Kolme Lahden radiomastoja vastaan hyökkäämään aikonutta pommikonetta pudotettiin 30.6.1941 [tarkennettu 20151023]

oh2op
Viestit: 1724
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kolme Lahden radiomastoja vastaan hyökkäämään aikonutta pommikonetta pudotettiin 30.6.1941 [tarkennettu 20151023]

ViestiKirjoittaja oh2op » 11.10.2015 10:16

http://seura.fi/puheenaihe/sota-ajan-ar ... fba506-500

Seura-lehden 41/2015 verkkojulkaisun (10.10.2015 Hannu Teider) mukaan 30. kesäkuuta 1941 yrittivät kolme SB-pommikonetta pommittaa Lahden radioaseman radiomastoja. Niitä lähtivät torjumaan Asikkalan Vesivehmaalta ilmaan nousseet Brewster-hävittäjät. Kaksi ensimmäistä SB:ä putosivat Orimattilaan ja Nastolaan ja kolmas Vehkalahden kunnan (nykyisin Haminan kaupungin) Kannusjärvelle Tykän maatilalle. Kolmannen SB:n pudotti iltapäivällä ylikersantti Paavo Mannila.

[täydennyslisäys 20151023]
Paikallislehden mukaan kirjassa "Eilinen ei unohdu" Toivo Palon kirjoituiksessa mainitaan, että kaksi lentokonetta putosivat Orimattilan Heinämaan Jursalan Yrjölän maatilalle ja Nastolan Pensuolle.

Kirjassa Eilinen ei unohdu, on sivuilla 153-165 Toivo Palon kirjoittama artikkeli ILMATAISTELU ORIMATTILAN TAIVAALLA, jonka kuvitus on Ilkka Kantolalta, Toivo Palolta, Kari Stenmanilta ja SA-kuvista.

Artikkelissa mainitaan, että neuvostoliittolaisten pommitusten vuoksi lentolaivue 24:n ensimmäisen lentueen partio oli ollut palaaamassa Suomenlahdelta johtajanaan lentomestari Viktor Pyötsiä, jonka siipimiehinä olivat alikersantti Curt Ginman ja ylikersantti Paavo Mannila, Vesivehmaata kohti, kun partio sai ilmoituksen ilmavalvontakeskukselta Lahtea lähestyvistä neuvostoliittolaisista pommituslentokoneista. Ilmataistelu käytiin 16:55-17:05.

Lentomestari Viktor Pyötsiä kansallisarkiston sota-arkistossa olevan kertomuksen mukaan Ammuin koneen tuleen, jolloin se syöksyi maahan. Lentomestari Pyötsiä sai neuvostoliittolaisilta osuman Brewsterin korkeusvakaajaan ja hänen havaintonsa mukaan tuhottu neuvostoliittolainen lentokone putosi 1000 metriä etelään Villähteen asemalta.

Alikersantti Curt Ginman ilmoitti: Tulitettuani konetta syösyn aikana räjähti se palasiksi. GInmanin mukaan tämä tapahtui Lahden kaupungin yläpuolella. Ginman sai Brewsteriin osuman rungon takaosaan ja kaasuttumisen vipujen suojapeltiin.

Ylikersantti Paavo Mannila ilmoitti: Ammuin konetta Lahden lähistöllä, jolloin moottoreista alkoi tulla paksua savua ja vasen laskuteline putosi ala-asentoon. Kone veti pilveen, enkä nähnyt sitä sen jälkeen. Taistelun loputtua saimme määräyksen laskeutua, koska toinen partio 'Pelle' olki sitä lähempänä. Partio 'Pelle' ei kuitenkaan konetta tavoittanut. Maahan päästyä ilmavalvontakeskus ilmoitti pommikoneen tehneen pakkolaskun Haminan lähistölle.

Pensuolle pudonnut kone aiheutti hehtaarin metsäpalon.

Pensuolle ja Heinämaan Jursalaan pudonneiden lentokoneiden miehistöt olivat:

- ohjaaja, vanhempi luutnantti (vastaa yliluutnanttia) Andrei Timofejevitš Litvinenko
- pommittaja, vanhempi luutnantti (vastaa yliluutnanttia) Sergei Semjonovitš Semjonov
- konekivääriampuja, kersantti Pjotr Fedorovitš Kvatšev

- ohjaaja, nuorempi luutnantti (vastaa vänrikkiä) Sergei Sergejevitš Lazutkin
- pommittaja, kersantti Ivan Vasiljevitš Kozlov
- konekivääriampuja, kersantti Gennadi Fedorovitš Pronin

Ei ole varmaan tietoa siitä, kumpi miehistöistä on Jursalassa ja kumpi on ilmeisesti siirretty Nastolan sotavankileirien hautausmaahan.

Jursalan Yrjölään pudonnut lentokone tuli Kalevi Yrjölän mukaan maahan noin kilometrin päässä päärakennuksesta, ja tästä eteenpäin puolen kilometrin päähän koneen punatähtinen siivenkappale. Kumpikin moottori oli irronnut rungosta ja lentänyt siitä eteenpäin. Putoamispaikalle tulivat Orimattilan ja Lahden ilmasuojelujoukkoja ja suojeluskuntalaisia. Lentäjät löydettiin kuolleina. Konetta evakuoimaan saapui myös Hollolan Vesalassa olleen kenttälentovarikko 1:n mekaanikko T- Maunula kello 20:45 lähettyään. Vartiossa oli suojeluskuntakersantti putoamispaikalla. Kenttälentovarikon komennuskunta palasi Hollolaan seuraavan vuorokauden puolella 3:30.

Artikkelissa oli käytetty mm. kansallisarkiston sota-arkiston ilmataistelukertomukset T 19280/37-42

[täydennyslisäys 20151023]

http://www.sshs.fi/binary/file/-/id/3/fid/742/

Ahti Saarisen mukaan Vesivehmaalla olivat 1./LeLV 24 25.6.-2.7.1941, 3./LeLV 24 25.6.-3.7.1941 ja 4./LeLV 24 25.6.-2.7.1941. 30.6.1941 olisi kirjoituksen mukaan ammuttu kello 16:55-17:05 neuvostoliittolaisia lentokoneita lentolaivue 24:n toimesta seuraavasti:

- alikersantti Curt Ginman, BW-392, Petljakov Pe-2, pudonnut Lahdessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Petljakov_Pe-2
- lentomestari Viktor Pyötsiä, BW-376, Ar-2, pudonnut Villahdessa http://mig3.sovietwarplanes.com/ar-2/history.html
- ylikersantti Paavo Mannila, BW-371, SB-2, pudonnut Haminassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Tupolev_SB-2

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lahti-Ves ... entt%C3%A4

Samat tiedot ovat myös suomenkielisessä Wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_ ... tappioista . Ar-2 on edelleen kehitetty versio SB-2:sta.

Kuitenkin esityksessä mainitaan sivulla 10: 30.6. luutnantti Sovelius yhden lentoveneen, lentomestari Rimminen yhden SB-2:n, ylikersantti Mannila yhden SB-2:n, ylikersantti Kinnunen pudotti yhden Tsaikka-hävittäjän, alikersantti Peltola yhden SB-2:n, lentomestari Pyötsiä uhden SB-2:n, ylikersantti Mannila yhden SB-2:n ja alikersantti Ginman yhden SB-2:n. Viimeiset kolme pudotusta kohdistuvat Lahteen matkalla olleisiin pommikoneisiin.

Sivulla 9 mainitaan myös se, että ilmavalvontailmoituksesta Brewstereiden lentoon lähtöön meni aluksi liikaa aikaa ja neuvostoliittolaiset pommikoneet ennättivät pitkälle. Ahti Saarisen mukaan torjuntasuunnitelma olisi edellyttänyt, että lentolaivue 24 olisi saanut tiedon lähestyvistä neuvostoliittolaisista pommikoneista jo silloin, kun ne olivat vasta lähestymässä Suomenlahdella. Lentolaivue 24 toimi jatkosodan alussa Asikkalan Vesivehmaan lentokentän lisäksi myös Valkelan (nykyisin Kouvolan) Selänpään lentokentältä.

Toisen luettelon ( http://www.warbirdforum.com/scores.htm ) mukaan

- alikersantti Curt Ginman, 1./LeLV 24, BW-392, SB-2bis
- lentomestari Viktor Pyötsiä, 1./LeLv 24, BW-376, SB-2bis
- ylikersantti Paavo Mannila, 1./LeLV 24, BW-371, SB-2bis

Palaa sivulle “Radio- ja tv-museo”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailija