäällä. Kun hiilidioksidin ja metaanin määrä kaksinkertaistuu, tämä laskee 100 kilometrissä olevan mesosfäärin lämpötilaa 10 astetta ja 300 kilometrissä olevan termosfäärin lämpötilaa 50 astetta”, Tähtelän geofysiikan observatorion avaruusfysiikan dosentti Jyrki Manninen sanoo.

Kun tämä ilmakehän osa jäähtyy, se tiivistyy ja tulee alaspäin maan vetovoiman vaikutuksesta. Koska kyseinen kerros heijastaa radioaaltoja, sen laskeutuminen muuttaa radioaaltojen etenemistä samoin kuin peilin siirtäminen vaikuttaa siihen, mihin valo heijastuu peilistä.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Mesosf%C3%A4%C3%A4ri

https://fi.wikipedia.org/wiki/Termosf%C3%A4%C3%A4ri