AntiX yksi- ja moniytimisille suorittimille

Erilaisiin tietokoneelle asennettaviin apuohjelmiin liittyvä keskustelu.

v_koskinen
Viestit: 6
Liittynyt: 18.04.2014 18:53

Re: AntiX yksi- ja moniytimisille suorittimille

ViestiKirjoittaja v_koskinen » 27.11.2023 12:40

Otsikkoa sivuten pieni tarina kerhon Linux-kokeilusta vv. 11/2020 - 10/2023.
Kevään 2020 inventaarissa erotettiin myyntivarastosta kasa tavaraa, joista kykeni kokoamaan tuplaydinprosessorilla varustetun Linux-koneen, jolla ei Windows-maailmassa enää ollut järkeviä käyttömahdollisuuksia. Vääntöä vain oli liian vähän. Tavara pääosin kuranttia ja jopa käyttämätöntä.

Suuremmin asiasta tiedottelematta laite toimitettiin kerholle ja sijoitettiin luokkahuoneen seinustalle, koska muualla ei oikein tilaa ollut. Jokusen kerran asia oli esillä maanantaikokouksissa. Nettiyhteys saatiin aikaan 15m CAT5 kaapelilla luokkahuoneen reitittimen kautta. Yrityksenä oli saada Linuxille kirjoitettua hamiohjelmia kokeiltaviksi. Niitä on tehty aika paljon ja monet ovat kuranttia tavaraa Linux-ympäristössä.

Asia ei tuntunut ottavan tulta. Koneella ei juurikaan vierailtu eikä käytetty yhtä jäsentämme lukuun ottamatta. Sitten alkoi tie käydä kiviseksi, kun luokkahuoneen reititin uusittiin ja valittiin uudeksi sellainen, jossa ei Ethernet-portteja ole. Toimivaa WiFi-tai WLAN-mokkulaa ei tahtonut löytyä ja touhu siis vaikeutui ratkaisevasti. Koneella saivat kokeilijat tutkia mitä mieleen tuli ja jossain vaiheessa siitä sukeutui sellainen, ettei sitä saanut Linuxia tuntematon edes sammutetuksi.

Distroksi oli valittu Ubuntuun perustuva Linux Mint, koska sen käyttöliittymä oli ja on aikalailla Windowsin kaltainen, jonka kuvittelin helpottavan ensi askelia. Tyrkyllä oli myös Debian-versiot, mutta kun Mintin asennuslevyke oli valmiina, niin sehän sitten asennettiin.

Seuraava vaihe oli se, että kysäisin silloiselta kerhomestarilta, että missähän mahtaa olla langattoman hiiren USB-portissa istuva mokkula. Vastaus oli, että koneen sisässä varmaan. Ei ollut. Se oli pihistetty. Nyysijä valitettavasti ei hyödy mokkulastaan millään lailla. Se on hiirispesifi eli taajuudet eivät useimmiten natsaa. Lisäksi kerrottiin laitteen käyttäjämuistissa olevan vikaa. Linuxin omat muistitestit eivät vikaa havainneet, mutta RAM pienennettiin tiettyjen epäilyjen vuoksi puoleen eli 4GB:iin.

Viimeinen niitti oli Päijät-Hami 2023 Vierumäellä. Linux-harrastelaitteen näyttö oli nostettu kuormaan ja viety myytäväksi ja se oli jollekulle kelvannutkin. Toivottavasti edes jonkinlaiseen hintaan.

Nyt on aika summata tuo kokeilu ja todeta se päättyneeksi. Keskusyksikkö on viety pois kerhon tiloista ja sille on syntynyt aivan uusi rooli. Kalustotappiot on kirjattu ja nollattu.

Sen pituinen se. Että mitenkäs tämä juttu nyt oikein meni? Sanoisin, että osapuilleen odotusten mukaan. Hommasta puuttui johtotähti.


Palaa sivulle “Ohjelmat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: oh2op ja 17 vierailijaa