Kaiutin, "kaapeliradio", radion korvikkeena keittiössä jo 1920-luvulta

oh2op
Viestit: 6475
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kaiutin, "kaapeliradio", radion korvikkeena keittiössä jo 1920-luvulta

ViestiKirjoittaja oh2op » 23.01.2025 23:48

https://www.youtube.com/watch?v=AvTaNVX ... Tech%7CDIY

- tausteselitys https://youtu.be/AvTaNVXGR0w?t=205

Neuvostoliitossa tuotettiin matkojen päästä radio-ohjelma kotiin eikä kotona näin ollen tarvittu antennivastaanottoa: omalaatuinen pitkän matkan vastaanottokaiutin riitti. Tätä ei sanottu kaapelitelevision tapaan kaapeliradioksi, vaikka se oli kaapeliradio, ei radiota hienompi ratkaisu, vaan radiota halvempi ratkaisu. Hyvää siinä oli myös se, ettei sillä voinut kuunnella epähuomiossa vääriä radioasemia niin kuin antennivastaanotossa, vaan aivan oikeita, korrekteja, radioasemia. Järjestelmä alkoi Neuvostoliitossa 1920-luvulla. Antennivastaanotto voi toki tarjota "tullivapaasti" valtioiden rajat ylittäen tarjota mahdollisuuden myös toisenlaisen tietoisuuden välittämiseen eikä muuta rajasuojaa ole kuin radiohäirintä.
https://www.youtube.com/watch?v=FpF9m2A ... el=Eurasia

Pistotulpissa oli säästetty tuotantokustannuksia. Ne olivat samankaltaisia kuin verkkosähkön pistorasiatkin. Siksi käyttöohjeissa varoitettiin kytkemästä laitetta sähköverkkoon.

https://www.jstor.org/stable/23488337
Yksi artikkeli Neuvostoliiton radiotoiminnasta 1920-luvulta 1950-luvulle.

Sata tieteellistä artikkelia voi lukea kuukaudessa maksutta. Rekisteröityä voi Googlen gmail-tunnuksella ja Microsoft Corp.:n hotmail- / outlook-tunnuksella.

https://www.jstor.org/register?redirect ... b_contents

Neuvostoliiton alkuaikoina haasteena oli yleinen lukutaidottomuus. Näin ollen päivälehdistö ei ollut voinut kehittyä sellaiseksi joukkotiedotuksen välineeksi niin kuin se oli lukutaitoisissa maissa. Pohjoismaissa, kuten Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa oli sanomalehtipaperin takana laajahko metsäisyys sekä sen tuloksena samomalehtipaperiteollisuus, kemiallinen metsäteollisuus.

Aineellisista puutteista huolimatta ei Neuvostoliitossakaan ( 30.12.1922 - 25.12.1991 ) jätetty ottamatta lehdistöäkään huomioon joukkotiedottajana.
https://www.ku.fi/artikkeli/4071388-fil ... -elinkeino

Bulgasiassakin oli https://www.youtube.com/shorts/MPQpcVJKfUM

Palaa sivulle “Radio- ja tv-museo”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa