Kerhokirje 12/2014 8.5.2014 Museo avoinna, päivystykset alku

OH2BU
Viestit: 156
Liittynyt: 14.02.2014 12:24

Kerhokirje 12/2014 8.5.2014 Museo avoinna, päivystykset alku

ViestiKirjoittaja OH2BU » 08.05.2014 16:25

Ajankohtaista:
Radio- ja tv-museo avoinna! Päivystys alkaa!
OH3AC Keskustelupalstalla kymmeniä aiheita! Liity mukaan!

Lahden tapahtumia ja uutisia!
Kerhon seuraava bulletiini su 11.5. klo 9:30 SA
Museolle äidit ilmaiseksi äitienpäivänä
Museolla tapahtumaviikonloppu la-su 17.-18.5.2014 – kerholla avoimet ovet!
Museolle valtionapua
Kerhon yhteismajoitus Hankasalmella – pari paikkaa vapaana!Aikakauslehtitarkkailu Lahden pääkirjastossa – käy lukemassa!
Kerholla uusi tehotietokone – tnx Timo, OH3FYF
Tuoreimmat QST- ja CQDL-lehdet kerholla
Jo 27 uutta omakutsu@oh3ac.fi -sähköpostitunnusta!
Jäsenmaksut 2014


Tapahtumia muualla:
Käsikapulaklinikka Järvenpäässä to 15.5. klo 18:00
Petäjäveden rompepäivä la 24.5. 9:00-13:00
Lutikoiden tuuletus Salossa 11.5. 10:00-16:00
Itä-Suomen Radioharrastajien Kesäpäivät Kuopiossa pe-su 6.-8.6.
OH5AG kesäleiri Kekäleniemessä la-su 7.-8.6


Uutisia ja muuta uutta asiaa muualta
Sotilasradiopäivä Kouvolassa 3.5.
30 kontestivihjettä kilpailussa onnistumiseen
Siirry digiaikaan! Hanki OH3I-digipaketti
Kyynel-kaukopartioradion erikoissivut
Automaattiasemalista netissä
”HI Juno”-luotain kuunteli!
Marlon Brandon, FO5GJ; asemakuvia netissä
Mikä kilpailu meneillään? SM3CER kertoo
Reverse Beacon Network - ”RBN”
Kalakukon tulokset netissä http://www.oh7ab.fi
K.S.Sainio muistokilpailu 18.5.
BBC radioamatööriesittelyvideo
Uusi yritys: Pietari ja Popovin radiomuseolle uusi päivämäärä


Vanhan kertausta:
- SRAL kesäleiri ja leirikoulu
- Krim ja DXCC
- Kerhon rigien käyttöohjeet nyt netissä
- Ulkosuomalaisten tapaamispaalu 14.267 kHz
- Kerhon bulletiinit nyt myös netissä!
- WRTC 2014 tulossa – hamien olympialaiset!
- Radioamatööritoiminnan tulevaisuus?
- OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!
- Haapasaari-peditio 12-17.8.

Ajankohtaista:
Radio- ja tv-museo avoinna! Päivystys alkaa!

Lahden Radio- ja tv-museo avautui tiistaina 6.5., pitkän, lähes puolentoista vuoden kiinniolon jälkeen. Pena, OH3TY; ja Olli-Jukka, OH2OP; kävivät avajaispäivänä tarkistamassa Arvi Hauvosen muistoaseman OH3R laitteet ja antennit. Hyvältä näytti ja Olli-Jukka piti asemalta tämän vuoden avajaisyhteydet.

Lahden pitkäaaltoaseman lopetettua lähetyksensä toukokuussa 1993 aiempi, vanhassa asemarakennuksessa ollut Yleisradion radiomuseo siirrettiin uuteen asemarakennukseen ja Yleisradion, MTV Oy ym. ja Lahden kaupungin yhteistyössä perustettiin Radio- ja tv-museosäätiö, joka ryhtyi ylläpitämään Suomen ainoaa valtakunnallista radio- ja tv-museota Radiomäellä.

Radio- ja tv-museosäätiö, SRAL ja Lahden Radioamatöörikerho ry., neuvottelivat yhdessä radioamatööriaseman perustamisesta museon tiloihin. Syntyi Arvi Hauvosen muistoasema OH3R. Aseman perustamisesta lähtien on OH3AC ottanut vastuun siitä, että museon asemalla on joka sunnuntai päivystys. Päivystyksen aikana vierailijoille esitellään radioamatööritoimintaa mm pitämällä yhteyksiä bandeilla.

Museon nyt avauduttua on kerhon velvoitteena jatkaa päivystystä.
Ensi sunnuntaina, 11.5., päivystyksen on lupautunut hoitamaan Olli-Jukka, OH2OP; ja sitä seuraavana sunnuntaina 18.5. OT Pena, OH3TY.

Päivystäjiä tarvitaan sunnuntaista 25.5. lähtien. Päivystysaika on 12:00-15:00 mutta mikään ei estä tulemasta aiemmin tai lähtemästä myöhemmin. Päivystyslistat tulevat löytymään sekä kerhon kotisivulta että keskustelupalstalta.

Seuraavassa Penan, OH3TY; terveiset
Eli kiireen vilkkaa herätys ja ilmoittautuminen päivystykseen. Ohjausta annetaan ilomielin. Sunnuntaita ennen syyskuun alkua ei ole kovin monta. “Nopeat syövät hitaat!” Kaksikin voi olla yhtä aikaa. Käyntiin voi yhdistää koko perheen vierailun museolla tai kutsua tuttavat käymään.

Otan ilmoittautumisia vastaan netin tai puhelimen kautta tai suoraan kerhoillassa. Joko oh3ty@oh3ac.fi tai 040 554 3923

73 de Pena OH3TY
OH3AC Keskustelupalstalla kymmeniä mielenkiintoisia aiheita!
Kerhon ”OH3AC Keskustelupalsta” on jo saanut hyvän suosion sillä sieltä löytyy jo kymmeniä keskusteluaiheita. Keskustelupalstan aiheita voi lukea kuka vaan mutta kirjoittamiseen tarvitaan rekisteröityminen.

Keskustelupalstalle pääset kotisivun http://www.oh3ac.fi vasemmasta palkista tai tästä osoitteesta: (laita suosikkeihisi) http://www.oh3ac.fi/palsta/index.php


Lahden tapahtumia ja uutisia
Kerhon seuraava bulletiini su 11.5. klo 9:30 SA

Kerhon seuraava bulletiini annetaan su 11.5.2014 klo 09:30 SA. Taajuutena on vanha ja tuttu 3.685 kHz. Bulletiinissa kuulet viimeisimmät uutiset ja ennenkaikkea pääset kuittaamaan bulletiinin ja sen jälkeen pitämään vaikka yhteyksiä muiden kerholaisten kanssa 80 m alueella.

Koska samalla taajuudella alkaa klo 09:45 SA Viitospiirin kerhojen yhteisbulletiini, otetaan kerhon bulletiinin kuittaukset muutaman kHz:n päässä antotaajuudesta, bulletiinin lukijan antamien ohjeiden mukaisesti!

Bulletiinin antaa OT Pena, OH3TY.


Museolle äidit ilmaiseksi äitienpäivänä

Ilmainen sisäänpääsy äideille Radio- ja tv-museoon

Äitienpäivänä 11.5.2014 Radio- ja tv-museo haluaa onnitella äitejä ja tarjoaa heille ilmaisen sisäänpääsyn


Museon tapahtumaviikonloppu 17.-18.5.2014; ravintolapäivä, konsertteja sekä kerholla avoimet ovet!

Radio- ja tv-museon tapahtumaviikonloppuna museossa ja sen piha-alueella on luvassa monenlaista toimintaa: Ravintolapäivänä la 17.5. alueelle voi tulla pitämään omaa pop-up-ravintolaa. Su 18.5. on kansainvälinen museopäivä, jolloin museon kesäteatterihahmot Hertsi ja Eetteri esiintyvät pitkin päivää. Mukana tapahtumassa on myös Lahti Unicef-kaupunki 2014, jonka tiimoilta on luvassa ohjelmaa ja kilpailuja. Kansainvälisenä museopäivänä museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; järjestää kumpanakin päivänä päivystyksen OH3R-asemalle sekä avoimet ovet kerhon tiloihin Vanhalla Radioasemalla! Saattaa olla, että kerho osallistuu myös ravintolapäivään?

Museolle valtionapua Liikenne- ja viestintäministeriöltä

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt yhteensä 385 000 euroa liikenne- ja viestintäalan museoille.

Trafiikki-museot yhdistys ry:lle, jonka jäsen Lahden Radio- ja tv-museo on, myönnettiin 81 250 euroa viestintään ja markkinointiin sekä museon verkkokaupan kehittämiseen. Lahden Radio- ja tv-museosäätiö saa 10.500 euroa mastojen korjaustyöhön.

Valtionapua saavat myös Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry OI3SVM (3.500 euroa), Kouvolan Putkiradiomuseosäätiö OH5K (1.000 euroa) sekä Petäjäveden vanhojen viestintälaitteiden museon tukiyhdistys ry (1.000 euroa)
Kerhon yhteismajoitus Hankasalmella – pari paikkaa vapaana!
Kerho on varannut SRAL:n leiriltä Hankasalmelta 8 hengen mökin ”Iso Revontuli” to-su 3.-6.7. 2014. Mökkiin mahtuu mukaan vielä kerholaisia, sillä kaikkia paikkoja ei vielä ole varattu. Majoitus tulee maksamaan 20-25 €/hlö/yö riippuen majoittujien määrästä. Patjapaikkoja löytyy lähes rajaton määrä. Jos kiinnostaa, ota yhteys Jariin, OH2BU; oh2bu@oh3ac.fi

Aikakauslehtitarkkailu Lahden pääkirjastossaHyvää huomenta!

Olli-Jukka, OH2OP; kirjoittaa:
Huomasin Lahden kaupunginkirjaston lehtienlukusalissa olevan tilastoinnin siitä, miten moni lukee tosiasiassa lehtiä, jotka on sinne tilattu kaupungin varoilla. Panssariviestiä oli moni reserviläinen käynyt jo lukemassa - viivoja vajaat kymmenen - ja Radioamatööri-lehteä "kaksi". Yhtä laiha tulos oli toki Radiomaailma-lehdellä, DX-kuuntelijoilla.

Ehdottaisinkin, että mahdollisimman moni harkitsisi käyvänsä lukemassa tässä kuussa Radioamatööri- sekä Radiomaailma-lehden, jotta ne eivät joutuisi lakkautettavien listalle ja luopua tästä viestintäkanavasta.

Kannattaisi toimia proaktiivisesti eikä mahdollisesti reaktiivisesti surkutella sitten myöhemmin jos tai kun vähäisen lukijamäärän vuoksi tämäkin palvelu ( esilläpito + arkistointi ) on mennyt. Kerran leikattua on vaikea kasvattaa lobbaamalla uudelleen.


Kerholla uusi tehotietokone – tnx Timo, OH3FYF
Kerhon tietokoneita on vaivannut vanhuus. Pöytätietoneet ovat jämähtäneet suurempien tiedostojen edessä eikä niitä ole voinut käyttää edes kerhon videotykin kanssa.

Timo, OH3FYF; hankitutti kerholle lähes uudes HP-merkkisen kannettavan, joka nyt pyörittää tiedostoja nopeasti ja tehokkaasti. Kone on myös esitelmäiltoina nyt helppo kantaa kerhohuoneen puolelle. Yhteensopivuus videotykin kanssa on myös testattu!

Tnx Timo!


Tuoreimmat QST- ja CQDL-lehdet kerholla
Kerholta löytyvät nyt tuoreimmat ARRL:n QST-lehdet sekä Saksan liiton DARC CQDL-lehti.


Jo 28 @oh3ac-omakutsua! Mikä on omakutsu?

”omatunnus”@oh3ac.fi -omakutsuja on nyt avattu 28 kpl kerhon jäsenelle!

Omakutsu on sähköpostiosoite esim. [url]oh2bu@oh3ac.fi[/url] johon osoitetut sähköpostit kääntyvät automaattisesti henkilön omaan vakiosähköpostiin.
Omakutsu on helppo muistaa ja se on helppo kertoa kaverille. ”Laita se sähköposti oh3ac-omakutsuuni.”

Mikäli sinulla ei ole radioamatöörikutsua – ja joka tapauksessa - voit saada omakutsun myös nimellesi esim. matti.meikalainen@oh3ac.fi
Jos haluat @oh3ac.fi -sähköpostiosoitteen, laita sähköpostia osoitteeseen [url]omakutsu@oh3ac.fi[/url]


Jäsenmaksut 2014

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; vuoden 2014 jäsenmaksut ovat samat kuin edellisinä vuosina: aikuisjäsenet 20 € ja perhejäsenet, nuoret (<15 v), opiskelijat ja työttömät 10€.

Voit auttaa sihteeriä ja taloudenhoitajaa ja kerhon taloutta maksamalla jäsenmaksusi oma-aloitteisesti kerhon tilille SAMPO FI 77 8000 2505 9450 05. Laita nimesi ja kutsusi viestiosaan.


Tapahtumia muualla
Käsikapulaklinikka Järvenpäässä

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry:n, OH2AP, toukokuun kuukausikokous pidetään torstaina 15.5.2014 klo 18.00 alkaen tutussa paikassa Olli Kumpulaisen, OH2OW, luona osoitteessa Torpantie 7, Järvenpää.

Matti, OH2BDQ; avaa tuolloin käsikapulaklinikan vastaanoton. Tarkoitus on käydä läpi erilaisia käsikapuloita, niiden käyttöä ja ohjelmointia sekä niihin liittyviä ongelmia. Oma kapula ”kaikkine vaivoineen” ja kysymyksineen mukaan.

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseon radiorompepäivä la 24.5.2014
Perinteinen antiikkielektroniikan kirpputoritapahtumaan ja radiomuseoon on vapaa pääsy la 24.5. Rompepäivän päätteeksi järjestetään huutokauppa. Tilaisuus alkaa kello 9:00 ja päättyy kello 13:00. Tarkemmin museon nettisivuilla http://www.radiomuseo.fi josta löydät myös entisöintikilpailun säännöt.

”Lutikoiden tuuletus” Salossa 10.5. klo 10:00-16:00

”Lutikoiden tuuletus” järjestetään lauantaina 10.5. kello 10–16 Salon Radiokerholla ja sen pihalla, osoitteessa Vanha Perttelintie 200, Salo.

Romppeiden lisäksi tarjolla on muun muassa nuotiolla grillattua makkaraa ja muurinpohjalättyjä. Muutama toripaikka on tarjolla piha-alueella.


Itä-Suomen Radioharrastajien kesäpäivät 2014

Kuopion Seitoset ry, OH7AA; järjestää tänä vuonna perinteiset kaikille radioharrastajille suunnatut Itä-Suomen radioharrastajien kesäpäivät Kuopion Tikkalansaaren leirikeskuksessa 6.-8.6.2014. Ylläpidetty päivien ohjelma ym. lisätietoja OH7AA:n kotisivulta osoitteesta http://www.oh7aa.fi/


Kouvolan Radiokerhon, OH5AG; kesäleiri Kekäleniemessä 7.-8.6.2014
Perinteinen kesäleiri järjestetään kesäkuussa Kekäleniemessä. Lauantain on leirillä myös ohjelmaa.
Käyntimaksu on 5 eur/hlö (sis. tulokahvit ja sauna), sisämajoitus maksaa 20 eur/hlö (sis. käyntimaksun). Alle 12 vuotiailta ei peritä käyntimaksua vanhempien seurassa. Sisämajoitustilaa on rajallisesti, kannattaa varata ajoissa (OH5KRQ). Lisätietoja http://www.oh5ag.com


Uutisia ja muuta asiaa muualta
Sotilasradiopäivä Kouvolassa


Kouvolan Miljöö- ja radiomuseo (ent. Putkiradiomuseo) järjesti la 3.5.2013 Kouvola-talossa Sotilasradiopäivän. Osanottajia tähän sotilasradiotoiminnan katsaukseen oli tullut yli 90 henkeä.

Eversti evp. Seppo Uro kertoi Suomen puolustusvoimien radiotoiminnan ensi askeleista. Komentajakapteeni evp, Antero Tanninen, OH1KW; kertoi Kyynel-kaukopartioradion kehittämisestä ja käytöstä ja Peter Tigerstedt, OH5NQ;: Eric Tigerstedt – Suomen Edisonista.

Tapahtuman jälkeen avattiin uusittu sotilas- ja putkiradiomuseo.

Myös Yleisradio uutisoi tapahtumaa:
http://yle.fi/uutiset/suomen_radiotiedustelu_oli_sota-aikana_maailman_huipputasoa_saksalaiset_ihmeissaan/7218262


30 kontestivihjettä kilpailuista kiinnostuneille

Oletko kiinnostunut radioamatöörikilpailuista ja/tai parantamaan tulostasi kilpailuissa. Scot, K9JY; on laatinut 30 kohdan vihjeohjelman, jota noudattamalla pystyt parantamaan kilpailusuoritustasi ja – mikä tärkeintä – nauttimaan niistä huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Esim. vihje 8: Tiesitkö, että 27 päivän välein on jotakuinkin samanlaiset kelit, johtuen auringon kiertoliikkeestä. Siis kannattaa noin kuukautta ennen kilpailua tarkkailla kelejä.

Scot'in vihjeet löydät:
http://k9jy.com/blog/2007/10/10/30-days-30-ham-radio-contesting-tipsSiirry digiaikaan!

Oletko kiinnostunut digi-workkimkisesta? Rami,. OH3BHL; ja OH3I-kerho tarjoavat edullista digipakettia. Katso http://oh3bhl.com/DIGI.html

DIGIPAKETTI
Siirry Digiaikaan! Hanki OH3I-digipaketti!

Edistääkseen digitaalisten lähetyslajien HF-työskentelyä Suomessa JKR Radio Club Ry, OH3I; julkistaa OH3I-digipaketin:

Paketti sisältää:
-Tietokoneen keskusyksikön ja toimintavalmiin ohjelmiston,
-CAT- ja digital mode -interfacen,
-RTTY (FSK)-interfacen,
-CW-interfacen

Paketit alkaen 99e!
Digipaketti tukee suoraan mm. seuraavia digitaalisia lähetyslajeja:
- CW, RTTY (AFSK ja FSK) eri nopeuksia, PSK ja QPSK eri nopeuksia mm. PSK31 ja PSK63, Hell, MFSK, Olivia, Throb, ThorKyynel-kaukopartioradion erikoissivut
Kyynel-radio oli legendaarinen kaukopartioille Suomessa kehitetty ja rakennettu radio, jonka viimeiset versiot käsittivät sekä lähettimen että vastaanottimen. Kyyneltä edelsi mm. ”Töpö”-niminen vastaanotin, joka oli kiinteästi viritetty silloisen Lahden pitkäaaltoaseman taajuudella 166 kHz, jolla kaukopartioryhmille välitettiin salakielisiä viestejä.

Kyynel-radiosta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua Anteron, OH1KW; sivuihin, jossa seikkaperäisesti kerrotaan Kyynel-radion kehittämisestä ja sen eri versioista sekä monista muista mielenkiintoisista radioista. Anteron sivut löydät osoitteesta:
http://personal.inet.fi/koti/antero.tanninen/

Toinen sivu, johon kannattaa Kyyneleestä kiinnostuneiden tutustua on:
http://www.cryptomuseum.com/spy/kyynel/index.htm
Vaikkakin englanninkielinen, sivulta löytyy hyviä kuvia Kyyneleestä ja sen rakenteesta. (Tnx Olli-Jukka, OH2OP)


Automaattiasemalista netissä

Toistinasemalista, majakkalista ja APRS-digipiitterien lista löytyvät
jatkossa osoitteesta http://automatic.sral.fi

Uudessa palvelussa on kartta- ja hakutoiminnot sekä listausten vienti mm. CSV- ja PDF-muotoon. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus julkaista myös JSON-rajapinta sovelluksia varten.


”HI Juno”-luotain kuunteli radioamatöörejä
Juno on Nasan New Frontiers -avaruusohjelman Jupiter-planeettaa tutkiva avaruusluotain. Luotaimen seitsemän mittalaitetta tutkivat Jupiterin rakennetta, painovoima- ja magneettikenttää ja napojen magnetosfääriä. Luotaimessa on myös useita eri aaltoalueiden kameroita ja mittalaitteita.
Luotain laukaistiin matkaan 5.8.2011. Luotain suoritti kahden vuoden kuluttua laukaisustaan, eli 9.10.2013 maapallon ohilennon käyttääkseen hyväkseen maapallon painovoiman avustavaa linkovaikutusta matkallaan Jupiteriin saavuttaakseen sen elokuussa 2016.
Yhdysvaltalaiset radioamatöörit – toki mukana hameja kaikkialta maailmasta – tekivät mielenkiintoisen tapahtuman. Kyseisenä päivänä – 9.10.2013 – yli 1400 radioamatööriä lähettivät yhtäaikaisesti - Intenetissä olevan kellon mukaan - ”HI”-kirjaimia sähkötyksellä. ”HI” tarkoittaa toisaalta ”hei” mutta se on myös kaikkien aikojen ensimmäisen radioamatöörisatelliitin vuonna 1957 lähettämä signaali.
Juno-luotaimen mittalaitteet rekisteröivät radioamatöörien yhteislähetyksen. Nasa on tehnyt tapahtumasta kaksi korkeatasoista videota:
Osoitteesta: http://www.jpl.nasa.gov/video/?id=1263 löydät Juno-luotaimen mittalaitteiden rekisteröimiä ”HI”-merkkejä, videon pituus on 1:25 min.
Sekä osoitteesta: http://www.jpl.nasa.gov/video/?id=1262 löytyvän 4:25 minuuttia pitkän tallenteen, jossa on projektin harrastajia kuvattu ja haastateltu.


Marlon Brandon aseman kuvia netissä

Näyttelijä Marlon Brando'lla oli USA:ssa tunnus KE6ZPH ja Tahitilla tunnus FO5GJ. Nän käytti nimeä "Martin Brandeaux" suojellakseen yksityisyyttään. Seuraavasta linkistä löydät muutaman kuvan hänen Tahitilla olleesta asemastaan.
http://www.ea1uro.com/web2/foro/index.php?topic=2003.0


Mikä kilpailu meneillään?

Usein, varsinkin viikonloppuisin kuulee bandeilla kutsuttavan ”CQ Test CQ Test”, mutta helposti ei tiedä mikä kilpailu on kyseessä, mitä pitäisi antaa kilpailuraporttina jne.

Tällöin kannattaa käydä pikaisesti katsomassa Jan-Erik'in, SM3CER; kilpailusivustola, jonka kalenterista löydät käytännössä kaikki merkittävät kilpailut:
http://www.sk3bg.se/contest/Reverse Beacon Network – maailmanlaajuinen kuunteluohjelmisto

RBN eli ”Reverse Beacon Network” on älykäs ja maailmanlaajuinen sähkötysbandien ”kuuntelujärjestelmä”. Yli 200 eri asemalla ympäri maapalloa on käytössään ohjelma, joka skannaa ja kuuntelee eri bandien sähkötyssignaaleita. Kun asemat/ohjelmat kuulevat yleistä kutsua ”CQ” tai kilpailukutsua ”TEST” antavia asemia, ne välittävät tiedon RBN-sivustolle. Useampi RBN-kuunteluasema saattaa kuulla tuon saman lähetyksen ja kaikki ne välittävät silloin tiedon RBN-sivulle. Sivulta, joka ei ehkä ole järin helppokäyttöinen, voi sitten katsoa minkälaisia asemia on äänessä sähkötyksellä, millä voimakkuudella, millä jaksolla ja vielä bonuksena, kuinka nopeasti ne antavat. Myös oman aseman signaalia voi testata helposti.

RBN-sivu löydät tästä: http://www.reversebeacon.net/main.php

RBN on erityisen kätevä kilpailuissa, jolloin voit sen avulla nopeasti löytää kilpailukutsua antavia asemia.


Kalakukon tulokset netissä

Suurin kotimainen kilpailu, Kalakukko-kilpailu järjestettiin toisena pääsiäispäivänä 21.4.. Kilpailun ennakkotulokset ovat olleet nähtävillä jo lähes viikon ja aivan näinä päivinä, luultavasti huomenna perjantaina 9.5. kilpailun tulokset vahvistetaan.

Kalakukko-kilpailussa ei ole lokipakkoa mutta vastaavasti kaikkien osanottajien lokit on julkisesti nähtävissä jopa niin, että lokeihin on kirjattu yksityiskohtaisesti mm. virheellisesti saadut sanomat ym.

Kalakukon ennakko- ja lopullisia tuloksia voit katsoa osoitteessa.
http://www.oh7ab.fi/kilpailut/kalakukko-2014/


K.S.Sainio muistokilpailu la 18.5.

Seuraava kotimainen kilpailu, SRAL:n järjestämä K.S.Sainion muistokilpailu järjestetään la 18.5.. Tässä Liiton kilpailuohjaajan Tomin, OH6EI; kutsu kilpailuun:

SRAL kutsuu Sinut mukaan kilpailemaan tai muuten pitämään hauskaa liiton omaan Sainion muistokilpailuun. Pidäthän huolta, että olet radioaseman äärellä, mihin sitten oletkaan menossa tai tulossa:

SUNNUNTAINA (viikko ennen WPX CW –kisaa):
SSB: 18.5.2013, 10.00–10.59 Suomen aikaa.
CW: 18.5.2013, 11.30–12.29 Suomen aikaa.
RTTY: 18.5.2013, 13.00–13.59 Suomen aikaa.

Kisa on SM-osakilpailu ja toivomme myös Sinun tulevan mukaan!

Kilpailun säännöt löydät esim. toukokuun Radioamatööri-lehdestä tai http://contestclubfinland.com/SM-sarja-2014.php Tämä sivu on SM-sarjan ”päämaja”. Siellä julkaistaan säännöt ja tulokset sekä SM-sarjan pistetilanne sitä mukaa kun tuloksia valmistuu.

Tässäkään kilpailussa ei ole lokipakkoa. Mikäli aseman kutsu löytyy vähintään kymmenestä lokista vasta-asemat saavat täydet pisteet.

Sainion lyhyt oppimäärä:
Sanoma: 59(9) 001 UU eli raportti, juokseva numero alkaen 001:sta ja maakuntasi
(AL, EK, EP, ES, KL, KP, KT, KU, LA, PH, PK, PP, PO, PS, SA, UU, VA)

Täydellinen yhteys 2 pistettä. Kertoimina maakunnat kummallakin bandilla (80m ja 40 m). Tulos on pistesumma x kertoimien summa.

Lähetä lokisi viikon sisällä kisasta (25.5). Järjestäjä toivoo tiedostolokeja mutta paperikin kelpaa. Paperilokien viimeinen postituspäivä on keskiviikko 21.5. Viestin lopussa on lokiohjeita.

SRAL:n puolesta
Tomi, OH6EI


BBC radioamatööriesittelyvideo
BBC – British Broadcasting Company, Englannin yleisradioyhtiö on tehnyt 3:56 min pitkän esittelyvideon radioamatööritoiminnasta. Sen löydät seuraavasta linkistä: http://www.bbc.com/news/magazine-24917880

(Alussa pakollinen mainos)Uusi yritys: Pietari ja Popovin radiomuseolle uusi päivämäärä
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit, OH2AP; on suunnitellut matkaa Pietariin. Ajankohtana olisi nyt elokuun loppu-syyskuu. Meno olisi perjantaiaamun Allegrolla Hki-Pietari klo 06:12-10:48 ja paluu sunnuntaina Pietari-Hki klo 15:25-18:01.

Majoittumisen jälkeen on käynti Popovin kotimuseolla. Lauantaina on käynti Junona -torilla. Lauantaisin siellä on 'radiohenkinen' kirpputori/myynti, jolloin voi tehdä hyviä löytöjä. Paikalliset amatöörit ovat lupautuneet esittelemään ja olemaan oppaina. Majoittumisessa on hyvä vaihtoehto, joka on liikkumisen jne. kannalta erinomainen eli hotelli Dostojevski. Metroasema samassa rakennuksessa ja sijainti on keskeinen.

Hintaa tälle kertyisi seuraavasti (arviohinta): Ryhmäviisumi, Majoitus 2 yötä jaetussa 2 hengen huoneessa aamiaisella hotelli Dostojevskissa  yht. 317 eur/hlö + toimistokulut15 eur. Lisäksi tulee tietenkin kuluja matkasta junalle ja kulkemisista Pietarissa. Hinta on 13.2.2014 mukaan. Siihenkin saattaa tulla matkatoimistosta tms. johtuvia muutoksia. Hinnat edellyttävät vähintään 6 henkilöä Silloin saa alennusta junalipun hinnasta.

Viisumia varten passin on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Käsittelyaika on 8 arkipäivää.

Jos olet kiinnostunut matkasta, ilmoittaudu Jarmolle, OH2GJL, jolta saat myös lisätietoja osoitteella [url]oh2gjl@gmail.com[/url].


Vanhan kertausta:
Stella Polaris -70-v juhla 19.-21.9.2014 Närpiössä.

”Operaatio Stella Polaris oli operaatio, jossa pyrittiin turvaamaan Suomen puolustusvoimien tiedustelutoiminnan edellytyksiä, jos Neuvostoliitto miehittäisi Suomen jatkosodan päätyttyä aselepoon syksyllä 1944. Tiedusteluvälineistöä, tiedusteluosaston henkilöstöä perheineen ja arkistoja siirrettiin operaatiossa Ruotsiin. Ruotsiin luotujen varastojen tarkoitus oli suojata tiedustelutiedot ja tukea mahdollista sissisotaa Suomessa.” (Wikipedia) Stella Polariksessa oli runsaasti mukana radioamatöörejä, koska Suomen radiotiedustelu pohjautui hyvin paljon radioamatöörien kokemukseen ja isänmaallisuuteen.

Stella Polariksen 70-vuotisjuhlat järjestetään Närpiössä 19.-21.9.2014. Myös tässä suuressa tapahtumassa on radioamatööreillä merkittävä osuus esim. Anteron, OH1KW; Kyynel-radio esitelmä. Lisäksi Stella Polariksen oma asema OI6SP on laajasti mukana bandeilla.

Jos ja kun radiohistoria kiinnostaa, kannattaa allakkaan merkitä tuo päivämäärä.

SRAL kesäleiri ja leirikoulu
SRAL kesäleirin yhteydessä ja rinnalla pidetään myös perinteinen leirikoulu, joka on tarkoitettu erityisesti nuorille. Leirikoulu alkaa jo heti viikon alussa, ma 30.6. ja jatkuu sunnuntaihin 6.7. klo 13:00 saakka.Leirikoulun aikana opsikellaan moduulit koskien radioamatööri liikennettä (K) ja tekniikan moduulin (T1). Leirikoulu ei ole pelkkää opiskelua, vaan ohjelmassa on rakentelua, yhteyksien pitämistä, saunomista, iltanuotioita ja muuta mielenkiintoista iltaohjelmaa.

Leirimaksu: 195 euroa ja alle 12-vuotiailta 160€. Sisältää täysihoidon ja majoituksen, opetuksen ja tutkintomaksut.

Leirikoulun esitteen voit lukea tästä linkistä:
[url]www.oh3ac.fi/Tervetuloa radioamatööri leirikouluun 2014.pdf[/url]Krim ja DXCC

Venäjän vallattua aikaisemmin Ukrainalle kuuluneen Krim'in on aiheuttanut ongelmia myös DXCC-todisteessa. Krim´istä ei millään kriteerilla saada uutta DXCC-maata mutta niiden asemien, jotka sieltä ovat äänessä DXCC-maa tulee pystyä päättelemään.

ARRL:n DXCC-komitea on nyt tehnyt asiasta päätöksen. Salomonin tuomio tai kirkko keskellä kyllä, miten vaan:
- Asemat, jotka käyttävät ukrainalaista tunnusta ja joiden QSL-kortissa lukee ”Ukraina!, kelpaavat DXCC-todisteessa Ukrainaksi.
- Asemat, jotka käyttävät venäläistä tunnusta ja joiden QSL-kortissa lukee ”Venäjä”, kelpaavat DXCC-todisteessa Venäjäksi.
- Jos QSL-kortti ei täytä kumpaakaan edellä olevaa vaatimusta, kortti ei kelpaa kumpaankaan DXCC-maahan.


Kerhon rigien käyttöohjeet nyt netissä

Olli-Jukka, OH2OP; on ystävälisesti skannannut kerhon rigien käyttöohjeet kaikkien saataville. Jos siis olet epävarma rigien käytöstä, voit etukäteen ennen kerholle tulemista katsoa käyttöohjeet rigeille tai kerholla hakea käyttöohjeet netistä, jos paperisia käyttöohjemanuaaleja ei löydy.
http://www.oh3ac.fi/Yaesu%20FT-450%20instruction%20manual.pdf
http://www.oh3ac.fi/ICOM%20IC-910H%20instruction%20manual.pdf
http://www.oh3ac.fi/ICOM%20IC-736%20ICOM%20IC-738%20instruction%20manual.pdf

Tnx Olli-Jukka, OH2OPUlkosuomalaisten tapaamispaalu 14.267 kHz
Ulkosuomalaisten ja suomalaisten ”tapaamispaaluna” on 14.267 kHz, joskus myös kelien salliessa 21.267 kHz.

Jaksolla on päivittäin ”rinkuloita” eli yhteyksiä, jossa on mukana yhtäaikaisesti useampia hameja. Ensimmäiset rinkulat alkavat jo heti auringon noustessa.

Kun selaat bandia, käy kurkkimassa silloin tällöin 14.267 kHz. Saatat löytää Suomen uutisia tai vain kusokaveria kaipaavaa ulkosuomalaista Välimereltä tai Amerikoista. Joskus jaksolla saattaa huutaa epätoivoisesti Suomesta apua kaipaava radioamatööri.

Kerhon bulletiinit nyt myös netissä
Kerhon joka kolmas viikko luettavat radiobulletiinit löydät nyt myös netistä!
Linkki bulletiineihin löytää http://www.oh3ac.fi -sivun vasemman laidan palkista tai voit mennä bulletiineihin suoraan tästä linkistä:
http://www.oh3ac.fi/Bulletiinit%202014.html

Myös vanhemmat kerhokirjeet – jota nyt luet - löydät http://www.oh3ac.fi -sivun vasemman laidan linkistä tai suoraan tästä linkistä:
http://www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet%202014a.htmlWRTC – radioamatöörien olympialaiset – tulossa 8.-14.7.2015

WRTC - World Radiosport Team Championship – järjestetään joka neljäs vuosi. Tänä vuonna 59 kahden hengen joukkuetta 40 eri maasta kokoontuu kilpailemaan Uuteen Englantiin, USA:n itärannikolle siitä, kuka tai missä maassa ovat parhaat radioamatöörikilpailijat.

Koska eri puolilla maailmaa on erilaiset radiokelit ja toisaalta jokaisella kilpailuasemalla on erilaiset antennit ja laitteet, ainoa tapa ratkaista kilpailemisen mestaruus on kerätä huippukilpailijat maantieteellisesti samaan paikkaan ja antaa kilpailla antenneilla ja tehoilla, jotka ovat kaikilla samat.

Osanottajat on valittu kansainvälisissä kilpailuissa 2010-2014 menestyneistä. Suomen edustusjoukkueessa ovat tänä vuonna Toni, OH2UA; ja Kim, Oh6KZP.

Jokaisen kilpailuaseman toimintaa valvoo selän takana tuomari, jotka myös on valittu kansainvälisesti tunnetuista amatööreistä. Suomalaisena tuomarina toimii Jouko, OH1RX.

WRTC -tiimit osallistuvat IARU HF Chanpionship kilpailuun 12.-13.7. (12:00-12:00 UTC) omilla erikoistunnuksillaan, joista tunnistaa että he ovat WRTC-tiimejä. Tiimit eivät saa kuitenkaan pitää yhteyksiä äidinkielelläään, koska tämä luultavasti aiheuttaiisi sen, että esim. suomalaiset pitäisivät yhteyksiä vain suomalaiseen tiimiin.

Mielenkiintoisesta kisasta voit lukea lisää: http://www.wrtc2014.org/


OH3AC myös Suomen suurin nuorisokerho- ja -kouluttaja!

Kerhotoimintapäivillä selvisi myös, että Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; on tiettävästi Suomen suurin nuorten kouluttaja ja nuorisokerho. Kerholla on 22 alle 25-vuotiasta jäsentä, joista 21:llä on radioamatööritutkinto. Kaikki nuoret on koulutettu kolmen viime vuoden aikana.
OH3AC onnittelee Allua, OH1FJK; joka Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n yhteydessä on kouluttanut 19 partiolaista radioamatööriksi. Allu on porukan ”Elmeri” ja mm. antaa viikottaisen bulletiinin partioryhmälleen 2 metrillä.


Haapasaari-peditio 12-17.8.2014
Jartsu, OH5ZN; järjestää ensi kesänä pedition Haapasaareen, ilmoittautumiset 1.7.2014 mennessä. Majoitus ja asemapaikat saaren entisellä kansakoululla, jo hyväksi koetulla formaatilla.
Kansainvälinen majakkaviikonloppu osuu pedition ajalle, aktiviteettia myös sillä rintamalla. Tiedustelut ja punkkavaraukset: Jartsu, OH5ZN; jarimyntti@gmail.com tai puh. 0400 906513.


Merkkaa itsellesi kahvinkeittovuoro!
Kerhon pöydältä löydät vuorolistan, johon voit merkata itsellesi kerhoillan kahvinkeittovuoron! Ei suuri vaiva silloin, tällöin tehtynä mutta iso asia kerholle kerhoiltana tuleville!Toimitti Jari, OH2BU

Palaa sivulle “OH3AC Kerhokirje”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija