Amatööriradiotaajuudet Suomessa *20141014*

Perus- ja yleisluokan tutkintoihin valmistava materiaali.
oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

Amatööriradiotaajuudet Suomessa *20141014*

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.04.2014 09:25

Taajuusalueiden aallonpituusalueet

LF - 2,2km
MF- 600m, 160m
HF - 80m, 40m, 30m (WARC), 20m, 17m (WARC), 15m, 12m (WARC), 10 m
VHF - 6m, 4m, 2m
UHF - 70cm, 23cm, 13cm
SHF - 9cm, 5cm, 3cm, 1,2cm
EHF- 6mm, 4mm, 2,5mm, 2mm, 1mm
THF - <1mm; ei Suomessa ja sallituissa maissa erillisistä anomuksista

WARC: World Administrative Radio Conference (Geneva, 1979)
http://www.itu.int/en/history/Pages/Rad ... 0201000039

WARC-aaltoalueet tarkoittavat niitä amatööriradioaaltoalueita, jotka tulivat käyttään Genevessä pidetyn World Administrative Radion Conferensin seurauksena 1979 jälkeen.

Amatööriradiotyyppejä

Käytännössä tämä käsite on merkityksellinen esimerkiksi käytettyjen HF-amatööriradioiden kaupassa, joissa vanhimmissa ei vielä ole WARC-taajuusalueita, mutta uudemmissa jo on. Nykyään useissa HF-radioissa on HF-WARC -aaltojen lisäksi myös VHF-taajuusalueista usein myös 50-52 MHz:n aaltoalue, mistä käytetään lyhennettä HF+6m eli 80m, 40m, 30m (WARC), 20m, 17m (WARC), 15m, 12m (WARC), 10 m . Kuitenkin HF-radioissa on lähes aina myös 160 metrin aaltoalue, joka ei kuulu HF-taajuusalueelle, vaan MF-taajuusalueelle eli:

- vanha ainakin vuotta 1979 edeltänyt HF-radio; MF-taajuusalueelta 160 metrin radioaallot + HF ilman WARC-aaltoja
- vuoden 1979 jälkeen valmistettu HF-radio; MF-taajuusalueelta 160 metrin radioaallot + HF WARC-aaltoaluein
- uudehkot HF-radiot; usein MF-taajuusalueelta 160 metrin radioaallot + HF WARC-taajuusaluein + VHF-taajuusalueelta kuuden metrin aaltoalue eli 50-52 MHz. Yhdysvalloissa kyseinen taajuusalue on 50-54 MHz. Uudehkot HF-radiot, joissa on myös 50-52 MHz -taajuusalue merkitään usein HF+6m. Käsiten HF voi tarkoittaa myös sitä, että HF-taajuuksien lisäksi radiossa on myös MF-taajuusalueelta 160 metrin aaltoalue.

Yleisesti taajuusalueet ja radioiden tyypin ylimalkaisesti voi tarkistaa RigPix:stä http://www.rigpix.com , tarkemmin käyttöohjeesta, joita on uusimpien radioiden osalta valmistajien ja maahantuojien verkkosivuilla ja vanhempien jo valmistuksesta poistuneiden radioden osalta muualla verkossa.

Vanhoilla radioilla voi hyvin sähköttää ja puheliikennöidä laajuus(AM; amplitudi-) ja taajuus(FM; frekvenssi-)moduluin radioin, joissa on yksinauhalähetys (SSB; LSB ja USB), mutta niissä ei ole uusien radioiden pakettidataliikenne- eikä Internet-kauko-ohjausominaisuuksia.

Uusi HF+6m -radio maksaa runsaat 800 €, mutta käytettyjä voi saada puolella tai runsaalla kolmasosalla tästä hinnasta. Vanhassa radiossa voi olla taajuusryömintää eli radion taajuus voi siirtyä esimerkiksi 3 kHz sivuun asetetusta. Vanhan radion hankinnan kannattavuus riippuu ominaisuuksien lisäksi tarvittavista kunnostuskustannuksista.

Tehot ja virtalähteet

HF-radion tavanomainen lähetysteho on 100 W, joka edellyttää 50%:n hyötysuhteella 200 W:n tehoa virtalähteestä. Auton akkujen 12 V:n jännitejärjestelmällä tarvittava teho on lähetyshetkellä ajoittain 17 A. Usein 100 W:n lähetystehoisille radiolle myydään noin 21 A:n - 23 A:n virtalähteitä. Vanhoissa henkilöautoissa, joissa tupakansytyttimen pistoketta ei ole suunniteltu 10 A:n eikä 20 A:n virralle, ei radioita voi käyttää. Tätä uudemmissa autoissa voi olla pistokkeen kannessa merkintä 10 A tai 20 A.

QRP-radiot ovat pienitehoisia radioita, joiden lähetysteho sähkötyksellä ja/tai puheella voi olla vain 5 W tai enintään noin 10 W. Noin 50%:n hyötysuhteella tämä tarkoittaa, että niiden ottoteho virtalähteestä, muuntajasta tai akusta,voi olla 10 W tai 20 W, joten niitä varten tarvitaan ottotehoa 12 V:n jännitteellä noin 0,8 A tai 1,6 A, mikä tekee mukana kannettavan vähätehoisen virtalähteen mahdolliseksi esimerkiksi luonto- tai retkikäyttöön matkalle. Alunperin käsite QRP tulee sähkötyksen lyhennekielen Q-lyhenteistä, missä QRP sähkötettynä tarkoitti pyyntöä lähettävälle radioasemalla vähentää lähetystehoa sekä QRP? kysymystä vasta-asemalta, pitäisikö vähentää lähetystehoa. Nykyään QRP tarkoittaa lähetelajista, AM:stä, FM:stä, SSB:stä, RTTY:stä jne. riippumatta vähätehoista lähetintä, jonka rajana on yleisesti pidettävä 5 W:n lähetystehoa, ja joiden johtoajatus on se, että koska lähetin on vähätehoinen, se vaatii myös vähän ottotehoa virtalähteestä, jolloin radion käyttäminen reppuradiona luonnossa tai retkillä on mahdollista helposti kannettavissa olevin akuin.

QRP-radioksi katsotaan ainakin enintään 5 W:n lähetysteho tai enintään 5 W:n lähetysteho sähkötyksellä ja enintään 10 W:n lähetysteho yksinauhalähetyksellä (SSB) puheella. Tässä mielessä lähetystehoiltaan QRP-amatööriradio on melko lähellä HF-taajuusalueille lähetyslupaa, pätevyystutkintoa ja taajuusmaksua edellyttämätöntä CB-radiota, jonka sallitut tehot ovat 4 W AM, 4 W FM ja 12 W SSB.

Yleisesti tunnettuja QRP-amatööriradioita ovat:

ICOM IC-703 http://www.icomamerica.com/en/products/ ... fault.aspx
- CW/SSB/FM/RTTY 0,1 W - 5 W @ 9,6 V
- CW/SSB/FM/RTTY 0,1 W - 10 W @ 13,8 V
- AM 0,1 W - 2 W @ 9,6 V
- AM 0,1 W - 4 W @ 13,8 V

Yaesu FT-818ND on uutuutena korvannut FT-817ND:ä

Yaesu FT-817ND http://tinyurl.com/FT-817ND
- CW/SSB/FM 5 W @ 13,8 V
- AM 1,5 W @ 13,8 V

X1M
X1M on kiinalaisen Chonqinq Xiegu Technology Co., Ltd.:n valmistama radio, jota on ollut saatavissa rakennussarjoina ja valmiina 5 W:n radioina useina malleina. Lahden Radioamatöörikerholla 14.4.2014 pidettiin esitelmä ko.radiosta.

QRP-radioita on monenlaisia valmiina ja rakennussarjoina sekä radioamatöörien itsensäkin omavalmisteina toteuttamina. Suomalaisen Juma-radion vähätehoisia lähettimiä on saatavissa mm. rakennussarjana. http://www.jumaradio.com/juma

QRP-radioihin voidaan liittää vahvistimia, jotka lisäävät lähetyksen vahvistusta. Kaikki vahvistimet eivät kuitenkaan toimi radion koko taajuusalueella, jonka kattamiseen pitäisi olla mahdollisesti useita vahvistimia, jolloin tavallinen 100 W:n HF-radio voi teknisenä ratkaisuna tulla halvemmaksi, mikäli kyse ei ole maastokäytöstä. Tavallisen HF-radion lähetystehoa voidaan usein säätää, joten raskaampana sitäkin voidaan käyttää yhtä vähäisillä lähetystehoilla kuin QRP-radiota.

Radioasema voi muodostua yhden radion asemesta myös kahdesta erillisestä laitteesta: lähettimestä (transmitter) ja vastaanottimesta, jolloin yhdensuuntaisessa vuorottaisessa radioliikenteessä vastaanotin voi vastaanottaa sekä omaa lähetettä, että mahdollisia muiden lähetyksiä saman aikaan kun omalla radiolähettimellä lähetetään. Näin kuuluu hyvin se, jos lähettää itse epähuomiossa samaan aikaan samalla taajuudella kuin toinenkin (päällekkäin lähetys/puhuminen; tupla, kolmen päällekkäin lähetys/puhuminen; tripla).

Suomessa pienitehoisen erillisen laiteparin on toteuttanut mm. Juma-radio lähettimellä http://www.jumaradio.com/juma-tx1 TX; transmitter ja vastaanottimella http://www.jumaradio.com/juma-rx1/index.html RX; receiver

Joillain perustehoisillakin (100 W) amatööriradioasemilla käytetään lähetin-vastaanottimen lisäksi vastaanotinta, jolla voi samaan aikaan kun liikennöi yhdellä kiinteällä taajuudella, kuunnella (valvoa; monitoroida) saman aaltoalueen muita taajuuksia, joille kannattaa siirtyä samanaikaisesti.

Pienteholähettimet voivat liittyä radioaaltojen etenemiseen osoitetun teknisen kiinnostuksen ja minimalismin lisäksi myös krisiinhallinta-ajatteluun sekä selviytymisharrastuksiin, joten myös niillä on myös käytännöllistä merkitystä. Monet tavanomaiset taajuusmoduloivat käsiradiotkin ovat lähetysteholtaan vain 5 W:n - 7 W:n luokkaa.

Ylä-HF kymmenen metrin taajuusalueella

Amatööriradiotaajuusalueista 10 metrin aaltoalue (28,000 MHz - 29,700 MHz) on hyvin lähellä radiolähetyslupaa, pätevyystutkintoa ja radiotaajuusmaksua edellyttämätöntä vapaata citizen's band (CB) -radion taajuusaluetta (26,965 MHz - 27,405 MHz), joten samoja piiska-antenneja myydään kumpaankin tarkoitukseen.

Koska CB-aaltoalue on aallonpituudeltaan pidempi kuin 10 metrin aaltoalue, usein riittää, että lyhentää CB-antennia siten, että se on vireessä 10 metrin aaltoalueella. Jos taas 10 metrin aaltoalueen antenni pitäisi saada vireeseen sitä pidempiaaltoisella CB-aaltoalueella, pitäisi sitä joko pidentää löysyttämällä ruuvia ja vetää se pidemmäksi tai hankkia uusi antennipiiska. CB-aaltoalueella saa Suomessa käyttää kolmen radiotyypin radioita, kahta CB-radiota edeltänyttäkin radiotyyppiä: PR-27 -radiopuhelinta ja LA-radiopuhelinta. Edellisessä on 40 kanavaa, mutta vain taajuusmodulaatio (FM), jolloin sitä ei voi käyttää yhdessä laajuusmoduloitujen (AM) radiopuhelinten kanssa. Jälkimmäisessä on vain 22 CB-radiopuhelimen kanavaa ja 11A-kanavalla hätäkutsukanavataajuus, jota ei ole käytetty enää PR-27 -radiopuhelimissa eikä käytetä CB-radiopuhelimissa, mutta siinä on suurin sallittu lähetysteho laajuusmoduloituna (AM) 4 W:n asemesta 5 W. Joissain LA-puhelimissa on myös taajuusmodulaatio (FM). Yhdysvaltalaisissa CB-radiopuhelimissa ei ole taajuusmodulaatiota (FM), joten samankaltaistenkin CB-radiopuhelimien yhdysvaltalaismallista puuttuu Euroopassa käytettävä laajuusmodulaatio (FM). 26.3.2013 Suomessa sallittiin CB-radiopuhelimille 4 W:n lähetysteho AM:llä aikaisemman 1 W:n asemesta sekä 12 W:n lähetysteho SSB:llä aikaisemman 4 W:n asemesta FM:n 4 W:n lähetystehon säilyessä ennallaan. Uudistus merkitsi käytännössä sitä, että vanhemmissa moninormi-CB-radiopuhelimessa voi käyttää Espanjan maa-asetuksia, jotka tuottava 4 W:n lähetystehon AM:lle ja FM:lle sekä 12 W:n lähetystehon SSB:lle.

VHF/UHF ja toistimet

Amatööriradiotoistimet ovat usein 2m:n ja 70cm:n aaltoalueilla. Niillä kyetään muodostamaan korkealle paikalle sijoitetuin antennein paikallinen verkko, jonka jäsenet eivät suoraan saisi yhteyttä toisiinsa etäisyyden tai mäkisen maaston vuoksi. 70 cm:n toistimet usein vaativat lähettämisen onnistumiseksi CTCSS-alitaajuskohinasalvan äänen, jota ei ole kaikkein vanhimmissa amatööriradioissa. Monet 70 cm:n toistimet ja Juhanilan 2 metrin toistin ovat Suomessa kytketyt toisiinsa Internetin välityksellä http://r.net.rats.fi/wp . Monissa kahden metrin toistimissa vaaditaan 1750 Hz:n signaali lähettämisen mahdollistamiseksi. Tätä ominaisuutta ei ole vanhimmissa kahden metrin radioissa, mutta sen puuttumista voi yrittää korvata viheltämällä mikrofoniin.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
LF - low frequencies; 30 -300 kHz

**************************************************************************************************************************************
2,2 km
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
135.700 - 137.800 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
MF - medium frequencies ; 0,3 -3 MHz
**************************************************************************************************************************************
600 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
472 - 479 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
160 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1810 - 1850 kHz, tälle taajuusalueella on suomalaisten yleisesti käyttämä taajuus 1843 kHz.
1850 - 1855 kHz
*******************
1861 - 1906 kHz
*******************
1912 - 2000 kHz


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HF - high frequecies; 3 -30 MHz
**************************************************************************************************************************************
80 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3500 - 3800 kHz, tälle taajuusalueella ovat suomalaisten käyttämät 3699 kHz sekä 3680 kHz ja 3685 kHz.

3.656 - 3.704 MHz -taajuusaluetta voi kuunnella Lihulasta Kuido Lehtmetsän Andrus Mk 1.5 -verkko-ohjelmistoradiosta javallisella verkkoselaimella maksutta http://websdr.ham.ee:8901

Tästä ohjelmasta on myös Firefox-verkkoselaimen HMTL 5 -tuella Adoben Javan, http://www.java.com , sijaan käytettävä mobiilimuunnos, http://websdr.ham.ee:8901/m.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
40 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7000 - 7100 kHz
7100 - 7200 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
30 m (WARC)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10100 - 10150 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
20 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
14000 - 14250 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
17 m (WARC)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18068 - 18168 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
15 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21000 - 21450 kHz, tämä aaltoalue on amatööriradioaaltoalue
18900 - 19020 kHz, tämä aaltoalue on 15 m yleisradioaaltoalue, jolla ei amatööriradioita
- http://en.wikipedia.org/wiki/Shortwave_bands
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
12 m (WARC)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24890 - 24990 kHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
citizen's band - ei amatööradiotaajuusalue
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29.965 - 27.405 MHz

Citizen's band, kansalaistaajuusalue, ei ole amatööriradioalue, mutta sopii myös radioamatöörien käyttöön, koska sitä saa jokainen käyttää ilman pätevyystodistusta, radiolähetinlupaa ja taajuusmaksua. Joskus citizen's bandin taajuusalueeseen viitataan 11 m:n aaltoalueena, mutta koska samalla tavalla kuin amatööriradiotaajuusalueisiin viitataan aallonpituustaajusualueina, viitataan myös yleisradiotaajuusalueisiin.

Puolassa yleisen CEPT/FCC-aaltoalueen lisäksi citizen's band -radiopuhelimissa voidaan käyttää Puolan kansallista taajuusaluetta, jonka kanavien taajuus on 5 kHz vähäisempi kuin yleisen taajuusalueen, jolloin kanavat 1-40 asettuvat taajuusvälille 29.960 - 27.400 MHz. Moniaalto-CB-radiopuhelimissa voi valita kansallisen taajuusvalitsimen radiota käynnitettäessä, jolla määräytyy sekä tarkka taajuusalue että lähetystehot laajuusmoduloituna (AM), taajuusmoduloituna (FM) tai yksinauhalähetyksenä (SSB). Aikaisemman Itä-Preussin, nykyisen Venäjän federaation Kaliningradin alueen toisella naapurivaltiolla, Liettualla, ei ole käytössään 5 kHz:n offsetilla varustettua puolalaista taajuusaluetta. Saksan naapurivaltioista Tšekinmaassa käytetään myös saksalaisia asetuksia, jotka tarjovat sekä kanavat 1-40 että kanavat 1-40 eli saksalaiset lisäkanavat 41-80.

11 m:n aaltoalue on 25600 - 26100 MHz:n yleisradiolähetysten lyhyiden taajuuksien alue, joita ei saa käyttää amatööriradiotoimintaan eikä vapaaseen radiotoimintaan. Yleisradiotoiminnan lyhytaaltoaluee ovat

- 75m (3900 - 4000 kHz)
- 60m (4750-5060 kHz)
- 49m (5900-6200 kHz)
- 41m (7200-7450 kHz)
- 31m (9400-9900 kHz)
- 25m (13570-13870 kHz)
- 19m (15100-15800 kHz)
- 16m (15480-17900 Mhz)
- 15m (18900-19020 kHz)
- 13m (21450-21850 kHz).
- 11m (25600 - 26100 MHz)

- http://en.wikipedia.org/wiki/Shortwave_bands
- http://www.short-wave.info

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
10 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
28.000 - 29.700 MHz
- 29.560 - 29.590 MHz
- 29.660 - 29.690 MHz

Entisessä Hämeen läänissä on käytetty 10 metrin alueen amatööritaajuutena 28.320 MHz. Koska taajuus on 10 MHz:iä suurempi, käytetään yksinauhalähetyksen, SSB:n (single side band), ylänauhaa, USB:ä (upper side band). Joissain sotilaskäyttöradiolähetyksissä hyötyradioliikenteessä käytetään USB:ä 10 MHz:iä vähäisemmilläkin taajuuksilla, vaikka radioamatöörit suosivat 10 MHz:n jakoa LSB:lle, alanauhalähetykselle ja USB:lle, ylänauhalähetykselle.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VHF - very high frequencies; 30 -300 MHz
**************************************************************************************************************************************
6 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
50 - 52 MHz

Yhdysvalloissa kuuden metrin taajuusalue on yleistä eurooppalaista laajempi kattaen 50 - 54 MHz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
4 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
70.000 - 70.300 MHz

Alueet 70.000 - 70.050 MHz ja 70.250 - 70.300 MHz ovat yhdistetyt
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
2 m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
144 - 146 MHz
- 145.0000 - 145.1875 MHz
- 145.6000 - 145.7875 MHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
UHF - ultra high frequencies; 300 MHz -3 GHz
**************************************************************************************************************************************
70 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
432 - 435 MHz
- 432.725 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 432.775 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 433.000 - 433.375 MHz toistinasemien vastaanotto * 434.600 - 434.975 MHz toistimasemien lähetys
- 433.625 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 433.775 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 434.525 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 434.575 MHz pakettiradion kansallinen runkoverkko
- 434.600 - 434.975 MHz toistinasemien lähetys * 433.000 - 433.375 MHz toistinasemien vastaanotto


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
**************************************************************************************************************************************
PMR446 - ei amatööradiotaajuusalue
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
446.00625 - 27.09375 MHz

PMR446 (private mobile radio 446 MHz) on citizen's band -radiopuhelinten tapaan vapaasti ilman pätevyystutkintoa, lähetyslupaa ja radiotaajuusmaksua käytettävissä oleva radiotyyppi. Sen lähetysteho on rajattu 0,5 W:iin eikä sen antennia saa vaihtaa tai muokata niin kuin citizen's band -radion antennia saa. PMR446:ia käytetään lähiviestintään metrien etäisyyksiltä kahden tai kolmen kilometrin etäisyyksille saakka mm. itkuhälyttiminä sekä rakennustyömailla.

Koska järjestelmässä on vain kahdeksan kanavaa, puheryhmät voidaan erottaa toisistaan aliäänitaajuuskohinasalvoilla, joita on yleensä analogisia CTCSS-salpoja 38 ja joissain radioissa digitaalisia DCS-salpoja 83. Joissain PMR446-radioissa on 38 CTCSS-kohinasalvan asemesta 50.

Kaikkein halvimmissa noin 30 € parilta maksavissa radioissa ei ole CTCSS- eikä CTCSS- ja DCS-kohinasalpoja, jolloin puheryhmien erottaminen ei ole mahdollista saman kanavan sisällä muutoin kuin kurinalaisella vuorottelulla puhujien toimesta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
23 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1260 - 1270 MHz
1270 - 1300 MHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
13 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2300 - 2400 MHz
2400 - 2450 MHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
SHF - super high frequencies; 3 GHz -30 GHz
**************************************************************************************************************************************
9 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3400 - 3408 MHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
5 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5650 - 5670 MHz
5670 - 5725 MHz
5725 - 5830 MHz
5830 - 5850 MHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
3 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.000 - 10.280 GHz
************************
10.368 - 10.370 GHz
************************
10.450 - 10.500 GHz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************

**************************************************************************************************************************************
1,2 cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24.000 - 24.050 GHz
24.050 - 24.250 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
EHF - extremely high frequencies; 30 -300 GMHz
**************************************************************************************************************************************
6 mm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
47.000 - 47.200 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************


**************************************************************************************************************************************
4 mm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
76.000 - 77.500 GHz
77.500 - 78.000 GHz
78 - 79 GHz
79 - 81 GHz
81.000 - 81.500 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************


**************************************************************************************************************************************
2,5 mm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
122.250 - 123.000 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************


**************************************************************************************************************************************
2 mm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
134 - 136 GHz
136 - 141 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
1 mm
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
241 - 248 GHz
248 - 250 GHz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
TNF - tremenously high frequencies; 300 GHz -3 THz
**************************************************************************************************************************************
< 1 mm, ei Suomessa ja joissain maissa vain erillisestä anomuksesta
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Viimeksi muokannut oh2op, 30.10.2018 11:43. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,600 MHz CTCSS 123,0 , Lahden Radioamatöörikerho OH3RAC

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:45

https://automatic.sral.fi/index.php?st=285

Joitain kuuluvuuksia: Yaesu FTM-100DE
Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,650 MHz CTCSS 118,8 , Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2RUP

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:49

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,700 MHz 118,8 Hz CTCSS , Lohjan Radiomatöörit OH2RUC

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:53

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,825 MHz 118,8 Hz CTCSS , Espoon Radiokerho OH2RCH

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:55

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,875 MHz 118,8 Hz CTCSS (C4FM/FM) , Porvoon Radioharrastajat OH2RUB

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:57

https://automatic.sral.fi/index.php?st=279

Yaesu System Fusion -toistin automaattivalinnalla FM / C4FM: "DN","VW"
Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

434,900 MHz 118,8 Hz CTCSS , Vantaan Radioamatöörit OH2RUB

ViestiKirjoittaja oh2op » 19.08.2018 18:59

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

144,525 MHz 84,5 Hz CTCSS , Suomen Radioturva OH7RAC

ViestiKirjoittaja oh2op » 29.10.2018 22:52

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

144,650 MHz 84,5 Hz CTCSS , Suomen Radioturva OH7RAD

ViestiKirjoittaja oh2op » 29.10.2018 22:54

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

oh2op
Viestit: 2930
Liittynyt: 28.03.2014 04:32

144,525 MHz 84,5 Hz CTCSS , Suomen Radioturva OH7RAC-2

ViestiKirjoittaja oh2op » 29.10.2018 22:55

Viimeksi muokannut oh2op, 29.10.2018 23:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.


Palaa sivulle “Koulutus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija