Näköalakahvilapohdinta: näköalaravintola radiomastoon (Uusi Lahti)


oh2op
Viestit: 1724
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Radio- ja tv-museomietintö 7.10.2013

ViestiKirjoittaja oh2op » 21.10.2015 13:26

http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/pf ... FD002D5DDF

Radio- ja tv-museosta halutaan aktiivinen kohtauspaikka

07.10.2013 | Arkistoitu uutinen

Museotoiminnan kehittämistä selvittänyt työryhmä on miettinyt keinoja radio- ja tv-museotoiminnan sisällölliseen kehittämiseen ja matkailukäytön edistämiseen. Yhtenä lähtökohtana on entistä tiiviimpi yhteistyö Yleisradion kanssa. Työryhmä esittää myös, että jatkossa Lahden Tilakeskus ottaa hoidettavakseen Radio- ja tv-museon rakennuksen maa-alueineen.

Selvitystyötä tarvittiin, kun Radio- ja tv-museo jouduttiin sulkemaan syksystä 2012 museorakennuksen sisäilman epäpuhtauksien ja kosteusvaurioiden vuoksi. Työryhmässä selvitettiin, millä edellytyksillä radio- ja tv-museo saataisiin avattua yleisölle mahdollisimman pikaisesti. Samalla suunniteltiin koko Radiomäen alueen laaja-alaista kehittämistä. Työryhmä luovutti raporttinsa maanantaina Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle sekä Radio- ja tv-museosäätiön hallituksen puheenjohtajalle Reijo Mäki-Korvelalle.


Museorakennus maa-alueineen Tilakeskukselle

Lahden radioasema-alue on rakennushistoriallinen suojelukohde. Alueella on Lahden kaupungin kannalta suuri historiallinen merkitys ja imagoarvo, jota symboloivat vanhat radiomastot. Tähän perustuen työryhmä esittää, että Radio- ja tv-museosäätiö myy omistamansa museorakennuksen sadan euron muodollisella kauppahinnalla Lahden kaupungille. Esityksen taustalla on rakennuksen yli miljoonan euron korjausvelka sekä kaupungin ja kaupunginmuseon aikomus säilyttää rakennus radio- ja tv-museotoiminnan käytössä myös tulevina vuosikymmeninä. Tilakeskus sitoutuisi korjaamaan museorakennuksessa todetut vauriot sekä vastaamaan myös jatkossa sen kunnosta. Alueen muiden kiinteistöjen sekä radiomastojen kunnossapidosta jatkossakin huolehtii säätiö.

Työryhmän esityksen mukaan Radio- ja tv-museosäätiö vuokraa Lahden Tilakeskukselle museorakennukseen kiinteästi liittyvän 3240 neliömetrin maa-alueen. Määräalan vuosivuokraksi on määritelty 2.754 euroa. Vuosivuokran suuruus perustuu siihen, että kyseessä on asemakaavan mukainen museoalue suojeltavine rakennuksineen, jota ei voi käyttää vapaasti kaupallisiin tai muihin tarkoituksiin.


Näyttelyjä suomalaisista radio- ja tv-tähdistä

Työryhmän mielestä Lahden Radio- ja tv-museon näyttelyissä voitaisiin jatkossa tuoda nykyistä enemmän esille radion ja television ohjelmasisältöjä. Esillä olisi erilaisia vaihtuvien teemojen sarjoja, esimerkiksi suomalaisten radio- ja tv-tähtien ohjelmien, elämän, vaatetuksen ja esineistön esille tuomista. Yleisölle voitaisiin tarjota myös kiinnostavien historiallisten ohjelmien katselu- ja kuuntelumahdollisuus. Tämä mahdollistuisi muun muassa Yleisradion digitalisoitujen arkistojen hyödyntämisellä.

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että museon yleisölle tehtäisiin mahdolliseksi Kansallisen audiovisuaalisen arkiston KAVAn tallentamien radio- ja tv-ohjelmien nettipohjainen kuuntelu ja katselu. Tällaista toimintaa on nyt lähinnä yliopistollisten tutkimuslaitosten yhteydessä.

Yhteistyöhön sisältyen Yleisradio luovuttaisi Radio- ja tv-museon näyttelytoiminnan käyttöön omaa ohjelma-aineistoaan sekä jossain määrin suunnitteluresurssejaan.

Museo voisi toimia myös keskusteluohjelmien kuvauspaikkana ja esillä voisi olla myös nykytaitelijoiden videotaidetta alan kansainvälisten huippumuseoiden tapaan.


Taustaa Radio- ja tv-museotoiminnasta

Lahden kaupungin ja Yleisradio Oy:n vuonna 1992 perustaman Radio- ja tv-museosäätiön tehtävänä on ollut radio- ja tv-toiminnan historian tutkimuksen edistäminen sekä Lahden Radiomäellä sijaitsevan radioasema-alueen säilyttäminen tämän tarkoituksen mukaisessa käytössä. Yleisradio lahjoitti säätiölle alueella olevat rakennukset ja rakennelmat sekä historialliset radiomastot. Lahden kaupunki puolestaan lahjoitti säätiölle asema-alueen tontin. Säätiön korkein päättävä elin on sen valtuuskunta, jossa on viisi edustajaa Lahden kaupungista ja neljä Yleisradiosta. Radio- ja tv-museotoimintaa käytännössä on hoitanut Lahden kaupunginmuseo.

Nyt raporttinsa luovuttaneen työryhmän puheenjohtajana toimi Lahden kaupungin sivistystoimialan toimialajohtaja Maritta Vuorinen ja jäseninä museonjohtaja Timo Simanainen, tv-lähetystoiminnan päällikkö Mika Lavonen Yleisradiosta sekä Radio- ja tv-museosäätiön asiamies Lasse Vihonen. Pysyvinä asiantuntijoina ovat olleet Lahden Tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen ja kiinteistöpäällikkö Jouni Arola.


Lisätietoja
Lahden kaupunki,
Sivistystoimiala, toimialajohtaja Maritta Vuorinen, puh. 0500 574 702
Lahden tilakeskus, toimitilajohtaja Mauri Koistinen, puh. 050 658 62

Yleisradio,
tv-lähetystoiminnan päällikkö Mika Lavonen, puh. 09 1480 4747

Liitteenä
Radio- ja tv-museotoimintaa ja sen kehittämistä varten asetetun työryhmän loppuraportti 30.9.2013, pdf


Palaa sivulle “Radio- ja tv-museo”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija