logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

UNELMAHÄÄT RADIOMÄELLÄ

Henry, OH3EGL; ja Lilia saivat toisensa ainutlaatuisissa radioamatöörihäissä

Lahden Radiomäen Vanha Asemarakennuksella on sen lähes 90-vuotisen historian aikana koettu vaikka mitä – jopa syntymää että kuolemaa - mutta ensimmäisen kerran – ja ehkä luultavasti ei viimeisen – nyt myös häät! Vanhan Radioaseman kummitus on jo jonkin aikaa seurustellut Ham Spirit-hengen kanssa, tämän nyt pysyvästi kotiuduttua Lahteen. Niinpä nämä kaksi veijaria myhäilivät tyytyväisenä seuraten häitä välillä antenninvirityshuoneen kelojen välistä, välillä vintiltä kurkkien. Mitähän nämä kaksi seuraavaksi keksivät?

Henry ja Lilia perusluokan kurssilla

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kevään perusluokan kurssille tuli mukaan Henryn, OH3EGL; mielitietty Lilia. Lilia oli kurssilla aktiivinen, ahkera ja oppivainen. Kun Lilian kotikieli ei ole suomi, tuotti tutkintokysymysten – kompia ja käännettyjä negaatioita täynnä olevan kapulakielitekstin - ymmärtäminen kuitenkin vaikeuksia. Viestintävirastolta tuli kuitenkin sydämellistä ymmärtämystä ja Lilia sai erivapauden suorittaa pätevyystutkinto toisella tapaa.

Päätöksen saaminen kesti kuitenkin aikansa ja kurssilla opitut asiat alkoivat unohtumaan. Unohdukselle oli elämää suurempi ja anteeksiannettava syy – Henry ja Lilia olivat päättäneet mennä naimisiin ja Henry esitti toivomuksen, että häät voitaisiin pitää Radiomäellä, Vanhalla Radioasemalla. Siellä missä myös rakkaus on yhdessä vahvistunut.

OH3AC ja Radio- ja museosäätiö näyttävät vihreää valoa

Kerho ilmoitti välittömästi olevansa mukana järjestelyissä ja kun Lahden Radio- ja tv-museosäätiö antoi luvan tilojen käyttöön, oltiin jo puolivälissä järjestelyitä. Itsestään kypsyi ajatus järjestää elämää suuremmat ...

... radioamatöörihäät ...

Radioamatööriharrastus yhdistää ihmisiä ja tekemisiä. Kerhon 270 jäsenen joukossa osaajia ja taitajia lähes kaikkiin maailman asioihin ja tehtäviin. Niinpä kerholaiset päättivät yhdistää osaamisensa. Kerhon jäsenenä on kolme ”pappia”. Janne, OH3DD; Hollolan seurakunnan kappalainen lupautui vastaamaan kirkollisesta puolesta. Moni muistaa Jannen kymmenen vuoden takaa Angolasta tunnuksella D2DX.

Musiikin ilmoittautui hoitamaan Päivi, OH3SL. Päivi toimii usean Päijät-Hämeen seurakunnan kanttorina ja osaa Mendelssohn'it, Akselit ja Elinat ym. nuotilleen, vaikka silmät ummessa. Kerhon Ruskaleireillä Päivi on saanutkin monet musiikkinsa lumoihin.

Sulhaspojiksi tulivat tietenkin Henryn pojat Jere, OH3EQO; ja Joe, OH3EQP. Kerhon kasvatteja kumpikin. Videokuvaukseen lupautui Pasi, OH3EVH; tuhannen videon kokemuksella. Ja kun vielä Jani, OH3EXS; - Lilian keväinen kurssikaveri – lupautui ammattilaisena (kuten kuvista huomaatte) vastaamaan valokuvauksesta, alkoivat langanpäät olemaan koossa. Tarvittiin vielä henkilö solmimaan näistä - ja monesta muusta avun tarjoajasta - kaunis paketti: Maarit, OH3EXI.

Maarit sai nimikkeen ”Directeur Ceremonie Protocolaire”, vapaasti käännettynä ”Seremonian johtaja”, mutta titteli vähättelee roimasti sitä työn ja järjestelyn määrää, jota häiden järjestäminen Maaritilta vaati. Lopputuloksena kuitenkin ehdoton 10+!

Vanhan Radioaseman käytännölliset tilat

Radiomäen Vanha Radioasema – vuonna 1928 rakennettu kerhon kotipesä on kompakti rakennus häiden kannalta. Isosta salista, jossa aikanaan oli 40 kW pitkäaaltolähetin, siirrettiin kymmeniä hyllyjä, tuoleja ja pöytiä muualle ja huoneesta tehtiin ”kirkko” alttareineen kaikkineen. Ison salin pääty on museoaikana rakennettu televisiostudioksi valkoisine kokoseinän verhoineen ja sinisellä kromaseinällä. Nyt nämä toimivat kauniina alttarin takaseinänä. Isoon saliin mahtuisi istumaan jopa 100-150 henkeä. (Kromaseinä on taustaseinä, jota käytetään kun tehdään videoefektejä.)

Ajatelkaa - hääpaikka korkealla, aivan keskellä Lahtea mutta kaupungin yläpuolella. Aivan omassa rauhassaan idyllisessä, legendaarisessa ympäristössä. Jos joku ei tunne paikkaa, kannattaa katsoa oheinen Vesan, OH3EQY; dronevideo: Vanha Radioasema

Vieressä oleva juhlasali on viimeiset vuodet ollut kokouskäytössä ja mm. suuremmat kerhon kurssit, pikkujoulut ja esitelmät on pidetty siellä. Kun ”kirkkosali” ja ”juhlasali” ovat vierekkäin, ei vihkimisen jälkeen tarvinnut siirtyä muihin tiloihin. Kätevää! Juhlasaliin katetut 60 istumapaikkaa tulivat kaikki käyttöön.

Miettimisiä, järjestelyitä ja siivouksia tehtiin parin viikon ajan ennen H-hetkeä!

Hääkutsu kaikille radioamatööreille, häävieraat ympäri Suomea ja lähialueita!

Hääkutsu oli tarkoitettu kaikille suomalaisille radioamatööreille. Kerhon sähköpostilistan lisäksi kutsu oli Facebook-sivulla ja mm. SRAL:n bulletiinissa. Radioamatöörihäät on liian suuri juttu pidettäväksi salassa …. CQ CQ: "Hääkutsu kaikille kaikille"

Häiden alkaessa isossa salissa oli kuusikymmentä vierasta ja melko tarkasti puolet oli radioamatöörejä, joista moni oli tullut avec. Vaikka toki enemmistöa hamivieraista oli Lahden seudulta, ilmoittautui hääjuhlaan vieraita aina Kuopiota ja Etelä-Pohjanmaata myöden. Ja pääkaupunkiseudultakin useampia. Mutta tuli vieraita myös lähialueilta ulkomailta.

Häävieraille annettiin tietenkin käsiohjelma Käsiohjelma

Käsiradiokunniakuja

Muutaman minuutin aikataulusta myöhässä Jari, OH2BU; komensi paikalla vapaana olleet radioamatöörit ”kunniakujaan”, joka muodostui paristakymmenestä hamista. Nämä nostivat ylätanaan Baofengin tai muun käsiradion. Ja tietenkin 1750 Hz:n avauspiippiä painettiin hääparin kohdalla. Voiko amatööripariskunta saada parempaa hamisiunausta liitolleen?

Ensimmäisenä kunniakujan läpi käveli tietenkin pappimme Janne, OH3DD; matkalla alttarille. Jannen annettua huomaamattoman merkin alkoi Mendolssohn'in häämarssi soimaan ja hääpari, Henry ja Lilia, kävelivät käsi kädessä kunniakujan läpi - yllättynyt ilme kasvoilaan - alttarille.

"Tahdon" "Tahdotko sinäkin?" "Tahdon, tahdon!!"

Avioliittoon vihkiminen sujui vakiintuneen tavan mukaan. ”Tahdon” tuli kummaltakin selkeästi.

Janne piti hienon puheen jossa hän kertoi hääparin tapaamisesta, perusluokan kurssista sekä Henryn taitavuudesta rakentaa linukoita. Poikiakaan unohtamatta. Puhe loppui oivaan vertaukseen Ohmin laista ja avioliitosta. Avioliitossa tulee olla jännitettä, mutta vastuksen ja sitä kautta virran määrä saattaa muuttua yhteiselon ylä- ja alamäissä.

Vaikka Jannekin antoi vihreää valolle järjestelylle, jossa koko liturgia olisi puhuttu radioon ja vaikkapa OH3RAC toistinasemalle ja hääpari olisi sanonut ”tahdon” myös radioon, ei tähän tällä kertaa uskallettu mennä ... jännitystä oli ilmassa muutenkin.

Vihkimisen jälkeen hääpari kätteli juhlavieraat ohjaten heidät viereiseen juhlasaliin, jossa hääpari tietenkin leikkasi ensimmäisenä voileipäkakusta ja varsinaisesta hääkakusta. Juhlasalin ovella otettiin illan herkimmät kuvat suutelevasta parista.

Kekkerit juhlasalissa

Hääparin taakse lahjapöydälle oli kertynyt aika kasa lahjoja ja pieniä huomionosoituksia. Oli pienempää ja isompaa keittiökonetta mutta myös runsaasti nesteitä.

Häihin kuuluu tietenkin myös puheet. Grand OT Seppo, OH2TO; aloitti puheet onnittelemalla – tietenkin – hääparia mutta myös kerhoa hienoista järjestelyistä ja uskalluksesta järjestää uniikki tapahtuma. Jari, OH2BU; luki aika määrän – parisenkymmentä - sähköpostilla tai muuten tulleita onnitteluita hääparille. Mukana oli sekä yksittäisiä hameja että yhteisöitä. Kaukaisin ja hieno onnittelu tuli Esalta, BY4/OH7WV; 7300 km:n päästä Shanghaista, kertoen juovansa hääparin kunniaksi lasin baijiuta - paikallista 55-65 % "kossua".

Morsiamen kukkakimppu lensi seuraavalle

Pienien teknisten ongelmien jälkeen saatiin myös Akselin ja Elinan häävalssi soimaan ison salin puolella häävieraiden kerääntyessä ympärille katsomaan. Ja perinteiseen tapaan morsian heitti kukkakimpun selkänsä taakse seuraavalle onnelliselle, jota toivottavasti jo rakkaus odottaa.

Häävalssin jälkeen koko juhlayleisö pääsi mukaan tanssiin. Tanssisali oli koko ajan enemmän tai vähemmän naisvoittoinen, sillä mukana olleet miehet hieman tuntuivat arastavan näyttää tanssitaitoaan. Huolimatta - tai siitä johtuen - runsaasta nuorten naisten tanssitarjonnasta.

Seurustelua, keskustelua ja hupenevaa boolia aina puoleen yöhön saakka

Juhla jatkui paitsi tanssin myös vapaan seurustelun ja keskustelun merkeissä. Juhlasalin takahuoneeseen oli rakennettu ”salakapakka” ja lähes 30 litraa boolia ja lähes sama määrä muita virvokkeita nautittiin jäähdytykseksi. Loppupuolella hääjuhlaa mukaan tullut pohjalainen hamivieraamme oli vähän pettynyt: "Meillä Härmässä häissä tapellahan ja lyörään, täällä ei ole kuin mukavia ihmisiä. Eikä ketään edes humalassa!" Totta!

Illan hämärtyessä myös hääväki alkoi puolen yön lähetessä poistumaan paikalta. Jäljellä jäi vain paikkojen järjestäminen ja siivous. Vanha Radioasema on nyt ehompi ja kauniimpi kuin koskaan ….

Kun yhdessä tehdään on kaikilla mukavaa. Kiitokset kaikille, jotka jokainen kykyjensä mukaan auttoivat.

- Kiitos Maaritille, OH3EXI; joka huolehti kaikista yksityiskohdista ja toimi yleisenä työnjohtajana. Naisen käskyä kun on vaikeampi vastustaa.
- Kiitos Jannelle, OH3DD; hääparin vihkimisestä ja siunauksesta avioliittoon sekä kaiken huomioon ottavasta karismasta. Kiitos hienosta, hamihenkisestä puheesta ja hääjuhlassa mukana olosta. - Kiitos Päiville, OH3SL; kun pelasti tanssit teknisistä ongelmista ja jatkoi soittoa iltaan pitkään.
- Kiitos Laurille, OH3RL; keittiön ja tarjoilun huolehtimisesta täysin palkein.
- Kiitos Ramille, OH3RV; penkkien, katoksen ym. kuskaamisesta ja huolehtimisesta.
- Kiitos Vesalle, OH3FYE; Harrille, OH3UP; Tomille, OH3TKN; ym. kaikesta järjestelyavusta.
- Kiitos Janille, OH3EXS; mahtavasta ammattimaisesta - vaikka sitä itse myönnäkään - valokuvauksesta ja loppuun saakka jaksamisesta. Jos tarvitsette kuvaajaa, älkää epäröikö ottaa yhteyttä "Valokuvausrajaniemi.fi" Kuin myös kiitos assistentille Sanjalle, joka toi raikkautta, iloisuutta ja kesän fiilistä kaikille.
- Kiitos Olli-Jukalle, OH2OP; joka teki useiden häävieraiden olon kotoisaksi sekä uurasti esittelemällä radioasemaa yhdelle jos toisella vieraalle.
- Kiitos Pasille, OH3EVH; ansiokkaasta videokuvauksesta.
- Kiitos Lahti Energialle tarjouksesta järjestää radiomastoihin juhlavalaistus häiden ajaksi. Valitettavasti hämärä tuli vasta puolenyön jälkeen eikä siten tavoittanut juhlayleisöä.
- Kiitos sekä Lahden Radio- ja tv-museolle sekä Radio- ja tv-museosäätiölle mahdollisuudesta järjestää tämä ainutlaatuinen tilaisuus.
- Jos joku haluaa vielä muistaa hääparia, sekä hääkutsusta että käsiohjelmasta löytyy pankkitilin numero huomioimiseen:
FI 77 8000 2505 9450 0

Ja ennen kaikkea ikuista onnea Henrylle ja Lilialle!

Sergei

Vanhan Radioaseman iso sali tyhjennettiin kymmenistä hyllyistä, pöydistä ym. MTV Oy:n lahjoittama lähetysyksikkö ja kolme televisiokameraa jäivät kuitenkin seuraamaan tapahtumaa ...

Sergei

... ja takaosassa olevan televisiostudion valkoiset verhot ja sininen kroma toimivat hienona puitteena alttarille. Tähän on hyvä polvistua vihkimistä ja siunausta varten.

Sergei

Vasemmalla tyylikkäät Tuula, OH2NZA; OT Seppo, OH2TO. Selin illan kanttori Päivi, OH3SL.

Sergei

Henryn pojat ja kerhon kasvatit Jere, OH3EQO; ja Joe, OH3EQP.

Sergei

Pappimme Janne, OH3DD/D2DX; ja Vesa, OH3FYE; keskustelevat ennen vihkimistä.

Sergei

Vesa, OH3EQY; ohjaa häävieraita sisään isoon saliin.

Sergei

Janne, OH3DD; oli ensimmäinen kulkeva käsiradiokunniakujan läpi kohti alttaria ...

Sergei

... mutta Mendelssohn'in häämarssin soidessa myös hääpari kulkee kunniakujan läpi avauspiippien soidessa kohdalla

Sergei

.... vielä muutama aallonpituus alttarille ....

Sergei

.... ja hiljaisuus Jannen lukiessa sanaa.

Sergei

Nyt olemme sitten virallisesti aviopari Henry ja Lilia Raiski ......

Sergei

...... ja se ensimmäinen virallinen, "laillinen" suudelma avioliitossa.

Sergei

Häävieraita rennon oloisina.

Sergei

Henryn äiti ja sisko

Sergei

Perinteinen hääkakun leikkuu onnistui kuin "vanhalta parilta"

Sergei

Kaunis häävieras ...

Sergei

... mutta illan vastustamattoman charmikkain - Elias, OH2EP. Wau!

Sergei

Olavi, OH2RC; nauttimassa hääkakusta.

Sergei

Kaunis sormus Lilian nimettömässä.

Sergei

Ulkona pystyi vilvoittelemaan ja tupakoimaan katoksessa. Iloista seurustelua ja mukavaa juttelua.

Sergei

Vas. Harri, OH3UP; selin Vesa, OH3EQY; ja oikealla Jari, OH2BU.

Sergei

Lisää kaunottaria astumasta juhlasalin ulkoportaikosta pihalle.

Sergei

Harri, OH3UP; ja selin Elias, OH2EP.

Sergei

Lilian viehättäviä, hyvinkin tanssitaitoisia sukulaistyttöjä.

Sergei

Morsiamen kukkakimppu on lentänyt odottaville sinkuille .....

Sergei

... ja sen saanut onnellinen on siis seuraavana vuorossa. Radiomäellä?

Sergei

Häävieraita.

Sergei

Harri, OH3UP; ja Olavi, OH2RC; taustalla MTV Oy:n museolla lahjoittama lähetysvalvomon laitteisto monitoreineen ja kameroineen.

Sergei

... näin yhdessä astelemme tulevaisuuteen Radiomäen tietä ...

Sergei

Vesa, OH3FYE; ja Lauri, OH3RL; joka hoiti tunnettuun tehokkaaseen tapaan keittiötä ja oli korvaamaton apu.

Sergei

Henryllä on asiaa Jarille, OH2BU: " ..... "

Sergei

.... mutta myös aikaa tanssittaa häiden pääjärjestäjää Maarit'ia, OH3EXI.

Sergei

Tanssilavan taitavin OM Olavi, OH2RC; pyörittämässä ...

Sergei

Potrettikuva hääparista juhlasalin portailla. Kerhon antennit taustalla.

Sergei

Olli-Jukka, OH2OP; opettamassa käsiradion käyttöä vielä nuorelle pojalle. OJ oli vieraille mahtava, väsymätön seuramies ja ahkera ra-toiminnan esittelijä.

Sergei

Sanja toimi valokuvaaja Janin, OH3EXS; apulaisena ja loi pirteää oloa kaikille.

Sergei

... hääpari on lähtenyt omaan laatuaikaansa ja on aika jättää Radiomäen radioamatöörihäät.Teksti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC