logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry., OH3AC
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC - POSITIIVISEN RADIOAMATÖÖRITOIMINNAN PUOLESTA

Maanantaiesitelmä

Heikki, OH2BGX: "Hamiradiotekniikan kehitysaskeleet 1917–1967"

sijainti

Heikki, OH2BGX; piti kerhon uudessa koulutusluokassa esitelmän aiheena "Hamiradiotekniikan kehitysaskeleet 1917–1967." Heikin esitelmä oli äärettömän kiehtova aikamatka radiotekniikan alkuajoista aina vuoteen 1967 suhteessa yleiseen radiotekniikan kehitykseen.

Kehitys siis pysähtyi 1967?

No, Heikki, vuosi 1967 oli Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuosi. Siihenko, kehitys sitten pysähtyi? ”Ei päinvastoin – 1960-luvun lopulla kehitys suorastaan logaritmisesti räjähti. Kehityksen kuvaaminen niistä ajoista tähän päivään vaatisi kymmenien tuntien esitelmän.”

Kehitys ei koskaan ole suoraa tai lineaarista. Heikin esitelmä todisti, että jokainen uusi kehitysaskel perustuu johonkin aikaisempaan, jonkun muun tekemään kehitykseen. Onko kehitys sitten aina patentista patenttiin vai voiko kehitys kulkea patenttien välissä. Se on sitten toinen kysymys.

Pohjana kymmenien ja kymmenien tuntien pohjatyö

Heikki oli käyttänyt mielettömästi aikaa käymällä läpi satoja, tuhansia hakuteoksia, radioamatöörilehtiä ja kirjallisuutta. Niistä oli löytynyt tavalliselle ihmiselle ymmärrettävä polku tekniikan kehityksessä. Heikki ei kulkenut kehityksen tylsää keskilinjaa, vaan oli kaivanut esin niitä mielenkiintoisia helmiä.

Esitys eteni selkeästi vuosikymmenittäin ja jokaiselta vuosikymmeneltä löytyi oma, sille tyypillinen teema. Jos 1920-luku olikin vielä kipinälähettimestä vapautumisen aikaa, 1930-luvulla valmistauduttiin sotaan ja sodan jälkeen elettiin armeijoiden surplus-tavaroilla pitkälle 1950-luvulle saakka. Sotavapaa kehitys alkoi ehkä vasta 1960-luvun alussa. Suomalaisena merkkipaaluna oli Radiopuhelin Oy:n suunnittelemat ha rakentamat RP-62 ja RP-65 vastaanottimet ja RPT-lähettimet.

Kiitos Heikille mielen johdatuksesta vuosikymmenien läpi. Paikalle tulleet viitisentoista kerholaista kuuntelivat hiljaa ajatuksenjuoksua mutta ryntäsivät esitelmän jälkeen tutkimaan Heikin mukanaan tuomaa rekvisiittaa, komponentteja ja kirjallisuutta.

Heikin viimeinen slide oli sama, jolla vielä 1990-luvulla aloitettiin ja lopetettiin kaikki SRAL:n tilaisuudet ja niiden esitelmät: "Ham Spirit ei sammua saa" Hienoa, että Heikki oli tämänkin löytänyt takaisin historian pölyistä.

Heikki - tekniikan monitaitaja

Vuonna 1966 ensimmäisen lupansa saanut Heikki, OH2BGX; on tekniikassa varsinainen monitaitaja. Työskenneltyään ohjelmisto- ja laitteistosuunnittelijana, projektipäällikkönä ja laatupäällikkönä useissa eri yhtiöissä hän toimi viimeksi Laurea AMK:ssa tietotekniikan lehtorina toistakymmentä vuotta. Nyt vapaaherrana hänellä on kaikki maailman aika kehittää ja rakentaa. Ja sitä hän tekeekin.

Heikki tunnetaan ITE-näyttelyistä vakiorakentajana. Pienet vastaanottimet ja itsesuunnitellut lähettimet ovat Heikin bravuuria. Mutta eivät myöskään mikrokontrollerit tai antennikokeilut ole vieraita. Erikoisuuksia – jotka Heikille eivät ole erikoisuuksia – ovat maasähkötysyhteydet 800 Hz:n ja 136 kHz:n alueilla. Otaniemen polin diplomi-insinöörinä Heikki tuntee tietenkin tekniikan laajasti.

Heikki on positiivinen propellipää johon sopii Kielitoimiston sanakirjan määritelmä ”keksijä, innokas tekniikan taitaja.” Sananmukaisesti, koska Heikki on myös Helsingin Keksijöiden hallituksen varapuheenjohtaja. Heikki on suosittu ja pidetty luennoitsija joka perehtyy aiheeseen kuin aiheeseen pieteetillä mutta rakkaudella. Maanantaiesitelmämme ei tule jättämään ketään kylmäksi.

Kirjoitti Jari, OH2BU
Kuvat Jari, OH2BU

Sergei

Jo yleisön ilmeistä näkee, että aihe oli kiinnostava

Sergei

Heikin tuomat rekvisiitat ja mm. kirjallisuus tuotti monta muistoa läsnäolijoille

Sergei

1950-luvun loppupuolen ilmentymä oli RP-65

Sergei

Taustalla "Ham Spirit ei sammua saa" Edessä kerhon nuoria amatöörejä

Sergei

Ja melkein kaikki alkoi 1920-luvulta

Sergei

Eikä se Ham Spirit vieläkään saa loppua

... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC