logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

MPK-WEBINAARI 17.5.2021:
MPK TARJOAA KOULUTUSTA JA TARVITSEE KOULUTTAJIA
HF-RADIOHANKE MULLISTAA RA-KOULUTUKSEN JA HARJOITUKSET

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; järjesti 17.5.2021 webinaarin ”Radioamatöörien ja MPK:n välisestä yhteistyöstä ja uusista hankkeista.” Webinaarissa julkistettiin ensimmäistä kertaa MPK:n merkittävä HF-radiohanke.

Webinaariin osallistui 85 eri toimijaa. Oli ilahduttavaa nähdä joukossa Turva- ja varautumisliikenteen konkareita eri puolilta maata, MPK:n ja muiden reserviläisjärjestöjen omaa väkeä, aktiiveita ja kouluttajia myös eri puolilta maata sekä ”omia”, Päijät-Hämeen MPK-kouluttajia. Kommenteista päätellen joukosta kasvaa myös uusia MPK-aktiiveita.

MPK:n puheenjohtaja Mika Hannula, OH1GR; innostaa radioamatöörikoulutukseen

sijainti Tilaisuuden alussa MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula, OH1GR; esittäytyi. Hän kertoi omasta filosofiastaan MPK:n puheenjohtajana kuten myös omasta radioamatööriaktiviteetistään. Kun Mika on ollut radioamatööri vuodesta 1982 lähtien ja nyt MPK:n puheenjohtaja, haluaa hän yhdistää nämä kaksi hänelle tärkeää asiaa ja edistää radioamatöörikoulutusta MPK:n piirissä.

Katso tästä Mikan, OH1GR; radioamatööritoimintaan innostava lyhyt video:
Mika, OH1GR; "Nostetta radioamatöörikoulutukselle"

Myös OH3AC Kerhokirje on esitellyt ja kertonut Mikasta. Hänellä on nykyiseen tehtävään liittyen merkittävä CV:
OH3AC Kerhokirje 2021-4 MPK:n pj Mika_OH1GR

Koulutuspäällikkö Juha Niemelle Päijät-Häme on rakas paikka

sijainti MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi kertoo omaavansa lukkarinrakkautta Päijät-Hämettä ja Lahtea kohtaan. Aktiiviaikana hän oli 2005-2008 Hämeen Rykmentin esikuntapäällikkönä ennen siirtymistään Pääesikuntaan ja kentälle. Lahti ja lahtelaiset tulivat siis tutuiksi ja Juhan toteamuksella, että "Päijät-Hämeessä on aina ollut voimakas maanpuolustushenki" on vahva pohja.

Vuodesta 2013 hän on ollut MPK:n koulutuspäällikkönä. Juha ei vielä ole radioamatööri, mutta paineet kasvavat, sillä vaikka hän sanoo olevansa ei-teknisesti suuntautunut, hallitsi hän tapahtuman radio(amatööri)tekniset kysymykset niin suvereenisti, ettei yleisluokankaan rima välttämättä jäisi paljoa heilumaan. Koulutusohjelmien kautta myös ra-asiat ovat tulleet hänelle tutuiksi.

Lahden Radioamatöörikerho ry:n MPK-yhteistyö

Esittäytymisten jälkeen Jari, OH2BU; kertoi Lahden Radioamatöörikerhon, OH3AC; ja MPK:n välisestä yhteistyöstä. Kerho on vuosina 2016-2020 järjestänyt toistakymmentä radioamatöörien perus- ja yleisluokan kurssia MPK:n piirissä. Lisäksi Kerhon jäsenet ovat olleet mukana kouluttajina muillakin kursseilla. Kaikkiaan noin 354 tutkintomoduulia on näiltä ra-kursseilta suoritettu. Myös kaksi antenninrakennuskurssia on järjestetty MPK:n kurssikalenteriin noin 110 osanottajalla.

Kerho on ollut mukana ainakin viidessa MPK:n viestiliikenneharjoituksessa ja jäsenet toimineet opettajina useilla MPK:n kursseilla. Kerhon koulutusmateriaali on ollut käytössä lähes kaikilla MPK:n ra-kursseilla, sähkövoimakoulutuksessa sekä pohjana maanpuolustusnaisten radiokoulutusvalmistelussa.

Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC; on ollut edelläkävijä MPK-yhteistyössä ja adioamatöörikoulutustarjonnassa, useilla monipuolisilla ja aiheisilla kursseilla aina vuodesta 2016 lähtien. Kerho on vahvasti mukana mm. MPK:n Lahden koulutuspaikan johtamisjärjestelmäryhmän toiminnassa.

Pääesitelmän nuotit

sijainti Juha Niemen pitämän kattavan esityksen löydät linkkinä tämän jutun lopusta. Esitelmän pääkohdat olivat:
   - 1.MPK:n koulutusohjelmat – yhteistoiminta jäsenjärjestöjen ja yhteistoimintaosapuolten kanssa
   - 2.MPK:n HF-radiokoulutuskokonaisuuden päivittäminen/laadinta
   - 3.Varaviestiverkkoseminaari 2021
   - 4.MPK:n HF-radiohanke

MPK tarjoaa koulutusta mutta tarvitsee Sinuakin kouluttajaksi

Maanpuolustuskoulutusyhdistys, MPK; keskittyy nimensä mukaisesti maanpuolustukseen liittyvään koulutukseen. Radioamatöörejä kiinnostavat varmaan lähinnä MPK:n voimassa olevat johtamisjärjestelmä- ja viestikoulutuksen sekä kyberturvallisuuden koulutusohjelmat. sijainti

MPK:lla ei ole sanottavasti omaa koulutushenkilökuntaa. Lähes kaikki koulutus perustuu jäsenjärjestöjen ja yhteistoimintayhdistyksien piiristä löytyvistä kouluttajista. Kursseja löytyykin laidasta laitaan ja niitä kannattaa katsoa MPK:n sivulta löytyvästä koulutuskalenterista. Jo ”radio”-sanan laittaminen hakukenttään antaa paljon tuloksia, mutta jos kokeilee vaikkapa sanoilla ”viesti”, ”jojä” tai ”kyber”, tietokoneen näyttö räjähtää täyteen.

MPK tarvitsee kaiken tasoisia – sekä kokeneita että aloittelevia – kouluttajia. Jos siis koet osaavasi jotakin - älä ole turhan ujo osaamisestasi – tai haluat olla mukana koulutuksen tukiorganisaatiotehtävissä, ota yhteys oman alueesi MPK-toimistoon. Myös kehitystehtäviin tarvitaan osaajia. Tarve on sukupuolineutraalia.

Radioamatöörikoulutus perustuu tarpeeseen ja parhaisiin käytäntöihin

Radioamatöörikoulutus ei varsinaisesti ole vielä ollut MPK:n jojä- ja viestikoulutuksen koulutusohjelmassa mutta sitä ollaan päivittämässä osaksi HF-radiokoulutusta. Tässä meidän radioamatöörikouluttajien tulee hieman mennä itseemme: radioamatöörien perus- tai yleisluokkaan valmistava koulutus – ja tutkinto – on vasta ensimmäinen porras MPK:n HF-radiokoulutuksessa. Kun tutkinto on suoritettu, MPK jatkokouluttaa tästä eteen päin omien HF-radiokoulutustavoitteisiinsa. Toki tässäkin koulutuksessa tarvitaan laajaa radioamatöörien osaamista.

Koulutussuunnitelmissa ei pyritä keksimään pyörää uudestaan. Koulutussuunnitelma tulee perustumaan eri puolilla maata jo käytössä oleviin ”best practice's”-käytäntöihin. Jos koulutusta jo jossakin osataan, ei sitä välttämättä haluta muuttaa vaan mieluimmin otetaan se osaksi koulutusohjelmaa.

Varaviestiverkkoseminaari 2021 tulossa

sijainti Tärkeä osa MPK:n koulutustoimintaa on olla tukemassa eri puolilla maata jo olevia varaverkko- ja turvajärjestelmiä. Merkittävin näistä on ehkä ollut Pohjois-Karjalan Radiokerhon, OH7AB; yhdessä MPK:n Pohjois-Karjalan piirin kanssa kaksi kertaa vuodessa järjestämät viestiliikenneharjoitukset. Niiden suosio on vuosi vuodelta kasvanut.

Myös tärkeä olemassa oleva varaverkko on Kaakkois-Suomen jatkuva ja reaaliaikainen verkko, jossa on kerätty paljon kokemuksia ja tietoa aina hyvään menestykseen saakka.

Vuonna 2019 pidetylle Varaverkkoseminaarille on nyt tulossa jatkoa tämän vuoden lopulla. On tärkeää kasvattaa varaverkkoja eri puolille maata mutta myös pyrkiä yhdistämään ne toisiinsa. Tässäkin ”best practice's” toimii hyvänä ohjenuorana.

MPK:n merkittävä HF-radiohanke

sijainti MPK-illan ja webinaarin ehkä mielenkiintoisin aihe ja nyt ensimmäisen kerran julkisuuteen tuotu asia oli MPK:n HF-radiohanke. Kyseessä on merkittävää suurempi satsaus, joka osuus suoraan ra-toiminnan sydämeen.

Hankkeen voi lyhyesti – jos haluaa olla yksinkertainen – kiteyttää kertomalla, että MPK on hankkinut viime vuonna 15 Icom IC-7300-”pakettia”, hankkii tänä ja ensi vuonna ehkä 25 pakettia lisää sekä mahdollisesti jopa 60 pakettia vuosina 2024-2025. Nyt Suomessa jo olevan 600 "kansanradion" kokoelma saa arvoisensa lisäyksen.

Paketteja – IC-7300, antenni, virtalähde, akut ja kuljetuslaukku – käytetään HF-radiokoulutuksessa, mutta lisäksi sissiradistien, PAPU- ja kotiseutuharjoituksissa – unohtamatta viestiliikenneharjoituksia. Paketit ovat siis keskeinen ydinosa jatkuvaa ja tulevaa koulutusta.

Radiot muodostavat myös oman viestiverkkonsa ja kytkeytyvät tarvittaessa Virve- ja RH68-verkkoihin että VHF-verkkoihin. HF-radiohankkeessa on vielä paljon pohdittavaa, pilotointivaihe on vasta käynnissä. Ratkaistavia kysymyksiä on paljon mutta operatiivinen käyttö alkaisikin vasta 2023.

sijainti Kun puhutaan vara- tai turvaverkkoon kuuluvasta laitteesta, on tärkeää että laitteet ovat jatkuvassa käytössä. Tällöin niitä käyttävien osaaminen kehitttyy jatkuvasti ja laitteet ovat aina toimintakunnossa. Osana HF-radiohanketta on vielä auki kaluston säilytys. Yhtenä mahdollisuutena on, että niitä annetaan MPK-sitoumuksen tehneiden radioamatöörieen hallintaan. Tällöin varmistetaan samalla, että kalusto on valvonnassa ja säännölllisessä käytössä.

Miten päästä mukaan MPK:n toimintaan?

Eräs webinaari-illan osanottaja - innostuneena aiheesta - kysyi, kuinka MPK:n toimintaan pääsee mukaan. No - MPK:lla ei ole henkilöjäseniä vaan ainoastaan jäsenyhdistyksiä.

MPK on koulutusyhdistys, jonka strateginen kumppani on puolustusvoimat. Mutta MPK:n antamaa koulutusta hyödyntävät myös muut järjestöt, ei pelkästään maanpuolustusjärjestöt.

MPK:n "toimintaan" pääsee mukaan katsomalla MPK:n koulutuskalenterista itseä kiinnostavia kursseja, ilmoittautumalla ja osallistumalla niille. Kurssien kautta saat koulutusta vaikkapa radioamatööritoimintaan.

Linkki esitelmään?

sijainti Alla olevasta linkistä tai klikkaamalla oikealla olevaa kansilehteä, löydät Juha Niemen MPK-webinaarissa pitämän esitelmän:
2020 HF-radiohanke esittely webinaari Lahden RAK 17.5.21



Kiitos Mika Hannulalle, OH1GR; Juha Niemelle ja kaikille osallistujille antoisasta webinaarista



Palautetta webinaarista:
Markku Koponen, OH8VQ; kirjoitti:
"Oli hyvä seminaari, kiitos siitä. Asiat ja keskustelu herättivät ajatuksia.

Olen ollut muutaman vuoden QRT, mutta taas on radiotouhut alkaneet pyöriä pienessä päässäni. Mieleen tulee takavuosien MPK:n viestiliikenneharjoitukset. Niissä agenda pitkälti pyöri pv:n HF-varayhteyksien ympärillä. Liikennöitiin sotaväen radioliikennetaulukoiden mukaan ja sotilastaajuuksilla. Kurssien/harjoitusten osanottajat olivat suurelta osin tuon alan reserviläisiä.

Eilinen webinaari osoitti, että nyt on hyvä tohina päällä MPK:ssa ja sen radioamatöörikoulutuksessa. Keskustelussa tulivat esiin nykyiset varaverkot ja niiden jokapäiväinen kusoilu ja testaus ja myös kysymys, miksi amatöörit eivät vaan harjoittele näitä vara-yhteyksiä, jotta saataisiin lisää valtakunnallista kattavuutta?

Jotta tuo esitetty, vuosittain laajeneva varayhteysverkko uusine radioineen saadaan toimivaksi systeemiksi, niin MPK:n radioamatöörikoulutuksessa täytyy olla kursseja, ei ainoastaan radioamatööritutkintoon valmistavia alkeiskursseja (joita esim OH3AC/MPK tekee), vaan myös jo luvan saaneille kurssit käytettävään ohjelmistoon/modeen ja ko. kaluston/tietokoneen käyttöön.

Käytettävä järjestelmä (ohjelmisto, modet jne.) on lyötävä lukkoon ja koulutettava kursseilla se käyttäjille. On hyvä, että on uusien modejen ja ohjelmien testaajia ja verkkoja, mutta käytössä oleva ”perustyökalu” olisi oltava ko. kurssien koulutuskohde. Edellä mainituilla vanhoilla viestiliikennekursseilla nämä modet olivat CW ja MT63, jotka olivat ”operatiivisessa käytössä”. Jos ja kun jokin uusi mode otetaan käyttöön, niin se opetetaan sitten varaverkon käyttäjille.

Näin saavutetaan verkolle operatiivinen valmius ja toimivuus. Ja sitä myötä lisää niitä kaivattuja alan harjoittajia muutenkin bandeille."





Antti Tiilikainen, OH7ENS; kommentoi:
"Radiolaitteiden käyttöön tarvitaan osaava henkilöstö. P-K:n radiokerhon johtamissa, MPK:n tuella toteutetuissa, valtakunnallisissa viestiliikenneharjoituksissa on koulutettu useita kymmeniä henkilöitä em. järjestelmien käyttöön. Seuraava koulutustilaisuus on ainakin marraskuun viestiliikenneharjoituksessa. Tervetuloa mukaan."





Kirjoitti ja kokosi Jari, OH2BU





... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC