KM4ACK:n suuren junaonnettomuuden simulaatio

oh2op
Viestit: 6678
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

KM4ACK:n suuren junaonnettomuuden simulaatio

ViestiKirjoittaja oh2op » 07.01.2025 13:29

https://www.youtube.com/watch?v=pMvErIjU3dU

Melko monasti ajatellaan sitä, miten radioverkko pystytään tuottamaan kapealla HF-datalla. Laajahkoa järjestelmäajattelua laitteineen kenttäoloissa ei kovinkaan usein esielä. Suuronnettomuus on melko laajaa ja monipolista toimintaa edellyttvä tapahtuma jälkihoidoltaan. Suomessa yksi näkymä on ollut Kouvolan ratapuhan suuronnettomuus.

Kouvola on melkoinen solmukohta Savoon ja Karjalaan Kymenlaaksosta Pietarin radalta, Kouvolan kauppa on ollut tämän vuoksi yksi Suomen pommitetuimista paikkakunnista. Rautatiet lienevät nykyäänkin melko houkutteleva kohde mm. ohjustamiselle ja liitopommittamisellle tai lennokoinnille.

KM4ACK:llä on tähmäimessään rauhanaikainen rautatiesuuronnettomuus.

Hänellä on 7. tammikuuta 2025 tilanteen mukaan 606 YouTube - videota. https://www.youtube.com/@KM4ACK/videos

Hirmumyrskyn Katrinan https://fi.wikipedia.org/wiki/Hurrikaani_Katrina jälkeen hän tuli ajatellaaksi pient varautumislaukkua.
https://youtu.be/34z4zrtdCu8?t=213

- Retevis RA89:a https://www.retevis.com/retevis-ra89-hi ... n-2-pcs-eu KM4ACk:n mukaan radion lähetystaho on 10 W. Ylleensäjän pienissä käsiradiopuhelimissa se on vain 4 W UHF (70 cm) ja 5 W VHF (2 m). Tuota 5 W:ia on pidetty vähätehoradion QRP-rajana, mutta joillain radioilla erityisesti HF-taajuusalueella on radioita, jotkä lähettävät QRP+, 10 W tai QRP++ 20 W tai QRP+++ 30 W. RA89:ssä KM4ACK arvostaa myös sitä, että radossa on USB-C -kaapelilla latausmahdollisuus. Radion tiiveysluokka on IP67, ja sen on MARS-ohjelmoina helpohkosti lähettämään myös muillla taajuuksilla kuin amatööriadion taajuuksilla.

- itse tehdyt äärimmäisen yksinkertaiset ohjeet https://youtu.be/34z4zrtdCu8?t=379

- radion varsinainen valmistajan tuottama käyttöohje

- ohjelmointikaapeli

- tarvikkeet: laturi, laturinkaapeli, peruspamppuantenni, mahdollisesti myös lataustelakka USB-C -pistorasiallinen

Lisäksi KM4ACK suosittelee katsomaan videoita ja miettimään sitä, mikä A; toimii ja B; ei toimi.

VHF-puolella ei 25 W ole kohtuuttoman paljon. Sen voi lähettää meri-VHF:llä, 25 W:n RHA68:lla jne. vaikka autokoneissa on usein UHF 40 W ja VHF 50 W. Antenneillla ja kokeilla mäillä ja yleensäkin maastokartoilla toimiminen on taitoa, mutta koska kriistitilateenssa ei ole ennakkotietoa, missä kukin kullakin hetkellä oin, voitaneen suosia "raakaa tehoa", vaikka 80 W VHF.

Jason A. Olehamin pohdintaan voisi ottaa lisäksi harvaanasutussa Suomessa sen, kannattaisiko käsiradion tai edes autoradion olla DMR-radio, mikä toimii myös tavallisella FM-modulaatiolla ilman DMR:ää. Autoradiolla voisi olla tehoa 40 W UHF tai 50 W VHF ja sillä voisi suunta-anatennilla saada melko pitkiä yhteyksieä vielä toiimiviin DMR-tukiaasemiin. Tekstiviestittely säästää ja kantaa. Lisäksi tekstiviestiä ei tarvitse koko maakunnan operaattoreiden kuunnea kohdistavine kutsumerkkeineen, koska DMR-numerokoodattuun radiopuheilimeen voi lähettää suoraan tekstiviestejä kuin 2G-puhelimeen saattoi ja saa lähettää. Kun on olemassa DMR:n tekstiviestijärjestelmä, voi tekstimerkkiisyyttä käyttää viestin lyhentämseen koodikirjan mukaisesti. https://wireless2.fcc.gov/UlsApp/UlsSea ... ey=3582335

Suomessa on kiitettävän paljon DMR-toistimia https://automatic.sral.fi/index.php?p=l ... us=all&ft=



Palaa sivulle “Muu koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa