https://fi.wikipedia.org/wiki/Osallistuva_budjetointi
https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/osbu
Osallistuvassa budjetoinnissa eli osbussa voit olla ideoimassa ja päättämässä yhteisten rahojen käytöstä. Lahden osbu käynnistyy jo neljännen kerran tammikuussa 2025.
Voit esittää ideoita seuraaviin teemoihin liittyen:
Lasten ja nuorten hyvinvointi (esim. tapahtumat, tempaukset, toiminta, piha-alueet, välineet, ennaltaehkäisevä toiminta)
Kestävyys (esim. olemassa olevien kohteiden kunnostaminen ja parantaminen 2026, uusiokäyttö, hyvinvoinnin edistäminen)
Yhteisöllisyys (esim. tapahtumat, tempaukset, projektit, yhteistyö)
Radioamatööritoiminnassa kilpailuksettomat yhteyskokeilut, kuten perjantai-illan aktiviteeetti, yleinen keskustelu 3699 kHz LSB:llä, 7066 kHz LSB:llä, yhteiskokeilu 14267 kHz USB:llä, toistinpuhuminen OH3RAC, OH3DMRA, EchoLink jne. voivat olla yksinäisyydentorjuntaa. Lahden seudulla on myös RHA68#16(12) - yhteyskokeilu perjantaisin 21-22 71,100 MHz FMN.
Aikaisemmin osallistuvassa budjetoinnissa OH3EGL on esittänyt itäiselle kumppanuuspöydälle Lahden kaupunginkirjaston Nastolan sivukirjaston liikuntavälineisiin hankittavaksi Garmin eTrex-10 -paikantimen hankkimista https://www.garmin.com/fi-FI/p/87768 . Sillä voisi helpottaa QRP-kartoittaista vaikka poluille saakka valtatie-12:n suuntaan kohti Iittiä https://www.openstreetmap.org :iin. Tosin matkapuhelimetkin ovat nykyään kohtalaisen tarkkoja Beidou/Glonass/GPS - yhdistelmin.
Lahden kaupungin ohjelma lienee myös kestävä liikunta 2026. Näin ollen edellytyksiä olisi QPR:lle, IOTA:lle, SOTA:lle, WCA:lle jne. Melko hyvä koe olisi ottaa yhteys Tiirismaalta PMR446:lla, SSB-CB:llä, QRP-RHA68#13(9):llä / 70,200 MHz NFM 5 W ja katsoa miten saavat yhteyksiä Linnaiastensuon NATURA-2000 -alueen viidennen luontorastin suuntaan, missä on istumismahdollisuus.
Liikunta-aiheeseen kuuluvat radioamatöörien luontokohteet.
Kestävyys, olemassa olevien kohteiden kunnostaminen, uusiokäyttö voisi olla entisten Windows-pöytä- ja sylitietokoneiden kunnostamista Linuxeilla ja chromeOS Flexillä kuuntelijaradioamatöörikäyttöön, mutta myös amatööriradioiden ohjaamiseen. Lahden kaupunginmuseon Retroa vai romua -näyttely jatkuu 26. tammikuuta 2026 saakka. Olisi hyvä osoittaa, että syli- ja pöytätietokoneet kannattaa maksuttomilla käyttöjärjestelmillä pidentää elinkaarellaan joutumasta sähkö- ja elektroniikkaromuksi. https://www.lahdenmastola.fi/nayttelyt/
Asiasta voisi kirjoittaa Radioliikunta - PDF-kirjan jaettavaksi vapaasti verkossa ja näin parantaa mahdollista kiinnostuta vapaaradismilla ja kuuntelijaradioamatööriydellä järjestettäviin perusluokan radioamatöörikursseihin myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Liike on lääke, ja QRP:n antenniosaaminen sekä kestävä liikunta ovat hyvinvointia.
Ehkä Suomen Radioamatööriliitto ry:ssä voitaisiin koota OSBU-ideoita, mitkä sopivat valtion, laitosten ja 309 kunnan yleisiin ohjelmiin ja tavoitteisiin.
https://www.google.fi/search?q=Particip ... nt=gws-wiz
Parhaat länsimaisen hankkeistamisen hankkeet ovat sellaisia, että ne voi skaalata koko maahan esimerkkeinä eri rahoituspohjille.
Varautumisen kannalta ehkä kaikkien luottamushenkilöiden ja toimihenkilöiden, kuten toistimenhoitajien kannattaisi varoiksi hankkia DMR-tunnus, vaikkei olisikaan vielä DMR-radiota. OH3AC:llä voisi olla kaksi DMR:tunnusta OH3AC:lle ja myös OH3RAC:lle. Olen jotenkin sitä mieltä, että OH3RAC:ä voisi käyttää kutsumerkkinä Radiomäellä samaan aikaan kun toisessa päässä yhteyttä olisi OH3AC/m. Näin saataisiin osoitettua se, että OH3AC:kin toimii. https://automatic.sral.fi/?p=findmr . Olisi hyvä, jos yhteisöillä olisi 50 W:n DMR-radio 70cm/2m -aaltoalueille. Niillä toisi yrittää yhteyttä jagiantenneilla suunnaten toisen seutukunnan tai maakunnan DMR-toistimille. Sama koskaa APRS:ää. Yleensä ajatellaan, että APRSn pitäisi toimia jatkuvasti joka askeleen tallentamiseen. Toisaalta on niin, että monissa tapauksissa riittää toiminta-alueen tai reittikäännösten mutkan ilmoittaminen. Tämä vuoksi onnistua APRS:ttömällä radiolla siten, että lähetettäisiin APRS-signaali monofonista 144,800 MHz kaukana olevan APRS:n suuntaan jagilla. Ehkä lähettimeksi sopisi melko halpa 2m:n Yaesu FT-2980:kin.
Toinen asia on sitten, se, että Suomessa pitäisi DMR-toistimet varmistaa sähkövoimaryhmällä ja aggregaaatilla sekä kahdella vara-akulla. Ehkä OH3AC, OH3ACA, OI3PHV ja OI3MPK sekä OH4AA voisivat kokoontua yhdesssä.