logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

"SUNDAY DRIVE" ELI SUNNUNTAIAJELU AHVENANMAALLA 26.-29.7.2019

Kotimainen yhdistetty IOTA ja FT8-tempaus

sijainti Zero Radio Club ry, OH4A/AH0K/OH0V ym, järjesti ensimmäisen kotimaisen FT8-workkimistempauksen työnimellä ”Sunday Drive” kesäkuun toisena viikonloppuna la-su 9.-10.6.2018. Siitä voit lukea mainiossa jutussa Ensimmäinen Sunday Drive

Uusi, nyt pitkän viikonlopun pituinen "Sunday Drive" tapahtui heinäkuun lopulla ja kohteena oli Jukan, OH6LI; kilpailuasema OH0V Getalla, Ahvenanmaalla. Siis lähdetään matkaan ...

HUOLELLISET MATKAVALMISTELUT

Keväällä "pöristelijöiden" keskuudessa syntyi ajatus ajeluretkestä Ahvenanmaalle heinäkuussa. Matkaan oli lähdössä Jukka, OH6LI, Rami, OH3BHL ja Hannu, OH1IX. Lauttamatkat ja mökit varattiin ajoissa huomioiden suomalaisten loma-ajat. Autot täynnä tavaraa – tarpeellista ja osa varmuuden vuoksi – suunnattiin Turun satamaan.

Matkan tarkoituksena oli workkia IOTA-kontestia hupimielessä sekä rakentaa ja kokeilla uutta kuunteluantennia, LIRA:n, uutta versiota. Kokemuksista lisää seuraavassa OH3AC Kerhokirjeessä. Asemia oli kolme kappaletta ja ne oli valmiiksi konfattu kotipuolessa niin, että aseman pystytys sujuisi ongelmitta ja nopeasti.

ANTENNIT KUNNOSSA, WORKKIMINEN VOI ALKAA

Jukan tavoitteena oli mastohuollon ja kuunteluantennin lisäksi IOTA. Rami oli varustautunut FT8- ja phone-workkimiseen. Hannun tavoite oli parissa päivässä workkia yli sata DXCC-maata. Kalustona Ramilla IC-7300 + ACOM1000, Jukalla Kenwood 590SG ja Hannulla FTDX-3000. Jokainen oli löytänyt läppärikseen Lenovon menneisyydestä. Omani on iältään 9 vuotta, mutta edelleen pirteä i7.

Perillä odotti mieluisa näkymä: mastot pystyssä ja antennit silmämääräisesti kunnossa. Kamat kusokoppiin ja mastojen huoltokäynnille. Heinäkuun lopun helleaalto ei oikein tukenut mastokiipeilyä, mutta hyvin Jukka siitä suoriutui. Vähän rasvaa laakereihin ja taika-aineita eri paikkoihin. Mitään ei tarvinnut korjata, eikä tarvitsekaan kun laitteet pidetään kunnossa.

Jokainen workki omassa rauhassaan toiset huomioiden ts. ettei vaurioitettu toisten vastaanottimien etupäitä. Teimme vertailuja bandifilttereiden tarpeellisuudesta kolmen aseman kokoonpanossa. Oli yllättävää, että emme juurikaan häirinneet toisiamme, vaikka filtterit olivat laatikossa. Joillakin bandiyhdistelmillä filtterit hoitivat toisen lähetteestä syntyneen vähäisenkin pohjakohinan muutokset pois. Antennit vireessä, tässä kympillä ja näillä tehoilla ajeltiin

WORKITTUJEN MAIDEN DXCC-LISTASTA TULI PITKÄ, LOKISTA VIELÄ PIDEMPI

Mitä tuli workittua? Jukka ja Rami IOTAa, Hannu workki ne sata maata ja pari ylimääräistä. Jenkkiä, japsia, eteläistä ameriikkaa jne tuli 10 m, 15 m. VK0HZ, Davis Station Antarctica; vastasi CQ-kutsuun 20 m bandilla. Helpotusta FT8 yhteyksiin toi se, että kun antoi CQn, niin 10-15 minuuttia sai poimia uskollisia kutsujia – japseja enimmäkseen. Lokissa on myös CQhun vastannut K1JT.

Sergei



FT8 workittiin maltillisilla 30-70 W tehoilla. Ei suurempia tehoja tarvitse, varsinkaan kun Jukan asema on optimoitu SWR:n suhteen. Vaikka käytössä oli kahdessa eri mastossa olevat antennit, SWR-mittari ei juuri värähtänyt.
Klikkaa kuvaa niin saat lyhyen videon lähes täydellisestä SWR:stä! Vasemmanpuoleinen asteikko näyttää 65-70 W tehoa antenniin, oikeanpuoleinen tietenkin SWR:ää OH-nolla! (Video Hannu, OH1IX)

sijainti



Videon mode FT8, bandi 10m. Iltapäivä paikallista aikaa. Hannu, OH1IX; operaattorina workkii jenkkejä 10 m bandilla. OH0V lounaan suunnan 10 m antenni on 5 yli 5 yli 5 elementtinen yagi-stakki.

Matka kullekin antennille on noin 75 metriä koaksiaalia pitkin. Matkan varrella on harmonisten suodatinpiiristö sekä antennin vaihtaja, jolla valitaan käytettävä antennikombinaatio. Koko matkan varrella on 4 UHF-liitintä sekä tässä luoteeseen biimaavassa tapauksessa 7 LI-itosta. Kaikesta välissä olevasta tekniikasta huolimatta SWR aseman päässä on varsin maltillinen. Kaapeli- ja liitoshäviöt ovat yhteensä alle 1,5 dB luokkaa.

OH0V-aseman Masto 1 videolla: Masto 1 videolla
10 m antennit on suunniteltu ja rakennettu huolellisesti Jukan kotona Somerolla. Sekä 10 m että 15 m antennit on rakennettu 200 ohmin balansoidulla syötöllä.

Transmission line baluns for VHF and UHF
Jukka on rakentanut OH0V-asemalla mastoon 1 edellä mainittujen 10 m yagien lisäksi 40 m yagien stakin 2 yli 2 sekä kolme 160 m sloper antennia lähetyskäyttöön. 160 m vastaanotinantennit ovat erikseen. OH0V asemalla on niin ikään Jukan rakentamia 10 m 5 elementtisiä 5 yli 5 yli 5 JA/VK suuntaan sekä 5 yli 5 Eurooppaan.

Onnettomasta kelistä huolimatta kusot kulkivat yläbandeilla kohtuullisesti. Antarktikan valtavasta koosta sai hyvän kuvan sillä, mihin suuntaan antenni oli käännettävä, että VK0HZ (68°34'S, 77°58' E) kuului parhaiten. Kuunteluantennin kokeiluissa tuli myös hyvää tulosta ja antennin kehitys tulee jatkumaan.

Maanantai-aamuna aseman purku ja kohti Maarianhaminaa. Vielä oli yksi urakka jäljellä: Viikinkin buffetti. Tavoitteena oli syödä pöydät puhtaaksi, mutta jostakin tarjoilijat löysivät aina uutta tuotavaa, vaikka kuinka yritti.

Kotiaskareeksi jäi lokien tulostaminen korteiksi. Pohja oli valmiina edellisen ajelun jäljiltä. Hieman muutoksia ja ohjelmallisesti loki paperille. Omatulosteisten korttien ongelma on korttikartonki, mikä on kultaakin arvokkaampaa maassamme.

Pääsimme lopulta kotiin saakka, kuten tämä kirjoitus todistaa. Kiitos kaikille kusoista. Kortit ovat byroossa ennen elokuun loppua.

Lisää kuvia Ahvenanmaalta:

Sergei

Jukan, OH6LI; kilpailuaseman QSL-kortti. Paikka Getaberget Ahvenanmaalla. Hyvän kilpailuaseman ylläpito vaatii jatkuvaa huoltoa ja hoitoa.

Sergei

Samat antennit päiväkuvassa.

Sergei

Ei ehkä "langatonta" - mutta toimivaa.

Sergei

Oli bandi mikä tahansa, uskollisia odottajia oli FT8-näyttö pullollaan.

Sergei

Eräs pedition tarkoitus oli kokeilla, kehittää ja testata LIRA-kuunteluantennia.

Sergei

Myös OH6SRAL tuli lokiin!

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC