logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

Palokuntanuorten "Rescue Race 2018" -kilpailu Lahdessa

Lähes 200 palokuntanuorta ”Second Operator” -harjoittelussa Radiomäellä

sijainti


Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC

Kiitokset Hämeen pelastusliitolta ja "Rescue Race" -kilpailun järjestäjiltä sekä palokuntanuorten puolesta upeasta ja hienosti hoidetusta palokuntanuorten "Rescue Race" -kilpailun tehtävärastista kerholla.

Eeva, OH3ST


Lauantai 11.3.2018 oli taas Radiomäen aktiivisen toiminnan juhlaa. Kerho oli yhtenä rastina palokuntanuorten ”Rescue Race”-kilpailussa ja lähes 200 nuorta ympäri Etelä-Suomea pääsi kokeilemaan taitojaan radioyhteyden pitämisessä.

Jaahas ….

Mikä on Rescue Race?

”Rescue Race” on Rescue Race on ”Markku H. Aarnio säätiön” aloitteesta luotu palokuntanuorten kilpailu, joka on tarkoitettu Etelä-Suomen alueen palokuntanuorille. Kilpailua on järjestetty vuodesta 2010 lähtien ja sen kunniallinen suorittaminen on yhä tärkeämpi palokuntanuorten harrastuksessa ja koulutuksessa. ”Rescue Race” on haaste - katso vaikkapa palkinnot!

Tämän vuoden kilpailussa 35 eri viisi-kuusihenkistä joukkuetta liikkui palokuntien autoilla Lahden kaupungin alueella ja suoritti seitsemän rastia, jotka oli valittu seuraavista aiheista: valistus, ensiapu, pelastus, väestönsuojelu, ravinto, ympäristö, yhteiskunta, onnettomuuksien ennaltaehkäisy, riskien hallinta, looginen ajattelu (maalaisjärki), jokamiehen oikeudet, luonto, kansainvälisyys, liikuntakasvatus.

Joukkueiden osanottajien tulee olla alle 18-vuotiaita mutta vielä niin, että joukkueen jäsenten yhteenlaskettu ikä ei saa ylittää 70 vuotta.

Radiomäen Vanha Radioasema ja OH3AC oli valittu kilpailuun kansainvälisyyteen liittyvänä rastina. Myös Radio- ja tv-museo oli yhtenä rastina. Kansainvälisyyteen liittyi myös se, että yhtenä joukkueena oli myös joukkue Eestistä - oli kiva toivottaa joukkue tervetulleeksi radiolla sanomalla "tere hommikust."(Hyvää huomenta)

Tämän vuoden kilpailun kolme parasta olivat:
1. Iitin VPK
2. Kellokosken VPK
3. Pojo FBK

Tsemppari-palkinnon voitti Kaipiaisten VPK.

Palkintojen jakotilaisuudessa Markku H. Aarnio myös arpoi Itävaltaan ulkomaanvaihtoon lähtevän kilpailujoukkueen. Itävaltaan ensi kesänä lähtee Vehkalahden vapaaehtoinen keskuspalokunta.
Tulokset löytyvät täältä

Radiomäen rasti: ”Oscar Hotel 3 Radio this is Oscar Hotel 3 Alpha Charlie”

Kerhon rasti oli kilpailun vaikein. Sen suorittamiseen oli annettu 15 minuutin maksimiaika, josta muutama joukkue ei selvinnyt. Mutta kuten kilpailun eräs vetäjä totesi, ”... hyvä että on sellainen rasti, joka erottaa joukkueita. Ei kaikista rasteista pidä saada täysiä pisteitä”

Radiomäen rasti oli lyhyesti seuraava: Joukkueen tuli selvittää, montako huonetta Vanhan Radioaseman alakerrassa on, montako hätäuloskäytävää siellä on, niiden ”koodit” sekä ovatko ne käyttökelpoisia. Tämän jälkeen nämä tiedot tuli välittää ”OH3AC”-asemalta radioitse ”OH3R”-asemalle käyttäen englannin kieltä ja foneettisia aakkosia. Siis Alpha, Bravo, Charlie …. jne.

Helppoa, eikö totta? No …?
Tässä kaksi tehtävänantoa kahdelta eri joukkueelta. Joukkueen vetäjä tai johtaja luki ne ääneen joukkueelle. (Pahoittelut hieman alhaisesta äänenvoimakkuudesta)
Tehtävänanto 1
Tehtävänanto 2

Tarkkaavaisuutta ja pientä jekkua

Huoneiden lukumäärän selvittäminen oli vielä helppoa. Jokaisen laskettavan huoneen oveen oli nimittäin kiinnitetty kyltti ”Room”

Hätäuloskäytävien määräkin oli lähes kaikilla oikein, niitä oli kaksi. Kummankin uloskäytävän vieressä oli koodi – ”ACB-123” ja ”DEF-456”. Kiireessä ja paineessa yllättävän moni joukkue luki ensimmäisen koodin muotoon ”ABC-123.” Huomasitko itse äsken lukiessasi eron?

Toisessa uloskäytävistä – DEF-456 - oli itse asiassa kaksi ovea - sisä- ja ulko-ovi - ja ulko-oven takana oli lunta, joka esti sen aukeamisen. Oikea vastaus olisi siis ollut, että tämä uloskäytävä ei ole kunnossa. Sisäoven edessä oli vieläpä antennitarvikkeita Antenninrakennuskurssin jäljiltä. Mutta jo toinen joukkue raivasi antennit pois tieltä. Ulko-ovea käytiin niin monta kertaa työntämässä ja hakkaamassa, että lopulta lumetkin antoivat periksi ja tämäkin hätäuloskäytävä toimii nyt mainiosti! Kiitos Teille, palokuntanuoret, turvallisuuden parantamisesta kerhon tiloissa!

Toinen hätäuloskäytävä – ACB-123 – johti lähes 90 vuotta vanhan, edelleen alkuperäisenä säilytetyn sepän pajan kautta ikkunalle. Joukkueet tarkistivat, että ikkuna aukeaa ja muutama vielä senkin, ettei ikkuna ole liian korkealla.

Vaikea radiotehtävä

Joukkueen tuli havainnoistaan tehdä lyhyt englanninkielinen teksti ja lähettää se vasta-asemalle englanniksi ja käyttäen soveltuvin osin foneettisia aakkosia. Ohjeissa kerrottiin, että ensin annetaan vasta-aseman (OH3R) tunnus ja sitten oma (OH3AC) tunnus.

Yhdelle joukkueelle mikrofonikammo oli niin suuri, että radiolähetys jäi suorittamatta. Mutta joukossa oli aivan fantastisia nuoria, jotka olivat kuin syntyneet mikrofoni kädessä. Tunnukset ja viestit menivät ketterästi ja kusonpito oli kuin vanhemmalta radioamatööriltä. Myös englanninkieli oli monella aivan valtavan hienoa.

Radioyhteys

Mallikelpoinen radioyhteys olisi ollut seuraava:
OH3R this is OH3AC
OH3AC this is OH3R

”There is (here downstairs) five rooms and there is two emergency exits.”
”The first is ACB-123 and it is (working) OK”
”The second is DEF-456 and it is blocked/not working/not OK”
Over
OH3AC this is OH3R
I confirm the following message:
Five rooms.
Two emergency exit's.
Code ABC-123 which is working.
Code DEF-456 which is not working.
Is this correct?
Over

Negative/no, the code of first emergency exit is ACB-123
Over
OH3AC this is OH3R
I confirm first code ACB-123.
Thank you
OH3AC this is OH3R
Over and out
OH3R this is OH3AC
Over and out


Joukkueita pyydettiin varmistamaan, että viesti oli mennyt perille oikeassa muodossa. Sehän on kaiken radioliikenteen perustavoite. Tahallisella ”kopitusvirheellä ACB-123 --> ABC-123 testattiin juuri tätä! Joukkueista hieman yli puolet huomasi tämän, korjasi viestin ja sai tehtävästä täydet pisteet, jos muita virheitä ei ollut.

Aivan ilmiömäistä työskentelyä! Kaksi paikalla koko ajan paikalla ollutta toimitsijaa pisteytti suoritukset yhdessä kerholaisten kanssa. Vaihteluväliksi tuli 4-13 pistettä.

Tässä kaksi hienoa videota radioyhteydestä ja siihen valmistautumisesta:
Jari, OH3OQ; opastaa radioyhteyttä
Jari opastaa, ohjaa ja valvoo toista radioyhteyttä

Radioliikenteen osaaminen tärkeää myös palokunnassa

Palokunnilla – myös VPK:lla – on usein käytössään viranomaisliikenteen Virve-verkko. Joillakin palokunnilla on myös muita radioita käytössään. Radion käytön osaaminen on tärkeä osa kokonaisuutta mutta myös se, että saa radioaseman pystyyn, toimimaan ja pääsee oikealle taajuudelle. Tämä kaikki vaatii harjoittelua. Kilpailu osoitti, että puitteet ovat kunnossa mutta harjoitusta tulisi lisätä.

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; harkitsee pienimuotoista radioyhteyksien pitämisen kouluttamista palokuntanuorille. Koulutuksen tavoitteena ei pidä olla radioamatööritutkinto vaan radioliikenteen osaaminen käytännössä. Jos joku sitten kiinnostuu vielä enemmän, ei se ainakaan ole pahasta.

Myös Pohjois-Karjalan Varve-projekti – varaverkko – tuli monesti esille. Tuntuu kuitenkin siltä, että tämän vähän aikaa sitten Helsingin Sanomissakin esitellyn verkon ominaisuuksia ja tavoitetta tulisi enemmän markkinoida palokunnille. On selvää, että isossa poikkeustilassa Virve saattaa osoittautua epäluotettavaksi. Palokuntien tulisikin harkita myös varaverkkoja. Tässä radioamatööri auttavat mielellään, kuten Pohjois-Karjalassa.

Radiomäellä paljon myös muita palokuntalaisia

”Rescue Race” - vaikka onkin palokuntanuorten kilpailu – tuo mukanaan myös palokuntien vanhempaa väkeä, vanhempia ja kouluttajia. Kerholla kävikin näitä vierailemassa kymmeniä, joille annettiin mahdollisuus seurata nuorten touhua kahvikuppi kädessä. Myös kilpailun johtoa ja muita toimitsijoita kävi katsastamassa paikan.

Kilpailun pisteytyksiä oli myös ryhmän sisäinen toiminta ja yhteistyö. Sekä ns. ”palokuntahenki”, jota voisi verrata ”Ham Spirittiin.” Monessa ryhmässä nousi esille johtajuus ja ryhmän vetäminen yhteistyössä hyvään suoritukseen. Hyvä johtaja jakoi tehtävät ja valitsi muun muassa radioyhteyden pitäjäksi joukkueen jäsenen, jolla tiesi olevan siihen parhaat valmiudet.

Nuoret olivat aivan esimerkillisiä. Hyvä käytös, tervehtiminen ja kiittäminen olivat automaattisia. Joukkueissa taisi olla yhtä paljon poikia ja tyttöjä, tyttöjen aktiivisuuden ollessa huomattavan korkea – pojistakaan valittamatta. Kaikki joukkueet olivat innostuneita radiohaasteen edessä. Mutinaa tai valitusta ei tullut keneltäkään.

Loistavat järjestelyt

Kilpailun järjestelyt olivat aivan loistavat! Toimitsijoita oli mukana noin viitisenkymmentä. Jokaisella rastilla oli ensinnäkin ”ulkovahti”, joka ohjasi rastille tai pidätti joukkuetta, kunnes rasti oli vapaana. Lisäksi jokaisella rastilla oli yksi tai kaksi toimitsijaa antamassa tehtävänannon sekä pisteyttämässä suorituksen.

Jokaisen rastin pisteet välitettiin kännykkäsovelluksella välittömästi kilpailun toimistolle, jossa näin tiedettiin tarkasti, missä kukin joukkue liikkuu. Myös pistetilanne oli joka hetki tiedossa. Palokuntanuoret olivat turvallisessa seurannassa – mutta toki jokunen eksyminenkin sattui. Mitäs pienistä. Eihän Lahdessa voi oikeasti eksyä. Kaikki tiet kun johtavat Radiomäelle. (... vitsi ... vitsi)

Järjestäjät huolehtivat myös toimitsijoiden ruokailusta. Vähän puolenpäivän jälkeen kerholle tuotiin lämpöastiassa todella maittava ateria. Myös nuoret saivat päivän aikana lämpimän aterian.

Järjestelyt olivat huippuunsa viritettyjä. Mutta onhan tämä jo asiana palokuntien sydämessä. Hyvin organisoitu on puoliksi tehty.

Ja mistä kaikki alkoi – kiitos Eeva, OH3ST

Siitä, että kerho sai olla mukana näin fantastisessa tapahtumassa, saa yksin kiittää Eevaa, OH3ST. Eeva on tunnettu monelle radioamatöörille suomalaisen radioamatööritoiminnan ”ham-spirit'in kulta-ajalta.” Eeva oli pitkään SRAL:n hallituksessa sekä YL-ohjaajana ja mukana monessa toimikunnassa. Eeva oli pitkään työssä myös SPEK:ssa, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä sekä edelleen erittäin aktiivi palokuntanuorten vapaaehtoistehtävissä.

Eeva kysyi tammikuun alussa halukkuuttamme rastiksi. ”Ilman muuta, tottakai” -vastauksemme lähti alle minuutin. Eeva viimeisteli rastin tehtävänannon palokuntakielelle. Myös kilpailun johtaja Jarno Potkonen kävi etukäteen katsastamassa tilat Radiomäellä.

Suunnittelua ja pähkäilyä

Kun rastimme teemana oli ”kansainvälisyys”, ensimmäinen ajatus oli löytää vasta-asema ulkomailta. Mietimme pitkään, että voisimmeko pyytää apua Heikiltä, HB9EDY. Aivan varmasti Heikki olisi suostunut olemaan vasta-asemana. Mutta kun meille selvisi, että kilpailu tulee kestämään 6-8 tuntia, olisi Heikiltä mennyt koko lauantai. Varmaan Heikki olisi tähänkin suostunut mutta kelien kanssa olisi saattanut tulla vaikeuksia.

Ratkaisevaksi ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että koska rastimme oli pisin – 15 min – meillä piti olla kaksi asemaa ruuhkien purkamiseksi. HF-alueen SSB-liikenne häiriöineen ym. olisi tullut liian vaativaksi rastilaisille. Lopulta päädyimme taajuudelle 7150 kHz ja FM-modelle, jolloin äänenlaatukaan ei ollut yhteyden esteenä. Rasti piti olla haastava mutta ei liian vaikea.

Kun suostuimme rastiksi, lupauduimme myös olemaan etukäteen siitä mistään kertomatta, koska joku kilpailujoukkue olisi saattanut saada siitä tiedon ja aavistaa, mitä eteen on tuleva.

Rastin väki

Kerholla olivat kilpailun aikana radioyhteyksistä huolehtimassa ja joukkueita avustamassa Jari-Pekka, OH3OQ; Timo, OH3TMI. Jari, OH2BU; toimi vasta-asemana. Myös Vesa, OH3FYE; jaMaarit, OH3EXI; yhdessä Sakarin kanssa olivat hetken paikalla.

Jari-Pekka ja Timo hoitivat tehtävänsä hienosti ja kaikki joukkueet saivat hienon ja hyvän kuvan sekä kerhosta että radioamatööritoiminnasta. Valtava kiitos kummallekin!

Esimerkkiä palokuntanuorisotyöstä?

Kun radioamatöörit vuonna 1989 järjestivät mainos- ja markkinointikampanjan, jopa televisiomainoksilla, moni valtakunnallinen nuorisojärjestö pyysi meiltä audienssia ja sai konsultaatiota. Olimme tehneet jotakin vallan hienoa ja uutta.

Mutta pitäisikö meidän radioamatöörien nyt nöyrästi lakki kourassa kävellä palokuntanuorten luokse ja pyytää konsultointia. Vai mitä sanotte seuraavista luvuista:
--------------
Palokuntanuorisotoiminta
Vapaaehtoisten palokuntien nuoriso-osastoissa järjestetään harrastustoimintaa 7-17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Jokainen nuorisotoimintaan osallistuva saa valmiuksia ja taitoja toimia arkielämän yllättävissä tilanteissa.

Palokuntanuoriso-osastoja on Suomessa on noin 445. Vuoden 2016 lopussa palokuntanuoria oli 7 211 ja heidän ohjaajiaan 1 628. Vuonna 2016 palokuntanuorille järjestettiin kaikkiaan 9 826 viikkoharjoitusta, joissa oli osallistujia yhteensä 105 518. Muita tapahtumia, kuten leirejä, kansainvälisiä tapahtumia ja kilpailuja järjestettiin yhteensä 2 930 kertaa ja niihin osallistui 21 261 henkilöä. (SPEK toimintatilasto 2016, otos 354/445 osastoa.)
----------------

Olemme ylpeitä, kunnioitettuja ja nöyriä, että olemme saaneet olla mukana näin hienon järjestön toiminnassa!

Rescue Race-kilpailun säännöt löytyvät täältä:
Säännöt

Markku H Aarnion säätiön löydät täältä:
Markku H Aarnion säätiö

Mainiot SPEK:n sivut löydät täältä:
Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Sergei

Välillä Vanhalla Radioasemalla oli jopa kolme joukkuetta yhtä aikaa

Sergei

Toimitsijat valvoivat joukkueita. Joukkueiden mukana myös oma aikuinen valvoja, joka ei saanut osallistua tehtävän suorittamiseen

Sergei

Tehtävä piti ensin kartoittaa ja sitten laatia englanniksi raportti

Sergei

Radioyhteyden pitäminen jännittää

Sergei

Yksi kirjoittaa, muut auttavat

Sergei

Kellokosken VPK:lla oli otetta. He tulivat lopulta kilpailussa toiseksi. Iitin VPK:n voittaessa.

Sergei

Toinen hätäuloskäytävä askarrutti

Sergei

Jari, OH3OQ; avustamassa radion käytössä - "Olethan oikealla taajuudella?"

Sergei

Tekstiä kokoamassa

Sergei

Joukkuekaveri avustaa oikeaan sanomaan

Sergei

Joukkueen tehtävänanto käynnissä

Sergei

Hätäuloskäytävät oli merkitty selkeästi, tässä "DEF-456"

Sergei

Radioyhteys meneillään - taajuutena 7150 ja modena FM

Kuvat Liisa Jalonen
Teksti: Liisa ja Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC