logo

LAHDEN RADIOAMATÖÖRIKERHO RY *1930*

Lahden Radioamatööri-
kerho ry
PL 74
15141 LAHTI
Sähköposti: oh3ac(a)oh3ac.fi

Takaisin etusivulle

OH3AC SYYSKAUSI ALKOI YLI 50 HENGEN GEOTAPAAMISELLA

Kaksi lähes samanlaista harrastetta kohtasivat!

Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; syyskausi rävähti käyntiin yhdistetyllä kerholauantailla ja geokätköilijöiden tapaamisella. Vieraskirjoihin kertyi yhteensä yli 50 nimeä - karkeasti puolet geokätköilijöitä ja puolet hameja.

Aloite radioamatööritoiminnan esittelystä geokätköilijöille tuli Markolta, joka viime syksynä oli mukana kerhon ja MPK:n ensimmäisellä yhteisellä kurssilla. Geokätköilijät tuntevat hänet omilla sivuillaan tunnuksella "Marko77".

Kerhohuoneessa ruuhkaa

Radiomäelle kiipesi lopulta noin 25 geokätköilijää joko yksin tai perheineen. Ilahduttavaa oli nähdä, että tämä porukka oli meihin nähden jopa hieman naisvoittoista. Vanhan Radioaseman pihalla tehdyn kokoontumisen jälkeen siirryttiin kerhon tiloihin, joissa tietenkin tällä vierailijamäärällä oli melko ahdasta. Kaikki eivät mahtuneet istumaan ja osa porukasta joutui seisomaan eteisen puolella tai kurkkimaan ja kuuntelemaan radiohuoneen puolelta.

Jari, OH2BU; kertoi vapaamuotoisesti ra-toiminnan keskeisistä salaisuuksista. Enemmän kuin tusina kertaa huomattiin, että näissä harrasteissa on paljon samaa ja harrastajat ovat hyvinkin samanhenkisiä. Geokätköilijät etsivät piilotettuja kätköjä pääasiassa koordinaattien perusteella, aivan samalla tavalla kun hamit hakevat harvinaisia asemia taajuuksilla. Onpas geomaailmassa jopa valekätköjä, kuten meillä hameilla on taajuuksilla piraatteja. Ei ihme, että geokätköilijöissä on huomattavan paljon mukana myös hameja.

Yli 30.000 löydettyä kätköä

Karkealla laskulla vieraiden löytämien geökätköjen lukumäärä ylitti maagisen 30.000 kätkön luvun. On siinä ollut etsimistä! Vieraiden huippuja olivat Jukka, OH3SUS; jolla on 3858 löydettyä kätköä, "Kuukkelit", joilla on 9411 ja Tarya, jolla on 7364 kätköä! Miettikää, kuinka kauan kestää esim. 10.000 kuson workkiminen ja verratkaa siihen, että jokainen geokätkö on aina matkan ja hakemisen takana. Huh huh!

Geokätköily on yhtä monipuolista kuin hamitoiminta. On tavallista kätköä, mysteerikätköä, virtuaalista kätköä ja vaikka mitä. Jopa ISS-avaruusasemalla on kätkö! Mutta tämäkään harrastus ei toimisi, jos ei olisi hienoa yhteisöä.

Antajat ja ottajat?

Geokätköily ei onnistuisi, jos harrastajat eivät tekisi kätköjä. Aivan samalla tavalla kuin että DX-ääminen ei onnistu, jos joku ei tee peditiota harvinaiseen paikkaan. On siis ottajia ja antajia. Jukka, OH3SUS; on tehnyt 41 kätköä muiden löydettäviksi. Toinen legendaarinen kätköjen piilottaja on Jouko, OH5RM; jolta löytyy mm. seuraava hyvinkin aiheena tuttu kätkö:
Kaukopartio kuuntelee

Samuli, OH2MGA; ja XYL-Tuija ovat vastaavasti tehneet mm. seuraavan kätkön:
Morseaakkosmysteeti

Jos kiinnostaa, seuraavalta kartalta voit katsoa missä on sinua lähinnä olevat kätköt:
Katso kätköt lähelläsi

Samuli, OH2MGA; xyl Tuija/OH2MGA ja Marko lisäsivät tärkeitä aspekteja geokätköilustä, jotka hyvin lisäsivät kiinnostusta.

Melkein tuntiin ehtineen esittelyn jälkeen osa vieraista siirtyi tutustumaan Vanhan Radioaseman museotiloihin ja osa seurasi lähinnä Jaskan, OH3LV; pitämiä yhteyksiä. Vesa, OH3EQY; esitteli digiworkkimista, joka näytti kuin kätkön etsimiseltä kartalta. Maaritin, OH3EXI; tekemät voileivät kävivät myös hyvin kaupaksi.

Kerholauantai jatkui pitkään yöhön

Kerholauantailla alkaneessa tilaisuudessa oli kiva tavata kerhon vanhoja jäseniä, joita ei kerholla ollut moneen vuoteen näkynyt. Koko iltapäivän ajan pihalla oli kuumana Vesan, OH3EQY; grilli, jossa erityisesti Mika, OH3BFT; käänteli makkaroita sopivaan tarjoilulämpöön mutta huolehti myös muista appeista. Kerholauantai jatkui pitkälle pimeään saakka Timon, OH3TMI; ja Tommin, OH2BFA; vielä tutkiessa mm. Wimmor- ja WinLink-ohjelmia.

Kiitos kaikille isännille ja järjestäjille ja ennen kaikkea mielyttäville vieraille. Selostus on hyvä lopettaa tähän kerhon Facebook-sivulle tulleeseen kommenttiin.
Tuija Pietilä:
Suuret kiitokset radioamatööritoiminnan esittelystä geokätköilijöille. Löysimme monta yhdistävää tekijää harrastuksiimme ja niitä on paljon - muun muassa Vapepa ja MPK.
2 September at 23:29

Sergei

Vieraita kertyi pikku hiljaa Vanhan Radioaseman pihalle

Sergei

Jari, OH2BU; kertoo ... hmm ... eloisasti radioamatööritoiminnasta

Sergei

Vieraat kuuntelevat ja välillä tuli täydentäviä kysymyksiä.

Sergei

Kuvasta päätellen Jari kertoo sähkötyksestä

Sergei

Timo, OH3TMI; esitteli tupakkakatoksella ja museon loopilla QRP-workkimista. Vieraana Tapio, OH3QZ.

Sergei

Mika, OH3BFT; hoiti pääasiassa grillipuolta ...

Sergei

... josta löytyi myös muuta murkinaa. Ei kuitenkaan Mustin.

Sergei

Vieraslista on kuin DXCC-luettelo.

Sergei

Iltapäivän kokoonkutsuja Marko, "Marko77"

Lisää kuvia löytyy vielä Markon blogista: PHG GOES OH3AC 2.9.2017 Kuvat Maarit, OH3EXI; ja Marko Kirjoitti Jari, OH2BU... ja tästä pääset takaisin etusivulle

© Text-copyright: OH3AC