Osallistuva budjetointi, OSBU, Participatory budgeting (PB), myös Lahdessa

oh2op
Viestit: 6678
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Osallistuva budjetointi, OSBU, Participatory budgeting (PB), myös Lahdessa

ViestiKirjoittaja oh2op » 25.01.2025 18:27

Jäsenille on ilmoitettu, että maanantaina 27. tammikuuta, 2025 kello 18 olisi Lahden Radioamatöörikerholla, osallistuvan budjetoinnin esitelmä. Osallistuvaa budjetointia on joissain Suomen 309 kunnasta. Sen perusteet ovat väestön osallistamisessa kohtalaisen maltillisin budjettimenoin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Osallistuva_budjetointi

https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/osbu

Osallistuvassa budjetoinnissa eli osbussa voit olla ideoimassa ja päättämässä yhteisten rahojen käytöstä. Lahden osbu käynnistyy jo neljännen kerran tammikuussa 2025.

Voit esittää ideoita seuraaviin teemoihin liittyen:

Lasten ja nuorten hyvinvointi (esim. tapahtumat, tempaukset, toiminta, piha-alueet, välineet, ennaltaehkäisevä toiminta)
Kestävyys (esim. olemassa olevien kohteiden kunnostaminen ja parantaminen 2026, uusiokäyttö, hyvinvoinnin edistäminen)
Yhteisöllisyys (esim. tapahtumat, tempaukset, projektit, yhteistyö)


Radioamatööritoiminnassa kilpailuksettomat yhteyskokeilut, kuten perjantai-illan aktiviteeetti, yleinen keskustelu 3699 kHz LSB:llä, 7066 kHz LSB:llä, yhteiskokeilu 14267 kHz USB:llä, toistinpuhuminen OH3RAC, OH3DMRA, EchoLink jne. voivat olla yksinäisyydentorjuntaa. Lahden seudulla on myös RHA68#16(12) - yhteyskokeilu perjantaisin 21-22 71,100 MHz FMN.

Aikaisemmin osallistuvassa budjetoinnissa OH3EGL on esittänyt itäiselle kumppanuuspöydälle Lahden kaupunginkirjaston Nastolan sivukirjaston liikuntavälineisiin hankittavaksi Garmin eTrex-10 -paikantimen hankkimista https://www.garmin.com/fi-FI/p/87768 . Sillä voisi helpottaa QRP-kartoittaista vaikka poluille saakka valtatie-12:n suuntaan kohti Iittiä https://www.openstreetmap.org :iin. Tosin matkapuhelimetkin ovat nykyään kohtalaisen tarkkoja Beidou/Glonass/GPS - yhdistelmin.

Lahden kaupungin ohjelma lienee myös kestävä liikunta 2026. Näin ollen edellytyksiä olisi QPR:lle, IOTA:lle, SOTA:lle, WCA:lle jne. Melko hyvä koe olisi ottaa yhteys Tiirismaalta PMR446:lla, SSB-CB:llä, QRP-RHA68#13(9):llä / 70,200 MHz NFM 5 W ja katsoa miten saavat yhteyksiä Linnaiastensuon NATURA-2000 -alueen viidennen luontorastin suuntaan, missä on istumismahdollisuus.

Liikunta-aiheeseen kuuluvat radioamatöörien luontokohteet.

Kestävyys, olemassa olevien kohteiden kunnostaminen, uusiokäyttö voisi olla entisten Windows-pöytä- ja sylitietokoneiden kunnostamista Linuxeilla ja chromeOS Flexillä kuuntelijaradioamatöörikäyttöön, mutta myös amatööriradioiden ohjaamiseen. Lahden kaupunginmuseon Retroa vai romua -näyttely jatkuu 26. tammikuuta 2026 saakka. Olisi hyvä osoittaa, että syli- ja pöytätietokoneet kannattaa maksuttomilla käyttöjärjestelmillä pidentää elinkaarellaan joutumasta sähkö- ja elektroniikkaromuksi. https://www.lahdenmastola.fi/nayttelyt/

Asiasta voisi kirjoittaa Radioliikunta - PDF-kirjan jaettavaksi vapaasti verkossa ja näin parantaa mahdollista kiinnostuta vapaaradismilla ja kuuntelijaradioamatööriydellä järjestettäviin perusluokan radioamatöörikursseihin myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Liike on lääke, ja QRP:n antenniosaaminen sekä kestävä liikunta ovat hyvinvointia.

Ehkä Suomen Radioamatööriliitto ry:ssä voitaisiin koota OSBU-ideoita, mitkä sopivat valtion, laitosten ja 309 kunnan yleisiin ohjelmiin ja tavoitteisiin.

https://www.google.fi/search?q=Particip ... nt=gws-wiz

Parhaat länsimaisen hankkeistamisen hankkeet ovat sellaisia, että ne voi skaalata koko maahan esimerkkeinä eri rahoituspohjille.

Varautumisen kannalta ehkä kaikkien luottamushenkilöiden ja toimihenkilöiden, kuten toistimenhoitajien kannattaisi varoiksi hankkia DMR-tunnus, vaikkei olisikaan vielä DMR-radiota. OH3AC:llä voisi olla kaksi DMR:tunnusta OH3AC:lle ja myös OH3RAC:lle. Olen jotenkin sitä mieltä, että OH3RAC:ä voisi käyttää kutsumerkkinä Radiomäellä samaan aikaan kun toisessa päässä yhteyttä olisi OH3AC/m. Näin saataisiin osoitettua se, että OH3AC:kin toimii. https://automatic.sral.fi/?p=findmr . Olisi hyvä, jos yhteisöillä olisi 50 W:n DMR-radio 70cm/2m -aaltoalueille. Niillä toisi yrittää yhteyttä jagiantenneilla suunnaten toisen seutukunnan tai maakunnan DMR-toistimille. Sama koskaa APRS:ää. Yleensä ajatellaan, että APRSn pitäisi toimia jatkuvasti joka askeleen tallentamiseen. Toisaalta on niin, että monissa tapauksissa riittää toiminta-alueen tai reittikäännösten mutkan ilmoittaminen. Tämä vuoksi onnistua APRS:ttömällä radiolla siten, että lähetettäisiin APRS-signaali monofonista 144,800 MHz kaukana olevan APRS:n suuntaan jagilla. Ehkä lähettimeksi sopisi melko halpa 2m:n Yaesu FT-2980:kin.

Toinen asia on sitten, se, että Suomessa pitäisi DMR-toistimet varmistaa sähkövoimaryhmällä ja aggregaaatilla sekä kahdella vara-akulla. Ehkä OH3AC, OH3ACA, OI3PHV ja OI3MPK sekä OH4AA voisivat kokoontua yhdesssä.

Palaa sivulle “Muu koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa