Kulttuurikirjoittamisen viittaukset, kamera ja paikannin

oh2op
Viestit: 4090
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kulttuurikirjoittamisen viittaukset, kamera ja paikannin

ViestiKirjoittaja oh2op » 08.06.2017 00:32

https://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/yksik ... 202013.pdf

Radiotoiminta synnyttää muutakin kuin yhteyspäiväkirjan ja sähköfysikaalisten ilmiöiden sekä sähköteknisen alan tuotteiden, radioiden, käyttö- ja huolto-oppaita. QSL-korteilla on luotu filatelian kaltaista humanistista kulttuuria.

Radioasemat, mastot, yhteysmäet jne. synnyttävät tai voivat synnyttää historiankirjoitusta verkkoon, myös wikialustoille, joiden uskottavuuden vuoksi toivotaan myös lähdeviitteitä. Yllä olevassa Internet-linkissä on Turun yliopiston Nota Bene -opas, jossa neuvotaan lähdeviitteistäminen.

SIsältöjä voi tuottaa valokuvaamallakin. Hyvällä valokuvalla säästää paljon kuvailevaa tekstiä. Siksi urheilukilpailujakin pikemminkin elokuvaataan kuin radioaselostetaan värikkäästi niin kuin nykyistä kapeamman kaistaleveyden vuosikymmenillä ennen televisiota ja digipakkaamista. Googlella on paikallisopas-ohjelma, jossa voi laittaa kuviaan verkkoon maps.google.com :iin niin, että paikalle löytää helpohkosti. https://maps.google.com/localguides

Hyvät kriisinhallintaankin sopivat yhteysmäet ovat useasti kaukana ja polunvarrella, joten pääsy esimerkiksi kahden metrin aaltoalueen yhteysmäelle helpottuu valokuvaamisella verkkoon.

Useinkaan monesta paikasta ei ole suunistuskartan tasoisia esityksiä eikä peruskartta tarjoa kaikenlaista melko yksityiskohtaisesti. Peruskarttaa tarkempaa ja suunnistuskarttaa epätarkempaa karttaa voi itse tuottaa http://www.openstreetmap.org :iin.

Radion ja akun lisäksi voisi siis varustuksena olla kamera ja tarkahko satelliittipaikannin, jossa on GPS:ää ja GLONASS:ia, WAAS-korjaus ja muuta.

Kun menee yhteysmäelle niin polun voisi merkitä Open Street Maps:iin ja ottaa valokuvan paikasta Google Maps:siin. Näin edellä kävijän, omia polkujaan kulkevan, askeleet eivät jää vain omaksi muistitiedoksi, vaan paikan ja tavoitettavuuden voi jakaa koko maailman kanssa. Jakaminen on välittämistä - sharing is caring.

Monasti keskustellaan voimavaroista, resursseista: ei ole aikaa eikä varaa kyltteihin eikä opasteisiin. Tätä keskutelua ei tarvita tai se voidaan käydä vasta vuosia myöhemmin, sen jälkeen, kun paikankuvaukset ja olosuhteet on tallennettu Google Maps:iin Haminan kaupunkiin Summan entiselle paperitehtaalle ja Open Street Map:iin Lontooseen.

Maksutonta alustaa on myös Wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Radiomäki ja ellei wikiyhteisö jostain syytä hyväksyisi piensisältöjä niin Päijät-Hämeen maakuntakirjaston - Lahden kaupunginkirjaston wikialustalle mahtuu. http://www.paijat-hamewiki.fi Kaupunginmuseolla on valokuva-albumikin. https://albumitauki.fi/search/?sourceor ... va-arkisto , https://albumitauki.fi

Eurooppalaisesti kuuluisia myös kahden metrin aaltolueen kokeiluhin sopivia mäkiä ovat the Summits-On-the-Air:n viralliset mäetä, mutta mäkiä on myös Wikipedian maakunta-artikkeleissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Päijät-Hämeen_maakunta

Palaa sivulle “Muu koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa