Wi-Fi -aseman sijoittelusta: 2,4 GHz ja 5 GHz

oh2op
Viestit: 6674
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Wi-Fi -aseman sijoittelusta: 2,4 GHz ja 5 GHz

ViestiKirjoittaja oh2op » 08.03.2025 20:22

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/d ... parit:908b

Väite 1: Nettiyhteys paranee, kun avaa verhot tai ikkunan.
Osittain totta: Jos kyseessä on langaton yhteys tai mokkula, selektiivilasien tai sälekaihtimien kaltaiset metallirakenteet saattavat vaimentaa signaalia. Tavallinen lasi tai kangasverhot eivät kuitenkaan vaikuta tällä tavalla. Kiinteään, johdon kautta toimivaan nettiyhteyteen tämä ei vaikuta.


Väite 3: Langaton wifi-, 4g- tai 5g-modeemi ei saa olla häiriötä aiheuttavien materiaalien lähellä.
Totta: Modeemin sijoittaminen tiettyjen materiaalien, kuten metallirakenteiden, sisään tai taakse voi vaimentaa signaalia merkittävästi ja heikentää yhteyden laatua. Tyyppiesimerkki tästä on monen tekemä virhe siitä, että laittaa langattoman wifi-modeeminsa sähkökaappiin muiden johtojen kanssa. Vaikka tämä on varmasti kätevää sisustuksen kannalta, metallinen kaapinovi heikentää yhteyttä selkeästi.


Väite 5: Nettiyhteys toimii paremmin aurinkoisella säällä, eli isojen tiedostojen lataus kannattaa suorittaa aurinkoisena kesäpäivänä.
Osittain totta: Jos puhutaan langattomasta mobiiliverkon yhteydestä, ilmankosteus tai esimerkiksi kostea lumi saattaa vaikuttaa signaalin etenemiseen. Kosteus kertyy joko kasvillisuuteen tai rakenteisiin ja vaimentaa mobiilisignaalin etenemistä jossain määrin enemmän kuin kuivan ja matalan kosteuden keleillä. Tämä näkyy verkkotasoisessa statistiikassa siten, että verkon laatu on parhaimmillaan kuivilla pakkaskeleillä tammi–helmikuussa ja heikoimmillaan elo–syyskuun kosteudessa. Ero toimivuudessa ei tosin ole kovin suuri ja monet muutkin asiat saattavat vaikuttaa yhteyden laatuun.


Väite 7: Jos kotisi 4g- tai 5g-yhteys pätkii, yritä vaihtaa modeemin paikkaa.
Totta: Tämä saattaa auttaa. Tyypillisesti mobiilisignaali on vahvimmillaan sisätiloissa lähellä ikkunoita. Kuuluvuus saattaa vaihdella sisätiloissa myös sen mukaan, millä puolella rakennusta lähin mobiilitukiasema sijaitsee. Kiinteä ulkomodeemi tarjoaa aina parhaan mahdollisen kuuluvuuden ja varmimman datayhteyden. Tosin jos yhteys pätkii jatkuvasti, edessä on luultavasti päätelaitteen vaihto.


Väite 8: Langaton 4g- tai 5g-modeemi ei saa olla betoniseinän tai muun esteen takana.
Osittain totta: Signaali etenee myös seinärakenteiden läpi, mutta mitä paksumpi ja suurempi rakennemassa tai mitä enemmän metallia sisältävä materiaali mobiilitukiaseman ja reitittimen välissä on, sitä enemmän signaali vaimenee ja sitä hitaampi datayhteys on. Kiinteä ulkomokkula antaa yleensä aina parhaan datayhteyden, koska vähintään käyttöpaikan rakennuksen rakennevaimennus jää pois. Usein tämän lisäksi ulkomokkula voidaan sijoittaa korkeammalla kuin pöytäreititin, jolloin myös ympäröivien rakennusten ja puuston aiheuttama vaimennus pienenee.


Väite 9: Kännykkä tai mokkula kannattaa nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin.
Totta ja tarua: Samalla tavalla kuin edellisessä väittämässä, ulkomokkula voidaan sijoittaa korkeammalla kuin pöytäreititin, jolloin myös esimerkiksi ympäröivien rakennusten ja puuston aiheuttama vaimennus pienenee. Toisaalta rakennuksen sisällä on yleensä kuuluvuuden kannalta olennaisinta, että kiinteitä rakenteita on mokkulan ja tukiaseman välillä mahdollisimman vähän. Alakerran ikkunalauta voi siis olla parempi sijoituspaikka kuin umpinainen ullakko.


Nämä Wi-Fi -taajuudet ovat lähellä myös jotain lyhyitä radioamatööriaaltoja. Eteneminen on samankaltaista radiotyypistä suoraan riippumatta. 2,4 GHz on lähellä 13 cm:n aaltoja https://en.wikipedia.org/wiki/13-centimeter_band ja 5 GHz on jonkin matkan päässä 5,7 GHs:stä, 6 cm:n aalloista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Amateur_r ... llocations

Icom IC-905 on "hieman lyhyempien aaltojen" radio viewtopic.php?f=7&t=4362&p=6447&hilit=IC+905#p6447

Palaa sivulle “Muu koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa