logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

Geokätköilijöiden Megatapahtumassa radiokätköllä noin 900 sec.op.-kävijää

OH3RAC-toistinasema rankassa lauantai-illan käytössä

sijainti Kerho osallistui la 28.9.2019 Suomen tämän vuoden suurimpaan geokätköilijöiden "Mastojen loisteessa"-megatapahtumaan, jonka keskipisteenä oli Asko-talon alue Lahdessa.

Megatapahtuma on kuin kesäleiri

Geokätköilijöille megatapahtuma on vähän kuin meille radioamatööreille kesäleiri. Paikalle tullaan ympäri maata tapaamaan kanssasisaria ja -veljiä, kuuntelemaan esitelmiä ja esityksiä mutta ennen kaikkea etsimään eli loggaamaan kätköjä. Pelkästään megatapahtumaa varten rakennetaan paljon sekä uusia että tilapäisiä kätköjä. Osanottajat ovat yötä ystävien ja tuttavien luona, jotkut hotelleissa mutta löytyi myös telttoja ja matkailuautoja. Porilainen tyttö valitteli nivelten jäykkyyttä, kun oli nukkunut autossa edellisen yön.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut 1417 nimimerkkiä, joka tarkoittaa yli 2000 henkilöä, koska perheet ja parit käyttävät järjestään yhtä nimimerkkiä. Ilmoittautuneita oli 16 maasta aina Yhdysvaltoja, Brasiliaa ja Japania myöten.

"Radio signals from Lahti"-kätkö

Kerho oli Samulin, OH2MGA; ja Tuijan, OH4-2593; ohjauksessa ja opastuksessa mukana "Lab: Radio signals from Lahti"-kätkössä. Kätkö oli voimassa vain la-illan klo 18:30-24:00, joten kiirettä piti!

Kätkö edellytti radioamatööriyhteyttä "second operaattorina". Kätköpisteen haluava joutui kysymään radioitse, "Mikä on Lahden Radioamatöörikerhon radiotunnus?" Radiolla tuli myös vastaus foneettisin aakkosin "OH3AC .. toistan .. OH3AC" Purkamiseen oli apuna "foneettiset aakkoset"-taulukko. Kun kätköilijä oli ratkaissut kysymyksen ja saanut vastauksen, hän kirjoitti geokätkösovellukseen "OH3AC" ja sai arvokkaan pisteen.

Radioyhteyksistä huolehtivat Samulin lisäksi Akseli, OH3BPY; Jari-Pekka, OH3OQ; ja Late, OH3RL. Välillä Kerholta, välillä paikan päältä. Jari, OH2BU; toimi järjestysmiehenä kooten ja ohjaten ryhmiä Samulin pakeille. Akselilla oli pohjana jo pitkä tämänkin lajin harrastus, ja hän pystyi täydelliseen ammattisanastokeskusteluun muiden kätköilijöiden kanssa. Me muut lähinnä opettelimme.

Ohessa 55 sekunnin video yhden ryhmän ja nuoren pojan loggauksesta. https://youtu.be/Qzv-dWBTglk

Noin 900 geokätköilijää kokemassa second operator-yhyeyttä.

"Radio signals from Lahti"-kätkön kävi loggaamassa 530 nimimerkkiä eli yhteensä noin 750-900 henkilöä. Välillä yhteys pidettiin ryhmittäin, välillä yksittäisen geokätköilijän kanssa. Samuli oli yleensä ryhmän kanssa ja Akseli vasta-asemana. Yhteydet pidettiin OH3RAC 2 metrin toistimen kautta, jolloin saatiin mukaan piipitystä draamaksi ja vähän kohinaakin.

Tapahtuman jälkeen tulleissa palautteissa oli kaksi mukavaa ja meidän kätköä kiittävää kommenttia:

"Ensimmäinen mega-tapahtuma. Kiitos järjestäjille tapahtumasta. Lab-kätköjen osalta olisin toivonut mielenkiintoisia toteutuksia mutta harmillisesti lab-kätköt olivat suurimmaksi osaksi jonottelua tai sanan etsimistä paikanpäältä. Radioamatöörit-kätkö oli parhaimmistoa! Vaihdoimmekin pian Lahden muiden kätköjen etsintään. Tapahtumassa oli kuitenkin mukava yhteisöllinen tunnelma, mikä oli kiva kokea."

Tällä elämmekin sitten seuraavaan tapahtumaan!

Osanottajat ympäri Suomea

Kätköilijöille tarjottiin ennen yhteyttä tai sen jälkeen materiaalia radioamatööriharrasteesta. Suurin osa kätköilijöistä oli muualta Suomea, joten heille annettiin tietoa paikallisesta kerhosta tai lähimmästä kurssista. Yllättävän paljon oli Turun seudulta ja Satakunnasta ja he saivat hyvin vinkin käydä joko OH1AA:n tai OH1AF:n pakeilla. Mutta tuttavuuksia tuli Oulusta, Ruuhimäeltä, Kirkkonummelta, Säkylästä, Kajaanista, Kaarinasta, Asikkalasta ym.

Geokätköilyssä ja ra-toiminnassa on paljon samaa filosofiaa – tuntemattoman etsimistä ja löytämisen oivaltamista. Hamilla on DX, geo'lla se kätkö. Ja yhtä suuri riemu, kun haaste on voitettu ja kohde pääsee lokiin.

Mutta ennen kaikkea geokätköily on yhteisöllinen harraste. Suurin osa etsijöistä liikkui joko perheen, kaverin tai tuttavan kanssa. Harvempi oli yksin. Vanhoja tuttuja moikattiin, vaihdettiin kuulumisia ja sovittiin tavattavaksi seuraavassa megatapahtumassa. Onhan selvää, että kätköä etsiessä kahdet tai useammat aivot ovat paremmat kuin yhdet. Toinen oivaltaa, toinen ei ehkä heti.

Tuttuja hameja tuli vastaan

Radioamatöörejä tuli kätköä ratkaisemaan useampia. Arto, OH2BGN; ja Jaakko, OH3GVC; olivat ensimmäisten joukossa mutta suurin yllätys oli törmätä Michael'iin, DF8AN. Hän on yksi Saksan tunnetuimmista DXreistä, joka on ollut äänessä viime vuosina mm. tunnuksilla CE0Z/DF8AN, ZA/DF8AN; ZB2/DF8AN; CE0Y/DF8AN; PJ6/DF8AN, PJ6N & PJ7/DF8AN ja viimeksi Cocos Keeling, VK9CH. Oli mukava vaihtaa tämän nuoren saksalaisen kanssa DX-kuulumisia ennen kuin hänen piti rientää etsimään seuraavaa kätköä. Pile-up oli hänellä tässäkin verissä.

Miellyttäviä ulkomaalaisia vieraita

Ulkomaalaiset tulivat yleensä puolison kanssa. Miellyttävälle hannoverilaiselle pariskunnalle tämä oli tasan 100. megatapahtuma. Mutta heillä olikin kasassa jo 28.500 kätköä – suurin luku jonka kuulin päivän aikana. Klaus oli myynyt yrityksensä ja viimeiset 10 vuotta he olivat kiertäneet yhdessä maailmaa kätköjä etsimässä, kaikissa maanosissa.

Hollantilainen pariskunta oli lentänyt Helsinkiin ja vuokrannut auton. Lahden jälkeen heidän suuntana oli Kuopio, jossa kuulemma on maan parhaat kätköt. Tiedä häntä, koska nuori kajaanilainen tyttö väitti heillä olevan maan älykkäimmät ja fiksuimmat kätköt. Tasapeli.

Samuli, OH2MGA; ja XYL Tuija, OH4-2593; ovat harrastaneet geokätköilyä noin 8 vuotta yli 3300 kätkön loggauksella. He olivat Lahden megatapahtuman suunnitteluryhmässä mukana. Heinolasta tuntui muutenkin tulevan paljon miellyttäviä kätköilijöitä. Puoliamatööri Marko oli vastuullisessa tehtävässä järjestämässä tapahtumaa. Marko lupasi – ja yleensä hänen sanansa pitää – tulla Kerhon syksyn kurssille suorittamaan puuttuva T1.

Järjestelyt olivat muutenkin aivan tiptop ja Askon alue todella soveltuva tällaiseen tapahtumaan.

Myös geokätköilyn HQ oli paikalla

Geokätköilun kansainvälinen pääpaikka, headquarters, sijaitsee Seattle'ssa, Washingtonin osavaltiossa. Siellä luodaan kansainväliset säännöt ja seurataan kehitystä. Headquarters tuntuu olevan kätköilijöiden Mekka, moni oli siellä käynyt pyhiinvaellusmatkalla. Myös siellä työskentelevä, Euroopasta vastaava saksalainen Nicole oli tullut Lahteen. Hän oli hyvin innostunut "Radio signals from Lahti" -kätköömme ja piti yhteyden todella näpsäkästi. Hän kertoi HQ:ssa olevan työssä muutaman radioamatöörin ja tuntui olevan hajulla meidän harrasteestakin. Miellyttävä nuori nainen.

Samuli ja Tuija ovat olleet mukana Kerhon kahdessa aiemmassa geo-tapaamisessa. http://www.oh3ac.fi/Geotapaaminen_2.9._2017.html

Haluatko aloittaa geokätköjen etsimisen? Ja ehkä jo pian löytää niitä: https://geokätköt.fi/opas/aloittaminen/ p>
Kiitokset

Kiitos Samulille ja Tuijalle hyvin järjestetystä ja loppuun saakka mietitystä kätköstä ja kaikesta muusta avusta. Oli ilo tehdä radioamatööriharrastetta tunnetuksi sisarharrastuksessa. Lisää kuvia Asko-talolta:

Sergei

"Lab: Radio signals from Lahti" ja ratkaisukoodi/code: "OH3AC"

Sergei

Akseli, OH3BPY; auttamassa kätkön ratkaisemisessa

Sergei

Samuli, OH2MGA; on saanut yhden ryhmän hoidetuksi, joilla kiire jo seuraavalle kätkölle

Sergei

"Mastojen loisteessa" -mastoihin sai laittaa nimmarinsa

Sergei

Tyylikkäät badget

Sergei

Myös Lahden hyvinvointilkuntayhtymän robotti ole paikalla. Sekin oli kätkö.

Sergei

Päiväohjelma oli tiukka

Sergei

Myös ruokailu löytyi Asko-talon tiloista

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC