logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3aclahti(a)gmail.com

Takaisin etusivulle

"KÄTEVÄ&TEKEVÄ" -MESSUT 2017

AMMATTIMAISTA OSAAMISTA, KARTTUVAA KOKEMUSTA

Mukavan välittömät messut

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; osallistui pyhäinpäiväviikonloppuna Lahden Messukeskuksessa järjestettyihin suurille Kätevä&Tekevä-messuille. Messut taisivat olla kuudennet tai seitsemännet vimeisen viiden vuoden aikana.

Uusi paikka – uudet kujeet

Messujen järjestäjät eivät tällä kertaa pystyneet tarjoamaan meille vanhaa "vakiopaikkaa" ison hallin takaosassa, ulko-ovien vieressä. Olimme tämän vuoksi jo hetken hylkäämässä koko messut mutta velvollisuus radioamatööritoiminnan edistämisen puolesta palautti meidät järjestykseen. Ja hyvä niin, sillä uusi paikka oli itseasiassa parempi ja keskeisempi. Samalla uusi paikka pakotti meitä muuttamaan pikkasen järjestelykuviota – joka sekin oli siunaus!

Remoteasema taikasana!

Aiempien messuesiintymisten suurin työvaihe on ollut antennien vetäminen Messukeskuksen katolle ja läheisiin puihin. Laitteiden ja antennien raijaaminen kerholta vaati aina vähintään perävaunun ja Messukeskuksessa erityisjärjestelyitä kattotasanteen avaimien ja lupien kanssa. Ja varsinkin viime vuosina kiitoksena oli kuitenkin erittäin korkeaa häiriötaso 80 metrillä, joka teki näyteyhteyksien pitämisestä kiduttavaa.

Ruskaleirillä remoteaseman rakentamista esitellyt Kalevi, OH3NAO; tuli avuksi. Remoteasema kulki mukana pienessä laukussa ja vaati vain internet-yhteyden. Asema oli pystyssä ja purettu muutamassa minuutissa eikä Sysmästä, jossa vastaanotin ja lähetin sijaitsivat, kuulunut mitään häiriöitä 80 metrillä saatikka 20 metrillä.

Remoteasemalla oli helppo pitää näyteyhteyksiä ulkosuomalaisiin – Heikki, HB9EDY; Kari, EA8DED; Asko, HB9KOR ym – sekä käydä välillä kotimaan taajuuksilla. Kalevi jopa innostui ajamaan 18 yhteyttä marraskuun peruskisassa. Siinä oli katsojilla ihmettelemistä.

Tnx, Kalevi - näin helppoa ei koskaan ole ollut!

Materiaali uusiksi

Messut on monelle ensimmäinen kosketus radioamatööritoimintaan. Siksi ständillä jaettavan materiaalin tulee olla houkuttelevaa ja luokseen kutsuvaa. Materiaalia pitää olla syvästi kiinnostuneelle että vain lievästi kiinnostuneelle.

SRAL:n toimistosta saimme vanhoja Radioamatööri-lehtiä, joukossa muutama uusikin, Radioamatööri-esittelylehteä sekä kaksi "roll up"-julistetta. Jälkimmäisistä toinen jouduttiin välittömästi hyllyttämään aiheen sopimattomuuden vuoksi. Jälkimmäinen oli englanninkielinen, tehty ulkomaisille messuille, mutta sai jäädä kun muutakaan ei ollut.

Kävijöitä varten tehtiin ja taitettiin siis puolessa päivässä aivan uusi esite - ”Radioamatööritoiminta – vaatimattomasti sanoen maailman paras harrastus”. Samoin tehtiin aivan uudet esitteet uutta alkavaa kurssia varten.

Sortimentti oli nyt hyvä – aina tilanteen ja asiakkaan kiinnostuksen mukaan annettiin sopiva määrä tietoa. Ei liikaa vaan aina sopivan haastavasti.

Ihania ihmisiä, hienoja tarinoita, korjattuja radioita

Messujen ihaninta antia on ihmisten kohtaaminen. Eikä tämä tarkoita vain niitä, jotka tulevat kiinnostuksesta radioamatööritoimintaan.

Eräs Keijupuiston vanhempi rouva sai etäohjeet rakkaan ULA-radionsa käyttämiseen. Toinen, keski-ikäinen naishenkilö tuli vanhan Turussa otetun valokuvan kanssa etsimään sukulaistansa, jolla oli jotakin tekemistä radioiden kanssa. Annoimme monta loistavaa vinkkiä etsimisen avuksi ja ohjasimme myös ottamaan yhteyttä mm. Reiskaan, OH2HK; jolla on ehkä paras tuntemus 1920-luvun radioamatööreistä.

Yhden käden sormet eivät riittäneet laskemaan vanhoja radiosähköttäjiä, sissiradisteja tai viestin käyneitä. Kaikilla oli mukavia ja hienoja tarinoita kokemuksistaan. Monelle sähkötysavaimen näkeminen vuosien jälkeen oli liikuttavaa.

Mutta ständille tuli myös kaveri, joka 1968 oli suorittanut kokelasluokan tutkinnon. Harrastus oli jäänyt muutamaan kusoon eikä tunnuskaan ollut enää muistissa. Oma iki-OH -luettelomme kertoi nopeasti hänen vanhan tunnuksensa. Voi olla, että kaveri tulee vielä kurssille päivittämään tietonsa …

Ei ständi ole pelkästään uusien harrastajien kalastamista vaan myös yleistä PR:ää harrasteen puolesta. Mutta, kyllä ständillä nytkin annettiin monen naapurikaupungin kerhojen osoitteita! Hei herätkää Jyväskylä, Riihimäki, Vaasa, Turku, Kuopio m.fl. - teidän yhteystietonne on ilmiannettu.

Morsetus edelleen pop

Päivi, OH3SL; piti vanhaan tapaan yllä sähkötysavainta ja summeria. Se edelleen kiinnosti kymmeniä nuoria mutta erityisesti sellaisia vanhempia, joilla oli nuoria mukana. No, aika monta kertaa joutui vastaamaan kysymykseen ”Ai, vieläkö radioamatöörejä on olemassa?” No, onhan meitä. Ainakin Lahdessa.

Päivi hoiti asiakkaat tyylillä - tnx!

Kunnioitettavia vieraita

Ständillä ehti piipahtamaan myös Lahden kaupunginjohtaja Myllyvirta, muutamakin pv:n edustaja ”in cognito” sekä merkittäviä vieraita yhdistyksistä, joiden kanssa voimme jatkossa tehdä yhteistyötä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kerhon puolelta messujen projektipäällikkönä oli tälläkin kertaa Vesa, OH3FYE. Vesa ei tykkää kehuista, mutta sanotaan kauniisti että kerhon hallitus ja kaikki mukaan lupautuneet olivat koko ajan hyvin tietoisia missä mennään ja mitä tehdään. Kerholle tyypillinen avoin viestintä toimi tässäkin. Uuden ständipaikan haasteet Vesa selätti yksi kerrallaan magnifico. Uusi kevyt sapluuna siivittää jatkossa osallistumaan uusille messuille.

Ständiporukkana oli tänä vuonna Vesan, OH3FYE; lisäksi Raimo, OH3RV; Päivi, OH3SL; Kalevi, OH3NAO; Mika, OH3BFT; Tomi, OH3TKN; ja Jari, OH2BU.

Kerholaisia ja kauempaakin tulleita hameja vieraili runsaasti ständillä. Kiitos kun kävitte!

Final words – mitä saatiin aikaan?

Hyvää PR:ää, mukavaa Ham Spirit'tiä, uusia kontakteja ja uusia jäseniä. Mutta ennen kaikkea messujen palautteella pidämme tänä syksynä uuden perusluokan kurssin. Kurssi alkaa ti 14.11.2017 klo 17:00 ja on viides kurssi tänä vuonna sekä 38. kurssin seitsemän vuoden aikana.

SRAL tuki kurssia taloudellisesti sekä antoi käyttöön ed.m. materiaalia. Messujärjestelyistä vastasi OH3AC.

Kirjoitti Jari, OH2BU


Sergei

Normaali kuva lauantailta. Paljon pöhinää ja koko oma väki kiinni keskusteluissaSergei

Päivi, OH3SL; oli hyvinkin busy nuorten ja lasten morsettamisessaSergei

Usein vanhemmat pyysivät nuoriaan kokeilemaan sähkötysavainta. Messuthan ovat kokemusten hankkimista.Sergei

Vesa, OH3FYE; kertomassa perheelle mistä on kysymys.Sergei

Kalevi, OH3NAO; taustalla näyttämässä rautalankaa vääntäen remoteaseman toimintaa.

Sergei

Hetken huojennus .... vain kaksi asiakasta.

Sergei

Märketin majakkaseuralainen Kalevin puhuttelussa. Oikealla Rami, OH3RV: perheen kanssa.Sergei

Tapio, OH3QZ; toi messuille myös näytille oman etäasemansa - kannettavan sellaisen. Kalevi ja Tapio pitivätkin yhteydeb 80 m:llä, jossa operaattorien väli oli 50 cm mutta antennien väli 60 km.Sergei

Kalevi, OH3NAO; ja Rami, OH3RV.Sergei

Tärähtänyt kuva mutta mies on kaikkea muuta kuin tärähtänyt. Vesa, OH3FYE; oli niin aika liikkeessä ja työn ääressä, että still-kuvaa vain ei saanut.Sergei

Päivi, OH3SL. Hymysuu.Sergei

Messuja varten tehtiin oma esitelehtinenSergei

Oli siellä muutakin - autoja ....Sergei

... sali täynnä mielenkiintoisia ständejä ...Sergei

... jos toiseenkiin suuntaan.Kuvat Mika, OH3BFT; ja Jari, OH2BU... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC