Junost-M, RX 0,13 A, 1830 kHz - 1930 kHz

oh2op
Viestit: 6433
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Junost-M, RX 0,13 A, 1830 kHz - 1930 kHz

ViestiKirjoittaja oh2op » 17.02.2025 20:38

https://youtu.be/b_muaJaOoBg?t=1316

Neuvostoliitossa, missä ei ollut yhtenäistä markkinaa, oli kaikenlaisia kokeiluja ja tuotteita. Saatettiin tehdä vähätehoinen 160 metrin aaltoalueen radiokin. Junost-M:ää alettiin tuottaa vuoden 1989 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. http://rr20.ddns.net/Item.aspx?ItemId=5 ... db&Lang=En Jos suomalainen olisi tuolloin ostanut radion "vapaasti", se olisi todennäköisesti ollut 100 W:n Icom, Kenwood tai Yaesu 160 metrin aalloilta 10 metrin aalloilla WARC-aaltoineen, 100 W.

Aleksei Aleksandrovitš Igoninin kutsumerkki on RA3TLB (no ei aivan RA3TeBoiL, mutta siihen suuntaan), ja hän asuu Nizhnij Novgorodissa eli Ala-Novogorodissa, mikä oli Neuvostoliiton ja lienee Venäjän federaation kolmanneksi merkittävin keskus Moskovan ja Uralin puolessa välissä Moskovan ja Moskovan alueen sekä Pietarin ja Leningradin alueen jälkeen. Igonin analysoi radioita ja tekee kenttäradiokokeita. Hän myös esittelee lähiradiohistoriaa 1960-luvun, 1970-luvun ja 1980-luvun radioin. https://www.youtube.com/@RadioFromRussia/videos

https://www.qrz.com/db/RA3TLB

https://aprsdirect.de/views/search.php? ... &seconds=0

Joihinkin YouTube -videoihin saa asetuksista, "mutterinkuvasta" automaattisen tekstityksen, vaikka suomeksi. Joskus englanninkielinen automaattitekstitys on tarkempi.


Aikoinaan Suomessa vakoilija, desanttiradioksi, mainittu Sever, oli alunperin tarkoitettu geologien ja naparetkeilijöiden käyttöön. Jossain asumattomilla alueilla 80 metrin tai 160 metrin aalloilla voidaan ajatella, että jos aallonpituus on pitkä, ei asumattomuuden vuoksi QRM:ää, niin jollain 1 W:n - 5 W:n teho voidaan korvata MF:ään kuuluvalla pitkähköllä 160 metrin aallollakin.

Yleisesti ottaen lähes kaikki Neuvostoliittoon liittyvä saa lukijakiinnsotavuutensa työläisten ja talonpoikien puna-armeijan tai neuvostoarmeijan tuottaman "uhan" vuoksi, vaikka jonkin laitteen perusteet olisivat olleet geologiset tai (ant)arktiset.

Jos nyt ajatellaan 160 metrin aaltoalueen Junost-(Nuoruus) - M:ää ja perjantai-illan aktiviteettia niin tavallaan QRP Etelä-Suomeen jostain Keski-Suomen tai Pohjois-Karjalan takaa kohti Kemijärveä olisi juuri samankaltaista lähes QRM:töntä tehon korvaamista pisimmillä mahdollisilla amatööriradion aallonpituuksilla.

Väestönsuojelu liittyy tietenkin ulko- ja puolustuspolitiikkaan, mutta fysikaalisesti perjantai-illan aktiviteetissa, 1846 kHz:ssa Lappia kohti on QRM:ttömän ilmansuunnan ajatusta niin kuin Japanin suunnassa HF:llä ja MF:llä yli lähes asumattoman ja lähes QRM:ttömän SIperian yli. Periaatteessa QRN:ää oppii parhaiten QRM:ttömissä olosisa pienehköillä tehoilla.

Vaikkei nyt olisikaan nobelisti Joseph Hooton Taylor nuorempi, https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Hooton_Taylor_Jr. niin monessa tapauksessa, kun radioharratuksessa ei tarvitse enää "katsoa polkimiin", nappuloihin, harrastus etenee VUSF:llä topografian ja MF-HF:llä fysiikan suuntaan. Radioista ei keskustalla enää niinkään paljoa kuin antenneista ja etenemisestä.

Monissa transistoriyleisradiovastaanottimissa virrankulutus on ollut 0,3 A, kun taas joissain ajanmukaisissa amatööriradioissa, missä on SDR:ää ja vesiputousnäyttöjä, voi kulutus olla 0,8 A:kin, mikä käy, erityisesti kylmässä, akun päälle. Tämä Tekniikan Maailman "pisaralla pisimmälle" - ajattelu ei välttämättä tunnu pistorasian äärellä 100 W:n kotitukiasemalle.

Palaa sivulle “Radio- ja tv-museo”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa