Linuxien Live-versiot / luokan Antec - Linux Mint 20 Mate -pöytätietokone / Microsoft Teams

Erilaisiin tietokoneelle asennettaviin apuohjelmiin liittyvä keskustelu.
oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Linuxien Live-versiot / luokan Antec - Linux Mint 20 Mate -pöytätietokone / Microsoft Teams

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:11

Linuxeja on monenlaisia, vaikka ne perustuisivat samaan Red Hat - tai Debian -alustaan useimmissa tapauksissa. Melko paljon houkutellaan käyttäjiä graafisella liittymällä: Cinnamon, Gnome, KDE, MATE jne., mutta vanhaa konetta poistamalla siitä päivittämätön Windows ja asettamalla siihen joku Linuxeista melko ratkaisevaa on se, miten hyvin ohjelma tunnistaa Wi-Fi -liittymän.

Ennen kuin muuttaa tietokoneen kovalevyn Linux-käyttöjärjestelmälle, voi konetta koneilla DVD:ltä työmuisti RAM:ssa "elävällä" Live-ohjelmaversiolla. On julkaistu luettelo niistä Linux-jakeluista, missä CD-live on: https://livecdlist.com Näin pääsee selville siitä, mikä Linux pystyy käyttämään oman vanhan koneen WLAN:ia / Wi-Fi:ä jo ennnen kuin on käyttänyt kymmeniä minuutteja sen asentamiseen Windowsin paikalle syli- tai pöytätietkoneeseen.

Lahden Radioamatöörikerhon luokassa on OH3FYEn Linux-kone, missä on Debian-heimoon kuuluvan Ubuntun sukuinen Linux Mint 20. Ohjelma otti suoraan toimenpiteittä hyvin keskusyksikköön lisätyn tp:n TP-LINK USB-donglen https://www.tp-link.com/fi/support/download/tl-wn725n , mikä tuotti koneelle kyvyn käyttää Lahden Radioamatöörikerhon SSID:ltään "OH3AC" -verkkoa. Tähän on mutkikas installointiohje: ainakin edellistä edelliselle Ubuntulle.

Kuva

Antecilla voi yhdessä illassa opastaa uuden kuuntelija-amatöörin, joka voi jo ensi vuonna ryhtyä vaikkapa peruskurssilaiseksi ja perusluokkalaiseksi. Kannattaa lainata kerhon avain ja tukea kiinnostunut alkuun muutamina iltoina. Maailman kuuluisin yleisradio-ohjelmien kaukokuuntelijoiden the World Radio and Television Handbook (WRTH) -2017 suoritteli Lahdenkin radioamatörikerholla olevaa Icom IC-7300 HF+6m+4m -amatööriradioita liikennevastaanottimieksi DX-kuunteluun. Silläkin voisi hämärässä kaukokuunnella ja osoittaa, mitä voisi tehdä sitten, kun RTL-SDR ei hintaluokassa 10 € - 30 € tarjoa riittävästi.

Kokeiltaessa tätä helposti Lahden Prismastakin saatavaa 9,90 €:n 150 Mbps - Wi-Fi-lähetinvastaanotinta TL-WN725N V3 se ei toiminut Debiabilla mutta toimi Debianin heimoon kuuluvalla Ubuntu-sukuisella Linux Mintillä. Toinen piirre oli se, että liikennevastaanottimeksi sopiva RTL-SDR -USB -puikko, TXCO-vakiinnutettu Nooelectin puikko ei aina tominut CubicSDR:llä ei qrpx:llä Debianissa, mutta toimi kyllä Mintissä. Ilmeisesti olisi toiminut myös itse Ubuntussa.

Jos .deb -paketillisista Debian ei toimi, kokeilkaa Ubuntua tai Mintin tapaab muita Ubuntu-sukuisia. On melko tärkeää saada toimimaan varmasti sekä Wi-Fi että RLT-SDR, jotta voidaan tuottaa halvalla kuuntelija-amatöörille, hyötyliikennekuuntelijalle tai vapaaradistille 30 lisäseurolla liikennevastaanotin 25 € - 30 €:n vaatimattomalla lisähinnalla vanhallakin koneella ja Linuxilla.

Luokan eteläpuolella on musta DVD-torni, mihin on laitettu joitain Linuxeja valmiiksi "CD-levyille paistettuina''. Niitä saa lainata ja kokeilla.

Jos nyt - esimerkiksi - ostaa Harjulan setlemetin Patina -myymälästä tai Lanttilasta vanhan kierrätystietokoneen niin kannattaisi varmistaa, että siihen saa pikemminkin vähintään 4 Mb työmuistia (RAM) kuin vain 2 Mb siksi, että uudet pienikokoisetkin Linuxit ovat melko hitaita kovin pienellä työmuistilla.

Antecissa on asennettuna ohjelmat sille, että Antecille luokkaan ladatusta .iso -tiedostosta saa USB-Flash -muistipuikolle tietokoneen käynnistävän käyttöjärjestelmän. Voi ladata haluamansa Linuxin .iso -tiedoston kovalevylle ja sieltä poimia Linux Mintin ohjelmalla tiedoston ja valmistaa sen omalle tietokoneelle laitetulle muistipuikolle käynnistyskäyttöjärjestelmän. Ladatut .iso -tiedostot voi jättää kovalevylle seuraavia käyttäjiä varten.
'
Koneella voi järjestää kokouksiakin käyttämällä sille asennettua Microsoft Teams:ia, Vähintään kaksiytimisin suorittimin varustetuille tietokoneille, joiden väyläleveys on ajanmukaiset 64 bittiä eikä yksiytimisten tapaan 32 bittiä, voi asentaa Microsoft Teamsin Linux-version.
Viimeksi muokannut oh2op, 09.12.2020 12:13. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Vivaldi-verkkoselain Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:30

Kun Firefoxia käytetään Microsoft Internet Explorerin tai Edgen asemesta, ei useinkaan huomata, että kiinalaisille myydystä norjalaisesta Opera-selaimesta on olemassa seuraaja, Vivaldi https://vivaldi.com/fi , missä on muistiinpanomahdollisuudet.

Antec-koneessa on Firefoxin lisäksi myös Vivaldi -verkkoselain. Sen aloitussivulla on verkko-ohjelmistoradiolinkkejä valmiina.

Antecissa on myös WebSDR anywhere -vastaanotto-ohjelma, millä pääsee käyttämään muiden käytettäväksi jätettyjä vastaanottomia.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

AnyDesk Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:35

https://anydesk.com/en/downloads

Antecissa on ryhmätyötä varten myös AnyDesk, millä koneen voi luovuttaa verkossa toisen käyttöön, mikäli ei itse kykene esimerkiksi muuttamaan asetuksia tarvittaessa. AnyDesk on TeamViewerin korvaaja.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Linux Mint Suomi - Facebook-ryhmä ja Mintin amatööriradio-ohjelmat Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:47

https://m.facebook.com/groups/283853515 ... le_browser

Kun nyt mennäään Debianin Ubuntu -linjaa Linux Mintillä niin aina voi tulla kaikenlaisia kysymyksiä. Vastauksia voi yrittää löytää Linux Mint Suomi -ryhmässä, missä on kokeneitakin Mintin käyttäjiä. Antecin Linux Mint on Linux Mint 20 Ulyana https://linuxmint.com/download.php MATE-grafiikalla. Linux MInt 20 Ulyana perustuu Linux Ubuntu 20.04 LTS Focal:iin.

https://computingforgeeks.com/ubuntu-vs ... son-table/

Linux Mint kuuluu Debianin heimoon ja Ubuntun sukuun. Ellei ohjelmia ole suoraan löydettävissä Mintiin liittyen, kannattaa katsoa Ubuntusta ja vasta sitten Debianista.

https://www.youtube.com/watch?v=bwndk5uUvIM

https://hamwaves.com/linux.ham.packages/en/index.html

Ubuntu 20.04 LTS Focal https://packages.ubuntu.com/focal/hamradio
Ubuntu 20.10 Groovy 20.10 https://packages.ubuntu.com/groovy/hamradio
Viimeksi muokannut oh2op, 09.12.2020 08:33. Yhteensä muokattu 6 kertaa.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

RTL-SDR Finland - Facebook-ryhmä Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:52

https://m.facebook.com/profile.php?id=168423767060755

Facebookissa on myös RTL-SDR -ryhmä "radiovastaanotinpuikoille".

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Mitä radiosta kuuluu? Radiotaajuuskirja, Signaaliwiki ja taajuuslista

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 07:58

Kuuntelemalla oppii melko paljon radiosäistä ja saa tuntuman niiden etenenemiseen erilaisissa radioisäissä. Tämä tukee myös antennien rakentamista ja radioaaltojen ymmärtämistä yleensä. Kuuntelija-amatööriydestä ja vapaaradistiudesta PMR446:lla 65cm:llä, RHA68:lla 4m:llä ja CB:llä, myös SSB-CB:llä 11m:llä oppii jonkin verran amatööriarioiden 70cm:stä, 4m:stä ja 10m:stä.

https://fi.wikibooks.org/wiki/Radiotaajuuskirja
Radiotaajuuskirja

https://taajuuslista.g.iki.fi
Taajuuslista

https://yle.fi/aihe/tekstitv?P=590#2
Suomen Radioamatööriliiton Yleisradion tekstitelevisiosivu - 590

https://yle.fi/aihe/tekstitv?P=591#3
Suomen DX-liiton Yleisradion tekstitelevisiosivu - 591

https://www.sigidwiki.com/wiki/Signal_I ... tion_Guide
Signaalien tunnistuswikipedia

Radioamatöörilähetykset ovat julkisia eivätkä nauti oikeudellisesti luottamuksellisen viestin suojaa. Melko monet muut lähetteet nauttivat. Amatööriradioissa kansainvälisessä liikenteessä käytetään yleensä lingua francana englantia niin kuin ilmaliikenteessä ja meriliikenteessäkin eli aseman tunnistaa, jos vain saa kohinalta (QRN) tai muiden lähetteiltä (QRM) selvän.

DX-kuuntelussa ei sanota tarkkaa kutsumerkkiä, ja asematunnuksia yleisradioaasemilla voi olla monenlaisia. Kokonaan oma asiansa on hyötyradioliikenne, missä ei ole kuluttajamarkkinoinnin (B2B) piirteitä lainkaan ja signaalin tunnistaminen vaatii niitä enemmän. Osa lähetteistä on dataliikennettäkin, muutakin kuin kuulolla suoraan hahmoteltavaa sähkötystä.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Sähkötyksen purkaminen Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 08:09

Sähkötystä voi purkaa tallentamalla lähetteen tiedostoksi tai sitten erilaisilla ohjelmilla suoraan. https://play.google.com/store/apps/deta ... .morsecode

Tiedostoja voi kuuntelemisen ohella myös katsella https://www.audacityteam.org/download ja päätellä korkean äänen pituudesta, onko merkki piste vai viiva.


oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Nooelec RTL-SDR Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 08:36

https://www.nooelec.com/store

Edelleen melko edullinen, mutta omassa halpasarjassaan melko hinnakas TXCO-stabiloitu Nooelecin RTL-SDR -puikko. Tällaista Antec käyttää varmasti https://www.nooelec.com/store/nesdr-smart-sdr.html

Jos RTL-SDR -puikkoa aikoo käyttää Windows-käyttöjärjestelmällä, on asennettava Zadig ensiksi https://zadig.akeo.ie

Tulokset Lahden Radioamatöörikerhon Windows 7:llä eivät olleet oikein vakaita kuukausia sitten. Internetin vuoksi usein käy niin, että on luovuttava Windows XP:stä ja Windows 7:stä ja ryhtyttävä Windows 10:een. Tätä voi harrastekoneissa yrittää välttää siirtymällä johonkin Linuxeista sen mukaan, millä tietokoneen lisälaitteet ja tietokoneilla ohjattavat laitteet hyväksyvät eri versioiden sovellusohjelmia.

Amatööriradioita ohjataan nykyään myös Debianiin perustuvalla Raspberry Pi OS:llä, mikä voisi olla Linux pöytätietokoneen jälkeinen hanke. Ominaisuuksiltaan rajattu Raspberry Pi luottokontin kokoisena tietokoneena käy melko halvalla, vajaalla 10 W:lla, verrattuna 70 W:n sylitietokoneeseen tai 100 W:n - 120 W:n pöytätietokoneeseen vaikkapa APRS-majakkana osoittamaan tukiaseman www.aprs.fi ssä 365/7/24.

oh2op
Viestit: 3310
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

gQRX - RTL-SDR:n ohjausohjelma Re: Linuxien Live-versiot

ViestiKirjoittaja oh2op » 09.12.2020 08:51

https://packages.ubuntu.com/focal/hamradio/gqrx-sdr

Kun käyttää RTL-SDR:ää, on melko hyvä ohjausohjelma gQRX. Se lataa melkoisen määrän mukanaan muuta niin kuin luettelosta näkee.

https://gqrx.dk
Alexandru Csete OZ9AEC
Viimeksi muokannut oh2op, 09.12.2020 09:19. Yhteensä muokattu 3 kertaa.


Palaa sivulle “Ohjelmat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa