logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

RUSKALEIRI 2016 - selostus ja 50+ kuvaa!

Huippuesitelmät keräsivät satapäisen huippuyleisön!

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; jo perinteinen Ruskaleiri keräsi tänä vuonna uuden yleisöennätyksen. Vieraskirjasta ja vieraita varten pystetystä flappitaulusta löytyi yhteensä 94 kutsua. Kun valokuvista tunnistettiin vielä jokunen lisää, voi kai hyvällä omallatunnolla sanoa, että kävijöitä oli satakunta!

Kaukaisimmat - ja vartavasten leirille lähteneet vieraat - tulivat Turusta, Seinäjoelta, Jyväskylästä, Tampereelta, Mikkelistä ja Parikkalasta. Pääkaupunkiseudulta vieraita tuli kymmenkunta ja Kouvolan-Kotkan alueeltakin toinen mokoma.

Leirin suosio ei päässyt yllättämään, sillä ohjelma oli laadittu vastaamaan juuri sitä, mitä suomalainen hamiyleisö odottaa: pikkasen mystiikkaa ja historiaa, iso ritunen tämän päivän huipputekniikkaa ja lopuksi suolana kaikkia kiinnostavaa antenniasiaa. Oheisohjelmana quadrohelikopterin lennätystä, antennioppitunteja, RTTY-workkimista, loistava lounas ja paljon mukavaa yleisöä jne. Kaikkea sitä, jota me Lahdessa kutsumme ”Ham Spiritiksi” Ruskaleirin 2016 etukäteisinfon voit katsoa vielä tästä linkistä:
Ruskaleirin 2016 info.pdf

Pile-up asuntovaunupaikoissa

Leirin pystytys alkoi – tietenkin – jo perjantaina puolelta päivin, kun kerholta rahdattiin Maaritin, OH3EXI; hyvin pakkaamat muut tilpehöörit sekä asemat, asematarvikkeet ym. Nastolaan. Rutiinilla kaikki oli pystyssä muutamassa tunnissa ja talkooväki pääsi saunaan ennätysaikaisin.

Asuntoautoja ja -vaunuja kerääntyi iltapäivän ja illan mittaan niin, että parhaat paikat Luhtaanpirtin edestä alkoivat käydä väliin. Aamun valjetessa laskettiin näitä olevan yhdeksän kappaletta. Hmmmm …. yhdeksän kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Lauantain huippuesitelmät

Leiriyleisö alkoi kerääntymään pikkuhiljaa lauantain aamupäivän kuluessa. Etupihan parkkipaikat eivät enää riittäneet, mutta vierestä löytyi iso kenttä autoille. RTTY-asemalla nuori amatööri oppi digi-workkimisen alkeet ja leirimaksuun sisältynyt rajaton määrä kahvia kävi ”kaupaksi.” Kirpputorille kerääntyi tavaraa ja sieltä myös tavaraa ostettiin.

Jorma Laiho: "Itä- ja kaakkois-Suomen mystiset televisiohäiriöt"

Esitelmille varattu luokkahuone oli täpösen täynnä – muutama joutui jopa seisomaan – kun Yleisradion eläkkeellä oleva tekninen johtaja Jorma Laiho kertoi itä- ja kaakkoisrajoilla 1970-luvulta aina 1990-luvulle saakka olleista, televisiokatselua ärsyttäneistä häiriöistä. Yleisradion mittausaseman asiantuntijat ja yhtiön piiri-insinöörit päättelivät nopeasti, että kyseessä oli ilmavalvontatutka, joka toimi lähellä televisiotaajuuksia – välillä jopa aivan päällä. Ensimmäiset tutka-asemat suunnittiin Vahvialan alueelle Venäjän Karjalassa. Vahviala on aivan Suomen rajan ja Viipurin välissä. Tutka-asemia tuli myöhemmin lisää paitsi Karjalaan, myös Itämerelle ja Eestin alueelle.

Jorma Laiho kertoi leppoisasti ensin siitä, miten tutka-asemat suunnittiin ja tunnistettiin. Esitelmä sisälsi monta hauskaa yksityiskohtaa mutta myös paljon vakavaa asiaa sen aikaisesta "suomettumisesta." Yleisradio ja myös muutama häiriöistä kärsinyt kansalainen olivat valittaneet häiriöistä ylemmille tasoille mutta näytti siltä, että mitään ei tapahdu.

Asia oli kuitenkin varovasti otettu esille Neuvostoliiton kanssa eri diplomatian tasoilla. Neuvostoliitto kiisti tässä vaiheessa häiriöt ja oli jopa valmis ”auttamaan” suomalaisia näiden häiriöiden poistamisessa. Suomalainen media – ajan kuvan mukaisesti – vaikeni asiasta täysin. Ainoastaan Kouvolan Sanomat – kiitos heille – kirjoitti asiasta kerran, silloinkin syyttävän sormen osoittaessa enemmän kotiinpäin. Tiedättehän, että jos sormella syyttää toista, niin ainakin kolme sormea osoittaa itseään päin.

Jorman esitelmä oli hyvin rakennettu trilleri, kertoen ensin yleistä tietoa Yleisradion mittausasemasta. Jännitys tihentyi sitä mukaan kun häiriöistä ja niiden alkuperästä saatiin lisää tietoa. Huipennus tuli, kun Jorma paljasti ulkoministeriön arkistoista esiin kaivamansa diplomaattien viestit. Hyvän journalistin tapaan Jorma oli myös haastatellut aikalaisia ja kerännyt lisäfaktaa tapahtumista.

Erityisen kiehtovaksi esitelmän teki siinä esiintyneiden radioamatöörien lukuisuus. Ainakin 11 radioamatööriä esiintyi juonessa – kaikki "hyvien" puolella. Pääsankari oli tietenkin meillä Päijät-Hämeessä, Heinolassa, viimeiset vuotensa viettänyt ja asunut Väiski, OH2LX. Muita sankareita löytyi sekä Yleisradion että silloisen Posti- ja lennätinhallituksen henkilökunnasta ja jopa Yhdysvaltojen suurlähetystöstä.

Esitelmän jälkeen Finnairin liikennelentäjä Hannu Aaltio kertoi kokemuksistaan Neuvostoliiton ilmatilassa ja Juha, OH5MU; vastaavasti tavallisten kouvolalaisten kokemuksista pahimpien häiriöiden aikaan. Häiriöiden syytä yritettiin peitellä milloin milläkin keksityllä asialla.

Yleisradio Jorman kantaesityksestä tekemän jutun voit lukea tästä linkistä
ja vastaavan Helsingin Sanomien jutun tästä linkistä

Antti, OH5TB: Kaikki mitä ikinä olet halunnut tietää etäaseman pystyttämisestä

Kun Antti, OH5TB; aloitti esitelmänsä etäasemista, sali oli edellisen esitelmän tapaan täysi. Mutta mielenkiintoista kyllä, porukka oli pikkasen vaihtunut ja oli ehkä aavistuksen ”nuorempaa” ja bandeilla aktiivisempaa. Yhtä kaikki, hyvä niinkin!

Antin esitelmä oli täydellinen jana aiheesta ”Remoteradio.” Hyvän esitelmänpitäjän tapaan hän lähti siitä, miksi joku haluaa – tai joutuu – rakentamaan etäaseman. Ja mitä määräykset siitä sanovat. Siis ensin koko asian perusta. Hyvään pohdintaan vakautui erilaisten etä-aseman toteutuksen mahdollisuudet. Etäaseman voi toteuttaa lähes kymmenillä eri tavoilla – se ”Remoterig” ei ole ainoa autuaaksi tekevä. Vaikka ehkä monelle helpoin ja varmatoimisin.

Tämän jälkeen Antti kertoi etäaseman toteutuksesta ja vastasi jo valmiiksi jokaisen eteen aivan varmasti tuleviin pulmiin tietoliikenneporteista ym. Niin hauskaa kun sen ekan kuson saaminen oman etäaseman kautta onkin, erilaisiin varmistuksiin ja varmistuksien varmistuksiin tulee perehtyä. On ikävää, kun workit viimeistä puuttuvaa maatasi etäaseman kautta ja kesken kuson etäaseman tietokoneeseen tulee paha häiriö. Jos et ole hoitanut varmistuksia kuntoon, Bouvet on saattanut jo lopettaa pedition kun palaat kotiin 150 km:n takaa resetoimasta etäasemaasi.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Antti nivoi loistavalla tavallla etäasema-filosofian kaikkeen muuhunkin langattomien laitteiden tulemiseen kotitalouteen. Etäasemat ovat tulleet ja tulevat vielä enemmän muuttamaan koko radioamatööritoiminnan luonnetta. Tätä todisti Antin demon aikana myös Matti, OH7SV; joka oli tuonut mobile-etäasemansa sisään ja pitivät 80 metrillä demokuson keskenään. Operaattoreiden väli oli muutama metri mutta etäasemilla oli oikeasti väliä kymmeniä kilometrejä ellei sata kilometriä.

Ilkan, OH3EFZ; kuvaamasta videosta voit kahden minuutin ajan katsoa etä-yhteys-kokeilu-demoa: tästä linkistä.

Antin esitelmä on – ainakin kirjoittajan mielestä – paras kokonaisvaltainen aihealueen läpikäynti Suomessa. Antin esitelmän löydät Tästä linkistä tai osoitteella www.oh3ac.fi/Remote-OH5TB-OH3AC.pdf

Lähes ilmainen Gourmet-lounas!

Ismon, OH2IV; perhe: vaimo Claudia ja tyttäret Kristina, OH2KR; ja Marina, OH2SA; sekä Markon, OH3MN; xyl Alex ja Maaritin, OH3EXI; poika Sakari olivat loihtineet Luhtaanpirtin keittiössä lounaan, jota sana gourmet vähättelee.

Lähes mitättömään 5 €:n lounashintaan sai sekä eturuuat, pääruuan että jälkiruuan. Ja tietenkin ruokajuomat, pihvi, keitto, salaatti, leivät ja leikkeleet kuuluivat hintaan.

Valpas amatöörimaailman tarkkailija ja konkari sekä entinen K-kaupan liiketoimintaa todella lähellä ollut ja sitä syvällisesti ymmärtävä Pertti, OH5TQ; tulikin huolestuneena kysymään, että miten te voitte tällaisen parin kympin aterian myydä vaivaisella vitosella. No, kyllä me voimme eikä tappiotakaan tullut. Mutta, no, miten Ham Spiritillä, yhteistyöllä ja resursseja yhdistämällä voidaan vieraalle antaa hieno ateriakokemus, jääköön toistaiseksi salaisuudeksi. Tnx Ismo & ….

Kanttorimme Päivi, OH3SL; soitti kitaralla ruokailun aikana lyyrillistä taustamusiikkia – mutta ei mitään muzakia - luoden lähes eeppisen tunnelman ruokasaliin.

Matti, OH7SV: Elämysmatka impedenssien ja syöttöjohtojen maailmaan!

Matti, OH7SV; antoi leiriläisille taas unohtamattoman matkan – elämysmatkan, kuten esimarkkinoinnissa todettiin – antennien maailmaan. Kun rigit ja laitteet ovat yhä pienempiä ja rakentelu vähentyy, ovat antennit se alue joka useampia kiinnostaa. Onhan moneen otteeseen todettu, että antenni on radioamatööriaseman tärkein ”laite.” Ilman antennia et saa yhteyttä eikä isoista kilowateista ole apua, jos antennit eivät ole kunnossa.

Impedanssit ja syöttöjohdot olivat Matin esitelmän otsikkona. Muutamalla kalvolla Matti loihti maailman ja sai kuuntelijat interaktiiviiseen olotilaan kyselemään ja kysymään. Matin vastaus – vaikka olikin aina täydellinen – loi uusia aihioita ja matka jatkui …..

Vaikka Matti yritti rajata esitelmänsä pituuden tuntiin joutui hän vielä kaksi tuntia esitelmän jälkeen pihamaalla selittämään ja selittämään asioita uusille ja uusille kysyjille ja uusille kysymyksille. Mutta mikä parasta Matissa: – hän silmin nähden nautti antaessaan vastauksia ja huomatessaan kysyjän silmistä, että vastaus oli mennyt läpi. Kysyjä oli saanut tunnoltaan asian, jota oli miettinyt ja Matilta vastauksen. Ham Spirit? Yes!

Monipuolinen oheisohjelmisto

Pääesitelmien lisäksi Ruskaleirillä tapahtui paljon muutakin.

Vesa, OH3EQY; lennätti quadrokopteriaan eli neljällä moottorilla lentävää, kauko-ohjattavaa helikopteria. Kopterin kamerasta sai elävän ja reaaliaikaisen kuvan leiristä. Myös pupu pääsi lentämään! Varhain aamulla ilmakuvatun 2:17 min pitkän videon voit katsoa tästä linkistä

Karin, OH5YW; pakettiauton takaosasta löytyi paljon mielenkiintoisia, hmmm … vanhan ajan laitteita. Katsojia ja mielenkiintoa riitti sinnekin.

Jaska, OH3LV; kasasi … no, pystytti, muutamassa minuutissa autonsa katolle aika toimivan tiistaitesti-antennin.

Yrjö, OH3YP; esitteli Juma-asemaa ja linukkaa. Hyvin toimivat!

Ismo, OH2IV; kokosi ja esitteli Hex-beam antennia, jota moni kävi tutkimasssa ja ahkerin mittasi kaikki strategiset mitat ylös.

Saunomista, grillausta jne.

Luhtapirtin iltasaunat - ensin naisten ja sitten miesten - olivat tietenkin täynnä ja kaikki puhtaat naiset ja miehet pääsivät saunan jälkeen Laurin, OH3RL; paistamien lättyjen ja grillaamien makkaroiden maailmaan.

Illan pimetessä jatkui CQWW RTTY-kilpailun workkiminen ja yhdessäolo. Viinitonkat – valkoista ja punaista – tyhjenivät odottamaan autuasta aamua ja aamiaista. Claudia ym. olivat taas loihtineet aamiaiseksi puurot ja pannukakut. Tyhjällä mahalla ei tarvinnut leiriltä lähteä.

Kiitokset!

Kiitokset tietenkin ensin mahtaville esitelmeine pitäjille. Kiitos hienolle osanottajaporukalle, jotka osasivat arvostaa esitelmiä ja niiden ainutlaatuista antia.

Kiitos Harrille, OH3UP; ja vastasi leirimajurina kaiken onnistumisesta. Ufb!

Kiitos koko keittiöporukalle mahtavista provianteista. Ismon, OH2IV; perhe Claudia, Kritina, OH2KR; ja Marina, OH2SA; sekä Maaritin, OH3EXI; poika Sakari ja Markon, OH3MN; xyl Alex.

Kiitos Latelle, OH3RL; Yrjölle, OH3CK; Markulle, OH3MX/OH3EAU; Maaritille ja Sakarille, OH3EXI; Ramille, OH3RV; Markolle ja Alex'ille, OH3MN; Eliakselle, OH2EP; Päiville, OH3SL; Lasselle, OH3SK/OH6LS; Vesalle, OH3EQY; Teemulle, OH3ESZ; Jaskalle, OH3LV; Kaleville, OH3NAO; ja kaikille niille jotka tässä unohdin mainita kaikesta avusta ja järjestelyist.

Kiitokset yhteensä 435 valokuvista ja 8 videosta: Ilkka, OH3EFZ; Maarit, OH3EXI; ja Seppo, OH2TO

.... mutta parasta kiitosta kerhon hyvästä työstä oli kuitenkin kolme uutta kerhoon liittynyttä jäsentä. (Hakulomake löytyy osoitteesta: www.oh3ac.fi/lomake1.pdf

Ruskaleirin iloa: 50+ valokuvaa!Sergei

Ruskaleirin kyltit ohjasivat Luhtaanpirtille Lahden Nastolaan.

Sergei

Autopaikat Luhtaanpirtin edessä olivat pian kortilla ....

Sergei

.... ja viereinen kenttä sai ottaa vastaan loput noin 70 autosta parhammillaan.

Sergei

Ja tultiin sitä traktorillakin paikalle .... aika kaukaakin, kun vaimo oli ottanut perheen ainoan auton.

Sergei

Yhdeksän asuntovaunua täydentyi vielä lauantaina.

Sergei

Marina, OH2SA; "Tintti" kirjasi leirimaksut ja toimi vastaanottoemäntänä. Vuorossa Matti, OH1EMY; ja odottamassa vuoroaan Ilmo, OH5XH; ja Kari, OH5KTF.

Sergei

Jorma Laiho, Ylen eläkkeellä oleva teknillinen johtaja ...

Sergei

... kertoi itä- ja kaakkois-rajan televisiohäiriöistä 1970-1990-luvuilla ....

Sergei

.... tupaten täynnä olevalle salille. Edessä Jari, OH2BU; vieressä oik. Risto, OH2LCP; Timo, OH2BMH; Hannu, OH3HA; ja Finnairin liikennelentäjä Hannu Aaltio.

Sergei

Antti, OH5TB; kertoi etäaseman pystyttämisestä ....

Sergei

.. sivuten tietenkin myös määräyspuolta ...

Sergei

.... ja demoten yhdessä Matin, OH7SV; kanssa.

Sergei

Matin, OH7SV; esitelmä kertoi vastaavasti ...

Sergei

antenneista, impedansseista ym. ..

Sergei

... ja vauhdikkaan ja antavan esitelmän jälkeen hän pääsi jatkamaan aiheesta toista tuntia pihamaalla.

Sergei

Jorma Laiho tutustui myös leirin radioasemiin. Kerhon puheenjohtaja Rami, OH3RV; esittelee leirin digiasemaa, SDR-vastaanotinta ym.

Sergei

Keittiössä (vas.) Sakari, Kristina, OH2KR; Claudia, Alex, Marina, OH2SA; ja Ismo, OH2IV; loihtivat ihmeitä.

Sergei

Ruokaa oli paljon, se oli maittavaa. Erityisesti pihvikyljys ...

Sergei

.... jota tässä edessä ottamassa Hans, OH4ERP; Heikin, OH2BGX; ja Lassen, OH3SK/OH6LS; odottaessa vuoroaan.

Sergei

Jari, OH2BU: toimi ohjelmien juontajana "Master of Ceremonies." Kyseessä ei ole varauloskäytävien osoittaminen vaan Matin, OH7SV; esittely. Vähän niinku silleen, että "Supervätys" yhdistää maan ja taivaan.

Sergei

Jorman yleisöä esitelmän loppumetreillä ...

Sergei

... huoneen ollessa täynnä takaseinään saakka. Lähinnä kameraa Jarmo, OH3QN; ja Yrjö, OH3CK.

Sergei

Pauli, OH2DV; ja Aatto, OH2RH/OH2BLL; saapumassa saliin.

Sergei

Väliajoilla syötiin ja juotiin kahvia ruokailusalissa. Edessä vasemmalla Tony, OH2EQZ; ja oikealla Markku, OH3MX/OH3EAU.

Sergei

Jukka, OH2BUA; ja Rami, OH3RV.

Sergei

Pauli, OH2DV; ja Helge, OH2DY. Hyväntuuliset ja iloiset konkarit.

Sergei

Rappusilla vasemmalta Pasi, OH2PT; Jari, OH2BU; Heikki, OH1EMX; Kristina, OH2KR ja oikealla Jani, OH3LPG.

Sergei

Pertti, OH5TQ; seuraa yhdessä Askon, OH5MNJ; kanssa Vesan, OH3EQY; workkimista.

Sergei

Kari, OH5YW; oli tullut emäntänsä - ja pakettiauton - kanssa ...

Sergei

....mukanaan mielenkiintoisia laitteita. Kuvassa vas. Hannu, OH6HLH; Martti, OH3ZZ; Yrjö, OH3CK; itse Kari, OH5YW; ja Ismo, OH2IV.

Sergei

Eeli, OH3NWD; ja näyttäisi olevan Racal?

Sergei

Jari, OH2BU; Olavi, OH2RC/OH2KFB; ja Martti, OH3ZZ.

Sergei

Tätä on "Ham Spirit": Kokeneet OT:t Pauli, OH2DV; ja Helge, OH2DY; neuvovat Eliasta, OH2EP. Ikäeroa nuorimman ja vanhimman välillä lähes 70 vuotta!

Sergei

Vesan, OH3EQY; kopteri kuljetti jo perinteisesti myös "pupua", Päivin, OH3SL; maskottia.

Sergei

Myhäilevä Veikko, OH3WR.

Sergei

Leirimajuri Harri, OH3UP; saunan porstuassa. Pahin on jo ohi, mutta viinilasi tyhjä.

Sergei

Leirin nuoria: Marina, OH2SA; Kristina, OH2KR; ja Teemu, OH3ESZ.

Sergei

Pauli, OH2DV; Raimo, OH3DB; ja Seppo, OH2TO.

Sergei

Rami, OH3RV; Finnairin liikennelentäjä Hannu Aaltio ja toinen Hannu, OH3HA.

Sergei

Jukan, OH2BUA; ja Antin, OH5TB; syödessä taustalla tekevät Aatto, OH2RH; ja Jari, OH2BU; paperitöitä.

Sergei

Niko, OH5EWQ; Helge, OH2DY; ja Lasse, OH3SK/OH6LS

Sergei

Harri, OH3YG; selin vieressään Oki, OH4MCV; Tero, OH3EQN; ja Antti, OH5TB.

Sergei

Leirin ja kerhon korvaamattomat ladyt Päivi, OH3SL; ja Maarit, OH3EXI.

Sergei

Iloisia mikkeliläisiä Rauni ja Oki, OH4MCV.

Sergei

Päivi, OH3SL; musisoi sekä ruokailun aikana että illan aikana. Lempeitä ja suloisia sointuja.

Sergei

Heikki, OH1EMX

Sergei

Ruskaleirin kentällä voisi pelata vaikka jalkapalloa mutta nyt se antoi hyvän paikan portable-mastolle.

Sergei

Juma-linukka oli myös näytillä ja hyvin toimi!

Sergei

Ismo, OH2IV; Jaska, OH3LV; ja Raimo, OH2EUH

Sergei

Vesan, OH3EQY; kopterilennätystä seuraamassa Niko, OH5EWQ; Hannu, OH6HLH; ohjaismissa itse Vesa, OH3EQY; Ykä, OH6IJ; ja Elias, OH2EP.

Sergei

Ismon, OH2IV; Hexa-biimiä laskemassa Lauri, OH3RL; Marko, OH3MN; ja Markku, OH3MX/OH3EAU.

Sergei

Vas. Markku, OH3MX/OH3EAU; Ismo, OH2IV; Maarit, OH3EXI; Ilkka, OH3EFZ; ja Marko, OH3MN.

Sergei

Myös Kalevilla, OH3NAO; oli etäasema leirillä. Seuraamassa vieressä Timo, OH2BHS; ja taaempana Olavi, OH2MAB.

Sergei

.... ja vielä kuva tarkkaavaisesta yleisöstä ...

Sergei

Jaskan, OH3LV; peditioantenni oli myös näytillä vaikka konepellin sisältö tässä vaiheessa kiinnosti enemmän.

Sergei

Illan tummetessa Lauri, OH3RL; paistoi lettuja Claudian ja Marinan, OH2SA; nauttiessa.

Sergei

... ja illan lopulta hämärryttyä valot alkoivat loistaa asuntovaunuissa

Sergei

Aamiainen odotti sunnuntai-aamuna leirillä yöpyneitä

Teksti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC