logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

Arvi Hauvosen muistoasema OH3R

OH3R ANTENNI NOSTETAAN TAKAISIN MUSEON KATOLLE

Arvi Hauvosen Muistoaseman, OH3R; antenni nousi takaisin museon katolle

Muista katsoa Pasin, OH3EVH; tekemä n. 2 minuutin video ja haastattelu antennin nostamisesta. Löydät sen Youtubesta tästä linkistä

Lahden Radio- ja tv-museolla on ollut 1990-luvun alusta saakka toiminnassa Arvi Hauvosen Muistoasema, OH3R: Asema on päivystänyt joka sunnuntai klo 12:00-15:00 esitellen ra-toimintaa museon asiakkaille ja kertoen bandeilla Radio- ja tv-museosta ja Lahdesta.

Museon jouduttua sisäilmaongelmien takia isoon remonttiin, jouduttiin aseman antennit laskemaan alas museon katolta keväällä 2015. Tästä löytyy muutamia kuvia mm. seuraavasta linkistä. Samalla kun ra-antennit laskettiin katolta alas, laskettiin alas myös mm. Yleisradion ja Digitan käytössä olleita antenneita. Niiden roottorit ja mastoputket siirtyivät kerhon omaisuudeksi.

Antennin huoltoa

Kesän mittaan alas laskettuja antenneita pikku hiljaa kunnostettiin ja odoteltiin museon remonttia tekevältä yhtiöltä tietoa, milloin antenni voidaan nostaa takaisin. Tieto tulikin, mutta vain kolmea päivää ennen ylösnostoa. Paljon oli vielä tekemättä.

Kerhon puheenjohtaja Raimo, OH3RV; ja Jarmo, OH3RP; ahersivat yötä myöten antennin kokoamisessa. Mastoputki ja roottori uusittiin ja käyttöön otettiin Digitan alaslasketusta putkesta mm. laakerit. Rami oli samaan aikaan kiinnitetty SRAL:n ja kerhon messuosastolle, joten ongelmana oli ajan riittäminen. Kahdessa vuorossa se riitti.

Pimeää työtä

Parivaljakko tekikin hommia Radiomäellä pääasiassa pimeällä - niillä tunteina jotka jäivät työpäivän ja auringonlaskun sekä nukkumaanmenon väliin. Otsalamput antoivat valoa kokoamiseen ja antennien viimeistelyyn.

Messujen jälkeen ja maanantai-iltana kerhoillan aikaan olivat apuna vielä Marko, OH3MN; ja Jaska, OH3LV. Antenni saatiin päivää ennen ylösnostamista nostokuntoon. Raimo, OH3RV; pyysi Jaria, OH2BU; tiistaina yksin valvomaan antennin nostoa, muilla kun oli työpäivä.

Yksin ei olisi onnistunut

Jari oli varautunut hoitamaan homman yksin, mutta Lahden toistimella joku oli kuuluttanut antenninnostosta ja paikalla olikin yht'äkkiä kahdeksan henkeä. Kolme lähti Artjärveltä ja Nastolasta auttamaan, yksi lähti kesken työpäivän keskustasta paikalle ja yksi – aamulla vakavan sairauskohtauksen saanutkin hinasi itsensä Radiomäelle. Tämä on hyvähenkisen radiokerhon arkipäivää – apua tulee ja apua saa, jopa pyytämättä.

Hyvä näin, koska nosto vaati itse asiassa kolmen hengen panoksen, yhden joutuessa ryömimään ahtaaseen tilaan museon ullakolla varmistamaan, että kaapelit tulevat isoa putkea pitkin kunnolla alas.

Hyvä palvelu urakoitsijalta

Rakennuspalvelu Räsänen Oy hoiti noston tyylikkäästi ja täydellisellä ammattitaidolla. Liinojen kiinni laittamisesta niiden poistamiseen kului hädin tuskin puoli tuntia. Fritzelin antenni seisoo nyt tyylikkäästi paikallaan ja jäljellä on enää viimeiset viimeistelyt museon sisällä. OH3R on täydessä iskukunnossa ensi keväänä, kun museo taas avataan.

Kiitos kaikille asianosaisille: Raimo, OH3RV; Jarmo, OH3RP; Lauri, OH3RL; Jaska, OH3LV; Marko, OH3MN; Pasi, OH2EIC; Pasi, OH3EVH; Maarit, OH3EQS/äiti, Vesa, OH3FYE ja Jari, OH2BU.

Kiitos erityisesti Pasille, OH3EVH; hienon videon kuvaamisesta ja editoinnista.

Kirjoitti Jari, OH2BU

Sergei

Musta kuva? Kyllä, Raimo, OH3RV; ja Jarmo, OH3RP; kokosivat antennia illan pimeinä hetkinä, työpäivän jälkeen.

Sergei

Otsalamput auttoivat kokoamisessa.

Sergei

Edellisenä päivänä oli "huppu" poistettu museon päältä, mutta alumiinikehikot olivat vielä jäljellä ..

Sergei

... kehikko kerrallaan ne nostettiin pois ja purettiin.

Sergei

Late, OH3RL; oli alapään valvojana katsomassa, ettei johdot katkea nostovaiheessa.

Sergei

Nostoliina kiinnitettiin vaakatukeen ja ryhdyttiin nostamaan ..

Sergei

... mutta työnjohtajaa naurattaa, koska antennin kiinnitysnarua ei oltu muistettu irrottaa. Meinasi museon koko kaide nousta ilmaan.

Sergei

Antenni nousee hitaasti ja Late, OH3RL; kiirehtii katolle.

Sergei

Kaunis näky, koko häkötys ilmassa.

Sergei

Kuin kuuta nousevaa antennia odotetaan taivaasta.

Sergei

Ja sieltä se saapuu.

Sergei

Kaapelit irrotetaan kiinnityksestä ..

Sergei

... ja työnnetään alas paksua putkea pitkin. Putken alapäässa, ahtaassa ja pienessä tilassa Pasi, OH2EIC; vetää johtoja alas etteivät jää puristukseen.

Sergei

Masto ja antenni .... korkeuseroa vain n. 120 metriä.

Sergei

Mastoputki päästetään hitaasti liukumaan ison putken sisään.

Sergei

Iso putki on pultattu museon kantaviin rakenteisiin ja katolla suojattu vedeltä.

Sergei

Antenni paikallaan, hämärä jo tulemassa.

Sergei

Näkymä museon katolta, n. 155 metriä merenpinnasta, Vesijärvelle

Sergei

Ja viimeinen kuva nostokurjesta ...... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC