logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

Syksyn kurssilla vihittiin vajaa 40 henkeä radioamatööriyden saloihin

Vuosikymmenien suurin kurssi päätökseen Lahdessa

Lahden Radioamatöörikerhon, OH3AC; ja MPK:n Lahden koulutuspaikan syksyn kurssille ilmoittautui 41 henkeä ympäri eteläistä-Suomea. Kurssi lienee ollut osanottajamäärältään suurin Suomessa kolmeen vuosikymmeneen tai ehkä jopa pidempään aikaan. Kerhon tähän asti suurimmalla kurssilla muutama vuosi sitten on ollut 25 osallistujaa.

Kurssilaiset nuoria, naisia ja ympäri Etelä-Suomea

Kurssin nuorimmat olivat 11-, 12- ja 13-vuotiaat pojat ja muita nuoria oli yhteensä 15. Näistä neljä tuli Salpaus-yhteistyön kautta. Naisia oli ilmoittautuneissa ilahduttavan monta eli seitsemän.

Suuri osa kurssilaisista tuli ympäri Etelä-Suomea: Helsinki (4), Forssa, Kirkkonummi, Vantaa, Kouvola (3), Riihimäki, Heinola, Tuusula, Mäntsälä, Orimattila Heinola jne. Loput olivat Lahden ympäristöstä: Hollolasta ja Lahden Nastolasta ym. Työesteet ym. karsivat pari ilmoittautunutta pois odottamaan seuraavaa kertaa.

Kurssi jouduttiin suuren osanottajamäärän vuoksi jakamaan kahdelle päivälle. Koulutusluokan tilat olisivat olleet hieman ahtaat 40 hengelle. Kurssi pidettiin tiistaisin ja keskiviikkoisin identtisinä. Vaikka kouluttajan tuntimäärä tuplaantui, opettaminen pienemmille ryhmille oli helpompaa. Myös kurssilaiset pystyivät kaksi eri kurssipäivää sopeuttamaan paremmin omiin aikatauluihinsa.

Kurssilaisten läsnäolo oli yli 90 %. Mahtava, motivoitunut porukka, keskusteleva ja hyviä kysymyksiä tekevä! Opettajan kannalta lähes ideaali ryhmä.

Vaikka kurssimateriaali sinänsä on jo laaja, opetuksella katettiin vielä laajempi osa ra-toiminnan kirjoa. ”Ham Spirit” oli usein käsitelty sana. Kurssimateriaali on käytännössä vain lista asioita, jotka tulee pakosti käsitellä, mutta varsinaisessa opetuksessa katettiin asioita paljon laajemmin.

”Mistä sait tiedon kurssista?"

Kurssilaisilta kysyttiin, mistä he ovat saaneet tiedon kurssista. Monella oli useampi tietolähde tai syy. Tässä ryhmiteltyjä vastauksia:
- "kiinnostava kurssi MPK:n kurssikalenterissa": 9
- "kiinnostava juttu, hyvä markkinointi, löytyi netistä": 8
- "Tapion, OH6UBZ/mm; purjehduksen tuoman uutisoinnin kautta": 7
- "(koulun) opettaja ilmoitti ja suositteli": 6
- "ilmoitukset kauppojen, kirjastojen ym ilmoitustauluilla": 5
- "nyt oli sopiva hetki monen vuoden odotuksen jälkeen": 4
- "Lahden nuorten- ja lasten messut, jossa Kerho oli mukana": 3
- "elektroniikan/sähkön ammattiin liittyvä täydennys": 3
- "pohjana LA/CB/RHA68-osaamisen laajentaminen": 3
- "vanhan tutkinnon täydentäminen": 2
- "uuden harrastuksen etsiminen": 2
- "esimiehen kehottamana työhön liittyen": 1
- "vapepa": 1

Kevyt illallinen joka kurssikerta

Oppimista ja rentoa meininkiä auttoi jokaisena iltana tarjottu kevyt illallinen: lihamakaronilaatikkoa, nakkeja, pasteijaa, karjalanpiirakoita sekä leipää, leikkelettä, pullaa, kahvia ja teetä ja välipalana hedelmiä, perunalastuja, popcornia, makeisia ym. Nälkäisenä ei kukaan kurssilta lähtenyt.

Välipalan motivoiva merkitys tuli useissa palautteissa esille.
- Kurssille oli helppo tulla, kiva kun oli ruokaa tarjolla. Materiaalista erityinen bonus
- Opetus ja ruoka
- Kiitos OH3AC järjestelyistä, iltapaloista ja tukevasta menosta. Erityiskiitos OH2BU. MPK:lle terveiset, että voisivat olla enemmän läsnä koulutuksessa, onneksi OH2BU paikkasi hienosti.
- Erityiskiitos välipalajärjestelyistä. Se että jotain joskus jäi jäljelle ei ollut ainakaan minun syytäni

Tutkinnot lähes nappiin

K-modulin tutkinto 5.11.2019 meni nappiin. Kaikki tutkinnossa olleet menivät läpi. Keskiarvokin oli mainio 53/60.

T1-moduulin ensimmäinen tutkintotilaisuus jouduttiin siirtämään pätevyystutkijan peruutettua tulonsa. Vustintäviraston määräämät kaksi tutkijaa tulivat toiseen tilaisuuteen.

Tutkinnon peruuntuminen aivan muutama tunti ennen tilaisuutta oli monelle kurssilaiselle paha takaisku. Opetus oli intensiivistä ja monet kurssilaiset panostivat juuri ensimmäiseen T1-tilaisuuteen. Muutama kurssilainen totesikin siirtyneen tutkintopäivän vaikuttaneen negatiivisesti tulokseen. Tutkintoa varten hankittu "ylikunto" lässähti viikon odotuksessa.

Myös T1-modulin keskiarvo oli yli 50/60, mutta hajonta tuotti muutaman hylkäyksen. Näistä jokunen on jo hoidettu kuntoon.

”Dagen efter – mitä nyt kun lupa on taskussa”

Viimeisen tutkintokerran jälkeen pidettiin vielä perinteinen ”Dagen efter – mitä nyt kun lupa on taskussa” -tilaisuus, jossa käytiin läpi mm kutsumerkin hakeminen, ensimmäisen rigin ja antennin hankinta, erilaiset harrastuksen sektorit aina VHF/UHF/SHF-työskentelyyn ja satelliitteihin saakka, kerhotoimintaan synkronoituminen ym.

Marko, OH3MN; joka on MPK:n Lahden koulutuspaikan johtamisjärjestelmäryhmän vetäjä, kertoi MPK:n toiminnasta ja sen tuomista mahdollisuuksista jatkaa harrastetta myös sillä tasolla.

Myös Kerhon hallitus kävi esittäytymässä kurssilaisille.

Kurssipalaute kiitettävä++

Kerhon kurssien standardiin kuuluu myös palautteen antaminen. Palaute annetaan aina nimettömänä ja sen voi kierrättää myös MPK:n kautta, jolloin henkilöllisyys jää aivan varmasti anonyymiksi. Palautelomakkeessa on kahdeksan asteikolla 1-5 arvosteltavaa peruskysymystä ja viisi suoraa kysymystä. Palautteiden keskiarvot olivat seuraavat:

1. Kurssin yleisarvosana 4,73
2. Opettajan asiantuntemus 4,88
3. Opettajan opetustaito 4,78
4. Kurssin hinta/laatu-suhde 4,91
5. Opetustila 4,46
6. Välineet/materiaali, jota käytettiin, 4.54
7. Tiedotus, saitko tarpeeksi tietoa? 4,85
8. Muut järjestelyt (iltapala ym) 4.88


Kokonaisarvosana (asteikko 5-1) kurssista oli 5- eli 4,73. Opetus sai myös 5- (4,88 ja 4,78) ja kurssimateriaali 4.54.

Sanallisista palautteista ei voi poimimatta seuraavia:
- ”Tehän kasvatatte uuden sukupolven osaajat. Kiitos Teille siitä!”
- "Opettajan asiantuntemus oli todella hyvä, sekä opetuksen kulku. Eri lähtökohdista olevat opiskelijat otettiin hyvin huomioon ja kertausta oli joka tunnilla opituista asioista."
- "Tiivis ja tarkkaan suunniteltu paketti, tehokas ajankäyttö. Ajankohta loppusyksyllä oli hyvä."
- "Paljon olen itsekin erilaisia kursseja pitänyt – rima on kohtuullisen korkealla. Hyvästä kurssista pitää antaa arvosanaksi “hyvä” (4), mutta tällä kertaa se ei riitä. On syytä jakaa “vitosia”."
- "Varsinaisesti pieleen ei mennyt mikään, kurssin takaisku oli pätevyystutkijan poissaolo, joka siirsi kurssin T1-moduulin suorituksen viikon päähän suunnitellusta."
- "Osaaminen ja innostus asiaan näkyi koulutuksessa ja kurssin järjestelyissä. Kaikki toimi."
- "Kiitos paljon opettajalle taiteellisesta luennon pitämisestä. Nyt kun luen tai kuulen jostain esim. vaihtovirrasta tai esim SSB, USB aina syntyy silmien eteen Jarin esittely ;)"
- "Hyvä meininki"
- "Kiitos!"
- "Mukava ja rento tyyli opetukseen."
- "Jatkakaa samaan malliin!"
- "En yhtään ihmettele että tämä on Suomen suosituin kurssi."

Kutsut jo käsittelyssä

Tutkintopaperit on jo prosessoitu Viestintävirastossa (Traficom) ja ensimmäiset kutsut annettu. Kun kuulette, toivottakaa uudet amatöörit tervetulleiksi yhteisöömme.

Kiitokset

Kurssin järjestämiseen auttoivat todella monet kerholaiset:
- Olli-Jukka, OH2OP; jakoi kurssiesitteitä ympäri Päijät-Hämettä, auttoi monella muullakin tapaa kurssin markkinoimisessa laajalle kaveripiirilleen.
- Late, OH3RL; toimi pääkokkina ja valmisti kotonaan aterioita.
- Jari-Pekka, OH3OQ; ja Vesa, OH3FYE; auttoivat iltapalan hankkimisessa, tekemisessä ja tarjoilussa, kun Late oli estynyt.
- Jari-Pekka, OH3OQ; siivosi ja imuroi koulutusluokan sekä tiskasi astiat aina ennen jokaista kurssikertaa
- Yrjö, OH3CK; ja Olli-Jukka, OH2OP; ottivat itselleen jo Elmeriyden ja luotsaavat uusia hameja alkutaipaleella

Sydämellinen kiitos kaikille auttaneille koko kurssin puolesta!

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC