Kartat: Neuvostoliiton topografisotilaskartat ja the Open Street Map sekä Yandex rinnakkain

oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kartat: Neuvostoliiton topografisotilaskartat ja the Open Street Map sekä Yandex rinnakkain

ViestiKirjoittaja oh2op » 26.10.2021 20:51

http://www.etomesto.ru/map-genshtab_p-35

Suomessa maanmittauslaitoksella on Suomen alueesta melko hyvät avoimet palvelut: GeoTIFF:tkin saa, kun vain lataa verkosta. Tarkkuutta on laser-keilauksessa peräti 2 m x 2 m -korkeusruuduin. Korkeuspisteet, vaikka antennille voi ottaa Google Playsta saatavalla kaustislaisella B Bark -ohjelmistolla matkapuhelimeen.

Joissain maissa ei tarjota lahjaksi kaikkea. Aikoinaan Neuvostoliiton maantiekarttoja oli muotoiltu uhkakuvan mukaan eivätkä ne olleet kovin tarkkoja. 1980-luvun lopun ja 1990-luvun kaaoksessa joku hankki tai julkisti aikaisemmin hankitut Neuvostoliiton sotilastopografikartat verkkoon, mitkä olivat melko hyvä tapa saada tavallista tarkempaa tietoa myös maastoista.

Nyt kun Neuvostoliiton topografikartat ovat melkein missä tahansa, Google Playssakin, on niistä olemassa http://www.etomesto.ru -palvelu. Neuvostoliiton asevoimien pääesikunnan kartta http://www.etomesto.ru/map-genshtab_p-35 eli suomeksi r-35 kuvaa rajaamme Kymenlaakson Virolahden Vaalimaalta Ylä-Urpalaan eli Torfjanovkaan.

Nykyään epätarkkaa korkeuskäsitystä voi saada yhdysvaltalaisistakin palveluista myös maista, minne ei välttämättä lasketa Google Street View:ä, mutta toisaalta tässä "Tämä paikka" -palvelussa on neuvostonäkemys 1980-luvulta ja toisaalta palvelussa on rinnalla Open Street Map. Itse asiassa palvelu tarjoaa mahdollisuuden verrata, mitä the Open Street Map:iin voisi vielä täydentää, mikä puuttuu Neuvostoliiton 1980-luvun sotilastopografikartoista.

oh2op
Viestit: 4086
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Kadonneet kylät ja kulmakunnat, merialueiden vaikea ruutunimettävyys

ViestiKirjoittaja oh2op » 26.10.2021 21:19

Palvelu tarjoaa myös vanhoja karttoja: esimerkiksi Venäjän keisarikunnan sotilastopografikartan vuodelta 1855. Sieltä voi löytää Karjalasta paikannimiä, mitkä ovat runsaan 150 vuoden aikana kadonneet kaikista kartoista siksi, että maaseutuasutusta ei enää ole eikä paikannimellä ole ollut enää merkitystä Neuvostoliitolle eikä ole Venäjän federaatiollekaan.

Nimet voivat vuoden 1855 sotilastopografikartassa olla suomalais- tai ruotsalaisperäisiä Suomen suuriruhtinaskunnan alueella Venäjän keisarikuntaa. http://www.etomesto.ru/map-peterburg_vy ... niya-1855/

Jos ajatellaan, että esimerkiksi Maidenhead-1980 -locatorille pitäisi keksiä suurella tarkkuudella, esimerkiksi kahdeksalla tai kymmenellä merkillä nimi eikä nimeä enää löydy Suomen eikä Venäjän federaation kartoista, voi karttaruudulle antaa nimen viimeisen kertan mukaan, missä paikalla on ollut joku nimi, kylän tai kulmakunnan.

Se, että Maidenhead-1980 -locator -karttaruudulle antaa erisnimen, palvelee puheradioliikennettä, koska se tuo ainakin paikallisemmalle radioasemalle paikallistuntemuksen mukaaan. Ellei se nykysukupolvelle tuota paikallistuntemusta niin se ainakin käynee kotiseutu- ja mahdollisesti radiohistoriaksi.

Mitä tulee "maaseutun tyhjenemiseen" niin aikoinaan jo aikoinaan Ники́та Серге́евич Хрущёв https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikita_Hru%C5%A1t%C5%A1ov edellytti, että "perspektiivittömät kylät lopetetaan". Neuvostoliitossa, missä markkinavoimat eivät lopeta kyliä talouden hallinnollisen luonteen vuoksi, piti, olisi pitänyt tehdä hallinnollisia päätöksiä lakkauttamiseksi. Perspektiivitön kylä on näyteikkuna siihen, millaista elämä oli 1930-luvulla - 1950-luvulla: kissa, kana, koira, sivuvaunumoottoripyörä ja 1960-luvun uutuutena Mosse. https://www.doria.fi/bitstream/handle/1 ... sAllowed=y

Talousmaantiede sovellettuna kansantaloustieteenä voi olla funktionalistis-strukturalistista tai liberaalia. Eri oppeja toimintojen sijoittumisesta kutsutaan lokalisaatioksi ja johtopäätökset ovat kansantaloudellisen koulukuntansa mukaiset. Näin ollen talousmaantiede ei ole maantiedettä, vaan kansantaloususkomusten soveltamista kartalle. Nimenomaan siellä, missä ei juuri ketään vielä tai enää olekaan, tarvitaan radioyhteyksiä.

Suomessahan sama lopettaminen koskee lähinnä muuttotappiokuntien peruskoulujen ensimmäisten luokkien kouluja, mitkä nekään eivät ole markkinataloudessa, vaan hallintotaloudessa.

Perspektiivistä näköalana sanotaan, että 1800-luvulla Suomen suuriruhtinas kysyi, mihin kiskot kapeneva kauempana. Hänelle kerrotaan vastatun, että se johtuu perspektiivistä, mihin hän oli todennut, ettei rautateillää saa olla mitään perspektiiviä (mitkä kaventavat kiskot etäänpänä). No toisaalta perspektiivi voi olla visio, näkykin - toteutuva tai väärä.

Jos Maidenhead-1980 -locatoreilla - ainakin kuuden merkin tarkkuuden ruuduilla, olisi paikkanimet, niiden käyttö amatööri- ja vapaaradioiden yhteyskokeiluun olisi helpompaa. Näin voitaisiin saada joku käsitys siitä, miten pitkältä liikkuva asema saa yhteyden tukiasemaan kunnallisesti ja hyvinvointialueellisesti, pelastusalueellisesti sekä Helsingin kaupungissa, minne ei perusteta hyvinvointialuetta. Väestönsuojelu jakautuu lähinnä kolmeen osaan: vähintään kolmen huoneiston kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden pelastuslain mukaiseen pakolliseen pelastussuunnitelmaan, kunnan toimiin ja pelastuslaitosten, tulevaisuudessa hyvinvointialueiden, toimiin. Lisäksi on työ- ja elinkeinoministeriön toimia. Näin ollen ihmisen elämän jatkolla on on asunnollinen, kunnallinen ja hyvinvointialueellinen taso, yleisesti ottaen maakuntataso.

Koska Suomen Keskustalla ja SDP:llä on eriainen näkemys siitä, voidaanko valtion tehtäviä siirtää kunnille, ei sotemaakuntia voida kutsua sotemaakunniksi, koska ajatus pitää sisällään enimmäismäärän kunnallisvaltaa, mitä TEM ei ole luovuttamassa kunnille lähinnä työttömyyden hallinnan, eli kauppa- ja teollisuusministeriöön liitetyn työministeriön entisten tehtävien osalta. Siksi sotemaakuntien hallinnollinen nimi spatiaaliseksi hämärrykseksi on hyvinvointialue. Melko moni virkakielen käsite irtoaa lakisääteisestä tehtävästä ja alkaa kuvastaa sanomalehtityöhön kuuluvaa loistokkuuttaan. 1800-luvun vaivaistoimi on nykyään sosiaalitoimi jne.


Palaa sivulle “Muu koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa