Catering: perunan terveellisyys (*20250417 ja saatavuus*)

Alue kaikelle mahdolliselle keskustelulle, muista kuitenkin palstan säännöt ja hyvät tavat.
oh2op
Viestit: 6433
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Catering: perunan terveellisyys (*20250417 ja saatavuus*)

ViestiKirjoittaja oh2op » 13.04.2025 10:48

https://www.verkkouutiset.fi/a/onko-per ... /#0ae14705

https://fi.wikipedia.org/wiki/Perunalajikkeet

https://www.myllymaenperuna.fi/peruna-i ... n-suomessa

https://www.ruokavirasto.fi/globalasset ... ettelo.pdf

Perunansyönti on vähentynyt merkittävästi Suomessa. https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1446683

Perunan käyttö on Suomessa pudonnut 1960-lukuun verrattuna jopa puoleen. Kun silloin perunaa kului noin 104 kiloa asukasta kohden, nykyisin perunaa kuluu voin noin 52 kiloa henkilöä kohden. 1950-luvulla peruna oli pääruoka joka kodissa, silloin sitä kului 180 kiloa asukasta kohden.
Kansainvälisen tilaston mukaan Valko-Venäjällä syötäisiin edelleenkin perunoita 160 kg henkilöä kohti. https://worldpopulationreview.com/count ... ntry#title Aikaisemmin myös Liettuan perunankulutus on ollut verrattain suuri, ja sielläkin on ollut hyviä reseptejä niin kuin Valko-Venäjälläkin on.

Kun vielä ei pidetty perusluokan kursseja verkossa, oli Lahden Radioamatöörikerholla melko hyvät ruuat iltakurssilaisille luokassa.

20250417

Arimpia pilaantumiselle ovat maitotuotteet. Ennen maito piti kerätä maidontuotantotiloilta meijereihin joka toinen päivä. Nykyään riittää se, että kolme kertaa viikossa. Näin maito voi enimmillään olla kolme vuorokautta, vaikka perjantaista maanantaihin maatilalla jäähdytystankissa aggregaatin varmistamana, jos keräily on vaikka maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina aamulla.

Suomalainen on syönyt kalliin lihan aikana perunoita 1950-luvulla noin 150 kg, mutta nykyään enää vain runsaat 60 kg. Perunat säilyvät pimeässä ja viileässä.

Paljon on puhuttu perunan riittävästä hinnasta. Tuottajahinnan tulisi olla noin 0,20 € / kg vähintään, jotta viljely kannattaisi. Perunan arvostusta kehittämään on Ruokakeskos kehittänyt 1998 väritunnistuksen, missä vähätärkkelyksiset ja kiinteämaltoiset perunat on merkitty "salaattiperunoina" vihreällä, yleisperunat keltaisella ja jauhoiset perunat punaisella. Tätä tunnustusta käytetään myös Lidlissä ja S-ryhmän kaupoissa, Saleissa, S-marketeissa ja Prismoissa.

Toinen perunan arvostusta kehittämään tarkoitettu toimi on paikallisuus, mitä alueosuuskaupat korostavat. Osuuskauppa Hämeenmaan Prismassa Hollolassa oli seuraavanlaisia lajikkeita:

Kiinteämaltoiset perunat

Annabelle https://fi.wikipedia.org/wiki/Annabelle_(peruna)
- Ville Sipilä, Hämeenlinnan Lammi
- https://ruokatieto.fi/yritykset/sipila-ville-markus

Yleisperunat

Bellarosa, 1,59 € / kg
- Maatalousyhtymä Männistö, Tyrvännön pikatie 191, 12750 PILPALA (Loppi), +358 45 11179818
- https://www.aromaentila.fi

Colomba, 0,79 € / kg
- Maatalousyhtymä Männistö, Tyrvännön pikatie 191, 12750 PILPALA (Loppi), +358 45 11179818
- https://www.aromaentila.fi

Jauhoiset perunat

Afra, 0,79 € / kg
- Maatalousyhtymä Männistö, Tyrvännön pikatie 191, 12750 PILPALA (Loppi), +358 45 11179818
- https://www.aromaentila.fi

Nicola, 0,99 € / kg https://fi.wikipedia.org/wiki/Nicola_(peruna)
- Maatalousyhtymä Männistö, Tyrvännön pikatie 191, 12750 PILPALA (Loppi), +358 45 11179818
- https://www.aromaentila.fi

Palaa sivulle “CQCQCQ”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa