logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

R-U-S-K-A-L-E-I-R-I 2-0-1-5

LOISTAVA RUSKALEIRI JA ROMPEPÄIVÄT LUHTAANPIRTISSÄ 25.-27.9.2015


Huh, mikä leiri! - katso kuvat sivun lopusta!

Joskus – kai vahingossa – kaikki voi mennä nappiin. Tai ainakin siltä tuntuu tämän vuotisen Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; Ruskaleirin jälkeen.

Ruskaleiri pidettiin nyt viimeisen kerran Nastolan Luhtaanmaalla. No, totta toinen puoli. Nastola liittyy ensi vuoden alusta Lahteen joten ensi vuoden leiri on sitten Lahden Luhtaanmaalla. Niin se maailma muuttuu, Eskoseni. Valtteri Bottaskin on ensi vuoden alusta lukien lahtelainen - tulisikohan jäseneksi?

Kävijöitä 64 ympäri Etelä-Suomea

Tämän vuoden leiri oli jälleen mahtava osoitus kerholaisten - meitä on nyt jo 255 ( .. ja lisää tulee ...) -yhteistyöstä ja vielä harvinaisesta ”Ham Spiritistä”. Sitä ainakin Lahdenseudulta löytyy.

Perjantaina leiriä rakentamassa oli pitkälti toistakymmentä kerholaista. Tällä kertaa tavaroiden raajaaminen oli normaalia työläämpää, sillä kerholta tuotiin seitsemän-kahdeksan laatikollista tavaraa kirpputorille. Kerhon kaappeja ja varastoja tyhjennettiin isolla kädellä. Pitäähän kerholle mahtua, kun joka maanantai kerhoiltaan tulee 15-25 henkeä ja neliöitä on hädin tuskin saman verran.

Tämän vuoden Ruskaleiri rikkoi taas ennätykset. Osallistujia oli yhteensä 64 henkeä – muutama vieraskirjaan nimensä laittamaton ehkä vielä päälle. Kasvua viimevuotisesta lähes 25 %. Osanottajia oli aina Mikkeliä, Riihimäkeä, Hyvinkäätä, Kouvolaa ja Elimäkeä myöten. Ja tietenkin pääkaupunkiseudultakin oli useampi. Monella paikallisella oli veneen ylösvetoa, mökin talviteloille laittamista, joten leiristä tulikin tavallista ”kansainvälisempi”.

Kiitos leirivääpelille ja keittiön taikureille

Suuri kiitos hyvistä järjestelyistä kuuluu tietenkin leirivääpeli Harrille, OH3UP. Vaikka Harrin selkäydin jo kertoo, miten leiri järjestetään, joka vuosi tulee uutta.

Mutta tällä kertaa myös suuren suuri ja vielä isompi kiitos kuuluu Ismon, OH2IV; perheelle. Ismo hankki ilman mitään kerholle aiheutuneita kustannuksia mahtavat ruuat ja tarjoamiset. Keittiö oli täynnä lihaa, vihanneksia, hedelmiä ym., niin että sinne oli vaikea enää ihmisten mahtua. Ismon XYL Klaudia toimi pääemäntänä ja tytöt Marina, OH2SA; ja Kristina, OH2KR; apuemäntinä. Lisäksi Markon, OH3MN/YL Alexandra oli koko ajan mukana auttamassa. Venäläis-ranskalainen cuisine sai 59+40 aplodit ja kiitokset. Harvoin jos koskaan on leiriruoka ollut näin hyvää. Tai sitä on ollut näin paljon. Oli illallista, aamiaista, välipalaa ym., ja aina tuoretta kahvia. Iso kiitos koko perheelle ja Alexandralle!

Kerho tarjosi kaikillle ruokailijoille ilmaiset valko- ja punaviinit.

Ilmassa hyrisi blues - tai ainakin kopteri

Perjantai-illan yleisöryntäyksen jälkeen vierailijoita alkoi pikku hiljaa tulemaan vähän ennen lauantain keskipäivää. Jo ennen suunniteltua ajankohtaa Vesa, OH3EQY; oli lennättänyt quadrokopterin muutaman sadan metrin korkeuteen ja kuvannut aamusumun päältä kirkasta taivasta. Oli tuleva kaunis päivä.

Vesa pienoiskopteri oli suuren mielenkiinnon kohde. Vesa kertoi ensin kopterin ominaisuuksista ja sen jälkeen porukka pääsi katsomaan lennättämistä pihalla. Reaaliaikainen kuva – video -oli laadultaan uskomattoman hyvä. Kopterin ominaisuudetkin ovat melkoiset. Yli 22 minuuttia lentoaikaa, akun loppuessa se palaa automaattisesti takaisin lähtöpisteeseen jne. "Follow-me"-toiminto jne. Ei mikään lelu, hintaakin pitkälti yli 1300 euroa!
Kiitos Vesalle hienosta näytöksestä.

SuperVätyksen antennien perustietopaketti

Matille, OH7SV; oli varattu 2.5 tuntia aikaa. Eikä sekään riittänyt. Tämän lisäksi hän joutui ahkerien kyselijöiden kohteeksi jokaisella tauolla ja kotiin Mäntsäläänkin hän pääsi vasta iltamyöhäisellä. Pitkä päivä … kiitos kun jaksoit!

Matin esitelmän aiheena olivat perusantennit: dipoli, inverted V, ½ aallon slopperi, ¼ aallon sloperi, vaakaluuppi, vertikaali, pitkä vertikaali ja beverage. Jokaisesta hän näytti perusarvot eli gainit, impedanssit ja suuntaavuudet. Säteilykuviota kierrettiin eri suunnista ja yleisön pyynnöstä kokeiltiin Eznec-ohjelmalla vielä erilaisia variaatioita. Antennitekniikka on mielenkiintoista ja uskon, että 50+ päinen yleisö sai ison kasan lisää tietoa ja ennen kaikkea kokemusta antennien rakentamiseen. Kysymyksiä tuli kosolti ja jokainen sai vastauksen. Kuka se taas sanoikaan, että Matti – SuperVätys – on Osmo A. Wiion kaltainen vaikeiden asioiden yksinkertaistaja.

Workkimista, saunomista ym...

Kerhon puheenjohtaja Rami, OH3RV; toi asemansa jolla workittiin CQ WW RTTY-kontestia. Ismon, OH2IV: HexBeam toimi loistavasti ja pile-up kulki.

Virallisen ohjelmaosuuden jälkeen oli tietenkin ensin naisten sauna ja lopulta miesten ylipitkä sauna. Maailmaa parannettiin grillimakkaran ja oluen voimin.

Kerhon jäseninä on peräti kolme pappia. Mutta meillä on vielä tärkeämpi - jota ilman pappikaan ei pärjää - ihan oikea kanttori. Päivi, OH3SL, musisoi ja loi mukavaa tunnelmaa yhden naisen rautalankabändillään.

Kun yöpyjiäkin oli pitkälti toistakymmentä, leirin purku kävi sunnuntai-aamuna näpsäkästi ja vähän yli puolen päivän jälkeen oli tavarat palautettu Radiomäelle. Samallapäästiin seuraamaan kun Pena, OH3TY; päivysti OH3R-asemalla. Leirille tuoduista romppeista puolet palasi kerholle ja tarjotaan kerholaisille lähes pilkkahintaan.

Viime kaneettina mainittakoon, että Liiton toimistosta tuoduista kahdeksasta OH-luettelosta monikaan jäänyt jäljelle.

Sergei

Rompetta oli joka nurkassa. Tässä myytävänä maailman paras antenni: avosyöttöinen dipoli.

Sergei

Antti, OH2BTB/OH5TB; kuuntelemassa hiljaista bandia.

Sergei

Hasse, OH4ERP; Veikko, OH3WR; Ismo, OH2IV; ja Matti, OH7SV; vielä maassa olevanHexBeamin katselussa - ja tupakalla.

Sergei

Ismo, OH2IV; ja Matti, OH7SV; katsomassa beamin mekaanista rakennetta.

Sergei

Tunnelmaa toivat myös ulkotulet.

Sergei

Vesa, OH3EQY; kertoi pienoiskopterista ....

Sergei

... lähes täydelle salille.

Sergei

Kerhon varapuheenjohtaja Pekka, OH3JMJ.

Sergei

Välillä myös ulkona: Edessä Ilkka, OH3EFZ; Jari, OH2BU; ja Pasi, OH2EIC.

Sergei

Ruuan aikana ei juuri puhuttu. Kuului vain veitsien, haarukoiden ja lusikoiden kilinä. Ruoka oli taianomaisen hyvää.

Sergei

Santsausjonokin oli pitkä. Edessä Tapani, OH3RT; ottamassa salaattia .....

Sergei

.... jonka jälkeen CQ WW RTTY-kontestiakin oli mukava ajaa. Veikko, OH3WR; ja Sami, OH3BBK; seuraavat.

Sergei

Late, OH3RL; Ismo, OH2IV; ja Hannu, OH3HA.

Sergei

Heikki, OH2BGX; Matti, OH1FU; tuntematon selkä ja Matti, OH7SV; myynnissä olleiden Aerial-antenneiden vieressä. Ovat edelleen myynnissä mm. 80-1000 MHz ja410-470 MHz logperiodikit.

Sergei

Matin, OH7SV; esitelmän aikana paikat loppuivat kesken.

Sergei

Alexandra, OH3MN/YL; oli korvaamaton ranskalaisen cuisinen apu keittiössä, Kiitos!

Sergei

Pääkokki Klaudia, OH2IV/XYL; ja edessä Kristinan, OH2KR; kaula.

Sergei

Pasi, OH2EIC. Eipä tuohon juuri voi mitään lisätä ....

Sergei

Rompetta oli sisällä ja ulkona useimpia pöytiä ....

Sergei

.... toinen toistaan parempaa tavaraa.

Sergei

Pätevyystutkintoja varten raahattiin kerholta pakettiautolla tutkintoo vaadittavat laitteet: printteri, tietokone, ADSL-yhteys sekä sormenjälkitunnistukseen ja passinlukuun tarvittavat laitteet. Lisäksi varalla oli kaksi kännykkää, jos järjestelmässä on ongelmia - toisella soitetaan pätevyystutkijoiden esimiehelle ja toisella järjestelmävastaavalle. Yhtäkään kolmesta sovitusta tutkinnosta ei kuitenkaan pystytty tällä kertaa pitämään: yksi oli unohtanut maksukuitin kotiin, toisella - kerhon jäsenenä 30 vuotta olleella - ei ollut mukanaan viralllista henkilöllisyystodistusta ja kolmas ei pystynyt huonosta kentästä johtuenmaksamaan tutkintomaksua kännykällään.

Sergei

Näissä maisemissa, Salajärven rannalla, tavataan taas ensi vuonna!... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC