28.6.- 6.7.2025 museoviikko, viidennet päheet museot

Muihin kuin OH3AC-n tapahtumiin liittyvä keskustelu.
oh2op
Viestit: 7488
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

28.6.- 6.7.2025 museoviikko, viidennet päheet museot

ViestiKirjoittaja oh2op » 25.06.2025 18:04

https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseot

28.6. lauantai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... auantai-1/

Hämeenkosken kotiseutumuseossa on jokin videovälähdys Kosken suojeluskunnasta. Siinä pioneerit vetävät puhelinparikaapeliakin. Hämeen läänin Kosken, Koski HL:n, Hämeenkosken, suojeluskunta oli pioneerisuojeluskunta aselajiltaan. Pioneerit ja viestijoukot olivat talvisotaan edeltävään aikaan saakka yhdessä teknillinen aselaji, missä pioneerien vaikutus oli keskeisempi. Tavallaan viestijoukot "itsenäistyivät" pioneereista 57 päivää ennen talvisotaa.

Vuonna 1921 viestiaselaji menetti asemansa itsenäisenä aselajina. Puolustusvoimien uudelleenorganisoinnissa mallia otettiin ensimmäisen maailmansodan voittajavaltiosta, Ranskasta, jossa tekniset aselajit oli yhdistetty yhteisen johdon alle. Teknisiksi aselajeiksi katsottiin viestin lisäksi pioneeri- ja rautatiejoukot. Suomessakin viesti-, pioneeri-, rautatie- ja autojoukot yhdistettiin omaksi yhtymäkseen, Teknisiksi joukoiksi. Komentajaksi asetettiin tienrakennusinsinööri ja pioneerikoulutuksen saanut Unio Sarlin.3 Vasta talvisodan kynnyksellä viestiaselaji eriytettiin takaisin oman johdon alaiseksi. Vuotta 1939 voidaan pitää viestiaselajin itsenäistymisvuotena, sillä 1.1.1921–4.10.1939 aselajin korkeimmassa johdossa ei ollut viestikoulutettua upseeria. Tänä aikana aselajin organisaatiota kehitettiin, koulutusta yhtenäistettiin, erikoiskalustoa hankittiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää miten viestiaselaji itsenäistyi.


Jo YH:n aikana havaittiin, että johtamisen kannalta komppaniat oli tarkoituksenmukaista organisoida pataljoonakokoonpanoon.
Tämä toteutettiinkin vähitellen talvisodan aikana, mutta uudelleenorganisointi oli jonkin verran kesken vielä talvisodan päättyessä.
Keväällä järjestelyt suoritettiin loppuun, jolloin puolustusvoimissa oli valmiina 21 viestipataljoonaa. Kotiutusten johdosta
ne olivat kuitenkin vajaavahvuisia, vaikka niihin oli siirretty uutta henkilöstöä mm. Viestikoulutuskeskuksesta
Riihimäeltä. Kaikkiaan viestipataljooniin kuului noin 4000 miestä. Armeijakuntien ja divisioonien viestipataljoonien lisäksi
viestihenkilöstöä oli myös jalkaväkirykmenttien viestiosastoissa, jalkaväkipataljoonien viestijoukkueissa sekä useiden
muiden aselajien joukko-osastoissa.


- eversti Seppo Uro, entinen viestitarkastaja, Viestiupseeri 2/2020, sivu 12, Viestijoukot välirauhan aikana 1940-1941 .

Mikäli 4000 jaetaan 21 viestipataljoonaan, niin silloin yhteen tulee 190. Tämä ei vastaa kuin yhtä myöhempää viestikomppaniaa. Melko usein viestitoiminta on alamittaista, ja vasta sitten kun sen vaje kangistaa toimintaa, huomataan sen puutteet.

https://uudenmaanviestikilta.fi/viestia ... a-kehitys/

https://www.doria.fi/handle/10024/187646
29.6. sunnuntai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... nnuntai-1/

30.6. maanantai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... maanantai/

1.7. tiistai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... a-tiistai/

2.7. keskiviikko
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... skiviikko/

3.7. torstai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... a-torstai/

4.7. perjantai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... perjantai/

5.7 lauantai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... -lauantai/

6.7. sunnuntai
https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseo ... sunnuntai/

Palaa sivulle “Tapahtumia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa