logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

PETÄJÄVEDEN SUOSIO YLITTÄÄ KOHTA LIITON KESÄLEIRIN!

PETÄJÄVEDEN ROMPEPÄIVIEN JA MUSEON SUOSIO RÄJÄHTI

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseon jokakeväisen kirpputoritapahtuman suosio on muutamassa vuodessa noussut räjähdyksenomaisesti. Kirjoittajan arvion mukaan lauantaina 21.5.2016 pidetty tapahtuma keräsi paikalle jo arviolta 500-600 henkilöä, sillä pari vuotta sitten pidetyillä rompepäivillä oli jo 500 kävijää, mutta nyt myyjiä oli runsaasti enemmän ja parkkipaikkoja käytössä suuremmalla alueella.

Hieno paikka, hyvät palvelut ja mukavan vilpittömät järjestelyt ja osanottajat tulevat aivan varmasti kasvattamaan tapahtuman suosiota vielä enemmän lähivuosina! Mistä siis on kyse?

Rompepäivä 2016

Perinneradioharrastajien tapaaminen perjantaina

Vanhoista radioista kiinnostuneet kerääntyivät museolle tavalliseen tapaan jo perjantai-iltana kuuntelemaan esityksiä ja tapaamaan toisiaan – ja erityisesti kertomaan mitä löytöjä olivat tehneet! Paikalla oli aika tarkkaan 30 perinneradistia.

Kari, OH1UH; piti ensin kattavan esitelmän salauskeinoista ja -välineistä aina toisesta maailmansodasta muutamaan vuosikymmeneen sen jälkeen. Hyvin asiaan perehtynyttä Karia komppasivat yleisön asialliset lisäkommentit.

Monella perinneradistilla on Bertta-tai C-radio, mutta ei kunnollista virtalähdettä. Manu, OH7UE; kertoi "tilaustyönä" Museo Militarialle tehdystä poweriprojektista, jonka hedelmiä muutkin poweri tarvitsevat voivat hyödyntää. Manu ja Tommi, OH7JJT; suunnittelivat powerit, jotka antaisivat kaikki tarvittavat jännitteet ja teettivät piirilevyt Kiinassa. Powereita voi ihalla Manun kotisivulta:
Manun, OH7UE; kotisivu

Tämän jälkeen Lasse, OH6GGB; esitteli illan jymypaukun. Huuto-netissä kaupan olleen ranskalaisen "Ducretet"-nimisen radion vuodelta 1924. Viisiputkinen radio on hyvässä kunnossa – tosin putket puuttuvat, mutta eivätköhän nekin vielä löydy. Hieno löytö?

Esittelyiden ja iltapalan jälkeen tarinointi jatkui aina kahteen saakka yöllä. Käytävän keskellä huoneessa nukkunut Rane, OH7CQ; valitti, että kenenkään puheesta ei saanut selvää kun yhtäaikaisia puhujia oli ainakin seitsemän.

Kannattaa ehdottomasti tutustua kahteen alla olevaan, hyvin tehtyyn esittelyvideoon:
Videotaltiointi radio- ja puhelinmuseon pihapiirissä vuosittain järjestettävästä rompepäivätapahtumasta (25.5.2013).
Petäjäveden radio- ja puhelinmuseon esittelyvideo. Käy myös tutustumassa nettisivuihimme: http://www.radiomuseo.fi

Kirpputoripäivä lauantai

Ensimmäiset kirpputorimyyjät tulivat museon pihalle jo varhain perjantai-iltapäivällä. Koska tiedossa oli sateeton ja kaunis viikonloppu, myyntipöydät aseteltiin ja peiteltiin valmiiksi odottamaan lauantaina.

Rompemyyjiä oli tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Kaikki mahdolliset paikat aina museon portilta perällä olevan vanhalle parkkipaikalle olivat täynnä. Myyjiä oli arviolta noin 60-75. Erilaisia autoja löytyi parkkipaikalta yhtenä hetkenä puolenpäivän aikaan - kun moni oli jo lähtenyt ja osa tulematta - noin 160 kpl!

Kävijöistä karkeasti puolet on radioamatöörejä ja toinen puoli muuten vain radioista kiinnostuneita. Dx-kuuntelijoitakin löytyi kymmenkunta!

Myynnissä oli tietenkin voittopuolisesti vanhoja ja uudempia radiota, komponentteja mutta myös tällä kertaa ehkä normaalia enemmän yleensä vanhaa antiikkia ja käyttötavaraa. Suosio on siis kasvanut jopa meidän pienien radiopiirien ulkopuolelle.

Monipuolinen paikka ja palvelut

"Petäjävesi" ei ole pelkästään museo vaan monipuolinen palvelukeskus. Sata vuotta vanhaan vanhaintaloon on vuosien myötä kehittynyt paitsi mahtavan radio- ja puhelinmuseon lisäksi kodikas hotelli aitoon maalaismiljööseen.

Alue on aavistuksen etäällä – ei kuitenkaan liian kaukana – Petäjäveden keskustasta, joka luo oman rauhallisen tunnelman puhtaan luonnon keskelle.

Hotellihuoneisssa on liinavaatteet ja televisio mutta yhteistilossa wc- ja suihkutilat sekä käytännöllinen pieni keittiö. Huoneiden hinnat ovat vähintäänkin kohtuulliset. Myös hyvän aamiaisen saa aamuisin salin puolella.

Mahtava museo pyhiinvaelluskohteeksi!

Radioharrastajan kannalta itse museo on tietenkin tärkein asia Petäjävedellä. Vaikka museon nimi on "Radio- ja puhelinmuseo", ovat radiot selvästi niskan päällä. Päätalon yläkerta on tupaten täynnä erilaisia radioita. Kuitenkin hyvin järjestettyinä aihealueittain. Löytyy sekä tavallista kotitelevisiota että -radiota, puolustusvoimien ja muuta sotaradiota, ammattiradiota jne. Just name it! Myös erilaisia komponentteja löytyy.

Jos radiota vähäänkään kiinnostavat, kannattaa ottaa Petäjävesi lomamatkan kohteeksi. Päivä saattaa juuri ja juuri riittää museon läpikäymiseen, mutta yhden yön yöpymisellä saa paremman tuloksen. Katsomista ja tekemistä on koko perheelle. Petäjäveden emäntä Hilve, OH6MTI; ja isäntä Esa Sallden, OH6NFV; tarjoavat vierailijalle miellyttävän hetken lämpöisessä miljöössä!Ohessa tunnelmakuvia Petäjäveden Rompepäiviltä 2016

SergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiSergeiTeksti Jari, OH2BU

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC